Какво готвите с лапад?

  • 37 797
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 354
когато е рано напролет и падне слана и замръзва винаги горчи.
И когато е стар пак не е вкусен.

Когато е замразен и размразиш - понякога пак се получава - зависи явно къде е расъл.

Бланширай и пробвай дали горчи, едва тогав апродължавай да го готвиш
Благодаря ти за съвета   bouquet Помислих, че може да има нещо такова, защото технологията на готвене си е същата .

# 31
  • Мнения: 3 360
Много добри идеи сте дали-благодаря!Аз най-често го правя на баница,с ориз или  с агнешко и много зелен лук.

# 32
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Всичко което и със спанак.....
Абсолютно  Mr. Green
Плюс това аз лично го предпочитам с агнешкото + много зелен лук и чесън  Mr. Green

# 33
Наскоро опитах  следната оригинална френска рецепта:

ЗЕЛЕНА СОЛЕНА ТОРТА (ТАРТА)

За 4-6 души
Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 30 мин

Съставки:
1 малък пакет многолистно маслено (бутер) тесто; 200 г спанак; 200 г листа от цвекло; шепа листа от репички;10 листа киселец (всички тези треви аз замених просто с връзка лапад); 40 г брашно; 40 г краве масло; 1,5 чаши мляко; 2 яйца;1 скилидка чесън; 50 г настърган кашкавал; 2 с.л. галета; сол; чер пипер

Приготвяне
Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
Намаслете тавичка с диаметър около 25-26 см и я “тапицирайте” с тестото.
Надупчете на много места с вилица.
В голяма тенджера с вряща подсолена вода бланширайте зеленината за 5 мин.
Изцедете в гевгир и нарежете наедро.
Запържете в разтопеното масло тревите  и счукания/накълцан чесън, поръсете с брашното и налейте постепенно млякото при непрекъснато бъркане. Внимание, сместа не бива да бъде много течна. Посолете и поръсете с чер пипер на вкус.
Махнете от огъня и добавете разбитите яйца с кашкавала.
Изсипете сместа върху тестото, поръсете с галета и сложете във фурната за 30 мин.

Това е оригиналната рецепта, която преведох дословно. А ето и промените, които направих или бих направил:
< както вече отбелязах, зеленията ми беше само от връзка лапад, около 0,5 кг- просто не разполагах с другите компоненти;
< вместо една сложих две ск. чесън и не съжалявах (все пак, това е въпрос на вкус!);
< тартата се препече доста, затова следващия път бих намалил температурата на 180-190град. и/или бих съкратил времето на 20 – 25 мин. Ако “бордюрът” от тесто по периферията започне да прегаря, намазвайте с вода. Последните 10-тина мин може да покриете с алуминиев лист.
<Галетата отгоре придава не особено приятен вид. По-добре е да поръсите с нея “тапицерията’ преди да изсипете плънката (така се постъпва по-често. Целта е обезводняване).
< И още нещо: ние, българите, сме склонни към повече тесто и по-малко плънка, затова може да експериментирате с вариант “турта”: всичко е същото, само че отгоре се покрива с още един лист тесто. Не забравяйте да го надупчите; в средата е добре даже да направите по-голяма дупка колкото показалец. “Заварете” долното и горното тесто по периферията като намокрите с вода и  притискате последователно с два пръста докато се накъдри цялата периферия.

Стана голяма вкусотия, хареса я даже една моя близка, известна с консервативния си вкус.Единствените недостатъци са, че е скъпичка и “врътня”, но пък идват празници, нали? На всичко отгоре носи и много бяло вино или бира, наздраве!...


# 34
  • Мнения: 1 032
Това определено ще се пробва. Аз също ще го направя само с лапад, защото не понасям спанак (може да сложа и листа от репички въсщност). Ако вместо скилидка чесън се сложи пресен, колко трябва да е като количество? Аз по принцип обичам чесновния вкус на зелените ястия.

# 35
Това определено ще се пробва. Аз също ще го направя само с лапад, защото не понасям спанак (може да сложа и листа от репички въсщност). Ако вместо скилидка чесън се сложи пресен, колко трябва да е като количество? Аз по принцип обичам чесновния вкус на зелените ястия.

Добра идея, пресният чесън ще даде известе чар. Аз бих пробвал с 3 стебла без листата. Успех Peace

# 36
  • Мнения: 409
И аз се озовах с  hahaha "една торба" лапад ...

Помагайте моля, какво трябва да направя с лапада за да го прибера във фризера? Дръжките махат ли се?
Благодаря, предварително Blush

# 37
  • Мнения: 6 017
И аз се озовах с  hahaha "една торба" лапад ...

Помагайте моля, какво трябва да направя с лапада за да го прибера във фризера? Дръжките махат ли се?
Благодаря, предварително Blush
Направи кюфтетата от лопуш (лапад) на ilrai78 много са вкусни  Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283695.0

# 38
  • Мнения: 1 032
Това, което аз правя с лапада е следното. Измивам го, махам дръжките и го нарязвам наситно. През това време съм сложила една тенджера с подсолена вода и когато заври, пускам лапада за около 5 минутки. Вадя, прецеждам и във фризера. После когато го готвя не размразявам предварително. По този начин до сега лапад, никога ни ми е горчал в яденето. Иначе после как да го сготвиш- варианти много. Аз смятам след няколко дни да спретна тази солена торта, че в момента имам един свински джолан с лапад и ориз в хладилника.

# 39
  • Мнения: 6 017
gigio писали сме едновременно!  Wink
Вкъщи никога не сме замразявали лапад във фризера...други подправки и зеленчуци-да, но не и лапад. Стерилизираме го в пюрени бурканчета, а когато се налага да го използваме, не се налага да се размразява. Техникана на приготвянето му е като твоята gigio , но само че в бурканчета. Wink

# 40
  • Мнения: 409
L 0 V E, Gigio Благодаря Ви много Hug

# 41
  • Мнения: 591
Nano, много благодаря за рецептата за кюфтенцата...умрахме си от кеф всички, много вкусничко стана   bouquet

# 42
  • Мнения: 1 122
Аз правя само баница.

Баница с лапад и сирене

1 пак. кори " Фамилия"
4 яйца
300 гр. сирене
1 ч. ч. кис. мляко
1 ч. л. сода
10 листа лапад
олио

Лапада се измива и нарязва на дребно. В тиган се сипва малко олио и се запържва. Яйцата се разбиват и се добавя млякото със содата, натрошеното сирене и лапада. Разбърква се. Взима се 1 кора, ръси се с олио, в/у нея се слага друга кора и тя се ръси с олио. Слага се плънка и се навива на руло, а след това на охлюв и се слага в подмазана тава. И така се правят всички кори, като се увиват около охлюва. Отгоре се намазва със смес от плънката и се поръсва с масло. Пече се на 180* 30 мин.


# 43
   Аз пък правих за пръв път паниран лапад ( по рецепта на Костиля от "Гответе с мен") и се оказа невероятно вкусен!

# 44
  • Мнения: 2 082
Nano, много благодаря за рецептата за кюфтенцата...умрахме си от кеф всички, много вкусничко стана   bouquet
а снимчици няма ,така ли  Crossing Arms

   Аз пък правих за пръв път паниран лапад ( по рецепта на Костиля от "Гответе с мен") и се оказа невероятно вкусен!
а може ли рецептата  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт