Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 337
  • 223
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 2 864
 Embarassed  Темата е страшно интересна и я чета цял ден с удоволствие, но ...
може ли да казвате кое нещо в коя държава се среща, защото не винаги става ясно.  Simple Smile

# 91
  • Мнения: 764
Последно от Италия-4ерни домати-за борба със свободните радикали и остаряването

http://ilnuovo.redaweb.it/seconda.php?key=18175

# 92
  • Мнения: 3 988
Ето салатка от различни домати.





Аз съм купувала такива цветни, но малки доматчета от Costco в САЩ. Мисля, че ги произвеждат даже тук, но не съм 100% сигурна.  newsm78

Italina, с тия домати ми даде идея за вечеря - домати с моцарела, босилек и черен балсамик. Обожавам го това.  Peace

# 93
  • Мнения: 352
А, да, тези ядки са голям хит и при нас, водят ги много полезни за здравето, скъпи са доста и ги слагат в салати.


И при нас!  Peace

А може ли някоя мама от Италия да ми обясни за пестото...?  Blush Аз винаги съм си мислела, че пестото е зелено, а сега, като ходихме в Рим се оказа, че песто има всякакво... Rolling Eyes даже от патладжан и домат и не знам какво си още.... Мерси предварително за пояснението.  Wink

# 94
  • Мнения: 145
Страхотна тема!Браво!
То почти не остана,но тук в Африка има един интересен плод наречен marula fruit ,дребни ароматни,но най-известни с това,че слоновете са харесали вкуса им след ферментирането(разбирай-напиват се от тях....),и оттам на човека му е хрумнала идеята за една от най-популярните,и типична за Южна Африка алкохолна напитка-Амарула(доста прилича на Бейлис).

# 95
  • Italia
  • Мнения: 4 492
А, да, тези ядки са голям хит и при нас, водят ги много полезни за здравето, скъпи са доста и ги слагат в салати.


И при нас!  Peace

А може ли някоя мама от Италия да ми обясни за пестото...?  Blush Аз винаги съм си мислела, че пестото е зелено, а сега, като ходихме в Рим се оказа, че песто има всякакво... Rolling Eyes даже от патладжан и домат и не знам какво си още.... Мерси предварително за пояснението.  Wink

Въпросът ти е съвсем в унисон с твоя ник. Wink
Зна4и оригиналното песто е така наре4еното песто алла дженовезе или песто по района на Генуа.То се прави с босилек,пиноли ( ядките на пинията ),4есън,зехтин,едра сол,сирене Пармиджано и разли4ните видове Пекорино (вид сирене ).
Другите разновидности на пестото мисля,4е са се появили впоследствие и имат допълнителна съставка,която 4есто пъти променя и цвета на самото песто,например песто с 4уШки,с патладжан,с рукола и оЩе други подобни.
Аз ли4но предпо4итам пестото в оригиналния му вариант. Peace

# 96
  • Мнения: 5 710
Зайченце е споменала черните домати, били пълни с антиоксиданти, новосъздаден сорт. Не съм виждала.
На мен са ми странни т.нар каки. Както и това как последни остават на дървото до Коледа ( че и след това).
Другото, което напоследък виждам са едни праскови, които са двойносплеснати ( приличат на еритроцити) и са мънички.
Както и сорт кайсио-праскова, големи и жълти.
Също така доматите биволско сърце, които не знам защо ги продават зелени. Изобщо струва ми се в Италия много тачат зелените домати.  Не знам за какво ги използват.

# 97
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Зайченце е споменала черните домати, били пълни с антиоксиданти, новосъздаден сорт. Не съм виждала.
На мен са ми странни т.нар каки. Както и това как последни остават на дървото до Коледа ( че и след това).
Другото, което напоследък виждам са едни праскови, които са двойносплеснати ( приличат на еритроцити) и са мънички.
Както и сорт кайсио-праскова, големи и жълти.
Също така доматите биволско сърце, които не знам защо ги продават зелени. Изобщо струва ми се в Италия много тачат зелените домати.  Не знам за какво ги използват.


Мисля,4е на български се казва райска ябълка.Ето за това става въпрос.
И на мен ми бяха странни в на4алото,прили4аха ми на оранцеви домати. Rolling Eyes

# 98
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
като стана дума за домати, ние купуваме за салата само от тези черните.
малко по-скъпички са от обикновените, но пък са страшно вкусни и си заслужава.

Italina, с тия домати ми даде идея за вечеря - домати с моцарела, босилек и черен балсамик.
аз слагам и каперси, става бижу!

# 99
  • Мнения: 352
Дирокче, благодарско за разяснението....  Hug усетих аз, че не му е чиста работата на това песто от патладжани  Mr. Green  А тези пиноли, които споменаваш - това коментираните пиниеви ядки ли са или нещо друго?  newsm78  иНаче и на мен най-много ми харесва зеленото песто!  Peace

Като се заговорихме за екзотични плодове и пр., някой знае ли рецептата на една салата от авокадо, лимон и чесън (май... Thinking ) ? Мноого освежаваща, мисля, че е мексиканска....

# 100
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Дирокче, благодарско за разяснението....  Hug усетих аз, че не му е чиста работата на това песто от патладжани  Mr. Green  А тези пиноли, които споменаваш - това коментираните пиниеви ядки ли са или нещо друго?  newsm78  иНаче и на мен най-много ми харесва зеленото песто!  Peace
......

СъЩите  Wink

# 101
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Като се заговорихме за екзотични плодове и пр., някой знае ли рецептата на една салата от авокадо, лимон и чесън (май... Thinking ) ? Мноого освежаваща, мисля, че е мексиканска....
намачкано авокадо, лук и много лимон Wink гуакамоле
някои слагат и домат и чили. все пак е мексаканска  Simple Smile

# 102
  • Мнения: 3 988
О'Хара, не е ли много силен вкуса на каперсите за тая салатка?!  newsm78
Аз ги ползвам само за доматен сос. Честно казано не знам къде другаде да ги слагам, защото са ми силни. Говоря за консервирани. Пресни не съм купувала, понеже не съм виждала (май).

Като се заговорихме за екзотични плодове и пр., някой знае ли рецептата на една салата от авокадо, лимон и чесън (май... Thinking ) ? Мноого освежаваща, мисля, че е мексиканска....
намачкано авокадо, лук и много лимон Wink гуакамоле
някои слагат и домат и чили. все пак е мексаканска  Simple Smile

На мен ми показаха малко по-различен вариант от този на О'Хара (но и твоя съм опитвала и ми харесва  Peace) и от тогава само така го правя. Ние го ядем 2 пъти в седмица.   chef
Домати не предпочитам да има. И го сервира с черни маслини (не вътре в гуакамолето) и топъл хляб.

Лукът е червен и е 1/4 глава за авокадо, 1 с.л. нарязани листенца пресен кориандър, 2 с.л. бита сметана, малко черен пипер и сок от зелен лимон

Кориандърът е с адски силна миризма и аз принципно не го понасям, но в комбинация с авокадо е изненадващо приятно.
А сокът от зелен лимон е много важен не само заради вкуса, но и за да предпази авокадото от почерняване. Иначе бързо се окислява и не само, че сменя цвета, но и вкуса се променя малко.

Между другото оригиналът идва още от ацтеките и е само авокадо, домати и сол.

mcdirock, най-вкусното, ама наистина най-вкусното песто, което съм яла, е домашно приготвено (и без чесън  Sick). Докато живеехме в Германия, един приятел ни носеше от Италия, от някакво село около Рим. Жената го слагаше в едни компотени буркани и ние го омитахме за отрицателно време. Ех, размечтах се...  Crazy

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 14:02 от cubbit

# 103
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
баш консервирани слагам и става много вкусна салатката.
някъде бяха ми сервирали така и на мен много ми хареса, пробвай.

костилката на плода държи салатата свежа, аз като направя гуакамолето цопвам и костилката вътре за да не почернява Simple Smile

# 104
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Гуакамолето което ядох в Мексико имаше следните съставки: авокадо, червен лук,кориандър и специални люти чушки (наричат ги халапино - jalapino). Лимонов сок слагат за да не се окислява и потъмнява авокадото.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт