Какво готвите с лапад?

  • 37 798
  • 53
  •   1
Отговори
  • Мнения: 224
Свекърва ми е пратила една чанта лапад и сега се чудя какво да го правя.Кажете ми какво готвите с лапад?

Последна редакция: пн, 07 апр 2008, 12:31 от mammaviki

# 1
  • Мнения: 5 001
Всичко което и със спанак.....

# 2
  • Мнения: 475
Мммм обичаме лапад и спанак.  HugНай често приготвяме супа, пиле с ориз и лапад на фурна , обичам и баница с лапад ......общо взето много варианти.  chef

# 3
  • Мнения: 177
По принцип за мен лапада, спанака и копривата може да се заменят. Но в интерес на истината, досега лапада съм го ползвала само в баница.
Пакет кори за баница, кисело мляко, сирене, яйца, масло.
Лапада се бланшира и се нарязва на ситно. След като изстине, се смесва с кисело мляко, 1-2 яйца и сирене. След което се реди баницата: 2 кори, плънка, 2 кори, плънка..., като между двете кори слагам разтопено  масло. Накрая се разрязва на парчета, преди да се сложи във фурната.
 Другият вариант е да се реди кори,  плънка, кори плънка... и когато е подредена баницата, се разрязва на парчета  и се залива с маслото. Най-отгоре се залива с яйце разбито с малко кисело мляко. Пече се в предварително загрята фурна.   

# 4
  • София
  • Мнения: 3 816
Ако не можеш да го употребиш всичкия, нарежи го и си го замрази в камерата. Иначе аз правя супи, лапад с ориз, баница. Peace

# 5
  • Мнения: 1 269
АЗ не харесвам вкуса на замразения лапад. Нагарча ми. Пресен го приготвям по много начини:

 Правя "мързелива сърма" както се правят постни сърмички, само дето не си играя да увивам, а нарязвам всичко в една тава и пека на фурна. После заливка с кисело мляко, чесън, копър или магданоз!

Правя една вкусна каша по моя рецепта и много се харесва. Попарвам в подсолена вода по-голямо количество нарязан лапад. В тенджера запържвам малко брашно с масло. Прибавям попарения лапад и ако се наложи и част от отварата. Застройвам с  една кофичка кисело мляко, 4 яйца и малко натрошено сиренце. При поднасянето поръсвам с магданоз.

Правя и супа, баница и тутманик по познатата ни рецепта, само дето добавям и задушения лапад в плънката.
Да ви е сладко! Peace

# 6
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Божествени сърмички!  Peace

Правя си стандартна плънка за сърми, за предпочитане с кайма, може да се добави и рендосано морковче, стават по-сочни! Измивам листата, слагам всяко едно на дъска за рязане с лицето към дъската и внимателно, с много остър нож, режа дебелата жилка по дължина, от върха на листото към дръжката. Попарвам листата, колкото да си променят цвета, но и да стават за навиване, и по стандартния начин за навиване на сърмички си правя такива. Нареждам ги в йенско, предварително намазано с олио, добавям малко водичка и пека на 200 градуса, около половин час! Хапваме си ги със сос от кисело мляко, майонеза, копър, чесън (ако го обичате)! Ами това е, да ви е сладко!

# 7
  • Мнения: 120
Много обичам лапад и спанак. Готвя ги с ориз.

# 8
  • Мнения: 1 032
Тъкмо вчера готвих пиле с лапад. Много е лесно и вкусно. Задушавам две връзки пресен лук и една връзка пресен чесън, слагам пилето на порцийки също да се задуши. Добавям сол, червен пипер и доматено пюре. След това пресен джеджен и лапада. Оставям да къкри на тих огън. Сервирам с кисело мляко по желание.

АЗ не харесвам вкуса на замразения лапад. Нагарча ми...

Аз винаги бланширам лапада преди да го сложа във фризера и никога не съм имала проблем с вкуса му.

# 9
  • Мнения: 2 211
Тъкмо вчера готвих пиле с лапад. Много е лесно и вкусно. Задушавам две връзки пресен лук и една връзка пресен чесън, слагам пилето на порцийки също да се задуши. Добавям сол, червен пипер и доматено пюре. След това пресен джеджен и лапада. Оставям да къкри на тих огън. Сервирам с кисело мляко по желание.

Взе ми го от клавиатурата, но без джоджена.

# 10
  • Мнения: 1 175
Обичам го на баница с лапад и пролетно,агнешко,задушено с много зелен лук и лапад.

# 11
  • Мнения: 6 442
Лопушник

Ето това правя аз с лапад. Peace

# 12
  • Мнения: 1 269
....................

АЗ не харесвам вкуса на замразения лапад. Нагарча ми...

Аз винаги бланширам лапада преди да го сложа във фризера и никога не съм имала проблем с вкуса му.
И аз го бланширам в подсолена вода. Може би някъде греша, но наистина след размразяване пуска един такъв кафеникъв сок със  стипцаво-горчив вкус.

# 13
  • Мнения: 1 032
Ми аз да ти кажа вадя пакета от фризера и го мятам в тенджерата без да го размразявам. По принцип нали на повечето замразени зеленчуци пише да не се размразяват преди готвене и за това процедирам така и с лапада.

# 14
  • Мнения: 118
лапад с ориз, сърмички, и каша с лапад

# 15
  • Мнения: 9 109
ето какво приготвих аз днес от една торба с лапад


супа от лапад със сирене




лапад с ориз и маслини



Гнезда с лапад - трябваше и коприва, но са си вкусни и без нея (а кашкавала просто забравих да го сложа)





Това пък е любимо агнешко печено със лапад


# 16
  • Мнения: 2 199
Родитрлите ми обожават агнешко с лапад Simple Smile
А аз с ориз или баница със сирене и лапад  Peace

# 17
  • Мнения: 2 005
Аз редовно приготвям лапад със свинско месо и съвсем малко ориз  Peace Става божествено , а като му сложиш и малко кисело млекце е супер  bowuu

# 18
  • Мнения: 1 679
Във фризера постоянно имам торбички със замразен лапад. И аз като тебе - миналата седмица от село ми набраха една огромна торба и не можех да я изхвърля. 4 часа ми отне да го почистя и да го бланширам и резултатът е 12 торбички. Peace
Много съм доволна. С лапад готвя най-често супа и лапад с ориз. По-рядко приготвям баница със зелении.

# 19
  • София
  • Мнения: 114
Много обичам пасирана кашичка от коприва, спанак или лапад със сиренце, яйце и чесън.Също така го приготвям на супичка пак със сиренце, с ориз на фурна, на гювечета със яйца,сирене и кашкавал и на кюфтенца със заливка от мляко,чесън и копър....абе изобщо голяма фкусотийка! eat newsm53

# 20
  • Мнения: 2 082
преди малко направих пастет от лапад-сварих лапада и го изцедих.сложих сирене дунавия/предполагам ,че става и с обикновено/,малко чесън и зехтин.пасирах ...предполагам,че може да се добави и майонеза

# 21
  • Мнения: 173
Лапада го готвя с агнешко.

# 22
  • Мнения: 647
Лапад , спанак и коприва у на се яде само по един начин :
Бланширания лапад го запържвам , запържвам и лук и ориз, добавям черен пипер ,джоджен и сол и в тавата да се пече.Отгоре правя заливка като за мусака (може и без нея). Пробвала съм баници , супи и какво ли не , но ми отказват да ги ядат  #Cussing out

# 23
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Майка ми вчера ми сготви постни сърмички с лапад, бяха много вкусни, аз трябваше само да отида и да си ги взема(така най-обичам  Wink ).

# 24
  • Мнения: 591
здравейте! Кажете ми някаква рецепта за кюфтенца от лапад и спанак, че само за това си мисля с моя бременен мозък Simple Smile

# 25
  • Мнения: 751
Аз вчера направих мусака с лапад,и вместо картофи сложих ориз.Стана страхотно.  chef

# 26
  • Мнения: 2 082
здравейте! Кажете ми някаква рецепта за кюфтенца от лапад и спанак, че само за това си мисля с моя бременен мозък Simple Smile
  http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&fun … etail&id=3889

# 27
  • Мнения: 354
Ще използвам темата да попитам случвало ли ви се е като готвите лапад, след това яденето да горчи?
Вече два пъти изхвърлям готовата супа заради това  Twisted Evil

# 28
  • Мнения: 591
Nano, много благодаря Hug

# 29
  • Мнения: 9 109
Ще използвам темата да попитам случвало ли ви се е като готвите лапад, след това яденето да горчи?
Вече два пъти изхвърлям готовата супа заради това  Twisted Evil

когато е рано напролет и падне слана и замръзва винаги горчи.
И когато е стар пак не е вкусен.

Когато е замразен и размразиш - понякога пак се получава - зависи явно къде е расъл.

Бланширай и пробвай дали горчи, едва тогав апродължавай да го готвиш

# 30
  • Мнения: 354
когато е рано напролет и падне слана и замръзва винаги горчи.
И когато е стар пак не е вкусен.

Когато е замразен и размразиш - понякога пак се получава - зависи явно къде е расъл.

Бланширай и пробвай дали горчи, едва тогав апродължавай да го готвиш
Благодаря ти за съвета   bouquet Помислих, че може да има нещо такова, защото технологията на готвене си е същата .

# 31
  • Мнения: 3 360
Много добри идеи сте дали-благодаря!Аз най-често го правя на баница,с ориз или  с агнешко и много зелен лук.

# 32
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Всичко което и със спанак.....
Абсолютно  Mr. Green
Плюс това аз лично го предпочитам с агнешкото + много зелен лук и чесън  Mr. Green

# 33
Наскоро опитах  следната оригинална френска рецепта:

ЗЕЛЕНА СОЛЕНА ТОРТА (ТАРТА)

За 4-6 души
Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 30 мин

Съставки:
1 малък пакет многолистно маслено (бутер) тесто; 200 г спанак; 200 г листа от цвекло; шепа листа от репички;10 листа киселец (всички тези треви аз замених просто с връзка лапад); 40 г брашно; 40 г краве масло; 1,5 чаши мляко; 2 яйца;1 скилидка чесън; 50 г настърган кашкавал; 2 с.л. галета; сол; чер пипер

Приготвяне
Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
Намаслете тавичка с диаметър около 25-26 см и я “тапицирайте” с тестото.
Надупчете на много места с вилица.
В голяма тенджера с вряща подсолена вода бланширайте зеленината за 5 мин.
Изцедете в гевгир и нарежете наедро.
Запържете в разтопеното масло тревите  и счукания/накълцан чесън, поръсете с брашното и налейте постепенно млякото при непрекъснато бъркане. Внимание, сместа не бива да бъде много течна. Посолете и поръсете с чер пипер на вкус.
Махнете от огъня и добавете разбитите яйца с кашкавала.
Изсипете сместа върху тестото, поръсете с галета и сложете във фурната за 30 мин.

Това е оригиналната рецепта, която преведох дословно. А ето и промените, които направих или бих направил:
< както вече отбелязах, зеленията ми беше само от връзка лапад, около 0,5 кг- просто не разполагах с другите компоненти;
< вместо една сложих две ск. чесън и не съжалявах (все пак, това е въпрос на вкус!);
< тартата се препече доста, затова следващия път бих намалил температурата на 180-190град. и/или бих съкратил времето на 20 – 25 мин. Ако “бордюрът” от тесто по периферията започне да прегаря, намазвайте с вода. Последните 10-тина мин може да покриете с алуминиев лист.
<Галетата отгоре придава не особено приятен вид. По-добре е да поръсите с нея “тапицерията’ преди да изсипете плънката (така се постъпва по-често. Целта е обезводняване).
< И още нещо: ние, българите, сме склонни към повече тесто и по-малко плънка, затова може да експериментирате с вариант “турта”: всичко е същото, само че отгоре се покрива с още един лист тесто. Не забравяйте да го надупчите; в средата е добре даже да направите по-голяма дупка колкото показалец. “Заварете” долното и горното тесто по периферията като намокрите с вода и  притискате последователно с два пръста докато се накъдри цялата периферия.

Стана голяма вкусотия, хареса я даже една моя близка, известна с консервативния си вкус.Единствените недостатъци са, че е скъпичка и “врътня”, но пък идват празници, нали? На всичко отгоре носи и много бяло вино или бира, наздраве!...


# 34
  • Мнения: 1 032
Това определено ще се пробва. Аз също ще го направя само с лапад, защото не понасям спанак (може да сложа и листа от репички въсщност). Ако вместо скилидка чесън се сложи пресен, колко трябва да е като количество? Аз по принцип обичам чесновния вкус на зелените ястия.

# 35
Това определено ще се пробва. Аз също ще го направя само с лапад, защото не понасям спанак (може да сложа и листа от репички въсщност). Ако вместо скилидка чесън се сложи пресен, колко трябва да е като количество? Аз по принцип обичам чесновния вкус на зелените ястия.

Добра идея, пресният чесън ще даде известе чар. Аз бих пробвал с 3 стебла без листата. Успех Peace

# 36
  • Мнения: 409
И аз се озовах с  hahaha "една торба" лапад ...

Помагайте моля, какво трябва да направя с лапада за да го прибера във фризера? Дръжките махат ли се?
Благодаря, предварително Blush

# 37
  • Мнения: 6 017
И аз се озовах с  hahaha "една торба" лапад ...

Помагайте моля, какво трябва да направя с лапада за да го прибера във фризера? Дръжките махат ли се?
Благодаря, предварително Blush
Направи кюфтетата от лопуш (лапад) на ilrai78 много са вкусни  Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283695.0

# 38
  • Мнения: 1 032
Това, което аз правя с лапада е следното. Измивам го, махам дръжките и го нарязвам наситно. През това време съм сложила една тенджера с подсолена вода и когато заври, пускам лапада за около 5 минутки. Вадя, прецеждам и във фризера. После когато го готвя не размразявам предварително. По този начин до сега лапад, никога ни ми е горчал в яденето. Иначе после как да го сготвиш- варианти много. Аз смятам след няколко дни да спретна тази солена торта, че в момента имам един свински джолан с лапад и ориз в хладилника.

# 39
  • Мнения: 6 017
gigio писали сме едновременно!  Wink
Вкъщи никога не сме замразявали лапад във фризера...други подправки и зеленчуци-да, но не и лапад. Стерилизираме го в пюрени бурканчета, а когато се налага да го използваме, не се налага да се размразява. Техникана на приготвянето му е като твоята gigio , но само че в бурканчета. Wink

# 40
  • Мнения: 409
L 0 V E, Gigio Благодаря Ви много Hug

# 41
  • Мнения: 591
Nano, много благодаря за рецептата за кюфтенцата...умрахме си от кеф всички, много вкусничко стана   bouquet

# 42
  • Мнения: 1 122
Аз правя само баница.

Баница с лапад и сирене

1 пак. кори " Фамилия"
4 яйца
300 гр. сирене
1 ч. ч. кис. мляко
1 ч. л. сода
10 листа лапад
олио

Лапада се измива и нарязва на дребно. В тиган се сипва малко олио и се запържва. Яйцата се разбиват и се добавя млякото със содата, натрошеното сирене и лапада. Разбърква се. Взима се 1 кора, ръси се с олио, в/у нея се слага друга кора и тя се ръси с олио. Слага се плънка и се навива на руло, а след това на охлюв и се слага в подмазана тава. И така се правят всички кори, като се увиват около охлюва. Отгоре се намазва със смес от плънката и се поръсва с масло. Пече се на 180* 30 мин.


# 43
   Аз пък правих за пръв път паниран лапад ( по рецепта на Костиля от "Гответе с мен") и се оказа невероятно вкусен!

# 44
  • Мнения: 2 082
Nano, много благодаря за рецептата за кюфтенцата...умрахме си от кеф всички, много вкусничко стана   bouquet
а снимчици няма ,така ли  Crossing Arms

   Аз пък правих за пръв път паниран лапад ( по рецепта на Костиля от "Гответе с мен") и се оказа невероятно вкусен!
а може ли рецептата  Praynig

# 45
Рецептата е има по напред във форума има и снимки даже,аз панирах скоро и макар че съм на диета прегреших с две парченца;става много вкусно,ще бъдете приятно изненадани резултата.

# 46
  • Мнения: 1 117
Основно готвя супа и каша с лапад .Само аз си ги ям Confused мъжете не одобряват зеленото Mr. Green

# 47
  • Мнения: 1 209
у дома се та4ат само на супа със сирене и на баница Mr. Green

# 48
  • Мнения: 1 909
Бешамел от предната страница ме подсети да ви напиша моята "побългарена" френска тарт, или пофранцузена баница, както предпочитате. Правя я най-често със спанак или с една тукашна зеления - блет, която още не съм разбрала как се казва на български - става с всякакви зелении, даже и с пресни тиквички. Може да се прибави и малко зелен лук
Съставки:

Един лист готово бутер тесто
500 г зеления
200 г сирене
3 яйца
2-3 лъжици гъста сметана

Загрявам добре фурната на 220°
Минавам на пара около 0.5 кг спанак (или размразявам) - хубаво трябва да се отцеди и охлади
Смесвам 200 г сирене с 3 яйца, прибавям спанака/лапада/блета, разбърквам добре, прибавям малко индийско орехче, черен пипер и евентуално чубрица, джоджен.. Добавям и 2-3 лъжици гъста сметана.

Готовото тесто се разстила, надупчва се с вилица, отгоре се изсипва смеската и се пече 20 мин. в горещата фурна. Любима "баница" на децата  chef

# 49
  • Мнения: 3 166
Обичаме зелении всякакви, в това число и лапад. Ог него приготвяме:
1. супичка с картофи и лапад
2. сърмички /с кайма и с кълцано на много ситно пилешко/ - рядко, че са ми малко туткави, ама пък са вкусни... Grinning
3. любмото ми - т.нар. "бурения" /направено от бурен, а именно - лапад  Mr. Green/ - представлява нещо като ориз със зеленчуци  и лапад, но пригтовен не в тава, а в тенджера и доста по-течно се оставя.

# 50
  • Мнения: 67
аз пък правя салата   Crazy
варен кус-кус, предварително попарен лапад, чесън, майонеза, кисели краставички, шунка (или някакъв колбас),може и съвсем малко кисела мляко( за да олекоти малко майонезата), сол на вкус...смесвам всичко и готово Mr. Green

дали не пропуснах нещо  newsm78
абе общо взето това е bowuu Joy

# 51
Бешамел от предната страница ме подсети да ви напиша моята "побългарена" френска тарт, или пофранцузена баница, както предпочитате. Правя я най-често със спанак или с една тукашна зеления - блет, която още не съм разбрала как се казва на български - става с всякакви зелении, даже и с пресни тиквички. Може да се прибави и малко зелен лук
Съставки:

Един лист готово бутер тесто
500 г зеления
200 г сирене
3 яйца
2-3 лъжици гъста сметана

Загрявам добре фурната на 220°
Минавам на пара около 0.5 кг спанак (или размразявам) - хубаво трябва да се отцеди и охлади
Смесвам 200 г сирене с 3 яйца, прибавям спанака/лапада/блета, разбърквам добре, прибавям малко индийско орехче, черен пипер и евентуално чубрица, джоджен.. Добавям и 2-3 лъжици гъста сметана.

Готовото тесто се разстила, надупчва се с вилица, отгоре се изсипва смеската и се пече 20 мин. в горещата фурна. Любима "баница" на децата  chef


Браво, chumbi, не знам дали твоята версия е по-вкусна, но със сигурност е по-малка врътня!... Вероятно ще я включа в арсенала си, след като я опитам. Това не означава, че се отказвам от “моята”; просто ще имам една манджа повече в репертоара.

Подозирам, че  сиренето обогатява вкуса и придава дъх на пица, така че затрудненията ти за ‘етноса’ (побългарена или пофранцузена) се увеличават и с италиански елемент...Казват, че някои американски вкусотии са успешни, именно понеже са получени от преливането на френска, испанска, англ. и пр. кухни.

Абе, спокойно можеш да я кръстиш “вечна дружба” , както се говореше ( къде с повод, къде – без) в не толкова далечното  минало...

# 52
  • Мнения: 4 406
Аз лапада го готвя основно със сирене и яйца.
Ако има и връзка киселец става още по вкусно

# 53
  • Мнения: 9 109
ето аз какво сготвих днес с лапад и лобода

Кюфтетата от лапад на Илианка - вариант - всичко печено  тавата





Зеленчукова супа с лобода




Бутерки с лобода и сирене

Общи условия

Активация на акаунт