"Неостаряващо" универсално тесто

  • 28 931
  • 135
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 810
Някой ако го прави с по-малко мазнина или пък  с повече брашно, да казва.

# 91
  • Мнения: 2 018
Не мога да повярвам, че ако използвате тези пропорции и няма да ви лепне... Naughty

50 грама мая
Половин чаена лъжичка сол – смесва се с маята.
Добавя се 1 ч.ч. мляко, 2 с.л. захар
200 гр. Мек маргарин
Около 3.5 ч.ч. пресято брашно.

Бях абсолютно точна този път и няма да ви кажа колко много го месих... продължава да си лепне - не много, но като размахам точилката утре и пак ще си залепва и по нея. А аз не искам на ръка да го разстилам и издърпвам, защото няма да е тъничко и равномерно Crossing Arms
Относно вкуса - спор няма - великолепно е Hug


По повод тези мои думи трябва да ви да се извиня  Embarassed, защото току що метнах във фурната 2 пици и като го разточвах се оказа, че тестото не полепва по точилката!
Предполагам, че е причината за това е месенето. Снощи както вече ви писах го замесих с абсолютно точни пропорции и месих повече от 20 минути  Sick Sick Sick Не исках да пробвам в машината, а сама да усетя тестото. Снощи си лепнеше, но днес посипах брашно на плота и така се получи! Успях да го разточа на необходимият максимум 2,5 мм  Mr. Green
Та ... още веднъж се извинявам  Crazy

# 92
  • Мнения: 3 478
Кати, благодаря ти! Замесих го преди малко да видим какво ще излезе. Само не ми стана ясно, трябва ли да чакам маята да шупне? В линка към другата тема за Грузинско ли беше тесто казват да шупне. Тук не видях обяснено точно или съм пропуснала. Както и да е, не чаках да шупне, направо замесих, дано стане. Ще го правя чак утре за закуска, че днес нямам време кога.

# 93
  • Мнения: 1 810
Само не ми стана ясно, трябва ли да чакам маята да шупне? В линка към другата тема за Грузинско ли беше тесто казват да шупне. Тук не видях обяснено точно или съм пропуснала. Както и да е, не чаках да шупне, направо замесих, дано стане.

Аз шупвам прясната мая, преди да я сложа в кладенчето от брашно. Маята+захрата+2-3 с.л. брашно в половината от млякото или водата. Разбърквам добре до получаване на кашица с гъстотата на боза (дори да има неразтворени бучици брашно, няма страшно) и оставям в микровълновата (защото там е затворено) да шупне, изчаквам да увеличи обема си около 3 пъти.

Иначе, след като се омеси тестото, то не се оставя да втасва, а се слага директно в хладилника. Лично аз го премесвам още веднъж, ако го видя, да втасва прекалено много. Това го правя след 2-3 часа, ако ще го използвам на следващия ден. Ако ще го използвам след 4 часа, пак си го премесвам преди употреба. Добре е след премесването да се остави пак в хладилника поне за около час, да се стегне, защото тестото е доста мазно и много бързо омеква от топлината на ръцете, още повече, че сега и времето е топло. Работи се бързо с това тесто.

# 94
  • Мнения: 1 810
Да споделя и нещо относно "неостаряването" на тестото.  Не знам дали ще издържи 3 месеца, но една седмица издържа  Peace Гарантирано и изпитано.
 Миналата неделя го правих с масло. Тази сутрин направих с последната останала част от него плюшки "Сердечко". Станаха си идеални.
Още нещо направих днес при печенето на "Сердечко-то". Оформих ги аз, но доста се размекнаха. Та докато фурната се загрее поне до 170-180 С, ги сложих за 5 минути във фризера, както си бяха наредени в тавичката. Така се стегнаха и после високата температура ги "грабна" директно, та нямаха време да се разпльокат и вместо сърчица да придобият друга, нелицеприятна форма  Wink
Да добавя още, че след като се премеси веднъж тръгналото да втасва тесто, после не "мръдва". А при печене си се издува малко.
Успех на всички, които тепърва ще работят с него.

ПП: Да предупредя, че както Кампари (по Сопранов) много сполучливо определи, тестото изглежда "подозрително"  Laughing , но това да не ви плаши. След слагането в хладилника се стяга.

# 95
  • Мнения: X
Сега и аз да кажа какво става от размразеното тесто.

Снощи извадих остатъка от фризера и го сложих в хладилника да се размрази до сутринта.
Днес  сутринта се беше размразило и го спретнах на нещо като пирог с течен шоколад.
Пак не можех да го разточа, тъй като отново си лепнеше по точилката.

# 96
  • Мнения: 1 810
Пак не можех да го разточа, тъй като отново си лепнеше по точилката.

Пробва ли с брашно?

# 97
  • Мнения: X
Пак не можех да го разточа, тъй като отново си лепнеше по точилката.

Пробва ли с брашно?

Уф!
Не. Rolling Eyes
Така бързах да направя закуска на мъжо, да го поглезя, че съвсем изключих за брашното... ooooh!

# 98
  • Мнения: 1 810
Аз не знаех за брашното, докато не правих грузинската закуска и там по рецепта си беше зададено да се точи с брашно. Тогава я разбрах тая хитринка за това тесто. Разточва се много тънко с брашно  Peace

# 99
  • Мнения: X
Съкровище си ти, Кати!
Следващия път ако имам проблем дано да си спомня за брашното.

# 100
  • Мнения: 3 419
Много ми хареса това тесто,миналия ден го пробвах-бързо и лесно се меси и на мене не ми лепнеше,защото сложих по-малко маргарин и повечеко брашно от предвидената доза.стана меко и еластично и го метнах веднага в хладилника,използвах за кифлички с кашакавал и сладко.Не можах да ги завия перфектно,но все пак се плучиха и бяха много вкусни.Ще пробвам и пица с него-може би утре!

# 101
  • Варна
  • Мнения: 2 576
И аз мисля днес да се пробвам с това тесто най-накрая. Нямам точилка обаче, но ще дърпам на ръка  Mr. Green. Забравих да си купя днес  Blush. Посе и аз ще се похваля с резултати - Дано  Mr. Green.

# 102
  • Мнения: 2 018
И аз мисля днес да се пробвам с това тесто най-накрая. Нямам точилка обаче, но ще дърпам на ръка  Mr. Green. Забравих да си купя днес  Blush. Посе и аз ще се похваля с резултати - Дано  Mr. Green.

  Stop Става и с бутилка от водка, бира, вино....  вместо точилка де Mr. Green

# 103
  • Варна
  • Мнения: 2 576
И аз мисля днес да се пробвам с това тесто най-накрая. Нямам точилка обаче, но ще дърпам на ръка  Mr. Green. Забравих да си купя днес  Blush. Посе и аз ще се похваля с резултати - Дано  Mr. Green.

  Stop Става и с бутилка от водка, бира, вино....  вместо точилка де Mr. Green
Благодаря!   bouquet
Понеже мисля да направя закуска "Ха... нещо си" ще се пробвам с бутилката  Mr. Green. Ей, мързела голяма работа. Така да не ми се ходи до м-на  Blush.

# 104
  • Мнения: 1 810
 Laughing Laughing
За закуската "Ха..." бутилката ще ти свърши чудесна работа. И после ще има eat

Общи условия

Активация на акаунт