киселото мляко с бълг.бактерия

  • 5 602
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 12 674
Само мога да кажа, че съм квасила. Без цикли и производство.

# 61
  • Мнения: 4 380
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.
И как я виждаш тази работа всички да квасят мляко? Откъде ще я вземеш тази закваска, като тя си има определен брой цикли на размножаване на бактерията? Да не говорим за времето и усилията. Това си е сериозна работа.
Производителите си правят техните си сметки. Не искам да изнасям тук лекции на тема производство и т.н.

Брой цикли ли? Joy Това от къде го измисли? Колкото по-дълго заквасваш с един цикъл закваска, толкова по-добра става и по-хубаво мляко получаваш.
Аз купувам нова само когато изтърва някой стар "цикъл". Laughing Колко трябва да си мързелив за да не можеш една тенджера кисело мляко да заквасиш?

# 62
  • София
  • Мнения: 62 595
Има такъв цикъл. Може би не използвам правилния термин, но бактериите в закваските се отглеждат и има ограничен брой използвания на една закваска, защото бактериите са размножават и умират и това е крайно число. Всеки път като гребнеш от старото кисело мляко да заквасиш новото ти влошаваш качеството на всяка следваща тенджера мляко, защото съставът на бактериалната култура е различен. И в един момент разбираш, че млякото ти не се заквасва добре.
 Затова и си има лаборатории, на които работата им е да отглеждат постоянно закваски, т.е. култури бактерии с определен състав и брой на единица количество.

Ама и аз, защо ли се хабя да обяснявам такива неща!? Май някои изобщо не се интересуват какво става, а е важното да се правят на много работни домакини.

# 63
  • Мнения: 2 448
Добре а преди да се създадат лабораториите, нашите деди как са запазили до ден днешен закваската?
Питам съвсем сериозно.

# 64
  • Мнения: 12 674
Каква съпротива? Ще им накривиш на шапката.

Ам като никой не им купува млякото, ще им я накривя.

# 65
  • София
  • Мнения: 62 595
Не съм много сигурна, но е свързано с животните, които се отглеждат. Имам смътни спомени от разказ на баба ми за някакво сирище, но не зная дали така му се казва на стомаха или нещо друго на животното. Но със сигурност тя не бъркаше всеки път от предишното мляко, че да сложи в новото.

И затова, ако човек няма ферма или живее само в градски условия не виждам колко време може да изкара с една и съща закваска да я прехвърля от партида в партида, освен ако не купува отнякъде или някой фермер не му дава.

# 66
  • Мнения: 4 380
На мен закваска не ми се е израждала и със сигурност всяка следваща закваска става по-добра от предишната. По половин година кисело мляко не съм купувала и точно никакви сирища не съм ползвала.

# 67
  • София
  • Мнения: 62 595
Не зная каква закваска ползваш, нито откъде си я взела или при какви условия я съхраняваш и ползваш, но на мен ми се струва странно. Тъй като става въпрос за живи бактерии, те в ограничена среда имат и ограничен живот. Не зная как се поддържа равновесието в системата толкова дълго време.

# 68
  • Мнения: 4 380
Не зная каква закваска ползваш, нито откъде си я взела или при какви условия я съхраняваш и ползваш, но на мен ми се струва странно. Тъй като става въпрос за живи бактерии, те в ограничена среда имат и ограничен живот. Не зная как се поддържа равновесието в системата толкова дълго време.

Какво искаш да кажеш с този "ограничен живот" аз не мога да разбера. Реално ти ако слагаш 10 бактерии в тенджера прясно мляко, имаш кисело с 10 000 съвсем нови. От тези 10 хил. нови взимаш нови 10 за да заквасиш отново. Реално всеки път използваш нови. И всеки път закваската става по-силна заради развиващата се по-голяма концентрация на бактериите. Ако за първото си ползвал половин кофичка кисело мляко и си го чакал една нощ да се подкваси, в 20-тата закваска ползваш 1 лъжица и го подквасваш за 1 час.

# 69
  • София
  • Мнения: 62 595
Каквото съм написала - имат ограничен живот и популацията се променя, ако щеш и съотношението на живи/умрели бактерии.
А ограниченият живот идва и от ограничените условия. Ти приемаш бактериите за константа, все едно говориш за стомана. Живите същества в една популация и умират, а не само да се размножават, стават и някакви мутации и т.н. На някакъв период от време трябва да се взема нова закваска, отколкото да се прехвърля от една тенджера в друга с всеки път. Така по веригата се променя качеството на закваската.

# 70
  • Мнения: 4 380
Не съм биохимик, не мога да споря. Аз само консумирам и не се оплаквам.

# 71
  • София
  • Мнения: 62 595
част от нещата ги пише в учебника по биология за 10-ти клас още от далечната`86 година. А останалото е в учебниците по хранително-вкусова промишленост за техникумите.

# 72
  • Мнения: 12 674
част от нещата ги пише в учебника по биология за 10-ти клас още от далечната`86 година. А останалото е в учебниците по хранително-вкусова промишленост за техникумите.

Добре, че не съм чела учебници. Квасех си и още как.

# 73
  • София
  • Мнения: 62 595
Изобщо нямам намерение да доказвам каквото и да било на когото и да е. Който иска и с пръст от двора да си кваси мляко. Изобщо не трябваше и да предоставям каквато и да е информация, а който иска да си прочете. То, насила на човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш.

# 74
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 969
Изобщо нямам намерение да доказвам каквото и да било на когото и да е. Който иска и с пръст от двора да си кваси мляко. Изобщо не трябваше и да предоставям каквато и да е информация, а който иска да си прочете. То, насила на човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш.

На мен ми беше интересно да прочета написаното от теб, така че благодаря.   bouquet Не съм запозната какво и как точно, но си спомням преди време, когато ходехме в лятната ни къща имахме позната, която правеше козе кисело мляко. Закваската й беше в едно отделно бурканче и използваше него.

Не знаех, че квасенето на мляко е критерий за трудолюбие, ама виж, всеки ден се учи нещо.

Борисе,
купих препоръчаното от теб мляко и съм много доволна.   bouquet Има вкус като едно време и жалко, че чак сега стана въпрос...Има го във Фантастико ( но само един вид) и разликата му с Елена (примерно) беше 3-4 стотинки (0.86 ст).

Общи условия

Активация на акаунт