Слоукукър – мнения, рецепти – втора тема

  • 91 550
  • 760
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 4 594
С малко вино и вода, общо около 100-150 за 1-1,5 кг месо, става чуден сос. То и месото си пуска сосовете + подправките.

# 736
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
Докато се пече не слагай никаква вода или сос, защото ще е като варено. То само ще пусне много собствен сос и него после на котлона може да го дообработиш с вино, брашно и т.н.

# 737
  • Мнения: 4 594
Моето не става като варено, запича се много добре отгоре даже и има коричка. Ползвам една рецепта на Пеп-чо. Овалвам месото в мазнина, след това в микс подправки и малко брашно. След това слагам по около 100 мл вино с малко вода. Трябва да има поне малко течност според мен, съвсем на сухо не съм срещала досега рецепти. Ако има зеленчуци по може, те ще пуснат вода, ама само месо... Да пише и Пеп-чо, тя има най-много опит. Аз го правя по тази рецепта за втора година и става супер!

# 738
  • Мнения: 83
Ще ползвам крокпот-а за телешки бульон от тръбни кости. Искам да попитам необходимо ли е първоначалното им обработване на висока температура и ако ги сложа направо в слоукуукъра на първа степен безопасно ли ще е?

# 739
  • Мнения: 39 332
За бульон от темата знам, че костите първо се запичат във фурна за около 30 минутки, а после в кукъра им се добавя и оцет към водата. Само с това мога да помогна.

# 740
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
Ще ползвам крокпот-а за телешки бульон от тръбни кости. Искам да попитам необходимо ли е първоначалното им обработване на висока температура и ако ги сложа направо в слоукуукъра на първа степен безопасно ли ще е?

И аз чета, че ги запичат, но не знам това заради някаква безопасност ли се прави или за надграждане на вкуса.

# 741
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
За вкус е запичането, няма отношение с качеството на веществата в бульона.

# 742
  • Мнения: 496
Аз съм правила, запичат се във фурна за 30 минути до покафеняване и после 24 часа в слоукукъра с лъжица оцет. Може и за 48 часа, също изпитано, бульона стафа фантастичен. Като изстине го разливам в пликове с цип и го замразявам във фризера.

# 743
  • Мнения: 2 774
Аз съм правила, запичат се във фурна за 30 минути до покафеняване и после 24 часа в слоукукъра с лъжица оцет. Може и за 48 часа, също изпитано, бульона стафа фантастичен. Като изстине го разливам в пликове с цип и го замразявам във фризера.
Само оцет? Или слагаш и малко вода и/или и течността отделена при печенето? В тавата от слоукукъра ли запичаш или в друга?
Извинявай, малко руса съм 🤭

# 744
  • Мнения: 496
Ами то и аз като се прочетох, като руса съм го обяснила🙂Запичаш във фурна в обикновена тава, без вода, после местиш в кукъра, слагаш вода и 1-2лъжици оцет.

# 745
  • Мнения: 58
Здравейте!

Почнах да чета първата тема, но съм до кривата круша все още. Искам да си взема слоукукър - бюджетен вариант. Харесала съм си ето този - https://www.emag.bg/ured-za-bavno-gotvene-star-light-6-5-l-270w- … ?ref=fav_pd-title заради голямата купа.

Тъй като не съм прочела още всичко, ми стана интересно, дали в уреда може да се кваси мляко или да се правят разни сосове, лютеници и подобни. Намерих една статия от дама, която казва, че така си е варила овче мляко, но не говореше за квасене след това. Много се колебая, защото в къщи готвим предимно на фурна, обичаме и манджички със сос, а аз пък много искам да си правя бульони, за това реших, че е добра идея. Мъжът ми обаче мисли, че ще е поредната непотребна вещ, въпреки че все доказвам, че всичко използвам.

Другото ми питане е - когато приготвяте ядене със сос, тип яхния или гювеч, по простичко казано манджа, там ли ги приготвяте обикновено? Виждам, че на уреда пише "пържене, варене", това значи ли, че ако сложа първоначално месо без вода с малко мазнина, то ще се позапържи и няма да се налага да го правя на отделен уред?

Благодаря на отзовалите се!

# 746
  • Мнения: 39 332
Аз съм правила сладко, но не и сос, или кисело мляко.  Не мога да помогна.

# 747
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
Ползвам крока за яхнии, гювечи, за печене на всякакви меса, за сарми и това е. Не съм правила супи, бобени в него. За яхнии е идеален, но няма да се запържи месото в него. Вариант е да го запечаташ на тиган и тогава да го сложиш в бавната тенджера.
Когато пека цяла патица след като приключи времето за готвене в крока я слагам за кратко във фурната ако искам хрупкава коричка.

# 748
  • софия
  • Мнения: 564
Здравейте!

Почнах да чета първата тема, но съм до кривата круша все още. Искам да си взема слоукукър - бюджетен вариант. Харесала съм си ето този - https://www.emag.bg/ured-za-bavno-gotvene-star-light-6-5-l-270w- … ?ref=fav_pd-title заради голямата купа.

Тъй като не съм прочела още всичко, ми стана интересно, дали в уреда може да се кваси мляко или да се правят разни сосове, лютеници и подобни. Намерих една статия от дама, която казва, че така си е варила овче мляко, но не говореше за квасене след това. Много се колебая, защото в къщи готвим предимно на фурна, обичаме и манджички със сос, а аз пък много искам да си правя бульони, за това реших, че е добра идея. Мъжът ми обаче мисли, че ще е поредната непотребна вещ, въпреки че все доказвам, че всичко използвам.

Другото ми питане е - когато приготвяте ядене със сос, тип яхния или гювеч, по простичко казано манджа, там ли ги приготвяте обикновено? Виждам, че на уреда пише "пържене, варене", това значи ли, че ако сложа първоначално месо без вода с малко мазнина, то ще се позапържи и няма да се налага да го правя на отделен уред?

Благодаря на отзовалите се!
аз  слагам месото сурово, без предварително варене/пържене, например за гювеч - месото си пуска сок и си се готви, но не е запържено /и е по.здравословно/. за моя вкус не е необходимо допълнително запичане във фурна, но ако ползваш замразени зеленчуци например, може да се получи по-водно и да е по-добре да позапечеш във фурната. опитът учи.

# 749
  • Мнения: 58
Много Ви благодаря! Мисля, че наклонявате везните в посока да го взема 😁

Общи условия

Активация на акаунт