След поредния ми провал с този продукт потърсих отново съвет в "Мама". Но Тя казва да се създаде нова тема, тъй като в старата не е писано повече от 120 дни.
Ето линк към старата тема - "Ах този желатин" - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=446669;topicrefid=20
И така - реших аз да правя чийз кейк. Избрах си рецептата на пеп-4о - "Чийз кейк с череши"
Лесна ми се видя за изпълнение и....речено-сторено.
пеп-4о - БЛАГОДАРЯ за невероятната рецепта!
Дааа, ама НЕ - щом се стигна до желатина. Няма да описвам цялата епопея на правенето. Само ще кажа че се наложи да махам отгоре желирания плодов пласт (за него се сетих да прибавя втори път желатин - защото не се желираше ); да събера отново полутечния крем и да му добавя втора порция желатин (слава Богу сега се стегна).
В края на краищата чийзкейка се изяде - невероятна вкуснотия стана.
Но това породи в мен редица въпроси - дори след като изчетох цялата предишна тема. Нека да попитам знаещите:
1) Когато се прави заливка на торта - измерваме цялото количество течност - сироп с плодове или само сиропа?
2) Как е възможно да се определи колко желатин се слага в една смес, която искаме да желираме? От прочетеното (а и от мойте несполучливи опити) - разбрах че:
* има значение качеството на желатина
* има разлика между желатина на листчета и гранули
3)natalyna- e дала обяснение в предишната тема как прави желирани плодове за украса на торти. Предполагам че ще интересно за всички да научиме - ТОВА важи ли и за зеленчуците?
4) Един не-маловажен въпрос -ако случайно изпуснеме желатина и той се прегрее - може ли да се използва или правиме отново?
5) Всички казват че основната смес трябва да е с температура много близка до тази на желатина. В такъв случай как се процедира?! Не винаги ТЯ може да се загрее или ако оставиме желатина да изтине достатъчно - в повечето случаи се желира съвсем и не може да се използва.
МНОГО МОЛЯ всички знаещи и можещи, които ще се включат - да не използват в съветите си мерни единици - чаена чаша, супена лъжица, пакетче, листчета и т.п.
Тук много от нас не знаят и не умеят, имат плачевни "сблъсъци" с този продукт, много разочарования и похабени продукти.
Благодаря предварително на всички за вашата помощ