В кухнята на педагогически захранващите - част 3

  • 18 735
  • 287
  •   1
Отговори
# 255
  • Португалия
  • Мнения: 4 198
 На моите диванета им давам овесени ядки от около годинката, но ние имахме много проблеми със запек тогава!
Започнах с малко количество /1ч.л. сухо в-во/ в оризовата каша.
А вие щом не сте опитвали ориз-това значи ли ,че не са опитвали никакви зърнени?
Тогава ,според мен ,трябва да започнеш с безглутеновите- ориз ,амарант, киноа , и после да преминете към останалите Peace
Аз захраних с безглутенови на 10.5 месеца.

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 12:34 от Mamagemelar

# 256
  • Мнения: 3 869
Mamagemelar, всичко е опитал дивакът от зърнените, само камут още не съм му давала, ама и аз много рядко го ям. Въпросът ми беше за ядките като бадеми, лешници, кашу и пр.
Нали правим ПЗ и малко през просото съм го карала със зърнените, първо бяха безглутеновите, но съм му давала да си опита от овесените ми ядки малко на 9 м.
По-скоро си мисля, т.е., надавям се, като добавя сравнително сладките ядкови млека към неща, които досега само в солен (без сол разбира се!) вариант е ял - елда, амарант, киноа, просо - да разнообразя малко закуските му, които в момента са основно овесени ядки във вода и плодове. Аз никога не слагам захар или плодове при зърнените храни, както и млечни продукти, така че наистина ядковите млека са единствената ми надежда за някаква прилична зърнена закуска със зърна, които не са сладки. Имам и кокосово мляко (био), но още му се чудя - за мен вкусът е възсилен...

# 257
  • Португалия
  • Мнения: 4 198
Аз кокосово мляко без добавки разни,така и не намерих тук,та съм го пропуснала да го включа в  менюто.
Щом е пробвал,значи е захранен, така че ,може по-смело да даваш Peace
Например овесените топчета  ,аз смело ги предлагам за закуска ,друг е въпроса  колко се приемат  Laughing, че ние си караме на млечни закуски още  Mr. Green
Ядкови млека съм предлагала,но не се харесват в нашите ширини ,та ми е спестен труда  Joy
Затова пък ,ядки се ядат между храненията, при желание от тяхна страна,разбира се...защото моите са със собствено мнение от малки- каквото искат ядат,дори и това да означава кисело мляко или хляб целия ден !
Защо не пробваш да накисваш зърната във вода, а после да им прибавяш по малко от избрано от теб мляко- дали бадемово или кокосово...така ще нацелиш точно вкуса ,който предпочита мъника  Peace

Olive , ще пробвам твоята идея да накисна бадемите   bouquet

# 258
  • София
  • Мнения: 6 703
 Grinning и да ги обелиш след това, много лесно се белят след 3-4 часа накисване.

# 259
  • Португалия
  • Мнения: 4 198
 Peace  bouquet

да ви кажа какво ядат моите в момента- домат ,ръбат като ябълка и с лъжицата сърбат кисело мляко  #Crazy
никога не би ми дошло на ум да го ям така ,ама ето!
 ни се водят ,ни се карат...

# 260
  • Мнения: 3 869
Тази сутрин пробвах кобинация на зърнени с ядки Simple Smile Чудесен вкус - и аз много харесах закуската, и детето също я уважи порядъчно Simple Smile Направих мляко от накиснато за 1 нощ кашу и го добавих към равни части фини овесени ядки, предварително леко накиснати и леко пасирана сурова био-елда, накисната за 1 нощ и промита. В допълнение сложих и малко рожково брашно за цвят.
Бях доста скептична към суровата елда досега, но се оказа с много свеж вкус и дава чудесно начало на деня Simple Smile

# 261
  • София
  • Мнения: 6 703
Интересно - не знаех, че елдата може да се консумира сурова - мислех, че задължително се вари.
Трябва да пробвам.

# 262
  • Мнения: 3 869
Олив, зърнените и бобовите, не могат да се ядат както са, но накиснати и леко покълнали вече тотално променят хранителните си качества (в пъти се увеличават полезностите им) е стават годни за сурова консумация. При ядките е почти същото. Там самото накисване е достатъчно.

Моето лично, и много субективно усещане с елдата е, че суровата се усаща като жива храна, както се усещат пресните плодове и зеленчуци, а сварената... ами като варен ориз - храна, ама малко тежка, без свежест.

# 263
  • Мнения: 2 652
Я да напиша и аз днешното ни меню:

закуска: мюзли (домашно приготвено) с настъргана ябълка, разтопено масло, орехи, мед и канела (не бях сигурна дали мюзлито може да се консумира ненакиснато, но стана просто върха) с чаша топло бадемово мляко
обяд: салата - рукола с орехи, зехтин и кисело мляко (овче), основно - пълнени тиквички с ориз (морков, чесън, лук и копър за плънката)
следобедна закуска: суровo кексче с малинов сос
за вечеря ще има: лучена супа с препечена пълнозърнеста филийка и някаква свежа салата (примерно настъргани сурови тиквички, морков и краставица)

Сурова елда не бях пробвала досега, заинтригувах се.

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 16:40 от Grace'

# 264
  • София
  • Мнения: 6 703
Грейс, какво е това сурово кексче? Crazy

# 265
  • Мнения: 2 652
Кексче трябваше в кавички да го сложа. Суровото му е, че е от смлени ядки, кокосово месо, фурми, канела и т.н., изсипано във формичка за мъфини и замразено, за да се стегне. После полято със сос от малини с мед.

Към вчерашната вечеря направих набързо и брускети - препечени пълнозърнести филийки, намазани с песто и домати на кубчета отгоре. Пестото си го правя сама - босилек, орехи, зехтин, чесън, сол или пармезан (или друг обикновен кашкавал, аз предпочитам от овче мляко), не много фино смляно в робота.

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 11:22 от Grace'

# 266
  • Мнения: 3 869
Грейс, мерси за рецептата за пестото   bouquet
Да ви попитам, откъде купувате пресни подправки?
Знам, че в Хит има, но на мен и двата са ми "на другия край на града", а във Фантастико и СВА (които са ми наблизо) положението е плачевно - няколко връзки поувюхнал магданоз и копър и дотам. Бях взела семена да гледам в саксийки, но балконът ми е южен, много горещ и не става...

# 267
  • Мнения: 2 652
От близкия пазар си купувам, каквото си нямам на балкона Simple Smile Мег, някои билки и подправки могат и вътре да се гледат на слънчев прозорец. Аз така смятам всичките си саксийки от балкона да ги преместя вътре през зимата. Засега имам босилек, мента, магданоз, джоджен. Догодина ще си засея и копър, целина и разни други. Внимавай, обаче, със семената да не са някакви холандски хибридни гадости. Тук има доста инфо за домашната билкова градина.

# 268
  • Мнения: 3 869
Грейс  Hug

Наскоро научих, че доматите могат успешно да бъдат заменени в "солените" ястия с плове лиций (империалски плод). Интересното на този плод е, че изключително богат на вит. С, което в моите очи го прави предпочитан избор за комбинации със желязосъдържащи храни като елда и просо. Рядко правя неща специално за детето, но днес му направих нещо като гуакамоле от авокадо, лиций, малко пресен грах (без люспите) и малко босилек - изяде си детето всичко, макар първоначално да ми се стори много за него  Grinning
Иначе менюто беше такова:
закуска - ябълка, по-късно - амарант с малко овесени ядки и мляко от кашу
обяд - гуакамоле и червена чушка за него, кремсупа от грах и салата (от която той хареса само чушката)
следобедна закуска - пъпеш
вечеря - боб (той яде няколко обелени зрънца, морков и чушки от боба)
За утре планирам да обядваме от граховатасупа с някакво ядково мляко вместо сметана
За вечеря си мисля да направя сурови кюфтета от елда или просо, а може и да ги смеся.
Нещо ме гони мания всеки ден да има богата на желязо храна, понеже той още не яде животински пордукти и не се очертава скоро да ги прояде...

# 269
  • Мнения: 2 652
Meg, а от къде го купуваш лиция тук? Аз с него съм правила само шоколад, досега не ми е хрумвало да заменям домата.

Общи условия

Активация на акаунт