МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

  • 118 645
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 102
Здравейте, момичета и момчета! Имам нужда от помощ. След 6 години вярна служба хлебопекарната ми Мулинекс излезе от строя. И докато се чудя как да постъпя с нея, взех, че си купих една Финлукс за 109 лв. Да, ама тя е с 2 бъркалки, а аз нямам опит. Спомням си, че тук се коментираше как да се поставят правилно бъркалките, но не съм обърнала внимание. Та молбата ми е, ако някой е по-паметлив от мен, да ми припомни.

От 2 години съм вече с финлукс и слагам бъркалките както ми падне. Резултата винаги е един и същ хляба си става чудесно, козунаците миналата година също, тази още не съм ги почвала. За козунака изчаквам да свърши с последното месене, вадя махах бъркалките, набързо сплитам и връщам обратно в машината.

Благодаря за отговора. Имам два въпроса, обаче. 1) Как знаете кога е последното премесване за да извадите бъркалките? В книжката не е дадено времето на отделните етапи. 2) На коя програма правите козунака? Моля да ми отговорите, може и на лични.

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 08:27 от баба Станислава

# 31
  • София
  • Мнения: 2 923
 Когато на дисплея отчете, че остават 2.30 часа, сядаш до машинката и дебнеш. Някъде м/у 2.20 и 2.00 ще премеси за последен път. Това е за програма "Пълнозърнест хляб". За бял хляб е под 2 часа, м/у 2 и 1.40 трябва да дебнеш. Записваш си показанията на дисплея в момента на премесването и вече знаеш кога да вадиш бъркалките. Моята "МИДЕА" си има мигалки за отделните етапи от програмата и е по-лесно Simple Smile. Козунаците ги правя на "Френски хляб" защото е с най-дългото месене и втасване. Peace

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 09:33 от Mунчо

# 32
  • София
  • Мнения: 7 936
Ще да е хубаво да си наблюдавате поведението на машината за някои от основните програми, които ползвате. Така ще сте наясно кога какво прави машината. Машината ви е помощник и не може да ви замести на сто процента, най-малкото защото тя няма как да прецени продуктите и консистенцията на тестото.

Отново апелирам за посетите темата за козунаците, там в първата тема за дадени изключително много полезни съвети, вкл. и такива за правене на козунаци в машина.

# 33
  • София
  • Мнения: 102
Когато на дисплея отчете, че остават 2.30 часа, сядаш до машинката и дебнеш. Някъде м/у 2.20 и 2.00 ще премеси за последен път. Това е за програма "Пълнозърнест хляб". За бял хляб е под 2 часа, м/у 2 и 1.40 трябва да дебнеш. Записваш си показанията на дисплея в момента на премесването и вече знаеш кога да вадиш бъркалките. Моята "МИДЕА" си има мигалки за отделните етапи от програмата и е по-лесно Simple Smile. Козунаците ги правя на "Френски хляб" защото е с най-дългото месене и втасване. Peace
Ясно е, че така ще трябва да направя. Моят Мулинекс имаше таблица с времето на всяка операция за всяка програма и ми беше удобно.

# 34
  • София
  • Мнения: 102
Ще да е хубаво да си наблюдавате поведението на машината за някои от основните програми, които ползвате. Така ще сте наясно кога какво прави машината. Машината ви е помощник и не може да ви замести на сто процента, най-малкото защото тя няма как да прецени продуктите и консистенцията на тестото.

Отново апелирам за посетите темата за козунаците, там в първата тема за дадени изключително много полезни съвети, вкл. и такива за правене на козунаци в машина.

Хаджи, козунак в машината съм правила много пъти по рецептата на Пина и винаги се е получавал и то на основната програма. Ама с тази машинка все още се опознаваме и затова реших да питам собственичка на същия модел, за по-сигурно.

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 266
Здравейте,имате ли сполучлива рецепта за хляб за сухари за бебе(без сол и захар)Пробвах тази: 250мл вода,3с.л.зехтин,500гр пълнозърнесто брашно(аз сложих смес от пълнозърнесто,ечемичено и овесено),1 и 1/2 ч.л суха мая.На своя глава сложих и 1/2ч.л. захар,за да може да втаса.На програма за пълнозърнест-2,50мин.Не съм впечатлена от резултата  Rolling Eyes един клисав такъв...

# 36
  • София
  • Мнения: 7 936
Здравейте,имате ли сполучлива рецепта за хляб за сухари за бебе(без сол и захар)Пробвах тази: 250мл вода,3с.л.зехтин,500гр пълнозърнесто брашно(аз сложих смес от пълнозърнесто,ечемичено и овесено),1 и 1/2 ч.л суха мая.На своя глава сложих и 1/2ч.л. захар,за да може да втаса.На програма за пълнозърнест-2,50мин.Не съм впечатлена от резултата  Rolling Eyes един клисав такъв...

Ами при тези брашна щях да се изненадам да не е клисаво. От ечемика или от овеса очаквате, тестото да не стои влажно и клисаво?

Моето лично мнение, е че бебешките сухари може само да ги омесите в машината, след това ги изпечете като тънък блат във фурната. Консултирайте се с диетолог, дали не е редно да смените маята с бакпулвер или най-обикновена сода за хляб.

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 15:30 от дядо хаджия

# 37
  • София
  • Мнения: 1 880
Здравейте, момичета и момчета, дано не ви досаждам с въпросите си... Вчера правих в хлебопекарната шоколадовия кекс на Танита - ето този: http://www.tanitaang.com/2009/05/blog-post_12.html
И-и-и-и, какво ми се случи. До половината не искаше да се отлепи от съда, внимателно го заотлепях, уж с прибор за нежни покрития, обаче като взех да мия съдинката после видях, че на няколко места има леко отлепено като нишчица от покритието. Сега не зная какво да правя - много се ядосах на себе си, машинката ми е много точна, вярно е, че вече навъртя 8 години, но никакви проблеми не ми е правила досега, а пък аз така да я надраскам... Дайте ми съвет, мога ли да продължа да пека в този съд, или е опасно.
Бях обещала да опитам козунак, но не ми остана време. А сега май ще остана и без съдинката ...
Р.Р. : кексът стана супервкусен

# 38
  • Мнения: 847
Да,наистина е много сполучлива тази рецепта за какаов кекс.При половин чаша мазнина,никога не ми е залепвал за съда,а аз дори слагам и по-малко от това количество.Някой момичета споделиха,че им се е надраскал съда от захарта,при теб надраскан  ли е или е отлепено покритието?

# 39
  • София
  • Мнения: 1 880
Да,наистина е много сполучлива тази рецепта за какаов кекс.При половин чаша мазнина,никога не ми е залепвал за съда,а аз дори слагам и по-малко от това количество.Някой момичета споделиха,че им се е надраскал съда от захарта,при теб надраскан  ли е или е отлепено покритието?

Има драскотини и на две три места от покритието е тръгнало навън тъничко като нишчица, като косъмче. Не зная какво да правя, машинката ми е супер иначе, направо ме е яд на себе си, че тръгнах да го правя този кекс в нея.

# 40
  • Мнения: 821
Момичета, да ви се похваля козунака по рецепта на djemmA се получи идеално, много съм доволна... Само да попитам ако увелича захарта, възможно ли е да не стане???

# 41
  • Мнения: 847
Възможно е да не стане на конци с повече захар,но ако не държите на тях,няма проблем.А относно надрасканото казанче,да споделят другите момичета използват ли го в това състояние.

# 42
  • София
  • Мнения: 2 923
 Не е желателно да се ползва казанче в такова състояние, защото отлепването на тефлона ще продължи и парченца от него ще започнат да остават в хляба.

# 43
  • София
  • Мнения: 1 880
Не е желателно да се ползва казанче в такова състояние, защото отлепването на тефлона ще продължи и парченца от него ще започнат да остават в хляба.

О, това е много лоша новина, машината ми е абсолютно неизвестна марка, купена от магазини ТСМ преди 8 години, дали ще успея да намеря казанче за нея  newsm78
А възможно ли е да стане казанче от друга марка?

# 44
  • По света и в нас.
  • Мнения: 3 568
Ето и днешния ми кекс.Рецептата е от интернет,много вкусен.

Общи условия

Активация на акаунт