Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 277
  • 223
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 352
Lindita, щях да падна от стола....  Shocked Laughing  Сериозно?

Тук, макар че не сме далече от нашите географски ширини, съм срещала следните зеленчуци, които (поне за мен) бяха нови и странни. Словаците си ги ядат най-редовно  Rolling Eyes

Калераб:



Патизон:



Кел:



От това последното правят супа...  Sick

# 31
  • Испания и Стара Загора
  • Мнения: 1 036
Патисони(вид тиквичка) има и в България,но е по-рядко срещана от обикновените готварски тиквички. Peace

# 32
  • Мнения: X
В един тайландски магазин веднъж видях черни макарони
от близо се оказаха ... сушени червеи
и продавачът щастлив обясни, че са ценна африканска подправка и благодарение на тях африканците били черни  Joy

иначе още не мога да схвана за какво се използват различните видове картофи
в рецептите все се уточнява точно кой вид е най-подходящ за ястието

като видях сладоледите се сетих още нещо
тук нали имат национално ястие "ферментирала херинга"
е, има сладолед с такъв вкус и аромат  Sick

bosilek, това първото мяй си е ряпа на БГ
а от последното - то е зеле - стават супер сърми

мен ме впечатляват тиквичките - ярко жълти, на петна, светло, тъмно зелени
варианти много
както и жълти домати

щастлива, аз тази сьомга само с подправки не мога да я ям
но ако е пушена с подправки няма да и се размине

за рибата, кисната в луга да не споменавам, че някой  Sick
но на нас ни харесва

а моят мъж обожава ферментирала херинга  Sick

# 33
  • Мнения: 558
храната тук като цяло за мен е ОК.. но из скандинавско въобще не ми е вкусна...последно ядох някакъв кашкавал в норвегия, който миришеше мн приятно на карамел, но хем солен, хем сладни,абе вкусът беше  Sick

# 34
  • Мнения: 329
като видях сладоледите се сетих още нещо
тук нали имат национално ястие "ферментирала херинга"
е, има сладолед с такъв вкус и аромат  Sick

а моят мъж обожава ферментирала херинга  Sick

Предполагам  не сладолед с такъв вкус   newsm78:sick:

# 35
  • Мнения: 1 132
На калеба на Босилек тук му казват коолраби. Тъй като не съм фен за зелето и това не ми харесва.  Sick
В Холандия пък херингата я хапват сурова, поръсена с лук и малко сол и естествено полята с обилно количество бира. Все пак рибата трябва да плува.  Joy

Lindita,  разби ме с тия сладоледи.  Shocked С вкус на мохите не звучи зле. А сладки ли са? Като си помисля за  сланина и сладко и Sick

# 36
  • Мнения: 1 909
Босилек, я кажи как се готви този "калеб" по словашко?! Гледам го тук и все му се чудя как точно се използува newsm78



А това е едно растение, блет (blette) което още не мога да разбера как се казва на български (една позната твърди, че било пащърнак), което е много популярно тук - листата се използуват горе-долу като спанак за "баници", но има съвсем различен вкус. Стеблата се слагат в супата.

Има и един специалитет - сладкиш от Ница, който се прави с листата  на блета, ябълки, стафиди напоени в ракия и шишарки от пиния. Страшно интересно и вкусно.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
този Калераб, коолраби и прочие на български се казва алабаш.
скоро ми обясниха в готварския.

готви се като картофи.
на мен ми харесва.
правила съм мусака, огретен, пълнени лодки със сирене, паниран

chumbi , това е манголд и се готви като спанак.
трябва да се избягва от хора съз заболявания на пикочната система, заради някаква си киселина вътре.

иначе тук опитах

помело

и една салата, която е като клонче, но по стъблото има мехурчета с вода.
не помня как се казва ooooh! и не мога да намеря снимка

опитах и папая, хареса ми и готвена и сурова

П.П. в Германия мушмулата и смокинята са екзотични плодове Twisted Evil

# 38
  • Мнения: 3 521
-бонбони с вкус на лук и чесън
-сладоледи с аромат на аспержи и бира
-филия намазана със сурова кайма и поръсена с нарязан на кубчета кромид лук
-рабарбер от зеленилките


Това са "най-екзотичните" немски продукти, с които съм се сблъсквала до момента...и други неща има, но те са обикновено внос от Азия.

# 39
  • Мнения: 1 909
Asyalein, какво е такова това "помело"?  Тук помело казват на един вид грейпфрут newsm78

И като се опитах да си намеря отговора сама, установих, че объркването е повсеместно: някъде помело казват на грейпрфрута, другаде - точно обратното.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Pamplemousse

# 40
  • Мнения: X
като видях сладоледите се сетих още нещо
тук нали имат национално ястие "ферментирала херинга"
е, има сладолед с такъв вкус и аромат  Sick

а моят мъж обожава ферментирала херинга  Sick

Предполагам  не сладолед с такъв вкус   newsm78:sick:

именно сладолед с аромат на ферментирала риба  Sick

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
объркването е повсеместно: някъде помело казват на грейпрфрута, другаде - точно обратното.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Pamplemousse

френски не чета Rolling Eyes,
но според немската уики това е кръстоска между грейпфрут Citrus paradisi и помеломус Citrus maxima .
в Израел е създадено...

# 42
  • Мнения: 11 315
Блонди, това ли имаш предвид?

Казва се физалис и е от семейството на ягодите, много е подобно на цариградското грозде. Расте на храстчета и е страхотна украса за жив плет.

Аз много харесвам алабаш (колраби. Явно не знаете да го готвите. Стават страхотни огретени, крем супи и гарнитури с него. В България мисля, че е лилав на цвят и затова не го връзвате с този плод.
Манголда е страхотна гарнитура за агнешко! Ползва се само зелената част на листата като се попарват точно като спанака.
Сърфи, ела да ти направя сладолед с рабарбер ( на български е равен) или торта. Ще си оближеш пръстите!

# 43
  • Мнения: 5 183
Кате, ние имаме такова (физалис) в двора.
Никога не съм предполагала, 4е е плод ... Мислех го за цвете.

# 44
  • Мнения: 1 132
Срам, да не знам че колрабито е алабаш.  Embarassed Аз съм го яла на туршия и през ум не ми е минавало да го сготвя. Трябва да почна да посещавам Готварския.
Тук опитах за първи път буренкоол

-витлоф

-бlette или паксой по холандскому. От една разновидност на андайвито се бях опитала да направя зелена салата.  Sick По късно разбрах, че се вари.  Mr. Green
-солени бонбони
От рабарбера става чудно вкусно сладко и пай.

Последна редакция: пн, 21 юли 2008, 13:32 от Мопси

Общи условия

Активация на акаунт