Слоукукър – мнения, рецепти – втора тема

  • 91 562
  • 760
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 8 939
Защо би било вредно?
В Амазон не намерих резервни части, може би от тези в БГ сайт,благодаря,макар че не е евтино,намален си взех целия Крок на горе долу тази цена...
ако не държиш на марката, в момента в лидл има още бройки на силвъркрест - цената е около 50-60 лв. видях информация в темата за лидл.
За 39.90 лв го купих моя в събота от Лидл.

# 721
  • гр. София
  • Мнения: 4 774
Месото от глиган заради трихинелоза ли го обработвате предварително?
Да и всякакви други патогени, които умират само при висока температура!
За други патогени не знам, но трихинелозата не умира нито при много висока температура, нито при много ниска (фризер). Затова задължително се изследва и ако пробата е положителна не се яде!

# 722
  • Мнения: 28 481
Месото от глиган заради трихинелоза ли го обработвате предварително?
Да и всякакви други патогени, които умират само при висока температура!
За други патогени не знам, но трихинелозата не умира нито при много висока температура, нито при много ниска (фризер). Затова задължително се изследва и ако пробата е положителна не се яде!
Трихинелозата се причинява от вид паразитни червеи - хелминти. Няма жив организъм, който при дълга топлинна обработка да е безсмъртен!
Не е добре да се яде и се конфискува месо, за което знаем, че е заразено, но понякога дори изследвано се пропуска заразата, за това дългото варене е превенция! Grinning
Това пише и в уикипедия:
Цетат "За да се избегне тази болест е добре да се ограничи максимално консумацията на не достатъчно добре изпечено свинско или каквото и да е друго месо от диви животни. Друг способ е избягването на консумация на месо, което на момента е извадено от източника на топлина. Препоръчително е да се изчакат поне 3 – 4 минути."

# 723
  • Мнения: 6 714
Ето страницата от книжката на слоу кукъра от Лидл, където пише как се готвят бобови. Аз явно се презастраховам, като първо накисвам боба, после го кипвам и варя 10-тина минути със сода и след обилно изплакване варя на HIGH.


За трихинелозата - най - сигурен метод за откриване на заболяването е ензимния. Другите методи не са 100% сигурни. За унищожаване на трихинелите и всякакви други паразити е важно не само продължително варене, но и варене при висока температура. При слоу кукъра няма висока температура, затова е хубаво предварително да се кипне месото и да поври малко. За трихинелите пак не е сигурно, че ще се унищожат, затова не изследвано месо от диво прасе не бива да се консумира.

# 724
  • Мнения: 28 481
Да, дълга и на високи градуси, топлинна обработка, не като в слоуто, щото там е дълга, но е на ниска температура! Това е идеята преди кукър да се кипне и повари месото!

# 725
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Фортуна, и аз така го готвя боба защото става по-лесен за храносмилане и не образува толкова газове.

# 726
  • София
  • Мнения: 571
Здравейте, дами!
Имам Crock Pot 5.7, но съм го ползвала много малко пъти досега. Купих го с огромно желание, но ми е много трудно да сготвя нещо сполучливо. Решила съм да сготвя боб и виждам, че тук обсъждате приготвянето му. За съжаление тук имам само една тенджера с вместимост 2 литра и се тревожа ще успея ли да сваря 500 грама боб в нея, а и за първи път ще готвя боб. Дали е удачно да си купя консервиран сварен боб? Много искам да ми се получи. Оставям в скрит текст рецептата и се надявам да можете да ми дадете съвет. Благодаря ви предварително Heart

# 727
  • софия
  • Мнения: 564
Здравейте, дами!
Имам Crock Pot 5.7, но съм го ползвала много малко пъти досега. Купих го с огромно желание, но ми е много трудно да сготвя нещо сполучливо. Решила съм да сготвя боб и виждам, че тук обсъждате приготвянето му. За съжаление тук имам само една тенджера с вместимост 2 литра и се тревожа ще успея ли да сваря 500 грама боб в нея, а и за първи път ще готвя боб. Дали е удачно да си купя консервиран сварен боб? Много искам да ми се получи. Оставям в скрит текст рецептата и се надявам да можете да ми дадете съвет. Благодаря ви предварително Heart
мисля, че спокойно можеш да си ползваш крокпота - отначало ще експериментираш, докато намериш своите рецепти с него. аз също имам крокпот /3,6 л/ от 6-7 години. от опит установих, че за всяка гозба 7-8 ч.на ниската степен са достатъчни. за боба - тази рецепта от готвач.бг ми звучи някак сложно. аз подхождам така - кипвам боба с 1с.л. сода /мисля, че 2 л.тенджера ще ти стигне за целта/, прецеждам, изплаквам и слагам в крока заедно с обичайните зеленчуци /лук, морков, чушка/и олио - водата е около 2:1. след 7-8 ч. на low добавям подправките - за мен това са - сол, черен и червен пипер, джоджен и чубрица. не ми се е налагало да сгъстявам с брашно. можеш да си добавиш и наденичките след гриловане - след 15 мин. ще е готово за ядене. успех!

# 728
  • Мнения: 2 687
Точно боб е най-сладкото лесно нещо: след киснене и/или кипване, го слагам с лук, морков, зехтин, джоджен, доматено пюре и... след осем часа е мммммммммм

# 729
  • София
  • Мнения: 1 678
Здравейте, мъж ми пече един агнешки бут във фурната, но голям ли беше, ние ли гладни нещо не е много крехко месото, дали ако го отделя от кокала и го сложа със сосчето в крока ще стане добре?

# 730
  • Мнения: 496
Не виждам причина да не стане, малко масълце за аромат също няма да го "развали"😉

# 731
  • Мнения: 28 481
И аз го сложих на крока, стана мозък! С цели скилидки чесън и джоджен!

# 732
  • София
  • Мнения: 1 678
А колко време да стои според вас? Месото не е сурово, но вероятно му е трябвало още поне половин час във фурната.. пуснала съм го на high от един час..

# 733
  • Мнения: 28 481
А колко време да стои според вас? Месото не е сурово, но вероятно му е трябвало още поне половин час във фурната.. пуснала съм го на high от един час..
Поне още един, пробвай го отвреме навреме

# 734
  • САЩ
  • Мнения: 471
Убедихте ме и аз да сложа едни агнешки пържолки Simple Smile Иска ми се освен подправки и масло и някакъв сос да се получи около тях. Ще съм благодарна за предложения!

Общи условия

Активация на акаунт