За храната в градината и примерно меню

  • 11 241
  • 131
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 9 990
ДА, и сега да си кажат всички-в колко часа вечерят децата им? Rolling Eyes
С това тук съм много съгласна.Редно е да се храним рано вечер-18.30 е чудесно време.ОБАЧЕ-колко от нас са си вкъщи, сготвили по това време?Така че да-обяснението ми допада и го приемам, а не, че храната им е малко за престоя си в  градината. Peace

# 31
  • София
  • Мнения: 847
Снощи вечеряхме в 8.00 ч. До 7 без 10 бяхме на площадката, където нищо не поиска да яде (не съм й и предлагала), после вкъщи докато направим салатата и т.н. стана 8. По принцип вечеряме между 19.30 и 20.30, по-рано мога да предложа само бисквита или плод. При нас го има и тънкия момент, че преди лягане все още гаврътва шише с Фризо 3, така че някой път само него си иска за вечеря.

# 32
  • Мнения: 14 133
И ние вечеряме след 19,00, независимо дали дребният си е доигравал на площадката или не.

# 33
  • Мнения: 179
Прибирам се към 18.30-19.00 вечер.Докато сготвя и приготвя-значи вечеряме към 20.30 .Знам ,че е малко късно,ама няма кой друг да ми сготви, та като се прибера, да седнем веднага.Или поне детето да вечеря по-рано.

# 34
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Неодобрявам кроасаните с шоколад  Naughty а днес за сл. закуска точно това ще ядат в яслата, а има деца на 1г. в групата на сина ми

# 35
  • Мнения: 9 990
За шоколада се разбрахме вече и за това, че яслените трябва да се щадят повече....
Кажете-тези, при които няма филии с маргарин, това не ми стана ясно- с масло ли са? ThinkingИли просто намазани с нещо си там, но без маргарин от долу.При нас съм попадала на филия а маргарин и домат, за което моето си облизва пръстите, но на болшинството не допада Thinking точно маргарина...

# 36
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Вечеряме към 20,30 ч.
И взимам децата от ДГ гладни. Винаги съм се чудела- Александра е толкова злояда вкъщи, госпожите казват, че си изяжда всичко, а в 17 ч. след ДГ вече умира от глад Shocked

# 37
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
"През последните години в специализираната литература се появиха съобщения за някои странични ефекти, имащи връзка с консумацията на маргарини.

Здравните проблеми се дължат на съдържащите се в маргарините т.нар. транс-изомери на мастните киселини. Те затрудняват биосинтезата (производството от организма) на арахидоновата мастна киселина (имаща отношение към растежа), както и метаболизма на другите мастни киселини. Намаляват чувствителността на клетките спрямо инсулина. Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези научни факти наложиха промени в технологията за производство на маргарини. Процесът на хидриране бе заместен от преестерифициране и фракциониране, при което се получава ниско съдържание на транс-мастни киселини в крайния продукт. "




# 38
  • Мнения: 9 990
Рени, ето ти и това...моята е същата-вкъщи два залъка я сложи в уста, я не.Нищо и няма, нито е слаба, нито е болнава.В градината казват, че всичко си изяжда/ явно все пак има го момента-всички заедно е по-интересно, както и състезателният момент може би/та вечер не ще да вечеря-то за нея това ядене си е бая.Но както казах-това е вече лично и излизам от първоначалната идея.Та да ходиш на градина не е лесно явно-изразходват много повече емоция и т.н. и т.н. и от това идва и гладът може би.Но не смятам, че им е малко, а че по-скоро са комплексни причините повечето деца да са гладни-едно е изразходваната енергия, после-виждат едно от друго, после-глезят се като ги вземем за да им се купи нещо/ на мен ми се е случвало да каже моята-искам еди какво си, защото съм гладна, но само да го нагризе.Защо?Защото на Пешо бабата още с взимането му поднася и тя вижда и иска, но на практика не е гладна.



Сега-Донобони-това, което си постнала от къде е, че ме заинтригува да го разпечатам цялото.Означава ли това, че първите маргарини на времето си са били кофти, а вече си има технология на производство такава, която позволява маргаринът да се усвоява нормално от организма?Защото може да се окаже, че на този етам никак не е вреден , а ако пък е-да прочета в градината статията цялата ми се иска. Peace

# 39
  • София
  • Мнения: 847
при които няма филии с маргарин, това не ми стана ясно- с масло ли са? :

Ами не знам как да разбера... Искрено се надявам да не слагат маргарин - вкъщи не купуваме въобще и си ядем пречените филийки с масло (то лошото е, че маслото не можеш да го размажеш на непрепечена филия, така че не виждам как ще го мажат в градината евентуално). Но менюто пише - филия със зеленчуков пастет, филия с мармалад - ходи разбери какво се крие отдолу. Моята докато се научи да разпознава, пък и да ми разказва за градината (защото сега го избива на бойкот в това отношение) бая маргарин ще изядат...

# 40
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЗДРАВЕТО" Д-Р АТАНАС ГЪЛЪБОВ
http://www.google.com/search?q=%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1 … start=10&sa=N

стр.20 най-долу почва статията, след като ти овори в ПДФ-формат


МАРГАРИНЪТ - храна или пластмаса? Маргаринът е провъзгласен за по-безопасен и по-евтин заместител на маслото.


Получава се от евтини нискокачествени растителни масла, включително и от соя, които чрез хидрогенизация се превръщат в твърд на стайна температура и много по-траен от маслото продукт. Хидрогенизация = добавяне на Н2 (водородни) атоми към двойните връзки в молекулите на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в растителните масла, и ги превръщат в наситени. Това става при високо налягане и температура от 120 до 210°С + метален катализатор. ⎭ Така голяма част от мастните киселини, които нормално съществуват в тъй наречената цисконфигурация, преминават в неестествената трансформа. Хранителните мазнини, които се приемат, определят състава на клетъчната мембрана, а оттам и правилните функции на клетката. Хранителните мазнини играят роля на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини A, D, E и K и са единственият доставчик на полиненаситените есенциални мастни киселини (ЕМК) (незаменими, които организмът не може сам да си синтезира), приемът на достатъчно количество от които е важен фактор за правилното функциониране на имунната система. Приемайки есенциалните мастни киселини, организмът може да синтезира всички други мастни киселини, които са му необходими. ЕМК включват 2 основни класа: омега-3 и омега-6 мастни киселини. ЕМК служат за: - изграждане на здрави клетъчни мембрани; - намаляване на холестерола и на сърдечносъдовите заболявания; - предшестват образуването на простагландините (хормони, свързани с възпалителните процеси); - участие в пренасянето на О2 (кислорода) от въздуха през алвеолните мембрани до хемоглобина в кръвта и после - през клетъчните мембрани до митохондриите в клетката; - недостигът им е причина за голям брой заболявания. ЕМК се усвояват пълноценно при наличие на витамини и микроелементи. Най-богати източници на ЕМК са студеноводните риби - треска, скумрия, тон, херинга, сардина, рибеното масло, студенопресованите масла от ленено семе, рапица, вечерна иглика, пшеничен зародиш, някои ядки. ЕМК са неустойчиви и лесно се разграждат при контакт с въздуха и при топлинна обработка. Трансмастните киселини (трансформите) (маргарин): Организмът е пригоден да смила цисконфигурации, каквито има в природата, а не трансформи на мастните киселини, затова последните се трупат по клетъчните мембрани и на други места. Съдържанието на трансмастни киселини в мембраната на клетките би трябвало да е 0 (нула), а сега при някои хора то е 20%. Така се нарушават: защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт. Трансмастните киселини променят нормалния механизъм на преобразуване на холестерола и това повишава количеството му в кръвта. Освен това се повишава количеството на липопротеините с ниска плътност (ЛНП) ⎭ атеросклероза, а се намалява количеството на липопротеините с висока плътност (ЛВП), които защитават сърдечно-съдовата система от първите. Трансмастните киселини (маргаринът) са по-опасни от наситените мастни киселини в маслото и сланината по отношение на атеросклероза. Маргаринът повишава честотата на инфарктите със смъртен изход. Трансмастните киселини постъпват и в кърмата, за сметка на ЕМК, които намаляват. Трансмастните киселини повишават количеството на простагландините Е2 (хормони, които засилват възпалителните реакции), а потискат образуването на простагландини Е1 и Е3, имащи противовъзпалителен ефект. Простагландините регулират много метаболитни функции и дори малка промяна в количеството им може да промени алергичната нагласа на организма, кръвосъсирването, кръвното налягане, имунната защита и др. При хидрогенизацията се образуват множество различни химически съединения, които на са изследвани, така че в маргарина има токсични метали (например Аl, Ni (никел), които са добавени като катализатори), които се натрупват в клетките и в нервната система и потискат различни ензимни системи и клетъчни функции. При превръщане на олиото в маргарин, освен че се премахват есенциалните мастни киселини (ЕМК), се премахват и всички протеини, витамини, микроелементи и фибри. В Дания допустимото количество трансмастни киселини в хранителните продукти е < 0.1%, а в САЩ маргарините съдържат до 50% трансмастни киселини. Свиневъдите в САЩ не хранят животните си с маргарин, защото знаят че така те ще умрат. Маргарините, продавани като натурални продукти, съдържат едни и същи негодни за консумация мазнини, дори когато носят името на някой известен лечител. Но маслената индустрия печели пари и не се интересува от здравето на хората. За 1981 г. продажбите й възлизат на 40 млрд.$, а за 1992 г. - 80 млрд.$.

Последна редакция: пт, 06 окт 2006, 14:41 от doniboni

# 41
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
"През последните години в специализираната литература се появиха съобщения за някои странични ефекти, имащи връзка с консумацията на маргарини.

Здравните проблеми се дължат на съдържащите се в маргарините т.нар. транс-изомери на мастните киселини. Те затрудняват биосинтезата (производството от организма) на арахидоновата мастна киселина (имаща отношение към растежа), както и метаболизма на другите мастни киселини. Намаляват чувствителността на клетките спрямо инсулина. Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези научни факти наложиха промени в технологията за производство на маргарини. Процесът на хидриране бе заместен от преестерифициране и фракциониране, при което се получава ниско съдържание на транс-мастни киселини в крайния продукт. "








Сега-Донобони-това, което си постнала от къде е, че ме заинтригува да го разпечатам цялото.Означава ли това, че първите маргарини на времето си са били кофти, а вече си има технология на производство такава, която позволява маргаринът да се усвоява нормално от организма?Защото може да се окаже, че на този етам никак не е вреден , а ако пък е-да прочета в градината статията цялата ми се иска. Peace


Не се подвеждай от последното изречение, струва ми се, че е платена реклама
МАРГАРИНА Е ОТРОВА !

# 42
  • Мнения: 479
Аз съм по-скоро от недоволните. Прави ми впечатление, че в повечето от дните през седмицата в обедното меню първото е таратор. Според мен, за предпочитане е супа. Второ, примерно, в три дена от тази седмица беше - миш-маш; кренвирш с кетчуп  #Crazy; спагети с кашкавал. Десъртът е плод. Следобед обикновено им дават нещо сухо: вафла, суха паста; или пък - крем, мляко с ориз. Хайде следобед не ме е грижа, защото ял или не, като го взема, може да си навакса. Ама на обед да дават кренвирш с кетчуп!!! Риба има много рядко в менюто - веднъж-дваж месечно. Не знам какъв е бюджетът, ама някакъв регламент за съставяне на менюто на децата няма ли, чудя се  newsm78 

# 43
Здравейте! В нашата ДГ няма маргарин,пакетирани храни (вафли,сухи пасти и др.) не се внасят и не присъстват в менюто.Всичко се приготвя там.Закуска-макарони със сирене;сандвичи със яйце и сирене,с кайма,с кашкавал;солен кекс,банички,филии с 3 вида пастет от извара;попара-солена, или сладка с мляко;ще ме заболи ръката да пиша... Winkзвучи като реклама ,но е така. Да ви кажа по-важните за вас неща :в новия рецептурник са намалени значително мазнините,солта и захарта за сметка на плодовете и зеленчуците.Пържат се единствено гевречета,мекици и кюфтета (някои видове ). Основните технологии са варене,печене и задушаване. Грамаж -закуска -течност около 150-200гр. зависи какво е,останалото около 100г,или 1 филия. Плод пак около 150 -200г ,супа или таратор 100г;2-ро 130г.Следобедна закуска като сътрешния грамаж. На обяд децата имат пълнозърнест хляб. за 2 седмици не се допуска повтаряемост на ястията,ежедневно се включват представители на всички групи храни. Мед. сестра изчислява менюто като състав и енергийна стойност. За вас може да е нереално,но е така при нас. Mr. Green 

# 44
не е непостижимо, нито скъпо.За шоколад не сме чували ,кифлички с мармалад,локумки,но шоколад  newsm78 В къщи готвя по този рецептурник,недоволни няма  chef Уточнение - не работя в кухнята на ДГ. Ако има още въпроси - давайте  Hug

Общи условия

Активация на акаунт