Машина за хляб - 5 част

  • 62 004
  • 550
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 22 867
Малко късно се включвам, защото нямах нет.
 Искам да благодаря на lebeduna  Hug за рецептата за козунаци и на labrex   bouquet  за идеите за оформяне на кифлички. Станаха страхотни, но се изядоха, преди да ги снимам.

Радвам се, че съм била полезна и най-вече, че явно си направила красиви вкусотийки, щом бързо са свършили!  bouquet

# 76
  • София
  • Мнения: 3 818
Скоро да сте виждали ФИФ в София, май ще трябва да си купувам нова. Confused С това сладко се прецака цялата машина.  #Cussing out Мъжът ми я поправи, обаче пак създава проблеми и смятаме тази да седи за резервни части и да си купим нова. Thinking

# 77
  • Мнения: 4 176
Здравеите мили мами!От две седмици имам машина за хляб "Аляска".Правих в нея хляб и се получи горе долу приличен резултат.Имам един въпрос-как мерите грамажа на сухите съставки като брашното.
Аз мога да дам следния съвет. Аз рецепти не ползвам. Правя така. Слагам в чаша 1ч.л. захар и пълня чашата 1/4 с топла дова. В същото време слагам направо в машината: 1 ч.л. сол, 4-5 л. разтопено краве масло или олио, 1 яйце и 1ч.ч. кисело мляко. Включвам машината на основан програма с бързо запичане и пускам. Започва да върти. После прибавям направо с плика малко брашно. маята вече трябва да е кипнала и я изсипвам в/у разбърканата смес. След това с лъжицата продължавам да сипвам брашно. Често накрая слагам 3-4 л. пълнозърнесто брашно. От време ан време пипам тестото с пръст. Трябва да е меко, но да не лепне ( съвсем малко лепне). С времето разбираш как бъркалките го месят и, ще разбереш, че е достатъчно гъсто. Ако евентуално мислиш, че си прекалила с брашното, винаги можеш да сипеш 1-2л. вода. Значи, бъркалките трябва да обръщат тестото и да го месят, а не да се вдига към стените и да не може да се меси цялото. Ако се вдига към стените и стои там, значи е прекалено гъсто. Когато си доволна с консистенцията- затваряш и оставяш да върши работата си.
тази процедура ми отнема 5 мин.
Рецепти не ми трябват.

# 78
  • Мнения: 845
Искам да изразя специалните си благодарности към Пираня и Сисии.   smile3525Благодарение на тях аз вече имам два успешни хляба и вече не съм така разочарована от домакинските си умения Party
megiver-днес измерихме 500 грама брашно, които отговарят на 850 мл. от мерителната чаша. Значи 850/500 е равно на 1,7. Необходимото ти количество за рецепта умножи по 1.7 и ще получиш милитрите от мерителната чашка / примерно 650гр по 1.7 за 1105 милилитра/. Но най-точно си е с електронна везна  Wink

# 79
Благодарности към mamica i eti31 вече мислех да приключа  опитите с хлебопекарството. Но явно ще има продължения и надявам се прилични резултати за показване.

# 80
  • Мнения: 11 830
eti_31, браво! Само така!  Hug

Аз напоследък слагам в черния хляб мед предимно по 1 л., че ми свърши кафявата захар и става много приятен вкусът.
Снощи пък ядохме един бял пухкавелко с тиквени семки.

А отдавна се канех и онзи ден направих хляб с маслини и не ни хареса особено - горчив един такъв, може би маслините не бяха хубави или пък много.. Ако може някой, който е правил да пише подробности, напр. режете ли ги на ситно, кога ги слагате - в началото или при звуковия сигнал.. въобще всичко, което се сетите, че много обичам маслини и си мислех, че няма как да го объркам, но.. очаквам да се включат - cathie, pina, Ralfieta, r0ksi, pepika..


Последна редакция: пт, 05 окт 2007, 12:45 от Сисии

# 81
  • Мнения: 952
Сисии - моят опит с хляба с маслини не е голям. Правила съм само два пъти, но ни хареса. Маслините ги нарязах на парченца(една маслина на 4). Сложих ги при звуковия сигнал за добавка. Не знам дали не е проблема в маслините.
Аз имах едни маслинки изостанали(не точно зелени, но подобни). Във вкуса на хляба преобладаваше точно маслината, а кашкавала почти не се усещаше. Но понеже обожаваме маслини, хляба ни хареса.

Ох пропуснах - имам питане. Момичета реших да правя козунак по рецепта на Танита, която изрових отстари форумски теми. Тестото бе страхотно - така както винаги са ми обяснявали как трябва да изглежда козуначеното тесто. Т.е машинката си свърши работата. Само, че оставих тестото да втасва още около час.(Наложи се така, дойдоха гости и нямаше как да ги зарежа, за да стана да си оформя козунака). Та извадих си тестото от контейнерчето, разделих на три. Изплетох козунака, сложих в тавичка и  във фурната на около 50 градуса да втаса отново. Не го оставих много време и включих да пече. Резултата е плачевен - твърд, не бухнал козунак.
Питането ми е колко време да оставя да втасва козунака преди да започне печенето? И дали е възможно да е превтасал и затова да не втаса повторно след изплитането на плитката?

Последна редакция: пт, 05 окт 2007, 11:04 от Ralfieta

# 82
  • Варна
  • Мнения: 2 133
Моля за съвет: защо хлябът ми винаги се рони така? Като че ли напоследък - още повече! Дали зависи от брашното или има нещо друго? Може и да сте го обсъждали, sorry.

# 83
  • Мнения: 182
Здравейте момичета! Аз отдавна не съм се вясвала тук защото от две седмици машинката ми (аляска) е на ремонт Cry Аз преди време бях писала че при врътките се оцветява тестото сякаш с графит (предполагам смазка някаква). Оказа се че има проблем с уплътненията. Сега чакам нова тавичка и не се знае до кога Rolling Eyes
Ами това е, исках да ви се оплача (добре поне че имам много работа, та нямам време много да чета и да се дразня).  bouquet

# 84
  • София
  • Мнения: 360
Сисии, правя редовно хляб с маслини и става разкошен. За съжаление не помна чия беше рецептата тук, от форума, но ето:
240 мл.вода/мляко
3 с.л. зехтин
1,5 с.л. захар
1,5 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
360 гр. брашно
55гр. сирене
6 с.л.нарязани маслини

Сиренето и маслините се добавят след сигнала, но аз ги слагам по-рано, че не ми се чака. Сиренето винаги ми е повече - понякога и 100гр. и добавям още малко брашно, като си следя тестото. Маслините ги режа на ситно. В оригиналната рецепта има и 3 с.л. сушени домати, но не знам с тях как се процедира - ако са сухи не мога да ги нарежа, толкова са твърди, а ако ги накисна ми оцветяват целият хляб и се отказах от тях. Ако някой има опит с доматите, да сподели, моля!

# 85
Молба към sladur4e*21 моля сподели за правенето на козунака-на коя програма го правиш,последователността на поставените продукти...и т.н.Благодаря

# 86
  • Мнения: 4 176
Благодарности към mamica i eti31 вече мислех да приключа  опитите с хлебопекарството. Но явно ще има продължения и надявам се прилични резултати за показване.
Чакаме  chef  bouquet

# 87
  • Мнения: 1 249
Благодарности към mamica i eti31 вече мислех да приключа  опитите с хлебопекарството. Но явно ще има продължения и надявам се прилични резултати за показване.
Чакаме  chef  bouquet

Нооооу мЪ И срам ....
 Embarassed
ама дайте рецептата за МАЙМУНСКИЯ ХЛЯБ,

че утре гости идат, а аз се щурам тука и не мога да я намеря. На Марабу беше, ама не я намирам  Embarassed Embarassed

# 88
  • Мнения: 952
Ето за тази рецепта се сещам в момента
Маймунски хляб със сирене

# 89
  • Мнения: 1 249

 HugМерси

Общи условия

Активация на акаунт