киселото мляко с бълг.бактерия

  • 5 569
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 4 916
Бабите в квартала си заквасват с "Елена".


Това означава, че има достатъчно жива закваска и е добро  Peace Ще потърся и аз.

# 31
  • Мнения: 2 755
Борисе, този път ще се съглася с теб - ЕЛ БИ. Засега него не са го развалили. Обаче, не навсякъде го има.

# 32
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Имам едни съседи, които все още си правят домашно мляко...Ех, какъв вкус. Жалко, че от години нямам шанс да го ям.


Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace

такива коментари ме вкарват в тъч линията. от къде да си го взимам това мляко от село, че й да го квася?.  Rolling Eyes ( нищо лошо към тези, които го правят, но не е приложим вариант за всички).


Ами попитай съседите.



Ами, тези съседи са на 250км и в тази ваканция не ми се очертава ходене там, благодарение на един другар (но това е друга тема). (питай преди да се опитваш да ме засичаш, че си противореча).

Не ли по-правилно да се накарват фирмите да произвеждат качествена стока, отколкото да мислим алтернатива като сами да си квасим?

pasinet,
за съжаление, нямам познати в близко село, а и сега съм заточена с един ремонт само в града. От баби имам лоши попадения.

# 33
  • София
  • Мнения: 62 595
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

# 34
  • Мнения: 4 753
Купи си мляко от определена марка и го остави в хладилника да му изтече срока на годност (изключвам млека със срок на годност 1-2 години)... Като го отвориш, ако "ври" все едно му е слагано сода, значи е направено от истинска закваска...  Peace

# 35
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

Това си зависи от настоятелността на народа: дали държат или се поддават.
Защо тогава в Гърция млякото им е на много добро ниво. Те даже преди нас са част от глобализацията. ама и зеленчуците им са по-вкусни...Така че си е до тарикатлък или качество ( да не споменавам какви салами се продават тук..отказах се да купувам).

# 36
  • Мнения: 212
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

Ами работи се с вносни закваски защото са много по-евтини от нашите, истински закваски, които са патентовани по цял свят и правата на които се държат от бившата "Млечна промишленост" а сега Ел Би Булгарикум. И за да работят с истински български закваски производителите трябва да си ги купуват от Ел Би Булгарикум където са с гарантиран произход и съответно по-скъпи. А народа иска евтино кисело мляко. И нашия тарикат производител купува чужди евтини закваски с неясен произход, в които няма изобщо Лактобацили а някакви други разновидности, слага сухото мляко и хоп - ето ти евтино кисело мляко като за будала българи.

# 37
  • Мнения: 505
А някой сеща ли се, че освен закваска трябва и мляко?

# 38
  • Мнения: 25 620
А народа иска евтино кисело мляко. И нашия тарикат производител купува чужди евтини закваски с неясен произход, в които няма изобщо Лактобацили а някакви други разновидности, слага сухото мляко и хоп - ето ти евтино кисело мляко като за будала българи.

Мисля, че не е точно това проблемът, а е свързан с вида на закваската. Истинското кисело мляко се прави с жива закваска, която води до размножаване на бактериите, вкисване на млякото и оттам - по-малка трайност на продукта. За сметка на това траят вечно.  Mr. Green
Вносните закваски са с мъртви бактерии, освен това наблягат на Streptococcus thermophilus, които също сгъстяват млякото, но не притежават полезността на Lactobacillus bulgaricus.
Затова почне ли един производител да хвали "мекия" вкус на млякото си, да знаете, че няма начин да има жива закваска вътре. Точно лактобацилусът дава киселият вкус на продукта. Едно мляко не е ли кисело на втория ден, значи е всичко друго, но не и кисело мляко.  Stop
Истинско кисело мляко днес има само при бабите на село. Също в Япония и Финландия.

# 39
  • Мнения: 7 112
Peace
Не съм сигурна, че правата върху бациликуса все още се притежават от българска фирма. Около 2000-та си спомням за лек скандал, че някой е пропуснал да поднови правата в патентното ведомство.

# 40
  • Мнения: 212
Peace
Не съм сигурна, че правата върху бациликуса все още се притежават от българска фирма. Около 2000-та си спомням за лек скандал, че някой е пропуснал да поднови правата в патентното ведомство.

Има в Япония защото работят с истинските български закваски с живи Lactobacillus bulgaricus. И ги купуват съответно от нас.
Иначе за патента няма проблем - никой не може да ни го открадне просто защото Lactobacillus bulgaricus не вирее никъде другаде освен в България. Може и да се размножава на други места но полезността му е най-голяма ако е расъл в България. Нещо подобно на казалнъшката роза - има я на всякъде по света, но само в Казълнъшката долина е с такова качество и с такъв аромат. Никой не може да ни я открадне Simple Smile

# 41
  • Мнения: 7 112
Да, Боре. Не може да се открадне. Но вече не японците го купуват от нас, а ние от тях.  Outta Joint

# 42
  • Мнения: 25 620
Да, Боре. Не може да се открадне. Но вече не японците го купуват от нас, а ние от тях.  Outta Joint

Дали?  newsm78
Доколкото съм чела, далече от Балканския полуостров бактерията мутира. Губи специфичните си свойства. Затова японци и финландци периодично купуват закваска от България, защото старата им е променена.
Но, ако наистина ние купуваме японска закваска, може би това обяснява донякъде защо изчезна истинското кисело мляко.  Thinking

# 43
  • Мнения: 4 380
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

# 44
  • Мнения: 7 112
Не става въпрос за физическото местонамиране на бацилите.  Peace
А за вкуса - при 1 месец срок на годност това нещо в кофичките е ли въобще мляко? Даже и след като е минал срока пак не прокисва.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт