Да поговорим отново за... желатина

  • 15 955
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 902
И аз имах преди два дни одисея с желатин EmbarassedМоят въпрос е : след като се съберат вече разтворения желатин и сместа за желиране(напр. плодов сок с идея за плодово желе) след колко време трябва да започне да желира? И къде се слага - във фризер, в хладилник, на стайна температура?

Във фризер, бая ще има да го чакате в хладилника!
Имайте предвид, че желатина който се продава в магазинната мрежа е доста слаб, винаги слагайте малко повече от това което пише на опаковката.Желатина задължително се залива със много студена вода, иначе може да не набъбне и нищо не става, след това може да се разтопи и в микровълновата за кратко.Има и още нещо - колко е по- горещ толкова повече му намаляват качествата, не го прегрявайте при топене.

# 16
  • София
  • Мнения: 11 745
Чудесна тема за по- начинаещи кулинари. Включвам се за да споделя, че няма нищо по - лесно да се работи с желатин. Не, не се правя на интересна и на велика кулинарка, а просто да ви покажа как лесно и бързо се работи с него. Ще ви покажа и днешното си произведение , което е с желатин от ягодов сок. Бързо и елементарно е.
Винаги се спазва рецептата, колкото грама пише, толкова се ползва. Не винаги се използва цялото пакетче, което е от 10/11 г , а понякога и само една чаена лъжичка е достатъчна. Ще ви покажа и днес как съм ползвала този продукт само от 1 ч.л.
 Винаги предварително се накисва в студена вода, например 1 ч.л желатин в 1 с.л вода. Оставя се да набъбне за около 10/15 мин. Може и повече време да отнеме и се чака достатъчно. Става плътна маса от зрънца, която винаги се поставя към основната смес, която е  охладена, и не  е гореща в никакъв случай, иначе се рискува да стане на топка и.. нищо работа. Вече сложен се поставя на слаб котлон за да се разтвори при непрекъснато разбъркване. Той се стопява и се залива там където му е мястото. Това е.
Ето и резултата днешен. Лек и приятен ягодов чийзкейк. Държи се в хладилник и за около час и половина, два се стегна.



Последна редакция: пн, 13 юни 2016, 12:17 от marchеva14

# 17
  • под тепетата
  • Мнения: 9 440
marchеva14 , не виждам снимките.
 penmari, аз позлвам на Д-р Йоткер.
 Pimi, не слагам повече от необходимото количество, защото ми придобива вкус и консистенция на гума. Понякога следя процеса и дебна да го хвана полужелирало и тогава изсипвам или топвам плодовете.  Ако се е желирало почти в готовност , слоя става на бабунки. Затова фризера го използвам в краен случай. 

# 18
  • Мнения: 633
Нямаше на Доктора, май на Биосет беше, стана добре, просто не трябваше да се шашкам още на 15-та минута. Имам спомен за желиране на кисело мляко преди 2-3 години, че още като сложих разтворения желатин, и след малко(ама колко малко newsm78) започна да желира. Сега налях в чашите, сложих ги във фризера, след около 10 мин. желето беше готово, и си добавих другия крем и ядките.
Много рядко работя с желатин, явно забравям точната процедура, пък и винаги почвам с предубеждение, че няма да се получи.

# 19
  • Мнения: 10 634
Sem22, желатина не е толкова страшен Simple Smile. Преди и на мен ми се струваше направо невъзможно, даже умишлено избягвах рецептите с желатин, докато не се престраших. Правя една торта с маскарпоне, кисело мляко и сметана, та покрай нея започнах да го ползвам.
Изсипвам желатина в метална купичка и добавям 1-2 с.л. студена вода и като набъбне, металната купа слагам в друга купа, в която съм изсипала вряла от кана вода. Желатина се разтопява като на водна баня. Аз обаче понеже не обичам водна баня и разправиите на котлона, го разтопявам по този начин. След това го изсипвам при сместа, която искам да желирам, бъркам хубаво и после започвам да си украсявам в случая тортата.
На пакетчето помня, че пишеше че се отнася за 0,500 гр. течност. Течност е относително казано, т.к. аз ползвам кисело мляко с висока масленост - напр. 4,5 %. За една кутия маскарпоне, 1 кутия закв. сметана (0,250 гр.) и 1 купичка кисело мляко ползвам 1 желатин, т.к. пък съм на мнение, че променя вкуса, аромата му също не ми допада особено. Тортата като престои дърпа достатъчно от влажността на продуктите. Аз например вечерта си правя блата, сутринта към 7 часа слагам крема и отива на почивка в хладилника за целия ден, вечерта е перфектна Simple Smile

# 20
  • София
  • Мнения: 11 745
Билянка, избягали са гадниците някъде.  Mr. Green Пуснах отново, виж дали ги има.

# 21
  • под тепетата
  • Мнения: 9 440
Тука са вече, marchеva14 , цъфнаха! Ама сега ще трябва да търча в кухнята да ровя за нещо сладичко след като ги видях. Баклавичките, дето ще ги изплющя, да лежат на твоята съвест  Mr. Green
 За тези, които се притесняват, ще попитам labrex. От нея знам за едно плодово желе в пакетчета, дето се прави супер лесно и е безотказно. Спасявало ме е, като забравя понякога да купя желатин. Идеално е за заливка.
 

# 22
  • София
  • Мнения: 11 745
Тука са вече, marchеva14 , цъфнаха! Ама сега ще трябва да търча в кухнята да ровя за нещо сладичко след като ги видях. Баклавичките, дето ще ги изплющя, да лежат на твоята съвест  Mr. Green
.......................
 
Joy Joy
Не се притеснявай не си сама, и аз изплюших два чийзкейка, нека ми е уроки... Simple Smile

# 23
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Полезна тема, sem21Hug

От много време не използвам вече желатин. Нагодила съм си рецептите така, че да няма нужда от желатин. Не ни харесва, че променя вкуса. Но най-вече - не става. Не стяга. Като бях дете и съм си играела покрай баба ми, желатинът хващаше. Веднъж сложих почти тройно количество - едвам лекичко сгъсти крема... Това за българските желатини.

Тукашните ги пробвах, и те само леко сгъстяват. Такава заливка с плодове не се и опитвам да правя, знам, че няма да стане. Вчера правих чийзкейк и отгоре сложих боровинки + соса им. Не съм си и помисляла да добавя желатин, само щях да прецакам вкуса... А, да, тукашният желатин като се накисне с цел да набъбне на зрънца, както го помня от детството си, той поема водата и става на топка...  #Cussing out

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 9 440
Допълвам информацията, която получих от labrex. По-рано се намираше кисел  Кастело от Лидл, та той ми вършеше страхотна работа. Понеже рядко ходя в Лидл не съм забелязала. Сега намерих това желе и понеже не съм го ползвала, по нейни думи също е добро, но слага по-малко течност.
  https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD&biw=1024&bih=639&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNg86vv6bNAhUCbhQKHUQTBxAQ_AUIBigB#imgrc=3lIHfhVG7xoicM%3A

# 25
  • Мнения: 1 265
БЛАГОДАРЯ на всички за съветите  Hug bouquet

chrissy АБСОЛЮТОН ПРАВА СИ!!! Тук при нас пакетчетата са по 25 гр; освен това във въпросната рецепта (за която пиша в първия ми пост) пеп-4о е посочила много добре всичко. НО за да ми се желира аз трябваше да дложа двойно количество желатин. Явно всяка домакиня трябва да стигне сама до извода колко грама да се слагат за количеството продукт  newsm78 #Crazy Това пак явно ще става на принципа ПРОБА-ГРЕШКА  Rolling Eyes Laughing Mr. Green И като му "хване цаката  Joy да ползва само една марка желатин.
Аз вече съм се отказала от кремове със желатин, но чийзкейк много обичаме ииииии  Sick Thinking

blackcat6 - да, явно си права - когато се слагат продуктите трябва да се знае колко излиза (горе-долу) като литраж и да се слага малко повече желатин. (а не да се налага като мен да го изгребва с лъжицата  ooooh! и да добавя още желатин наново -  Crazy Mr. Green - ама стана, я!!!) Ужасното е когато тази "гимнастика" сигурно няма да може да се прилага винаги  Joy hahaha

marchеva14 - чийзкейка ти е чудесен, обясненията също  Hug Но за неуките като мене беше и е много важно освен самата техника на правене - ТОВА ЧУДО и да стегне. И пак се стига до извода - пробваш и помниш - "твоя желатин" който ползваш - колго грама са необходими за определено количество течна маса (например 500 гр крем и 12 гр желатин; а не какво пише на пакетчето или в рецептата). Ясно е ЧЕ всяка домакиня ползва различен вид желатин; различна масленост мляко, сметана. И когато пише рецептите в блога Тя пише своя личен опит. Аз до този извод стигам, сигурно и вие също ?



 

# 26
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Чийзкейкове правя отдавна без желатин, стягат си сами от сиренето. Сега в неделя ми предстои да правя отново, пак ще е без желатин. Съхранявам в хладилник, обаче.

# 27
  • Мнения: 1 265
Чийзкейкове правя отдавна без желатин, стягат си сами от сиренето. Сега в неделя ми предстои да правя отново, пак ще е без желатин. Съхранявам в хладилник, обаче.

Можеш ли да споделиш? НО без маскарпоне - не го понасям Shocked

# 28
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Стандартно с маскарпоне ги правя, щото много обичам.

Но ако трябва да го махна или не съм имала, съм правила и с извара, малко по-масленичка (не тази от 0,5%), към нея добавям разбита сметана (течната тук не се разбива на твърди върхове, та взимам на прах) или крем фреш, т.е. заквасена сметана (30%). Стяга от твърдо разбитата сметана и изварата.

Друг вариант, който правих онзи ден - извара, яйца, крем фреш и после пека. Тук стяга с печенето.

И последното, което също правя, но много рядко - крем пудинг на др. Йоткер, като поизстине добавям извара и някаква сметана. Стяга от нишестето в Йоткера.

Горе-долу тези въртя за чийзкейкове. Simple Smile

# 29
  • София
  • Мнения: 11 745
........................
marchеva14 - чийзкейка ти е чудесен, обясненията също  Hug Но за неуките като мене беше и е много важно освен самата техника на правене - ТОВА ЧУДО и да стегне. И пак се стига до извода - пробваш и помниш - "твоя желатин" който ползваш - колго грама са необходими за определено количество течна маса (например 500 гр крем и 12 гр желатин; а не какво пише на пакетчето или в рецептата). Ясно е ЧЕ всяка домакиня ползва различен вид желатин; различна масленост мляко, сметана. И когато пише рецептите в блога Тя пише своя личен опит. Аз до този извод стигам, сигурно и вие също ?

Сем, първо благодаря, че си го харесала, а да ти кажа и на вкус е прекрасен, ами ягоди, защо да не е вкусен.  Simple Smile
Второ, в самия кейк желатин никога не се слага, нали, ама ти си знаеш, а се слага само в заливката от ягодовия/малинов, или друг плод - сос. Винаги чета първо рецептите и ако има написани  "сложете 1 чаша и половина..." тази рецепта не е за мен. Аз работя с грамове. В тази рецепта на Ягодовия чийзкейк си пиши "1 ч.л се разтваря в 1 с.л студена вода" - това на мен ми е достатъчно като ориентир, или "сложете 8 г желатин в 5 с.л студена вода да набъбне..." и съответно аз измервам точно 8 г желатин. Пакетчето при нас е от 10  г и съответно го деля или измервам на грамаж. Не чета какво пише на пакетчето, това не ме интересува. За мен грамажа е важен, някои работят сладкиши по друг начин, не знам. Може би и затова до момента провали нямам, като направата на всякакви сладкиши.
Разбирам, че не живееш в България, няма лошо, напротив, и при теб би трябвало да се продава желатин на листове, което пък за мен е повече от прекрасен желатин и във всяка рецепта би трябвало да пише и грамаж, отмерваш и си готова, но и не може да не се продава желатин и на прах, както тук, той на всякъде е един и същ.
Ще ти дам един ориентир, например... Всяка вечер, тъй като той е много полезен за стави, кокалки  и т.н си слагам в една чаша сок- 1/3 от чашата и прибавям 1 ч.л желатин. Оставям го в хладилник и до сутринта той е набъбнал и аз го изяждам, много е приятен.  Направи така  и на сутринта  когато видиш, че е набъбнал вече може да го ползваш за направата на сладкиш. Бъди и търпелива, един желатин се стяга поне за 3 часа даже и много повече в хладилник.
По принцип ползвам рецептите основно на joyofbaking, там винаги всичко е в грамажи. Грешка няма, а и  кулинара , който ги показва на видео е много обяснителна и търпелива за такива като мен .... подробни и обстоятелствени.  Simple Smile



 
Всичко излезе в каре..  .. не се връщам да го оправям. Извинявай..

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт