Купих нахутено брашно, заради рецептата на nadejda.v.l за соленките. На пакета пише - за сладки. Започнах да търся рецепти за сладки с нахутено брашно(защото не съобразих да взема все пак нахут) и се оказа, че няма такива, изобщо рецепти с брашно не открих, дори и в руските сайтове(докъдето ми стигна търпението да чета). Но разбрах, че нахута се кисне цяла нощ и се вари дълго, следователно брашното ми за нищо не става засега (докато не ме осени вдъхновение ).Сварих малко въ в микровълновата, стана една лигава каша с едри частички вътре - несварени естествено, но за 5 мин. - толкова.
Затова се пробвах все пак да направя нещо сладко. Мен изобщо не ме бива в сладкишите, защото в допотопната ми газова фурна и без това не се получават. Заради питките си купих от ТСМ прекрасна малка фурничка за 30лв и се пробвах там. Получих този кекс:
Рецептата ми е следната:
Една чаша (150мл - за нес кафе, като на снимката) брашно от елда (освен това и оризово не съм пробвала друго брашно, това е по-близко до пшеничното като структура)
4 препълнени супени лъжици фруктоза (ама много препълнени)
2 яйца
1ч.л. сода
2-3 суп.лъж. вода (за да стане тестото гъсто кексово)
2ч.л. лимонов сок (може и повече)
канела
Разбих жълтъците и захарта до бяло. Прибавих брашното, содата, лимоновия сок и водата и канелата. Към сместа сложих накрая разбитите на сняг белтъци и бърках съвсем малко. Изсипах в намазана с олио и посипана с брашно тавичка (около 24-25см) Изпекох го на 170-180 градуса, като по някое време минах само на долен, защото от белтъците отгоре доста кафяво ми стана.
Наталия за първи път от 2,5 месеца, ако изключим непредвиденото хапване на парче хляб и торта, яде свестен сладкиш с голям апетит.