Рецепти с пиперки

  • 17 926
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 247
разписах се и аз в тия жеги. Но всичко го правя от любов към пиперката. Даже мъжът ми ревнува от нея. Прекалено много страст съм влагала в приготвянето й. Да, ама нали и той после яде ..... По време на храна мъж ми говори по много, все едно сме на конференция.
Има ли ястие с пиперки- мълчи. Устата му пълна и не може да я отваря...Затова по-честичко:манджички  с чушки. Хванах му аз цаката! Аз и едни други рецепти за едни други работи знам, но това е за друг разговор тема. Ето и рецептата, която днес пригогвих с много любов към мъжо: #2gunfire

Пълнени пиперки с кайма и наденица
Необходими продукти за пълненето:
Чесън - 1 скилидка
кайма 300 gr
хляб- твърд 80 gr
пармиджано настъргано  100 gr
смлян черен пипер
магданоз - 2 лъжици ситно нарязан 
сол
Сурова наденица  150 g
яйца - 1 + 1 жълтък

олио за намазване на тавата
4 средно големи пиперки
продукти за поръсване на пиперките
олио 1-2 лъжици
пармиджано 2- лъжици
галета 2 лъжици

Приготовление:
1.Намокрете твърдия хляб и го оставете да се накисне в една купа.
2.Каймата, надробената на трохички сурова наденица, добре изтискания и надробен хляб, наситнения магданоз, пармижданото , предвидено в рецептата за сместа, l яйце + 1 жълтък, счуканата скилидка чесън и солта омесете добре и оставете да си почива на хладно най-малко 15 минути.
3.Отрежете капачетата на чушките на 2 пръста от дръжката . Изчистете пипера вътре от семената и белите плътни ленти .Измийте чушките.Подсушете ги.
4.Напълнете ги със сместа и ги поставете в немного голяма  тефлонова тавичка, но да не са легнали. При закупуване на пипера е добре да се огледа основата на чушката, да може да стои.  Спокойно може да се напълни празното пространство между 4.-те чушки с отрязаните капачета , които в същото време ще ги прикрепят  изправени.
5. Поръсете пиперките със пармиджаното и галетата, но предварително запържена по следния начин:
В тефлоново тиганче се поставя олио и се запържва до лека смяна  цвета на галетата.
Пече се на 180 градуса - 60 минути. Добре е да се проверяват на 45-50 -тата минута от печенето, защото  варира  от големината на чушките.
Изключете фурната, извадете тавичката и оставете "да почива" 5 минути " да си обиколи нивата
6.Сервирайте пипера  с капачетата!   

# 1
  • Мнения: 3 036
Светли,
И моя мъж мълчи когато яде,но винаги да е нещото си с мръвка.
Пиперките са на почит у дома на масата,колкото и тиквичките.
Обичаме ги пълнени с кайма.
Сещам се за бабините пиперки сухи,сушени на слънце,после във вряла вода набъбват и пълнени с ориз т.нар чушник.
Обичаме ги и печени,обелени и с доматен чеснов сос.
Чушки печени белени на салата с олио,оцет и по едно чесънче вътре.
Абе въобще  чушчица...
А твоята рецепта непременно ще се пробва .

# 2
  • Мнения: 5 001
Печен пипер с доматен сос...
Пипер с прясно мляко...

# 3
  • Мнения: 6 461
Пиперките са на почит и уважение у дома. Wink
Обичаме ги пълнени със сирене и яйце , с кайма и бял сос , чушка бюрек или само паниран пипер.
На салатка също го хапваме .

# 4
  • Мнения: 247
Светли,
И моя мъж мълчи когато яде,но винаги да е нещото си с мръвка.
Пиперките са на почит у дома на масата,колкото и тиквичките.
Обичаме ги пълнени с кайма.
Сещам се за бабините пиперки сухи,сушени на слънце,после във вряла вода набъбват и пълнени с ориз т.нар чушник.
Обичаме ги и печени,обелени и с доматен чеснов сос.
Чушки печени белени на салата с олио,оцет и по едно чесънче вътре.
Абе въобще  чушчица...
А твоята рецепта непременно ще се пробва .

Ти направо ме разби с тоя чушник. Моля те, напиши ми как точно го приготвяш, да не карам на вариант натаманистики. Пък и ако импровизирам, мъжо надали ще мълчи... От пуста женска солидарност трябва да си помагаме. Аз в почивните дни много се старая, нали всичко живо си е вкъщи, гледам да им затворя устата на моите. А като измия и посудата, леле няма друга като мен. Гледат ме със задоволство и не се заяждат. И аз айде във форума - спокойна и необезпокоявана.

# 5
  • Мнения: 3 036
Светли,
Нали знаеш сушените червени чушки.
Пъхат се във вряла вода за да набъбнат.
Запържва се лук една глава,слагаш една чаена чаша ориз и бъркаш за да стане стъклен.
Слагаш вода 1: 2 или две и половина.
Като остане на мазнина оставаш да изстине и пълниш чушките.
Нареждаш в тава и поливаш още една водна чаша с вода.
На лека струйка наливаш върху чушките олио и после ръсиш леко с брашно и после със сол.
Моята баба правеше и капаче от брашно да не изпада ориза.
Да останат на мазнина.  chef
Ако видиш някъде сухи чушки свиркай.

# 6
  • Мнения: 6 461
Светли,
Нали знаеш сушените червени чушки.
Пъхат се във вряла вода за да набъбнат............
Деси само с ориз ли се пълнят?

# 7
  • Мнения: 3 036
Да баба така ги правеше .
Постен чушник.
Голяма вкусотия.
Забравих  Stop
подправката е целина.

# 8
  • Мнения: 6 461
Да баба така ги правеше .
Постен чушник.
Голяма вкусотия.
Забравих  Stop
подправката е целина.
Предполагам,че целината и се задушава и ориза към нея докато набъбне ,нали така?
Имам предвид преди да се напълнят пиперките.

# 9
  • Мнения: 3 036
Да  Peace
Слага се ориза сол черен пипер целина и вода.
Виждала ли си някъде такива сушени червени чушки?

# 10
  • Мнения: 6 461
Да  Peace
Слага се ориза сол черен пипер целина и вода.
Виждала ли си някъде такива сушени червени чушки?
Ами не ,ама в къщи можеш да си изсушиш .
Баба ги нанизва на огърлица и предполагам че бързо ще станат в тази жега... Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 3 036
Не не стават .
Всяка година похабявам по едно кило,но изгниват.
Забравих да поясня за тези които сушат, че чушките трябва да са големи и месести.
С зелени не става.

# 12
  • Мнения: 99
Да, със зелени не става, трябва да са узряли- червени чушки, а вместо нанизани може да се сушат и във фурната на много слабо и се наблюдават Peace Правила съм така и стават  Peace
От баба ми съм чувала, че низаните чушки за да не се развалят не трябва да се мият, трябва да са напълно узряли и да се сушат на сянка   bouquet

# 13
  • Мнения: 139
Един от любимите ни варианти на пълнени чушки за летните жеги е с плънка от яйца ,сирене,шунка,царевица и малко топено сирене.Правила съм ги вместо с шунка с рулца от раци и също беше много вкусно.

# 14
  • Попово
  • Мнения: 687

Нали знаеш сушените червени чушки.
Пъхат се във вряла вода за да набъбнат............
Деси само с ориз ли се пълнят?

същите сухи червени пиперки, само че пълнени със зрял фасул  Simple Smile баба ми ги приготвяше (Бог да я прости) голяма вкусотия, по ншия край им казваме раки  Grinning

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Хммм, интересна рецепта! А дали може само с кайма, че у нас не сме почитатели на наденицата...... newsm78

# 16
  • Мнения: 11 747
Ако хладилника ви е No frost, може там да си изсушите пипери. Аз съм позабравяла вътре и точно така става. Много изсушават тия хладилници. Мисля тази година нарочно да поизсуша там.
Иначе много обичам пипери, много.
От най-любимите ми е пържен пипер - както е суров го набучвам с вилица на няколко места и пържа в сгорещена мазнина и обръщам, голяма вкусотия.
Обичам и пълнен пипер с ориз, моркови, пипер, лук, чесън, домат - на ситно. Обичам и пълнен с ориз и св.месо накълцано на ситно ( с кайма не ми е така хубаво). Правила съм и пълнен с картофи и св. месо кълцано. Картофките на ситни кубчета запържвам, овкусявам, месцето също. Смесвам и пълня едри пипери - пека. Доста добра комбинация се получава!  Peace

# 17
  • Мнения: 6 017
1. пиперки с прясно мляко или заквасена сметана
2. пържени пиперки, пълнени със сирене и яйца
3. печени пиперки, пълнени с кайма и ориз
4. печени пиперки, пълнени със сирене и яйца
5. пиперки бюрек

# 18
Пиперките във всичките разновидности-пържени пълнени с кайма обикновено зимата ,а сега с яйца и сирене ,бюрек,миш -маш,и насалата с много чесън и листа от керевиз и магданоз

# 19
  • Мнения: 407
Салата с пиперки,цедено кисело мляко и чесън.Много е вкусна!!

# 20
  • Мнения: 3 410
Сушени пиперки си купувам от Пикадили, но съм виждала да се продават и по пазарите. В Пикадили са с отлично качество.
Наистина постни с ориз или пълнени със зрял боб са невероятни. Към тези с ориз слагам и печурки, заради децата че много ги харесват така.
Иначе през лятото си слагам във фризера и после си ги пълня със смес от кайма, ориз и един нарязан на кубчета картоф, може и морковче и пека в тава. Стават пръстите да си оближеш Peace
Ама и пържените пиперки не са за пренебрегване. bowuu

# 21
  • Мнения: 247
Много ви благодаря за рецептичките !!! Grinning Grinning GrinningНяма да пропусна нито една. Вече имам обещани сухи пиперки - домашно производство от бабината градина.
Ето една италианска рецепта:
Пиперки с риба тон
1  червена пиперка
1 жълта пиперка
1 зелена пиперка
2 леко лютиви чушчици
2 кутийки риба тон
черни маслини /за предпочитане без костилка/
сол, олио, магданоз

Измитите пиперки се нарязват на широки лентички.
Слагат се в тиган с олио и се добавят и лютивите чушчици.
Остват се да се позапържат.Като се смъкнат на половина, се добавя рибата тон, наситнена с вилица, маслините и магданоза.

   



# 22
  • Мнения: 247
 

   Романтична вечеря за двама ала Свети Валентин , но и по всякакви други интимни поводи!!!
   скариди  в пиперков сос с джоджен

15 пресни скариди / от по-големите /
1 червена пиперка
листа от джоджен няколко
сол, пипер и малко олио

Пиперката се увива в алуминиево фолио и се опича за половин час във фурната. Още топла се обелва и почиства.Поставя се в пасатора топла с малко сол, джоджен и олио на много тънка струйка и се пасира на пюре.
Взема се метална цедка или гевгир и се слага в една тенджерка с вода. Подреждат се скаридите в цедката, но да нямат допир с врящата вода. Това се прави на пара, докато мустакатите животинчета почервенеят.Обелват се и бялото месце се нарязва на парченца. Оставят се няколко скариди цели за декорация.Бялото месо се смесва с топлото сосче в стъклена чаша със столче и се украсява с цели скариди и листенца джоджен.

Свещите и бялата покривка няма да ги споменавам!

# 23
  • Мнения: 256
На две места в темата срещам "Пиперки с прясно мляко". Моля да дадете рецепта, че ми стана любопитно  Hug.
Иначе сега се сещам за пиперките на мама, пълнени с бял боб ммммм.

# 24
  • Мнения: 6 017
Сетих се и за още нещо:Рулца от тиквички и пиперки  Peace

# 25
  • В кошера...
  • Мнения: 527
Ако може да пишете и рецептите, момичета, че само преглъщам на сухо. Какви са тези пържени и пълнени с яйце и сирене зелени пиперки? И за тези с прясното мляко ще чакам рацяснения - а, и за рулцата???
 Благодаря предварително на отзивчивите.

# 26
  • Мнения: 6 017
Ако може да пишете и рецептите, момичета, че само преглъщам на сухо. Какви са тези пържени и пълнени с яйце и сирене зелени пиперки?
Заповядай, 

Зелени пиперки пълнени със сирене и яйца

Необходими продукти:
1кг пиперки
500гр сирене или извара
4-5 яйца
подправки на вкус

Приготвяне: Пиперките се изчистват от семките и се пълнят със сместа от яйцата и сиренето. В дълбок тиган се загрява олио. Пиперките се пържат до готовност. Ставам много вкусти. Сервират се със сметана по желание.

Приятен апетит!

Рулца от тиквички и червени пиперки

Необходими продукти:
2 тиквички
2 червени чушки
за кьопоолуто:
2 патладжана
4 чушки
3 домата
2с.л. олио
3 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз

Приготвяне: Патладжаните се обелват, изпичат и смилат едро. Чущките се изпичат, почистват от дръжката и семките, обелват и смилат. Доматите се бланшират, обелват и пюрират. Прехвърлят се в тенджера и се варят. Когато доматения сок се сгъсти, се прибавят останалите смлени зеленчуци и олиото. Варят се няколко минути и се слагат счуканият чесън и нарязаният на ситно магданоз. Кьопоолуто се сваля от огъня и се оставя да се охлади. Тиквичките се обелват, нарязват на ивици по дължина и изпичат. Чушките се почистват, изпичат, обелват и нарязват на две по дължина. Във всяка ивица тиквичка и чушка се сипва по малко кьопоолу. Завиват се на рулца и се подреждат в салатна чения.

Приятен апетит!

# 27
  • Мнения: 5 001
На две места в темата срещам "Пиперки с прясно мляко". Моля да дадете рецепта, че ми стана любопитно  Hug.


Запържват се 2-3 с.л. брашно,долива се прясно мляко до желаната гъстота,посолява се,добавя се млян черен пипер1-2 щипки(може и без него).Слагат се печени,обелени и нарязани на по-едро пиперки и когато соса се сгъсти е готово....Много е вкусно и просто....

# 28
  • София
  • Мнения: 607
На две места в темата срещам "Пиперки с прясно мляко". Моля да дадете рецепта, че ми стана любопитно  Hug.


Запържват се 2-3 с.л. брашно,долива се прясно мляко до желаната гъстота,посолява се,добавя се млян черен пипер1-2 щипки(може и без него).Слагат се печени,обелени и нарязани на по-едро пиперки и когато соса се сгъсти е готово....Много е вкусно и просто....

Аз пък ги правя в обратния ред  Simple Smile
Нарязвам опечените и обелени пиперки на хапки и ги овалвам в 1 с.л. брашно. Слагам ги в тиган да се опържат леко и добавям прясното мляко, сол и черен пипер.

# 29
  • Мнения: 5 001
[
Аз пък ги правя в обратния ред  Simple Smile
Нарязвам опечените и обелени пиперки на хапки и ги овалвам в 1 с.л. брашно. Слагам ги в тиган да се опържат леко и добавям прясното мляко, сол и черен пипер.
Да,и така може,ама аз все не мога да уцеля гъстотата така и ми става на бучки соса,та затова го правя както съм описала.Всеки явно си му намира цаката  Laughing Laughing Laughing
Въпроса е вкуса после...Мммммм Heart Eyes

# 30
  • Мнения: 256
Благодаря на TheNMaster и stassi за отговорите  Hug. Не бях правила такива пиперки, но щом като ги препоръчвате - непременно ще се изпробва Peace.

# 31
  • София
  • Мнения: 2 060
Да, със зелени не става, трябва да са узряли- червени чушки, а вместо нанизани може да се сушат и във фурната на много слабо и се наблюдават Peace Правила съм така и стават  Peace
От баба ми съм чувала, че низаните чушки за да не се развалят не трябва да се мият, трябва да са напълно узряли и да се сушат на сянка   bouquet

Освен това чушките трябва да са от сорт "селски пипер", те са по-тънкостенни, с месести чушки няма да стане.
Сушат се на сянка и на течение.
Напоследък майка ми и тя във фурната суши, после ги прибира във фризера, за да не гният допълнително.

# 32
  • Мнения: 130
Салата с печен пипер и домати

Доматите трябва да са добре узрели-белят се и се нарязват на дребно.Пипера/печен/също се нарязва на дребно,прибавя се счукан чесън и сол на вкус.Всичко това се разбърква в дълбоко купа и леко се начуква с дървеното хаванче.Прибавя се малко олио или зехтин.Консумира се охладена,обикновенно с лъжица.Много апетитна салатка за тесен семеен кръг. newsm10

# 33
  • Мнения: 7 474
Напоследък ги правя с месо и домати в гювеч Crazy

# 34
  • Мнения: 108
Хапваме ги всякак , но най-обичам пълнени с боб. Другия вариант е сухи чушки пълнени с лук много е вкусно , Hug

# 35
  • Мнения: 3 410
Хапваме ги всякак , но най-обичам пълнени с боб. Другия вариант е сухи чушки пълнени с лук много е вкусно , Hug
Това със сушените пиперки с лук много силно ме заинтригува. Ще дадеш ли малко повече подробности Hug

# 36
  • Мнения: 70
А дали ще се получи, ако вместо печени, сложа пържени чушки в белия сос? Няма да имам време да пека тази вечер, а идеята за тази манджичка ми хареса

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
О и аз правя Зелени пиперки пълнени със сирене и яйца на love е много са хубави  Peace

 

# 38
  • Мнения: 2 803
Любимият ми зеленчук. Записвам идеи.

# 39
  • Мнения: 5 001
А дали ще се получи, ако вместо печени, сложа пържени чушки в белия сос? Няма да имам време да пека тази вечер, а идеята за тази манджичка ми хареса
Ако говориш за млечния сос...Няма да се получи същия вкус да знаеш.....

# 40
  • Мнения: 265
Много вкусно   bouquet

# 41
  • Мнения: 108
Хапваме ги всякак , но най-обичам пълнени с боб. Другия вариант е сухи чушки пълнени с лук много е вкусно , Hug
Това със сушените пиперки с лук много силно ме заинтригува. Ще дадеш ли малко повече подробности Hug
Нарязваш много лук поне 10 голями глави, смачкваш го със сол. Сипваш олио в тиган и го задушаваш , слагаш черен пипер и пълниш накиснатите чушки. Редиш ги в тавичка с малко водичка, завиваш със фолио и печеш около 30мин. Махаш го накрая да се запекът, трябва да останат с леко сосче .

# 42
  • Мнения: 3 410
Благодаря ти много SvetletoS, непременно ще я сготвя тази вкусотийка Hug

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 3 736
О, пиперката си е пиперка. Аз специално съм и отредила място веднага след магданоза. Слагам я на ястия където се сетя. Да не говорим, че боб без тази чудна овкусителка и оцветителка( аз повече глася външния вид) не е боб.
Известна плънка е за студена картофена торта, за предястие. Но аз да не подхождам лаишки, че като гледам какви сте ги творили....трябва да правя втори опит да залюбя кулинарията.

# 44
  • Мнения: 3 405
Ето една рецепта със зелени, пържени чушки.  Simple Smile
Предпочитам така да ги наричам пред пиперки Wink
Количеството е по желание.

15-тина големи зелени чушки се измиват, почистват от семената и се нарязват на парчета. Запържват се в сгорещено олио до омекване. Махат се от котлона. Прибавят се две лъжици брашно, чер пипер, сол, магданоз, по желание пресован чесън. Налива се прясно мляко, количеството зависи от гъстотата на соса, но около 500-600 мл е ок. Доварява се 15 мин.  като се бърка от време на време.

Става чудесна и много вкусна манджичка  Grinning

# 45
  • Мнения: 147
        От мъжа ми се научих да приготвям чушки със сирене - нарязани зелени чушки се запържват. Когато са почти готови се прибавя сирене. Изчаква се мъничко да се поразтопи и е готово. А баба правеше пържени чушки с лук. Майка ми пък пържи цели чушки (зелени и червени) без да ги почиства от семето. После ги обелва, потапя в брашно и още малко леко ги запържва. Прави доматен сос с лук, малко настърган морков, ситно нарязана зелена чушка и доматен сок. Сервира целите чушки наредени в кръг в чинията и отгоре заляти със соса. Много е вкусно.

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
         Майка ми пък пържи цели чушки (зелени и червени) без да ги почиства от семето. После ги обелва, потапя в брашно и още малко леко ги запържва. Прави доматен сос с лук, малко настърган морков, ситно нарязана зелена чушка и доматен сок. Сервира целите чушки наредени в кръг в чинията и отгоре заляти със соса. Много е вкусно.

И аз ги правя така , но след брашното ги овалвам и в яйце.Зная ги от баба .Супер вкусно нещо  Peace

# 47
  • Мнения: 1 558
За тези, които не обичат постни манджи,
една рецепта от Врачанския край:

               ПИЛЕ НА ЛЮТИКА
Нареждат се в тава порции пиле и съответния брой по-едри домати,
пече се в умерена фурна, докато омекнат доматите и се напука люспата им.
След това доматите се белят и се нарязват на ситно, добавят се към месото.
Предварително сме опекли и нарязали червен пипер/чушки/
/обикновено в съотношение 1:1,5 с доматите - 1кг домати:1,5кг печен пипер/,
добавяме и него в тавата. Посоляваме на вкус,
добавяме нарязана люта чушка /по желание/, объркваме хубаво
и печем на 180градуса, докато изври водичката от доматите,
през това време месото се е задушило и е станало крехко.
Изключваме фурната и поръсваме със счукан чесън и
обилно със ситно нарязан магданоз.
След още 10-ина минути във фурната, яденето е готово.

Общи условия

Активация на акаунт