киселото мляко с бълг.бактерия

  • 5 603
  • 75
  •   1
Отговори
# 45
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
xenia, по-спокойно! Що се гневиш така?
Нали за да заквася, трябва да имам закваска, а тя по магазините не се продава.

Кой убива Lactobacillus bulgaricus - в тази статия пише още, че: "Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

# 46
  • Мнения: 212
Предлагам всички дружно да си припомним с умиление и носталгия за комунизма и истинското българско кисело мляко произведено от ДСО "Млечна промишленост". В прочутото стъклено бурканче за кисело мляко което после мама измиваше и връщаше обратно за да вземе пълно. И киселото мляко беше наистина кисело мляко. Каквото и да го правиш се вкисваше максимум до три дни.
Абе изобщо няма какво да говорим.
Да не говорим пък за бирата че беше истинска бира и са разваляше и тя за три дни. Защото не беше всичко убито в нея както е сега.

# 47
  • София
  • Мнения: 62 595
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

Какво разбираш под "истинско" кисело мляко? От япония ли си го внасяш? Защото, както се разбра май само при японците има истинска българска жива закваска. Ти ядеш там йогурт, който е с друга закваска, а не българска.
А ти какво си ревнала на чужди гробища, както се казва в една приказка? Нали си ядеш "истинското" кисело мляко? По колко време може да издържи на стайна температура преди да вкисне? 3 месеца?

# 48
  • Мнения: 2 448
Странна работа, най големите граждани, които цял живот село не видели най много реват за "истински" храни.

Ами отидете на село, бе , хора, отглеждайте си крави, овце, екологични зеленчуци и плодове и спрете да ревете , че

производителите видите ли искали да произвеждат стока с по голям срок на годност.

Вие, ако произвеждате кисело мляко и това ви е бизнеса ще искате ли да се вкисва за 3 дни, съмнявам се.

# 49
  • Мнения: 12 674
Те тези изменени вкусове наистина идват от консервантите. Едно време купувахме каса бира и задължително трябваше да се изпие до другата седмица - щеш не щеш, пиеш.

# 50
  • София
  • Мнения: 62 595
Зависи и от пазара, и от клиентите, и от цената... При положение, че в БГ принципно се яде кисело мляко (друг е въпросът, че този дял е намалял), а хората си купуват мляко всеки ден или през ден не виждам проблем. Така или иначе магазините зареждат всеки ден, а производството на мляко е почти непрекъснато.
Но, това са подробности, няма смисъл да правя тук анализи. Въпросът е, че човек и да иска трудно може да го намери. Например, готова съм да купувам храни без консерванти, стабилизатори и т.н., но няма къде да ги намеря, а хем живея в София. Наясно съм, че тези продукти са с малка трайност по простата причина, че са без консерванти. Ако ще трябва да си квася сама млакото, да си меся хляба, да си садя доматите, да си отглеждам месото ще трябва да прекарам целия си живот само в осигуряване на тази храна и няма да свърша нищо друго. Хората са го измислили - има си програми за еко-храни, има си технология. Каквото се произвежда в БГ предимно се изнася и затова няма как да се намерят. На всичко отгоре не знаеш дори това, което се предлага дали е наистина със спазена технология или е менте.

# 51
  • Мнения: 4 916
xenia, по-спокойно! Що се гневиш така?
Нали за да заквася, трябва да имам закваска, а тя по магазините не се продава.

Кой убива Lactobacillus bulgaricus - в тази статия пише още, че: "Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

Никой не казва, че е лошо или опасно за здравето, но това просто не е кисело мляко. Също както и колбасите - там месо няма, има само адитиви (зурли, копита, кости, сухожилия...), които също не са опасни за здравето, но все пак нямат същата хранителна стойност като месото.

# 52
  • Мнения: 4 380
Абе как пък ние в чужбина ядем истинско кисело мляко, пък вашето все не било истинско? Shocked Като не ви устройва купешкото, квасете си сами! И вместо да ревете, че няма свястно кисело по магазините, по-добре ревете че няма свястно прясно, а млекопроизводителите го изливат по улиците! Sick

Какво разбираш под "истинско" кисело мляко? От япония ли си го внасяш? Защото, както се разбра май само при японците има истинска българска жива закваска. Ти ядеш там йогурт, който е с друга закваска, а не българска.
А ти какво си ревнала на чужди гробища, както се казва в една приказка? Нали си ядеш "истинското" кисело мляко? По колко време може да издържи на стайна температура преди да вкисне? 3 месеца?

Това за Япония са абсолютни глупости и измишльотини, не знам кой и с каква цел ви храни с подобни митове. В нашето кисело мляко се срещат 2 вида закваски - с Lactobacillus bulgaricus и Lactobacillus acidophilus + Streptococcus thermophilus. Вкусови разлики не съм забелязвала, нито пък някъде съм чела доказателства че единия бацил е по-полезен от другия. И с двата вида закваска става ИСТИНСКО кисело мляко.

На стайна температура не съм го държала дълго, но онзи ден при заквасването го предържах малко и стана ужасно кисело. Отиде за таратор. В хладилника издържа максимум седмица. Ако не подквася ново до една седмица, отиде ми закваската.

# 53
  • Мнения: 2 448
RadostinaHZ, eko храните са скъпи и едва ли ще имат голям пазар у нас. За това може би няма и производство на такива.
То сега че гледаме дали е 80 или 85 ст млякото, ами ако струва 3 лв, дали ще си го купим.
А другите еко храни пък са още по скъпи. Явно няма мераклии да вкарват пари в подобен бизнес.

За това казвам, че за България единствения приемлив вариант е , който е любител на такава храна, ако не лично той, поне да има баби и дядовци на село и да помага в производството на еко храните.

# 54
  • Мнения: 12 674
То в Готварницата обширна дискусия се води.

# 55
  • София
  • Мнения: 62 595
Е, не може всички да имат баби и дядовци на село. Няма как да стане. И като говоря за еко-храни нямам предвид селската градина на баба си, а производство при определени условия и технологии, които са разписани и трябва да се спазват.
Скъпо, нескъпо, купувах. Имаше преди години щанд в Халите. Вярно, продаваха ограничен асортимент стоки - домати, краставици, ягоди, мляко и сирене и май имаше някакви сушени плодове. И бяха два пъти по-скъпи от масовите продукти. Наистина вкусът беше невероятен и въпреки, че  бяхме в незавидно материално положение за децата купувах постоянно. За съжаление го закриха. После няколко седмици не искаха да опитат фабричното мляко и сирене. Търсила съм такива продукти и така и не намерих повече на други места.
Все пак София е два милиона души. Не може да няма някаква ниша за тези продукти. Но както казах, лошото е, колкото малко се произвежда, то се изнася.

# 56
  • Мнения: 2 448
.. Не може да няма някаква ниша за тези продукти. ..

За съжаление търсенето определя предлагането, във всяка сфера. И аз бях питала преди време защо така порно филмите са направени за гледната точка на мъжете, защо няма и за жени. Казаха ми ,че много малко потребителки щели да имат и за това никой не се хаби.
Поне при мен въпроса с домашното мляко е по лесен за разрешаване от другия.  Laughing

# 57
  • Мнения: 12 674
А защо си мислите, че квасенето е пасивна съпротива, а лозунгите и демонстрациите - активна. Ако всички почнем да си квасим млякото - което не е толкова лесно, вместо да ревем, производителите ще видят, че нещо не е наред.

# 58
  • Мнения: 2 018
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=159107.0;topicseen

Тази тема е актуална и до днес!

# 59
  • София
  • Мнения: 62 595
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.
И как я виждаш тази работа всички да квасят мляко? Откъде ще я вземеш тази закваска, като тя си има определен брой цикли на размножаване на бактерията? Да не говорим за времето и усилията. Това си е сериозна работа.
Производителите си правят техните си сметки. Не искам да изнасям тук лекции на тема производство и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт