Поредното парфе - ягодово, без захар

  • 14 509
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6 243
Това е тортата, която направих за проходилката на Ирина днес, стана сполучливо, а рецептата е нещо като авторска (с елементи на леки заемки по отношение на блата).   chef
Продукти:
за блата -
1 пакет бисквити "Захаринки"
50 г. масло

за крема
1 кофичка кисело мляко "На баба" 4,5 % масленост (400 г.)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода

за украсата
разбита течна сметана
ягоди

Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло, а след това се изсипват във форма за торта. (аз я покрих с алуминиево фолио, по идея на Биби за Лунната торта, така се вади най-лесно). С помощта на купа с плоско дъно добре пресовам бисквитите, за да се получи стегнат блат.

В купичка от алпака или друг огнеупорен съд се поставя желатина с малко вода да набъбне. След това се загрява на слаб котлон или на водна баня до разтваряне на желатиновите гранули. След като се получи течност, веднага се отнема от огъня и се оставя за 3 - 4 мин. да се охлади.

В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем. Добавя се вече поохладения желатни и добре се разбърква. Получената смес се изсипва върху блата и се захлажда със сладкарска шпатула или широк нож.

Добре е да престои 1 нощ в хладилника, след което се украсява, сервира и изяжда. Да ви е сладко!!!

Последна редакция: ср, 25 май 2005, 23:22 от sladka hapka

# 1
  • гр.Варна, сега Германия
  • Мнения: 409
Аууу много красива торта, и не изглежда сложна за правене Simple Smile

# 2
  • Варна
  • Мнения: 4 818
Страхотно изглежда, предполагам и чудесно вкусна ще да е тортата!
Чудесни бели фантофки си турнала отгоре, много джиджано! Heart Eyes
И честито прохождане, май не съм честитила! Blush

Жалко, че нямам стимул да правя подобни работи. Макар, че причина винаги може да си измисли.
Хапкей, много си сладка! Продължавай с кулинарните предизвикателства в същия дух! Flowers Bouquet

# 3
  • Мнения: 3 251
Супер е тортата и е много красива а и лесна,Сладка хапка!
Честито да ти е ходещото и пипащо навсякъде вече човече!
Аз нямам такъв повод ,но скоро ще я пробваме и без повод! Simple Smile
И едно въпросче:Млякото слагаш ли го да се изцеди или направо така го разбиваш с "Танг"-а?

# 4
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Честито прохождане и много щастие и късмет по пътя на малката Иринка! И все с хубави поводи да радва мама и тати   bouquet Много изкусителна тортичка, браво!

# 5
  • Мнения: 3 927
Първо честита ти малка пешеходка Simple Smile
Да е жива и здрава и да се научи бързо да не пада Simple Smile

А парфето ще си го запиша, че много обичам, а изглежда лесно. Моето е с бити белтъци, но през лятото си е май опасно да се ядат сурови Thinking

# 6
Потекоха ми лигите
МНого е красива и предполагам (четейки съставките) вкусна торта.
Честити ви ходещи крачета

# 7
  • Мнения: 6 243
Благодаря на всички за пожеланията! Малката пешеходка е твърде смела и вече има доста синини, та отдалеч й личи ...
И едно въпросче:Млякото слагаш ли го да се изцеди или направо така го разбиваш с "Танг"-а?
Не, не го изцеждам. Това кисело мляко, което сложих, е доста гъсто и няма суроватка. Освен това досега никога не ми е попадало такова с кисела жила, та парфето става много приятно на вкус. С друго кисело мляко може да се наложи изцеждане и подслаждане, но с Кафявата Баба си спестих тия манипулации.

Още нещо - другия път ще увелича дозата на крема, защото както се вижда от снимката, стана малко по-тънко, отколкото обикновено сме свикнали да са парфетата. Дано да ви хареса, на нашите гости много им допадна, взеха си допълнително дори и някои, дето не са любители на сладкишите.

# 8
  • Мнения: 1 517
Много красиво, sladka hapka! Ами пантофките от какво ги направи? Марципан ли?

П.П. алма, хич не можах да те позная с този нов ник отначало.  Simple Smile (макар да се досетих, че ще е някой добре познат от форума).

# 9
  • Мнения: 2 274
Да, ама в Танг-а има Аспартам  Thinking

# 10
  • Мнения: 191
Много красиво! БРАВО!
По- малко синини на малката пешеходка и много здраве  bouquet.

# 11
  • Мнения: 6 243
Ами пантофките от какво ги направи? Марципан ли?
от захарно тесто за фигурки, но не точно това, което беше тук във форума -в моята рецепта имаше и желатин... както и да е, не беше много сполучлива, ронеше се, тъй че повече няма да я правя.

Godzilla, знам за аспартама, но аз поначало не се притеснявам от него. Аспартама ми се вижда много по-малко страшен от Бойко Борисов за моето здраве, така че...
Може да се постигне същия ефект и с червена боя - евентуално, и намачкани ягоди, но имаше деца на партито и не бях сигурна за политиката на мамите по отношение на ягодите. А тези от украсата се махат лесно.

# 12
  • Мнения: 2 274

Godzilla, знам за аспартама, но аз поначало не се притеснявам от него. Аспартама ми се вижда много по-малко страшен от Бойко Борисов за моето здраве, така че...
Joy Ох, ох -права си!!!! Joy

# 13
  • Мнения: 1 289
Godzilla, знам за аспартама, но аз поначало не се притеснявам от него. Аспартама ми се вижда много по-малко страшен от Бойко Борисов за моето здраве, така че...
newsm10, подкрепям те. А тортата наистина изглежда и звучи невероятно. Понеже смятам тези дни да спретна и аз прощъпулник, ще взема да я пробвам. Мнооооого вкусно изглежда. потекоха ми лигите.

# 14
  • Мнения: 146
Това е тортата, която направих за проходилката на Ирина днес, стана сполучливо, а рецептата е нещо като авторска (с елементи на леки заемки по отношение на блата).   chef
Продукти:
за блата -
1 пакет бисквити "Захаринки"
50 г. масло

за крема
1 кофичка кисело мляко "На баба" 4,5 % масленост (400 г.)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода

за украсата
разбита течна сметана
ягоди

Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло, а след това се изсипват във форма за торта. (аз я покрих с алуминиево фолио, по идея на Биби за Лунната торта, така се вади най-лесно). С помощта на купа с плоско дъно добре пресовам бисквитите, за да се получи стегнат блат.

В купичка от алпака или друг огнеупорен съд се поставя желатина с малко вода да набъбне. След това се загрява на слаб котлон или на водна баня до разтваряне на желатиновите гранули. След като се получи течност, веднага се отнема от огъня и се оставя за 3 - 4 мин. да се охлади.

В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем. Добавя се вече поохладения желатни и добре се разбърква. Получената смес се изсипва върху блата и се захлажда със сладкарска шпатула или широк нож.

Добре е да престои 1 нощ в хладилника, след което се украсява, сервира и изяжда. Да ви е сладко!!!



Честито!
Аз си помислих, че тортата наистина е без захар, а пък то точно обратното - доста калоричничка!   chef

# 15
  • Мнения: 6 243
Аз си помислих, че тортата наистина е без захар, а пък то точно обратното - доста калоричничка!   chef
Ти ме хвърли в размисъл, та ей сега седнах да сметна калориите. Имам продуктите в къщи и вижте какво излезе (не съм смятала калориите от 50-те г. масло, защото не ги пише и от украсата и желатина, защото са пренебрежимо ниски стойности), та ето какво излезе
танг - 30 ккал
бисквити - 476 ккал
кисело мляко - 276 ккал
сметана - 804 ккал
общо 1 586 ккал.
За 12 парчета се падат по 132 ккал. не е много, бе човек. newsm78

# 16
Сладка хапчице, стъкнах тортлето тия дни. Добре стана. Хареса ни и на вкус. Аз нямах подсладена предварително сметана и за това сложих малко захар, както и Танг нямам, но пък за цвят смлях пресни ягоди.
Благодарско, че я сподели   bouquet

# 17
  • Мнения: 146
Аз си помислих, че тортата наистина е без захар, а пък то точно обратното - доста калоричничка!   chef
Ти ме хвърли в размисъл, та ей сега седнах да сметна калориите. Имам продуктите в къщи и вижте какво излезе (не съм смятала калориите от 50-те г. масло, защото не ги пише и от украсата и желатина, защото са пренебрежимо ниски стойности), та ето какво излезе
танг - 30 ккал
бисквити - 476 ккал
кисело мляко - 276 ккал
сметана - 804 ккал
общо 1 586 ккал.
За 12 парчета се падат по 132 ккал. не е много, бе човек. newsm78
ami niama znachenie

# 18
  • Мнения: 7 106
Еййй, добре, че изкарахте темата напред, за да се похваля и аз с моето постижение.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=13098&photo=17


Точно вчера я правих и днес вече я няма Simple Smile.
Страхотна е на вкус, много лека и апетитна. Аз обаче замених Танг-а с един килограм замразени ягоди и добавих една кофичка заквасена сметана   chef.

# 19
  • Мнения: 138
Мами, искам да сготвя е такова парфе -> http://www.nedelya.com/images/cakes/parti/p_28.jpg Само, че не знам точно как  Confused Моля, помогнете!!!  Praynig

# 20
  • Мнения: 2 616
 Момичета, според мен си заслужава да погледнете и тази рецепта  http://gotvarstvo.georgievi.net/a/receipe_128

# 21
  • Мнения: 138
за крема
1 кофичка кисело мляко "На баба" 4,5 % масленост (400 г.)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода

Какво количество желатин се получава от 1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"?

В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем.
Как се получава пухкав крем? Аз го забърках и при мен се получи съвършено течно?  Sad

Като го обърквам после с желатина, желатина още течен ли да е или желатинообразен? Съвсем никаква захар ли не се добавя никъде?
Подсладената сметана, сладни ли?
Сори за леко глупавите въпросчета, но тортите са съвсем непозната територия за мен  Embarassed

# 22
  • Мнения: 6 243
за крема
1 кофичка кисело мляко "На баба" 4,5 % масленост (400 г.)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода

Какво количество желатин се получава от 1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"?
Трудно ми е да ти отговоря. Желатинът на д-р Йоткер се предлага само в една разфасовка на дребно, нещо от порядъка на 5 - 7 г., не знам колко точно е.

Цитат
В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем.
Как се получава пухкав крем? Аз го забърках и при мен се получи съвършено течно?  Sad

Като го обърквам после с желатина, желатина още течен ли да е или желатинообразен? Съвсем никаква захар ли не се добавя никъде?
Подсладената сметана, сладни ли?
Сори за леко глупавите въпросчета, но тортите са съвсем непозната територия за мен  Embarassed


Течната сметана се изсипва в купа и като я почнеш с миксера, не я оставяш на мира, докато не стане на пухкава пяна. Ако не стане, или иска още бъркане, или срокът на годност й е изтекъл.
Не се добавя никаква захар, защото Танг-ът и сметаната са достатъчно подсладени. Естествено, ако си купиш неподсладена сметана, можеш да добавиш пудра захар на вкус. Но няма смисъл да го правиш - неподсладената е по-скъпа.
Желатинът се затопля с малко течност и се добавя към разбитата сметана след като леко се охлади. В противен случай сметаната можеда се пресече. Но не го оставяй да изстине, защото просто нищо няма да се получи - ще желира и няма да се смеси равномерно със сметаната.

Ако нещо не ти е ясно, питай пак.

# 23
  • Мнения: 7 106
понеже съм си в къщи и желатинът ми е под ръка - 10 гр. е едно пакетче на д-р Йоткер. Разтваряш го в около 50-60 мл. вода да набъбне, после го загряваш на водна баня за да стане течно и прибавяш към млечната смес.

Течната сметана трябва да е студена (вадиш я от хладилника и веднага разбиваш), така ще се разбие по-добре. Бие се с миксера поне 5-6 минути непрекъснато, докато заапочне да става пухкава. Отделно разбиваш киселото мляко с там каквото трябва и след това съединяваш двете съставки вниманелно. Накрая добавяш разтопения желатин и готово.

# 24
  • Мнения: 138
sladka_hapka и Зори, много Ви благодаря за подробните отговорите!   bouquet
Това, което го забърках ще посети кофата, че изобщо не знаех, че така се процедира със сметаната, а пък желираща течност направих 500мл.  Laughing, но утре с миксера и втори опит!  Simple Smile

# 25
  • Мнения: 678
Мами, искам да сготвя е такова парфе -> http://www.nedelya.com/images/cakes/parti/p_28.jpg Само, че не знам точно как  Confused Моля, помогнете!!!  Praynig
Ще се опитам да ти помогна,защото съм завършила сладкарство това отгоре е с 2 варианта;1-ви с 2 различни шприца бяла и кафява сметана и 2-ри; пак така ,но отгоре се минава с назъбено пластмасово гребенче.

# 26
  • Мнения: 138
Мами, искам да сготвя е такова парфе -> http://www.nedelya.com/images/cakes/parti/p_28.jpg Само, че не знам точно как  Confused Моля, помогнете!!!  Praynig
Ще се опитам да ти помогна,защото съм завършила сладкарство това отгоре е с 2 варианта;1-ви с 2 различни шприца бяла и кафява сметана и 2-ри; пак така ,но отгоре се минава с назъбено пластмасово гребенче.

Въх, те са ми сменили картинката  Sad
Ето я новата http://www.nedelya.com/images/cakes/parti/p_30.jpg
Аз всъщност искам да си направя ягодово парфо - от онова традиционното (отгоре с желирани ягодки). Ако дадеш рецепта ще съм ти благодарна до края на дните си  Grinning. Тук де що има торти са или чийзкеик или мадкейк и вече парфето почва и насън да ме преследва  Embarassed

# 27
  • София
  • Мнения: 2 210
Малко и заради ИнА  Wink, ама и защото обичам интерпретациите , днес направих парфето, като отгоре сложих малини, къпини и ананас и желирах.
Получи се ето това :
http://community.webshots.com/photo/547973980/2207930340055448238nTczNR
http://community.webshots.com/photo/547973980/2018612110055448238BZKKEN
(С извинения за ка4еството на снимките- от телефона е Embarassed)

Рецептата е супер с едно изключение, ето това
..Добре е да престои 1 нощ в хладилника, след което се украсява, сервира и изяжда. Да ви е сладко!!!

Е как да престои бе Хап4ице??????????????? Аз утре ще трябва да правя нова доза Embarassed Embarassed Embarassed
Страхотна, бърза, лесна. В тефтера ми се мъдри като " ПАРФЕ СЛАДКА ХАПКА"   bouquet, за което Heart Eyes

# 28
  • Мнения: 6 243
Eми, радвам се, че ти е харесала.
На снимките изглежда много апетитно Heart Eyes

# 29
  • София
  • Мнения: 2 210
Само да докладвам, 4е днес и от втората торта (на която увели4их малко продуктите, за да стане пове4е и да има и за утре Embarassed) нищо не остана Embarassed Embarassed Embarassed Срааааам, ядохме я 2 души и 1/2.  Embarassed Embarassed
Пак благодарности на   chefСладката Хап4ица!!

# 30
  • Мнения: 5 468
Ммммммм... как ще си направя сега тази тортичка #Cussing out, аман от сладки работи значи... ама ще я пробвам тази.

# 31
  • Мнения: 138
Малко и заради ИнА  Wink
...
Emi, как точно го постигаш това с плодовете?

# 32
  • Мнения: 7 106
Малко и заради ИнА  Wink
...
Emi, как точно го постигаш това с плодовете?

ИнА, тъй като Еми известно време ще липсва ще ти отговоря аз как да си желираш плодовете отгоре.
Значи трябват ни замразени или плодове от компот, плюс сока на един компот и 2 пакетчета желатин (най-добре на д-р Йоткер с него не стават фалове). Та желатина го разтваряш в около 50-60 мл. студена вода да набъбне, изчакваш 15-20 минутки и след това го разтопяваш на водна баня, без да допуснеш да заври. Така разтопен го прибавяш към сока от компот и хубаво разбъркваш. Оставяш на по-хладно място за около 20-30 минутки, но гледай да не започне да се желира сместа. През това време редиш продовете вържу парфето така, както си е във формата за торта. Отгоре заливаш със сока от компота с желатин и отново прибираш във хладилника за около 3-4 часа да се стегнат отгоре желираните плодове. Накрая разкопчаваш тортената форма и можеш да доукрасиш с разбита сметана.

# 33
  • София
  • Мнения: 2 210
 Grinning Grinning Само да добавя, 4е не можем в нашата къща да 4акаме 2-3 4аса, та затова- за 15-20 мин. в камерата и е готова  Laughing Laughing
Желатина го слагам за 3 мин. в микровълновата.
Днес пак ядохме торти4ката, ама не смогнах от гладни да я снимам Wink

# 34
  • Мнения: 138
3ори, милион благодарности за подробните обяснения!   bouquet
Ще поизчакам със следващия опит на тортата, че втория път я докарах на външен вид, но на вкус беше твърде пресилена (по моя вина, защото поради липсата на Танг и оня желатин импровизирах с местни продукти  Confused), но следващия път вече ще имам най-страхотното парфе в радиус 10 000км  Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт