киселото мляко с бълг.бактерия

  • 5 573
  • 75
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 030
Скоро  прочетох, че в киселото мляко, продавано у нас се слага желатин. Има ли наистина в млякото лактобациликум? Просто се чудя какво да купувам- "Роса", "Виталакт"...?

# 1
  • Мнения: 4 916
Има, но в различни пропорции.

http://www.bnap.org/?p=89

# 2
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
искаш мляко с бациликуси  Laughing остави го на слънце и чакай ...

шегувам се ... тази тема е повече за готварския форум

# 3
  • Мнения: 3 675
Верея и Бор Чвор

# 4
  • Мнения: 7 837
Има в Япония.

# 5
  • София
  • Мнения: 61
Навремето имаше кисело мляко. Сега всичко развалиха в тая държава...  Laughing Wink Mr. Green

# 6
  • София
  • Мнения: 1 783
В мляко, което може да стои до книгите в бибилиотеката не вярвам да има и един бацил. Напълно стерилно е.
Кейс, в Израел - също.

# 7
  • Мнения: 7 837
А, браво и на тях.
Малкият има едно боди с надпис Bacilus Bulgaricus. Наскоро в магазина, един дядо ни спря и ми каза, че преди много години е ял български йогурт с домашно сладко от ягоди в Копривщица. Такъв вкус не можел да се забрави никога, според него. Може и от учтивост да го каза.
Аз вече не помня вкуса на "истинското кисело мляко".

# 8
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Чувала съм , че в Швейцария продават ...

# 9
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Имам едни съседи, които все още си правят домашно мляко...Ех, какъв вкус. Жалко, че от години нямам шанс да го ям.

Там си купувам турски вариант и има много повече вкус на това, което купувам тук ( може да не съм уцелила марка).

# 10
  • Мнения: 681
Верея и Бор Чвор.

# 11
  • Мнения: 5 940
Според европейското законодателство производителите са длъжни да обозначат на опаковката дали млякото е с жива българска закваска или не. Бор Чвор и Верея имат подобно обозначение. За другите марки не съм сигурна, защото рядко купувам.

# 12
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Ще ги пробвам тези две марки.
Благодаря.

# 13
  • София
  • Мнения: 62 595
Не зная за бактерията, но Герма ми харесва. Поне според моята информация живите бактерии на единица консистенция са повече от на другите марки и не си падат по консервантите и стабилизаторите. Изпробвала съм го, за 1-2 дни забравено мляко неразпечатано извън хладилника надува капачката и не става за ядене.

# 14
  • Мнения: 212
Навремето имаше кисело мляко. Сега всичко развалиха в тая държава...  Laughing Wink Mr. Green

Спокойно може да се каже че "демокрацията" еб* майката на всичко в България включително и киселото мляко.
Няма вече истинско кисело мляко на пазара. Няма и истински колбаси, сирена, меса, боза, бира и каквото още се сетите. Всичко е фалшиво... Като "демокрацията" ни...
Стига сте рекламирали тия боклуци Бор-Чвор и Верея #Cussing out.

Единственото останало истинско българско кисело мляко сега се произвежда от държавната фирма "Ел Би Булгарикум” която е единствения правоприемник на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на ДСО “Млечна промишленост”

Ето малко и за фирмата. Търсете само нейните млека за да сте сигурни какво ядете и че ядете истинско българско кисело мляко. Считам че това не е реклама тъй като фирмата е 100% държавна собственост и трябва да се гордеем с нея

Цитат
“Ел Би Булгарикум” ЕАД има десетилетни традиции в производството и експорта на млечни продукти, закваски и технологии. Дружеството е единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор в България. Правоприемник е на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на Държавното стопанско обединение “Млечна промишленост”, създадено през 1965 година.

През 1991 г. фирмата е преименувана на “Ел Би Булгарикум”, а през 1993 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. Забранено е за приватизация, първоначално с решение на правителството от 17 март 1992 година, а след това и със закон от 19 март 2002 година.

Едноличен собственик на акциите на дружеството е Министерството на икономиката на Република България.

Днес “Ел Би Булгарикум” ЕАД продължава да бъде технологичен лидер в млечната индустрия в България, лидер в експорта на ноу-хау, технологии и закваски за българско кисело мляко и млечни продукти; с водещи позиции в износа на сирене и кашкавал.

Дружеството притежава две производствени поделения – в София и Видин и модерен Център за научноизследователска и развойна дейност, където през последните 10 години се разработват ново поколение закваски и формули за здравословни храни. Там се съхранява и уникалната колекция от над 900 млечнокисели бактерии и над 100 различни комбинации закваски.

Качеството на произвежданите продукти се гарантира с всекидневен контрол от квалифицирани специалисти в една от най-добре оборудваните лаборатории в страната.

Дружеството притежава значителна по обем интелектуална собственост в областта на млечната индустрия:

    * 11 патента за български млечни продукти
    * 45 продуктови търговски марки, регистрирани в България
    * фирмена търговска марка, регистрирана в 26 страни
    * 6 наименования за произход


Основната дейност на “Ел Би Булгарикум” ЕАД е свързана с предоставянето на ноу-хау и технологии за производство на оригинални български млечни продукти в чужбина чрез сключване на дългосрочни лицензионни споразумения.

Чуждестранните партньори на дружеството са компании с дългогодишни традиции в производството и продажбата на мляко и млечни продукти с водещи пазарни позиции в съответните страни.

В продължение на 30 години със закваските и технологиите на дружеството се произвежда кисело мляко по български лиценз в Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Кипър, Финландия, Филипините, Франция, Австрия.

Най-голямо е разнообразието на млечните продукти, които се произвеждат по лиценз на “Ел Би Булгарикум” ЕАД в Япония. Всеки ден 24 милиона японци започват деня си с българско кисело мляко. Благодарение на успешен маркетинг през последните 30 години представата за България в Япония, неизменно свързвана с киселото мляко, е за страна с красива природа и здравословен начин на живот.

# 15
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Борисе,
кои марки са техни? не намерих име.

# 16
  • Мнения: 212
Ето това е българското кисело мляко - http://lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=24

На този адрес е сайта на фирмата. От там може да се осведомите и за останалите им продукти и всичко за Лактобацилус Булгарикус.

# 17
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
И то не е много истинско и аз се бях вързала на тези писаници и го издирвах ...преди само във Фантастико го имаше , но според мен не е истинско ... а прясното им мляко мирише на ванилия

# 18
# 19
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Ето това е българското кисело мляко - http://lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=24

На този адрес е сайта на фирмата. От там може да се осведомите и за останалите им продукти и всичко за Лактобацилус Булгарикус.

Благодаря за линка. не съм ги виждала тези опаковки, дано да намеря и да сравня.
Прави ми впечатление за киселото мляко, че с една и съща по грамаж опаковка тук си правя 2 таратора ( в големи чаши) леко разреден с вода, а Там 3=4, защото млякото е много гъсто и има нужда от доста вода, за да се разреди, както аз го обичам.

# 20
  • Мнения: 12 665
Опитай да заквасиш с него и ще разбереш. Друг е въпросът какво ще е прясното мляко.

# 21
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
Аз купувам Елена, докарват го на вкус и вид.

# 22
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Аз купувам Елена, докарват го на вкус и вид.

И аз това купувах напоследък, розово, но ми е безвкусно. Може би го сравнавям с едно гръцко, което купувах последно и си облизах пръстите...

# 23
  • Мнения: 2 448
Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace

# 24
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace

такива коментари ме вкарват в тъч линията. от къде да си го взимам това мляко от село, че й да го квася?.  Rolling Eyes ( нищо лошо към тези, които го правят, но не е приложим вариант за всички).

# 25
  • Мнения: 2 448

такива коментари ме вкарват в тъч линията. от къде да си го взимам това мляко от село, че й да го квася?.  Rolling Eyes ( нищо лошо към тези, които го правят, но не е приложим вариант за всички).

Е, никога ли не напущате града? Нямате ли познати , роднини, които да живеят на село. Дори и в града много баби продават домашно прясно мляко, а подквасването не е никак трудно. По сигурен начин за натурален вкус няма, никоя фирма не произвежда такова мляко, най малкото заради по малката му трайност, когато е без консерванти.

Дори когато ходих на гости в Париж, брат ми вика, како дай да си купим тук от едно мляко , на което пишеше с българския вкус, че направо съм забравил, ти поне да кажеш дали наистина е с българския вкус. Единствената разлика, която имаше беше, че е по рядко като консистенция от другите марки, не знам на състав дали е автентично и без консерванти.

# 26
  • Мнения: 12 665
Имам едни съседи, които все още си правят домашно мляко...Ех, какъв вкус. Жалко, че от години нямам шанс да го ям.


Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace

такива коментари ме вкарват в тъч линията. от къде да си го взимам това мляко от село, че й да го квася?.  Rolling Eyes ( нищо лошо към тези, които го правят, но не е приложим вариант за всички).


Ами попитай съседите.

# 27
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace
А какво да ползвам за закваска. Аз зная как се подквасва, обаче в нашите млека, колкото бацили има, толкова и анти са сложили за да ги убият след подквасването и да не се вкисва. Това пък ми пречи на мен да го ползвам за закваска. Овче мляко и аз обичам. Бях си купила скоро и биволско от селата край Шипка - нищо общо няма с предишното биволско, подозирам, че и него са смесили с нещо.

# 28
  • Мнения: 12 665
Вземи 2 лъжици от някой, който заквасва.

# 29
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Бабите в квартала си заквасват с "Елена".

# 30
  • Мнения: 4 916
Бабите в квартала си заквасват с "Елена".


Това означава, че има достатъчно жива закваска и е добро  Peace Ще потърся и аз.

# 31
  • Мнения: 2 755
Борисе, този път ще се съглася с теб - ЕЛ БИ. Засега него не са го развалили. Обаче, не навсякъде го има.

# 32
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Имам едни съседи, които все още си правят домашно мляко...Ех, какъв вкус. Жалко, че от години нямам шанс да го ям.


Чак пък такава истерия за млякото. Подквасвайте си. Много често си вземем от село мляко и си квася, но да си кажа честно предпочитам купеното, поне на вкус. Иначе домашно обичам само овче и краве смес, става страхотно.  Peace

такива коментари ме вкарват в тъч линията. от къде да си го взимам това мляко от село, че й да го квася?.  Rolling Eyes ( нищо лошо към тези, които го правят, но не е приложим вариант за всички).


Ами попитай съседите.



Ами, тези съседи са на 250км и в тази ваканция не ми се очертава ходене там, благодарение на един другар (но това е друга тема). (питай преди да се опитваш да ме засичаш, че си противореча).

Не ли по-правилно да се накарват фирмите да произвеждат качествена стока, отколкото да мислим алтернатива като сами да си квасим?

pasinet,
за съжаление, нямам познати в близко село, а и сега съм заточена с един ремонт само в града. От баби имам лоши попадения.

# 33
  • София
  • Мнения: 62 595
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

# 34
  • Мнения: 4 753
Купи си мляко от определена марка и го остави в хладилника да му изтече срока на годност (изключвам млека със срок на годност 1-2 години)... Като го отвориш, ако "ври" все едно му е слагано сода, значи е направено от истинска закваска...  Peace

# 35
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

Това си зависи от настоятелността на народа: дали държат или се поддават.
Защо тогава в Гърция млякото им е на много добро ниво. Те даже преди нас са част от глобализацията. ама и зеленчуците им са по-вкусни...Така че си е до тарикатлък или качество ( да не споменавам какви салами се продават тук..отказах се да купувам).

# 36
  • Мнения: 212
По-правилно е, ама нали си чувала за глобализацията? Аз се чудя как изобщо още има някакви остатъци от нашенска закваска и го смятам за чист късмет. Преди доста време някакъв експерт по млеката обясняваше, че масово се работи с вносни закваски като на онези йогурти.

Ами работи се с вносни закваски защото са много по-евтини от нашите, истински закваски, които са патентовани по цял свят и правата на които се държат от бившата "Млечна промишленост" а сега Ел Би Булгарикум. И за да работят с истински български закваски производителите трябва да си ги купуват от Ел Би Булгарикум където са с гарантиран произход и съответно по-скъпи. А народа иска евтино кисело мляко. И нашия тарикат производител купува чужди евтини закваски с неясен произход, в които няма изобщо Лактобацили а някакви други разновидности, слага сухото мляко и хоп - ето ти евтино кисело мляко като за будала българи.

# 37
  • Мнения: 505
А някой сеща ли се, че освен закваска трябва и мляко?

# 38
  • Мнения: 25 620
А народа иска евтино кисело мляко. И нашия тарикат производител купува чужди евтини закваски с неясен произход, в които няма изобщо Лактобацили а някакви други разновидности, слага сухото мляко и хоп - ето ти евтино кисело мляко като за будала българи.

Мисля, че не е точно това проблемът, а е свързан с вида на закваската. Истинското кисело мляко се прави с жива закваска, която води до размножаване на бактериите, вкисване на млякото и оттам - по-малка трайност на продукта. За сметка на това траят вечно.  Mr. Green
Вносните закваски са с мъртви бактерии, освен това наблягат на Streptococcus thermophilus, които също сгъстяват млякото, но не притежават полезността на Lactobacillus bulgaricus.
Затова почне ли един производител да хвали "мекия" вкус на млякото си, да знаете, че няма начин да има жива закваска вътре. Точно лактобацилусът дава киселият вкус на продукта. Едно мляко не е ли кисело на втория ден, значи е всичко друго, но не и кисело мляко.  Stop
Истинско кисело мляко днес има само при бабите на село. Също в Япония и Финландия.

# 39
  • Мнения: 7 112
Peace
Не съм сигурна, че правата върху бациликуса все още се притежават от българска фирма. Около 2000-та си спомням за лек скандал, че някой е пропуснал да поднови правата в патентното ведомство.

# 40
  • Мнения: 212
Peace
Не съм сигурна, че правата върху бациликуса все още се притежават от българска фирма. Около 2000-та си спомням за лек скандал, че някой е пропуснал да поднови правата в патентното ведомство.

Има в Япония защото работят с истинските български закваски с живи Lactobacillus bulgaricus. И ги купуват съответно от нас.
Иначе за патента няма проблем - никой не може да ни го открадне просто защото Lactobacillus bulgaricus не вирее никъде другаде освен в България. Може и да се размножава на други места но полезността му е най-голяма ако е расъл в България. Нещо подобно на казалнъшката роза - има я на всякъде по света, но само в Казълнъшката долина е с такова качество и с такъв аромат. Никой не може да ни я открадне Simple Smile

# 41
  • Мнения: 7 112
Да, Боре. Не може да се открадне. Но вече не японците го купуват от нас, а ние от тях.  Outta Joint

# 42
  • Мнения: 25 620
Да, Боре. Не може да се открадне. Но вече не японците го купуват от нас, а ние от тях.  Outta Joint

Дали?  newsm78
Доколкото съм чела, далече от Балканския полуостров бактерията мутира. Губи специфичните си свойства. Затова японци и финландци периодично купуват закваска от България, защото старата им е променена.
Но, ако наистина ние купуваме японска закваска, може би това обяснява донякъде защо изчезна истинското кисело мляко.  Thinking

# 43
  • Мнения: 4 380
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

# 44
  • Мнения: 7 112
Не става въпрос за физическото местонамиране на бацилите.  Peace
А за вкуса - при 1 месец срок на годност това нещо в кофичките е ли въобще мляко? Даже и след като е минал срока пак не прокисва.  Laughing

# 45
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
xenia, по-спокойно! Що се гневиш така?
Нали за да заквася, трябва да имам закваска, а тя по магазините не се продава.

Кой убива Lactobacillus bulgaricus - в тази статия пише още, че: "Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

# 46
  • Мнения: 212
Предлагам всички дружно да си припомним с умиление и носталгия за комунизма и истинското българско кисело мляко произведено от ДСО "Млечна промишленост". В прочутото стъклено бурканче за кисело мляко което после мама измиваше и връщаше обратно за да вземе пълно. И киселото мляко беше наистина кисело мляко. Каквото и да го правиш се вкисваше максимум до три дни.
Абе изобщо няма какво да говорим.
Да не говорим пък за бирата че беше истинска бира и са разваляше и тя за три дни. Защото не беше всичко убито в нея както е сега.

# 47
  • София
  • Мнения: 62 595
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

Какво разбираш под "истинско" кисело мляко? От япония ли си го внасяш? Защото, както се разбра май само при японците има истинска българска жива закваска. Ти ядеш там йогурт, който е с друга закваска, а не българска.
А ти какво си ревнала на чужди гробища, както се казва в една приказка? Нали си ядеш "истинското" кисело мляко? По колко време може да издържи на стайна температура преди да вкисне? 3 месеца?

# 48
  • Мнения: 2 448
Странна работа, най големите граждани, които цял живот село не видели най много реват за "истински" храни.

Ами отидете на село, бе , хора, отглеждайте си крави, овце, екологични зеленчуци и плодове и спрете да ревете , че

производителите видите ли искали да произвеждат стока с по голям срок на годност.

Вие, ако произвеждате кисело мляко и това ви е бизнеса ще искате ли да се вкисва за 3 дни, съмнявам се.

# 49
  • Мнения: 12 665
Те тези изменени вкусове наистина идват от консервантите. Едно време купувахме каса бира и задължително трябваше да се изпие до другата седмица - щеш не щеш, пиеш.

# 50
  • София
  • Мнения: 62 595
Зависи и от пазара, и от клиентите, и от цената... При положение, че в БГ принципно се яде кисело мляко (друг е въпросът, че този дял е намалял), а хората си купуват мляко всеки ден или през ден не виждам проблем. Така или иначе магазините зареждат всеки ден, а производството на мляко е почти непрекъснато.
Но, това са подробности, няма смисъл да правя тук анализи. Въпросът е, че човек и да иска трудно може да го намери. Например, готова съм да купувам храни без консерванти, стабилизатори и т.н., но няма къде да ги намеря, а хем живея в София. Наясно съм, че тези продукти са с малка трайност по простата причина, че са без консерванти. Ако ще трябва да си квася сама млакото, да си меся хляба, да си садя доматите, да си отглеждам месото ще трябва да прекарам целия си живот само в осигуряване на тази храна и няма да свърша нищо друго. Хората са го измислили - има си програми за еко-храни, има си технология. Каквото се произвежда в БГ предимно се изнася и затова няма как да се намерят. На всичко отгоре не знаеш дори това, което се предлага дали е наистина със спазена технология или е менте.

# 51
  • Мнения: 4 916
xenia, по-спокойно! Що се гневиш така?
Нали за да заквася, трябва да имам закваска, а тя по магазините не се продава.

Кой убива Lactobacillus bulgaricus - в тази статия пише още, че: "Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

Никой не казва, че е лошо или опасно за здравето, но това просто не е кисело мляко. Също както и колбасите - там месо няма, има само адитиви (зурли, копита, кости, сухожилия...), които също не са опасни за здравето, но все пак нямат същата хранителна стойност като месото.

# 52
  • Мнения: 4 380
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

Какво разбираш под "истинско" кисело мляко? От япония ли си го внасяш? Защото, както се разбра май само при японците има истинска българска жива закваска. Ти ядеш там йогурт, който е с друга закваска, а не българска.
А ти какво си ревнала на чужди гробища, както се казва в една приказка? Нали си ядеш "истинското" кисело мляко? По колко време може да издържи на стайна температура преди да вкисне? 3 месеца?

Това за Япония са абсолютни глупости и измишльотини, не знам кой и с каква цел ви храни с подобни митове. В нашето кисело мляко се срещат 2 вида закваски - с Lactobacillus bulgaricus и Lactobacillus acidophilus + Streptococcus thermophilus. Вкусови разлики не съм забелязвала, нито пък някъде съм чела доказателства че единия бацил е по-полезен от другия. И с двата вида закваска става ИСТИНСКО кисело мляко.

На стайна температура не съм го държала дълго, но онзи ден при заквасването го предържах малко и стана ужасно кисело. Отиде за таратор. В хладилника издържа максимум седмица. Ако не подквася ново до една седмица, отиде ми закваската.

# 53
  • Мнения: 2 448
RadostinaHZ, eko храните са скъпи и едва ли ще имат голям пазар у нас. За това може би няма и производство на такива.
То сега че гледаме дали е 80 или 85 ст млякото, ами ако струва 3 лв, дали ще си го купим.
А другите еко храни пък са още по скъпи. Явно няма мераклии да вкарват пари в подобен бизнес.

За това казвам, че за България единствения приемлив вариант е , който е любител на такава храна, ако не лично той, поне да има баби и дядовци на село и да помага в производството на еко храните.

# 54
  • Мнения: 12 665
То в Готварницата обширна дискусия се води.

# 55
  • София
  • Мнения: 62 595
Е, не може всички да имат баби и дядовци на село. Няма как да стане. И като говоря за еко-храни нямам предвид селската градина на баба си, а производство при определени условия и технологии, които са разписани и трябва да се спазват.
Скъпо, нескъпо, купувах. Имаше преди години щанд в Халите. Вярно, продаваха ограничен асортимент стоки - домати, краставици, ягоди, мляко и сирене и май имаше някакви сушени плодове. И бяха два пъти по-скъпи от масовите продукти. Наистина вкусът беше невероятен и въпреки, че  бяхме в незавидно материално положение за децата купувах постоянно. За съжаление го закриха. После няколко седмици не искаха да опитат фабричното мляко и сирене. Търсила съм такива продукти и така и не намерих повече на други места.
Все пак София е два милиона души. Не може да няма някаква ниша за тези продукти. Но както казах, лошото е, колкото малко се произвежда, то се изнася.

# 56
  • Мнения: 2 448
.. Не може да няма някаква ниша за тези продукти. ..

За съжаление търсенето определя предлагането, във всяка сфера. И аз бях питала преди време защо така порно филмите са направени за гледната точка на мъжете, защо няма и за жени. Казаха ми ,че много малко потребителки щели да имат и за това никой не се хаби.
Поне при мен въпроса с домашното мляко е по лесен за разрешаване от другия.  Laughing

# 57
  • Мнения: 12 665
А защо си мислите, че квасенето е пасивна съпротива, а лозунгите и демонстрациите - активна. Ако всички почнем да си квасим млякото - което не е толкова лесно, вместо да ревем, производителите ще видят, че нещо не е наред.

# 58
  • Мнения: 2 018
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=159107.0;topicseen

Тази тема е актуална и до днес!

# 59
  • София
  • Мнения: 62 595
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.
И как я виждаш тази работа всички да квасят мляко? Откъде ще я вземеш тази закваска, като тя си има определен брой цикли на размножаване на бактерията? Да не говорим за времето и усилията. Това си е сериозна работа.
Производителите си правят техните си сметки. Не искам да изнасям тук лекции на тема производство и т.н.

# 60
  • Мнения: 12 665
Само мога да кажа, че съм квасила. Без цикли и производство.

# 61
  • Мнения: 4 380
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.
И как я виждаш тази работа всички да квасят мляко? Откъде ще я вземеш тази закваска, като тя си има определен брой цикли на размножаване на бактерията? Да не говорим за времето и усилията. Това си е сериозна работа.
Производителите си правят техните си сметки. Не искам да изнасям тук лекции на тема производство и т.н.

Брой цикли ли? Joy Това от къде го измисли? Колкото по-дълго заквасваш с един цикъл закваска, толкова по-добра става и по-хубаво мляко получаваш.
Аз купувам нова само когато изтърва някой стар "цикъл". Laughing Колко трябва да си мързелив за да не можеш една тенджера кисело мляко да заквасиш?

# 62
  • София
  • Мнения: 62 595
Има такъв цикъл. Може би не използвам правилния термин, но бактериите в закваските се отглеждат и има ограничен брой използвания на една закваска, защото бактериите са размножават и умират и това е крайно число. Всеки път като гребнеш от старото кисело мляко да заквасиш новото ти влошаваш качеството на всяка следваща тенджера мляко, защото съставът на бактериалната култура е различен. И в един момент разбираш, че млякото ти не се заквасва добре.
 Затова и си има лаборатории, на които работата им е да отглеждат постоянно закваски, т.е. култури бактерии с определен състав и брой на единица количество.

Ама и аз, защо ли се хабя да обяснявам такива неща!? Май някои изобщо не се интересуват какво става, а е важното да се правят на много работни домакини.

# 63
  • Мнения: 2 448
Добре а преди да се създадат лабораториите, нашите деди как са запазили до ден днешен закваската?
Питам съвсем сериозно.

# 64
  • Мнения: 12 665
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.

Ам като никой не им купува млякото, ще им я накривя.

# 65
  • София
  • Мнения: 62 595
Не съм много сигурна, но е свързано с животните, които се отглеждат. Имам смътни спомени от разказ на баба ми за някакво сирище, но не зная дали така му се казва на стомаха или нещо друго на животното. Но със сигурност тя не бъркаше всеки път от предишното мляко, че да сложи в новото.

И затова, ако човек няма ферма или живее само в градски условия не виждам колко време може да изкара с една и съща закваска да я прехвърля от партида в партида, освен ако не купува отнякъде или някой фермер не му дава.

# 66
  • Мнения: 4 380
На мен закваска не ми се е израждала и със сигурност всяка следваща закваска става по-добра от предишната. По половин година кисело мляко не съм купувала и точно никакви сирища не съм ползвала.

# 67
  • София
  • Мнения: 62 595
Не зная каква закваска ползваш, нито откъде си я взела или при какви условия я съхраняваш и ползваш, но на мен ми се струва странно. Тъй като става въпрос за живи бактерии, те в ограничена среда имат и ограничен живот. Не зная как се поддържа равновесието в системата толкова дълго време.

# 68
  • Мнения: 4 380
Не зная каква закваска ползваш, нито откъде си я взела или при какви условия я съхраняваш и ползваш, но на мен ми се струва странно. Тъй като става въпрос за живи бактерии, те в ограничена среда имат и ограничен живот. Не зная как се поддържа равновесието в системата толкова дълго време.

Какво искаш да кажеш с този "ограничен живот" аз не мога да разбера. Реално ти ако слагаш 10 бактерии в тенджера прясно мляко, имаш кисело с 10 000 съвсем нови. От тези 10 хил. нови взимаш нови 10 за да заквасиш отново. Реално всеки път използваш нови. И всеки път закваската става по-силна заради развиващата се по-голяма концентрация на бактериите. Ако за първото си ползвал половин кофичка кисело мляко и си го чакал една нощ да се подкваси, в 20-тата закваска ползваш 1 лъжица и го подквасваш за 1 час.

# 69
  • София
  • Мнения: 62 595
Каквото съм написала - имат ограничен живот и популацията се променя, ако щеш и съотношението на живи/умрели бактерии.
А ограниченият живот идва и от ограничените условия. Ти приемаш бактериите за константа, все едно говориш за стомана. Живите същества в една популация и умират, а не само да се размножават, стават и някакви мутации и т.н. На някакъв период от време трябва да се взема нова закваска, отколкото да се прехвърля от една тенджера в друга с всеки път. Така по веригата се променя качеството на закваската.

# 70
  • Мнения: 4 380
Не съм биохимик, не мога да споря. Аз само консумирам и не се оплаквам.

# 71
  • София
  • Мнения: 62 595
част от нещата ги пише в учебника по биология за 10-ти клас още от далечната`86 година. А останалото е в учебниците по хранително-вкусова промишленост за техникумите.

# 72
  • Мнения: 12 665
част от нещата ги пише в учебника по биология за 10-ти клас още от далечната`86 година. А останалото е в учебниците по хранително-вкусова промишленост за техникумите.

Добре, че не съм чела учебници. Квасех си и още как.

# 73
  • София
  • Мнения: 62 595
Изобщо нямам намерение да доказвам каквото и да било на когото и да е. Който иска и с пръст от двора да си кваси мляко. Изобщо не трябваше и да предоставям каквато и да е информация, а който иска да си прочете. То, насила на човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш.

# 74
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Изобщо нямам намерение да доказвам каквото и да било на когото и да е. Който иска и с пръст от двора да си кваси мляко. Изобщо не трябваше и да предоставям каквато и да е информация, а който иска да си прочете. То, насила на човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш.

На мен ми беше интересно да прочета написаното от теб, така че благодаря.   bouquet Не съм запозната какво и как точно, но си спомням преди време, когато ходехме в лятната ни къща имахме позната, която правеше козе кисело мляко. Закваската й беше в едно отделно бурканче и използваше него.

Не знаех, че квасенето на мляко е критерий за трудолюбие, ама виж, всеки ден се учи нещо.

Борисе,
купих препоръчаното от теб мляко и съм много доволна.   bouquet Има вкус като едно време и жалко, че чак сега стана въпрос...Има го във Фантастико ( но само един вид) и разликата му с Елена (примерно) беше 3-4 стотинки (0.86 ст).

# 75
  • Мнения: 4 753
Кой убива Lactobacillus bulgaricus - в тази статия пише още, че: "Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

Да, така е... Обаче на мен убити Лактобацили не ми трябват... Ям кисело мляко, не само заради вкуса, а и защото го ползвам за естествен пробиотик... Другият вариант е да си го купувам от аптеките, което понякога се налага, но не е най-добрият вариант... Ето малко инфо, на който му се чете...  http://zdravensait.hit.bg/disbakterioza.htm 

Общи условия

Активация на акаунт