Вдъхнових се от ябълковия пай на Валентина.
Винаги се получава пухкав и ароматен.В употреба влизат всякакви плодове,с които разполагате в момента.
Този път го направих с кайсии и орехи.
Тесто:
3 яйца
1 чаша захар
130-140 г маргарин(аз ползвам Белла 80%)
1 бакпулвер(д-р Йоткер)
1 ванилия
2 с.л. прясно мляко
2-3 намачкани на каша кайсийки
200 г брашно(1.5 чаша от по 250 мл)
Пълнеж:
500-600 г кайсии
шепа орехи
канела(по желание)
пудра захар за поръсване
.Забъркваме тесто от горепосочените продукти.Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма(моята е с диаметър 25 см) .Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа.
.Върху сместа слагаме орехи,канела и резенчета кайсии.
.Съвсем леко покриваме плодовете с останалата смес.
.Слагаме в студена фурна.Пускаме я на умерена температура.След като сладкиша се надигне хубаво и се покрие с коричка,намаляваме леко температурата и допичаме до готовност.
.Още топъл сладкиш поръсваме обилно с пудра захар.
Сигурна съм,че ще ви хареса!
Да ви е сладко!
P.S.
Често вместо плодовете в тестото(в тестото,а не в пълнежа) слагам 2 средни настъргани моркова.Резултата винаги е превъзходен!
Да добавя и още нещо.Към сместа,с която покриваме пълнежа отгоре,може да прибавим малко хладка вода(1-2 супени лъжици),за да стане малко по-течна и се разнесе по-лесно.
Няма нужда ,да покриваме плодовете изцяло.....Сладкишът се надига и те потъват в него.