В кухнята на педагогически захранващите - част 3

  • 18 733
  • 287
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 869
Магазините за китайски храни, знам че има и е по-добър (по-едър, по-сочен), от този който сега купих от диетичния магазин до Плиска. Пакетчето е малко - 150-200 гр, но това е напълно достатъчно за доста време. Когото се лекувах с ТКМ, препоръката в един момент от време беше по 1 ч.л. на ден - около 15 плодчета са това. 

Грейс, а каква беше ролята на лиция в шоколада? Заради съдържанието на желязо в какото или нещо друго?

# 271
  • София
  • Мнения: 6 703
Мег, направих елдата - сурова, супер стана. Но понеже нямах ядково мляко /мързи ме сама да го правя, ще купя днес от био-щанда/, сложих - елда, накисната за 1 нощ, настъргани ябълки, малко прясно мляко и мед. На мен лично ми хареса, ще видя какви са отзивите от малката и таткото, че тръгнах за работа.

# 272
  • Мнения: 2 652
Да ти кажа не знам каква му е точно ролята. Сигурно е някаква комбинация от полезност и вкус, защото се получава едно истинско подобие на шоколад, особено като консистенция.

П.С. На мен елдата не ми върви, ако не сложа масълце  Crazy

# 273
  • Мнения: 3 869
Олив, радвам се Grinning

Грейс, хайде, не се скъпи, дай рецептата за шоколада Hug

# 274
  • Мнения: 2 652
Ами тя рецептата е на escorial. Ето:

Суров шоколад (без мляко, захар и какао):

200g goji berries, накиснати за 20мин във вода - това е този лиций
150g кокосово масло
150g рожково брашно
3 ч.л. сироп от агаве (може и мед или кленов сироп)

Затопля се малко вода и кокосовото масло се разтапя в нея. Водата няма нужда да е гореща.
Всички продукти се слагат в блендер и се миксират докато се получи хомогенна смес (лично аз първо сложих всичко без рожковото брашно, после го добавих, разбърках и пак блендирах - това за да не стане цялата кана в брашно)
След това се разстила върху прозрачно фолио, оформя се и се покрива с друг лист прозрачно фолио. Слага се във фризера за около час и шоколада е готов.

Може да се направи и във формички за лед, посредата се бодва цял лешник - стават шоколадови бонбони.

Следващият път ще го направя с какао.

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 14:25 от Grace'

# 275
  • Мнения: 731
Грейс, рецептата е супер  Hug Само се чудя от къде да намеря съставките, но ще търся Simple Smile

# 276
  • Мнения: 2 652
Лиций - както стана ясно от магазини за китайска храна. И аз не съм купувала досега от тук, все съм се възползвала да ми пратят отнякъде.
Кокосово масло и рожково брашно има в биомагазина.
Агаве също не съм виждала тук, но без проблем може мед или кленов сироп.

# 277
  • Мнения: 731
Благодаря  Hug

# 278
  • Мнения: 3 869
Грейс Simple Smile Страшна беше рецептата за пестото (махнах кашкавала и солта в моя вариант и добавих малко накълцани на ситно плодове лиций). Хареса се на цялото немейство, а Мартин направо с кеф яде нетомпенето в пестото чибата-хлебче от Сленце и Луна - консистенцият е много подходяща за него (със сигурност има сол вътрне, ама...)

# 279
  • Мнения: 2 652
Грейс Simple Smile Страшна беше рецептата за пестото (махнах кашкавала и солта в моя вариант и добавих малко накълцани на ситно плодове лиций). Хареса се на цялото немейство, а Мартин направо с кеф яде нетомпенето в пестото чибата-хлебче от Сленце и Луна - консистенцият е много подходяща за него (със сигурност има сол вътрне, ама...)

Нали? Аз тва нещо го мажа навсякъде, умираме си за него всички вкъщи  Grinning

# 280
  • Враца
  • Мнения: 2 311
и аз - на всяка манджа мерудия-  да се запиша, че да се вдъхновявам отсега за след месец Laughing

# 281
  • Мнения: 925
Да съживя малко темата - снощи ядохме задушени зеленчуци с кафяв ориз и булгур. За подправяне сложих само куркума и босилек, както и мъничко сол. Стана страхотно! Детето яде с голям апетит. Напоследък забелязвам обаче, че с баща си или някоя от бабите се храни много по-добре. Когато го храня аз, хапва 4-5 лъжици и после ме дърпа да суче  Tired

Направих и една салата снощи от настъргани корнишони, тиквички, моркови и чушки, с малко зехтин, тиквено семе и кълнове от люцерна. Нея обаче май само аз я уважих  Laughing

# 282
  • Мнения: 425
Да попитам колко време киснете кафявия ориз,че нещо хич не мога да го приготвям и все недоварен ми стои?
И още нещо-някой готвил ли е от този арабския кус-кус и откъде го купувате?Благодаря! Simple Smile

# 283
  • Мнения: 3 869
Кафявия ориз го кисна няколко часа - обикновенно 3-4, но и цяла нощ да го забравиш, няма да сбъркаш Simple Smile

Арабски кус-кус знам от кулунарния, че има в арабските магазини на Женския пазар.

# 284
  • Мнения: 425
Благодаря,Меги! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт