Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 280
  • 223
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 11 316
Кате, ние имаме такова (физалис) в двора.
Никога не съм предполагала, 4е е плод ... Мислех го за цвете.
Мммммм, много е вкусно! Опитай го като пожълтее отвън, а плодчетата са оранжеви и мекички! Леко киселички, страхотна декорация за десерти или за гарнитура към дивеч

Мопси, това първото при нас се води зелено зеле и го дават също за зимна гарнитура към тежки червени меса.
Второто при нас се води шикоре и стават страхотни салати от него, в суров вид, но има една тънкост, че се изрязва сърцевината, която горчи. На огратен е особено вкусно като се повие в шунка и се залее с бешамелов сос.

# 46
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
има една тънкост, че се изрязва сърцевината, която горчи.

ох аз го ям, защото е горчиво  Crazy
обожавам го на салата с къри сос.
т.е. отделям листата и си топвам листото в дипчето  Crazy

в зеленчуковия магазин където пазарувам продават глухарче.
ама е 1 метър дълго  Shocked
някой да знае как се ползва това дългото?
ясно е, че другото е за салата, ама и това ли?  newsm78

# 47
  • Мнения: 11 316


в зеленчуковия магазин където пазарувам продават глухарче.
ама е 1 метър дълго  Shocked
някой да знае как се ползва това дългото?
ясно е, че другото е за салата, ама и това ли?  newsm78
Много горчи. Взех веднъж, направих само него на салата, обаче не ми хареса. Ще пробвам следващият път с ябълки, за да му омекчат горчивината. Дори зайците не пожелаха да го ядат  Joy

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Много горчи. Взех веднъж, направих само него на салата, обаче не ми хареса. Ще пробвам следващият път с ябълки, за да му омекчат горчивината. Дори зайците не пожелаха да го ядат  Joy

давай рецептата на лични  Twisted Evil
обичам горчиви храни Whistling

# 49
  • Мнения: 3 521
След студентството бях за ок. 6 месеца из Африка - Конго, Чад, Нигер, Буркина Фасо - ядяха се определено интересни неща - Теф - сладка трева, която прилича на ечемик - става и за готвене … "ракия", Маниок - корен, който напомня хляб, Фуфу - лепкава маса, приготвена от банани, царевично брашно и ра … тна супа или риба, Ншима(за него нямам картинка, но е пюре, приготвено от царевично нишесте без каквито и да било подправки) и доста неща, които напомнят на индийски манджи.

# 50
  • Мнения: 352
Калераба (колраби, алабаш и др. Wink ) тук съм виждала как го ядат суров....  Rolling Eyes Особено децата много го обичали... обелват им го и те го ядат като ябълка... Също така супа правят, ще ви потърся рецепти, ако някой се интересува. Simple Smile

Само искам да добавя едно нещо,  което много ме изненада тук - като се появи пресен зелен грах май месец и народът масово си го купува, чопли шушулките и го яде суров....  Shocked  В офиси, по градинки, у дома - разни костюмирани бизнесмени се разнасят с по някое пликче грах и си го ядат. Laughing  И казват, че бил сладък! Е, аз го опитах и си беше един суров, несготвен грах, леко твърд и стипчив, но в никакъв случай сладък.  ooooh! Как е по вашите ширини?

# 51
  • Мнения: 1 132
Забравих да сложа снимка на андайвито, което тук го варят и пасират с варени картофи и от което аз направих зелена салата. Не ставаше за ядене.

Вечерница, и тук се яде по същия начин.  Обожавам го с бешамелов сос, холандско сирене и шунка. Тук в салатата слагат ябълка и гроздови зърна. Не е лошо. Аз лично не съм фен на сладникави салати, но тази става.
Ние го обърнахме на готварска тема.  Laughing

Вечерница, сега ти видях лентичката. Дано да не си пощалива  Wink , че с толкова екзотични манджи ако трябва мъжа ти по бг обичай да ти ги набавя- не му завиждам. Ако се наложи ще спретнем един екзотичен форумски пакет.  Laughing

# 52
  • Мнения: 11 316
Вечерница, сега ти видях лентичката. Дано да не си пощалива  Wink , че с толкова екзотични манджи ако трябва мъжа ти по бг обичай да ти ги набавя- не му завиждам. Ако се наложи ще спретнем един екзотичен форумски пакет.  Laughing
Не ме мисли. Това бебе ще е българче, щото ми се ядат нашенски работи. От тези тук не ми се приисква. Hug

# 53
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Забравих да сложа снимка на андайвито, което тук го варят и пасират с варени картофи и от което аз направих зелена салата. Не ставаше за ядене.


кое не ставаше за ядене?
тук се казва ендивиен и се яде само на салата newsm78
даже не го режат, а го късат на парченца...

# 54
  • Мнения: 1 132
Аsyalein, андайвито не ставаше за ядене. Аз му бях сложила лук, репички, оцет, олио... както си му е реда. Не ми хареса. Предполагам е въпрос на вкус или недостатъчен брой питиета.  Mr. Green В Холандия както писах го ядат варено. Пак не ми харесва.

# 55
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аsyalein, андайвито не ставаше за ядене. Аз му бях сложила лук, репички, оцет, олио... както си му е реда.

варена няма кой да ме хване да я ям  Mr. Green
свеки отглежда тази салата в двора.

бере я още докато е млада.
прави сос от заквасена сметана, олио, кисело мляко и зелени подправки (микс някакъв готов)
сосът трябва да е повечко  Mr. Green, понякога и майонеза слага.

е айсберг салатата е по-вкуснa, но и тази става Peace
пробвай само със сърцевината Peace

# 56
  • Мнения: 1 909

 А това е един особен вид диня, бяла диня, която не става за ядене насурово, но от нея свекървата прави много хубав конфитюр, с парченца лимони заедно с корите.

# 57
  • Мнения: 558
аз от шикореето си правя зимата салата с мандаринки и сос с кисело мляко, сол, маалко зехтин, зелени подправки (продава се замразен някакъв микс от магданоз, копър, босилек и др.)..ям го цялото и не съм усетила да гор4и.

# 58
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Ето и разни треволяци и марули от мен


и още

Не знам как им е превода на бг, не съм се интересувала Crossing Arms

# 59
  • Мнения: 434
Asyalein, бъркаш. Endiviensalat e много разпространена в Северна Германия и се приготвя както Мопси е описала. Листата се накъсват и задушават с малки парченца бекон и лук, всичко това се смесва с картофено пюре и се гарнира с оцет и сол на вкус. На мен много ми хареса.

Вечка, тези физалис растат и в България и са известни под името "мехунки". Разбрах го, когато веднъж поднесох на майка ми сладолед с такава гарнитура и тя каза, че ги прави на букети и декорира къщата през зимата Mr. Green

Аз пък купих онзи ден от местния турчин едни "диви праскови", /Wildpfirsich, Weinbergpfirsich, Saturnpfirsich, Flachpfirsich/, които имаха цвета на нормална праскова и форма на палачинка. На вкус се оказаха като домашните праскови, както им казваме в България
Ето ги

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 10:51 от Mi6ka

Общи условия

Активация на акаунт