Машина за хляб - 5 част

  • 61 963
  • 550
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 558
Първи опит-плачевен  Sad. Но май аз съм си виновна, понеже никога не съм използвала суха мая и я сложих направо, без да я разтворя в сладка вода. Вие така ли я прибавяте? Хляба не бухна иначе не вкус биваше. Утре сутринта ще направя втори опит, дано този път е успешен. Имам един въпрос: За да стане хляба покрит със семена кога ги слагате? В кой етап на правене на хляба? Преди печенето ли, след като е втасал? Благодаря предварително за отговорите!  bouquet
Не се отчайвай, аз не разтварям сухата мая в нищо, направо се слага, по каква рецепта го правиш, виж някоя изпитана в нет-а, че тия от книжките не винаги са читави. Семена отгоре сипвам след като спре да меси, после да не отварям като втасва. Леко ги притискам с ръка, че иначе после ми изпадват. Стискам палци, ако искаш някоя изпробвана рецепта- насреща съм. Моя 1-ви хляб също бе провал, но оттогава нямам грешка  Grinning

# 61
  • Мнения: 1 558
Здравеите мили мами!От две седмици имам машина за хляб "Аляска".Правих в нея хляб и се получи горе долу приличен резултат.Имам един въпрос-как мерите грамажа на сухите съставки като брашното.Аз досега използвах чаена чаша,но мисля,че това е причината да не се получават нещата както трябва.Моля да споделите изпитана рецепта за козунак.Двата ми опита завършиха като резултат-сладък хляб,без аромата и вид на козунак.Изпробвах програма за бял хляб 3ч18 без предварително втасване на маята.Втория опит само месене и втасване в машината и печене във фурна също беше неуспешен.Благодаря ви предварително.
Нямаш ли мерителна чашка към машината? Виж рецептите във форума, каква мая ползваш, ако ползваш жива пробвай със суха и обратното. Аз лично се справям по-добре със сухата, други с живата, не се притеснявай, ще намериш най-подходящата рецепта за теб.За 1 хляб е достатъчна 1 ч.л.суха мая с лек връх.Пиши какво е станало. Иначе с моята мерителна чаша 4 и половина чаши ми е 500гр брашно, важното е да следиш да стане хубава топка тесто, да не е рядко. 

# 62
  • София
  • Мнения: 748
Моля, дайте ми адрес на сервиз, който извършва ремонт на хлебопекарни. Моята е "ФИф"-ка и нямаше гаранция. Моля някой с машинка, дори и от друга марка, но с гаранционна карта да ми даде адрес и телефон на поддържащия сервиз!
Моля модераторът да не изпраща темата ми в "Машина за хляб", тъй като там не получих никакъв отговор.
Надявам се да ми помогнете , момичета, защото без машина съм за никъде, от 1,5 години не съм купувала хляб, не искам да започвам отново! Simple Smile

# 63
  • София
  • Мнения: 1 951
Опитай в сервиз за дребна домашна техника.Не вярвам ,че никой техник оттам не се  е сблъсквал с такава машина.

# 64
  • София
  • Мнения: 748
Има нужда от смяна на уплътненията, а това ми се вижда доста специфично.

# 65
Пираня,благодаря ти за отзивчивостта.Ползвала съм само суха мая на Йоткер-1 пакет и от френската 1,1/2 ч.л.С пекарната има мерителна чаша 300 мл,с  нея ли мерите брашното и на колко грама се равнява? Ползвам само брашно тип500/поради невъзможността да се намери друго в провинцията/.В книжката пише да не се пресява брашното.Вие пресявате ли го.Извинете за многото въпроси ,но искам да изненадам домочадието с нещо прилично но вид и вкус.

# 66
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 521
Аз меря с моята мерителна чашка, като първият път премерих колко точно брашно събира с кантарче. Вече карам почти на око. Не пресявам брашното.

За маята не мога да каже нищо, защото ползвам само жива мая. Всъщност, веднъж ползвах суха (беше yuva) и стана.
На Аляската основната рецепта се получава приличен хляб, вярно веднъж ползвах такава машинка, но бях доволна.

Успех, не се отчайвай.   bouquet

# 67
  • Мнения: 7 106
С пекарната има мерителна чаша 300 мл,с  нея ли мерите брашното и на колко грама се равнява?

Току що измерих на електронната везна - чаша с вместимост 300 мл. събира 160 гр. брашно тип 500.  Peace
Иначе ако имаш възможност да си вземеш везничка, няма да сгрешиш - много ми е полезна в кухнята не само за хлебоправенето.

# 68
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Там е най-слабото място на тези машинки. На моята два пъти са сменяни за около 3 години. Първия път имаше голям проблем, защото нямаха в наличност и се наложи сервиза да даде заявка до Китай - тогава ни подмениха цялата тавичка. Втория път вече сервиза имаше такива гумички и ни ги смениха. Но моята е Аляска и си има определен сервиз - дори мисля, че бяха 2 или 3 сервиза в Стара Загора. Просто поразпитай в някои сервизи за такава техника. Дано да улучиш някой.

# 69
  • София
  • Мнения: 2 113
eti_31, честита машинка, много бухнали хлябове ти пожелавам. Какво стана с втория опит?

macro, защо все пак не попиташ в магазина къде им е сервиза на такива ел. уреди, ако и да е била купена без гаранция.
А, ето, изрових си моята 6м гаранционна карта за машината ми ФИФ - "Сервиз ТСМ: Quell Impex Ltd., ул. Ильо Войвода, №25, кв. Хаджи Димитър, София, тел. 945 42 39.

megiver, американската мерна единица "чаша" според повечето сайтове се равнява с малко приближение на 240 мл. Но за хляба в хлебопекарната наистина най-добрият показател е какво тесто замесва в началото - плътно, жилаво, не се размазва под бъркалката, не се и пръска от сухост. Струва ми се, че 7г. мая е много за количеството брашно, за което е предвидена, когато се ползва в хлебопекарна, защото (така пишеше в една книга) при хлебопекарните температурата на печене е ниска и в началото на етап печене хлябът продължава да втасва, вероятно и често затова превтасва и хлътва в средата.

И още - на мен досега нехлътнал хляб, а добре втасал и бухнал от американска рецепта не ми се е случвал...явно там брашната са с повече глутен, или маите с друго действие - трудно ми е да преценя защо...много бих искала да ми донесат брашно и мая оттам и да видя дали някоя рецепта от американски сайт ще ми се получи:))))))

# 70
  • Мнения: 845
Имам един въпрос. Извинявам се, ако сте го дискутирали преди.   bouquet Какво брашно купувате, в смисъл на коя фирма? Аз до сега направих два опита и все се получава клисав хляба. Смених рецептата и сега се прави третият ми хляб. Дано да се получи. Praynig Купих на Софимел-брашно.

# 71
  • София
  • Мнения: 2 113
Какво брашно купувате, в смисъл на коя фирма? ...Купих на Софимел-брашно.

Когато ползвам бяло брашно (тип 500, например) и аз купувам на Софимел. Другите брашна (ръжени, грахам) - от "Техра". Напоследък купувам пълнозърнесто на "Благополучие"

# 72
  • Мнения: 529
 Малко късно се включвам, защото нямах нет.
 Искам да благодаря на lebeduna  Hug за рецептата за козунаци и на labrex   bouquet  за идеите за оформяне на кифлички. Станаха страхотни, но се изядоха, преди да ги снимам.

# 73
  • София
  • Мнения: 360
Правя си хлябовете само с брашно на Софимел - тъмносинята опаковка "Ола". Типово също  на тази фирма. Peace На Техра изобщо не купувам, защото имат подобрители, т.е. ХИМИЯ.

# 74
  • Мнения: 11 607
Нямам време въобще да експериментирам с машинката.....Правя само селски хляб(Валенце, купих си го от софийската Билла) смесен с бял в последно време, а за тази вечер изневерих на тъмния хляб и правя царевичния на Пина + чесън и пармезан........

Кога ли ще ми дойде музата за нещо по-така...Нещо франзелите са ми в главата, но кога ли ще е техния час?

Общи условия

Активация на акаунт