Може ли да са отровни култивираните гъби?

  • 12 880
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
По принцип не може да са отровни, НО гъбите имат способността да извличат някои отрови от почвата. Има случай на гъбар умрял от не отровна гъба. При аутопсията се установява отравяне със стрихинин, оказва се, че в гората където е брана гъбата зимата са хвърляли отровни хапки за чакали и явно на мястото където е поникнала гъбата е имало останал стрихинин.
Така, че купувайте спокойно от пазара, там компоса върху който растат е смес между пръст от полето и оборски тор (май конски тор беше най-добре)  и шансовете за отрови е незначителен.

# 16
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Аз си взимам само култивирани от Била или Фантастико.
Според мен, не може да са отровни.

Но, напоследък ми прави впечатление, че имат странен мирис понякога, като на химия.
Особено си личи, ако са задушени и след това изстинат.

Може да слагат много торове, но така или иначе, се притеснявам.
Представям си с какви химикали са тъпкани и след това и аз се тъпкам.

# 17
  • Мнения: 4 380
Абе как може да му мине през ума на някой че култивирана печурка може да е отровна?! Shocked Joy Joy Вие ме убивате бе хора! ooooh! Това е абсолютно невъзможно. Първо такава печурка няма двойник, второ, посевен мицел на отровни гъби не може да бъде разпространяван за култивиране. Няма начин някой някога да се е натравял с подобни гъби или да му е ставало лошо. Това е най-безобидната гъба ако въобще може да бъде наречена гъба при цялата липса на вкус на такава. Тя се употребява сурова, детето ми изяжда с кутии наведнъж хрупайки пред телевизора. Laughing Никога хладилника ми не остава без такива печурки. Това е нещото с което зареждам най-редовно.

# 18
  • Мнения: 6 017
Късно е вече да питаш  Mr. Green
Правилно ти го е казала Айля, че е късно вече да питаш, за тази работа си има книги и интернет, можеш да потърсиш и да разбереш коя гъба е хубава и коя не е.... Вкъщи често есента и пролетта ходим да си берем гъби от гората- щото много гори има тук, но никога не сме брали отровни и вредни, не че е нямало де, но ни помагат книгите.... вземи попрочети малко за видовите гъби, запомни как изглеждат и няма да имаш проблеми....

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз си взимам само култивирани от Била или Фантастико.
Според мен, не може да са отровни.

Но, напоследък ми прави впечатление, че имат странен мирис понякога, като на химия.
Особено си личи, ако са задушени и след това изстинат.

Може да слагат много торове, но така или иначе, се притеснявам.
Представям си с какви химикали са тъпкани и след това и аз се тъпкам.
Peace

# 20
  • София
  • Мнения: 1 732
Късно е вече да питаш  Mr. Green
Правилно ти го е казала Айля, че е късно вече да питаш, за тази работа си има книги и интернет, можеш да потърсиш и да разбереш коя гъба е хубава и коя не е.... Вкъщи често есента и пролетта ходим да си берем гъби от гората- щото много гори има тук, но никога не сме брали отровни и вредни, не че е нямало де, но ни помагат книгите.... вземи попрочети малко за видовите гъби, запомни как изглеждат и няма да имаш проблеми....

Гъбарство не се учи от книги, а само чрез практика - и пак няма гаранция.

За култивираните печурки съм чувала, че са най-сигурните гъби. Макар че "сигурни" и "гъби"   ooooh!....

# 21
  • Мнения: 4 380
По-сигурни от печурките са вероятно домашно отгледани Oyster mushroom (как се казват на български?) Растат в дървени стърготини, а не в тор. Също се ядат сурови.




# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аууу тези гъби са много вкусни, не знаех, че растат в дървени стърготини...

сега ще погледна какво казва чичко Гугъл за тях.... Peace

мерси Ксения

# 23
  • София
  • Мнения: 1 732
Кладница била гъбата..

# 24
  • Мнения: 4 380
Кладница била гъбата..

Да, точно, кладница. Чувала съм думата, бях забравила какво беше. Embarassed
Хубава гъбка наистина и елементарно се гледа в къщи в банята.

# 25
  • Мнения: 780
А стерилизираните в буркан гъби би трябвало да издържат няколко дни в буркан . Аз съм вземала от метро в бутилка от 3 кг, но след няколко дни маринатата им замириса на гадно .

# 26
  • Мнения: 2 199
Кладница била гъбата..

Да, точно, кладница. Чувала съм думата, бях забравила какво беше. Embarassed
Хубава гъбка наистина и елементарно се гледа в къщи в банята.

как ?  Crazy

# 27
  • Мнения: 4 380
Е как.... Купуваш си такава торба със смеска, надупчваш и събираш реколтата до изчерпване на мицела. Wink Гъбките израстват от дупката до няколко дни. Като дупчиш в различно време може да събираш и всеки ден.

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Е как.... Купуваш си такава торба със смеска, надупчваш и събираш реколтата до изчерпване на мицела. Wink Гъбките израстват от дупката до няколко дни. Като дупчиш в различно време може да събираш и всеки ден.

ти гледала ли си?
интересува ме има ли странични аромати от гъбите?т.е. банята мирише ли на нещо от тях?
каква минимална температура трябва да се поддържа? могат ли в килера да се гледат?


иначе съм яла кладница, маринована с подправки и оцет.
много вкусно беше за мезе...

# 29
  • Мнения: 4 380
Не съм гледала, но се интересувах едно време по въпроса. Като си намеря някъде торба с мицел, ще купя. Няма странични миризми. За целта трябва топло и влажно помещение. Килера ако е студен няма да стане. Влажността предполагам може да се поддържа с пръскане на субстрата, но трябва да е топло.

Общи условия

Активация на акаунт