Кои са любимите ви подправки?

  • 5 585
  • 77
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 117
Във всяка кухня има шкаф или поне рафт с бурканчета, шишенца, пликчета, разни от тук - от там събирани, пълни с всякакви подправки – от най-обикновени, растящи в градината, до супер екзотични, дошли от другия край на света. Всеки от нас предполагам си има своите любими миризми, без които нито една манджа не може да стане. Разкажете за своите любими подправки – кои ползвате най-често, без кои не можете, коя подправка за какви ястия използвате? Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Аз ще започна. В моя шкаф има доста неща. Някои ползвам ежедневно, други доста често, а трети – от дъжд на вятър. Признавам, че имам и неща, купени под влиянието на моментен импулс (чисто любопитство), и никога до сега неизползвани hahaha. Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина... От скоро се сдобих и с една туфа калоферче   chef – не бях го и виждала преди – страхотен аромат има – между джоджен и лимон и мента.
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил.... както идва и Коледа, трябва да се проверят тези последните, дали не са се измирисали вече... Много ми се иска да си купя и звездовиден анасон – той на всичкото отгоре е и много красив  Grinning.
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър Joy!

Хайде вие сте наред, ще ми бъде любопитно да разбера какво има из вашите бурканчета!

# 1
  • Мнения: X
Замислих се ,като прочетох темата...отивам да видя...

Освен тези,които си изброила,открих в шкафа и :  3 вида къри, кайенски пипер,люти чушчици-сушени-китайски и мексикански, китайска подправка 13 аромата, зелен пипер "Ма джао", цветен пипер /зантоксил/, императорско плодче /гоуци/...сигурно ще изровя и още,които много рядко ползвам ,но съм купила под влияние на някакъв интерес към определен вид кухня...

# 2
  • Мнения: 27 524
Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина...
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил....
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър Joy!

Много хубава тема, мислех тия дни да пускам такава  Blush
Да, има ястия, които няма как да се направят, ако я няма специфичната подправка - сух таратор без копър; боб без джоджен... много са  Simple Smile
Любимата ми подправка е индийското орехче  Simple Smile От популярните най-рядко използвам магданоз, не съм му фен и това си е  Tired
Бахар слагам само на туршиите. Кориандър не харесваме. Канела и ванилия, разбира се, са за десертите. Целина - рядко. Много миризлива  Crazy  Карамфил и амонячна сода - за курабийките на мама  Heart Eyes
Босилек - само на моцарела и домати със зехтин.
Но черния пипер, доскоро недолюбван от мен, слагам вече на всичко  Grinning
О, лозови сърмички, обожавам ги.  Simple Smile На лозови сърмички не слагам никога копър  Twisted Evil

# 3
  • Мнения: 1 312
Aми ние в нашето семейство много обичаме подправките Heart Eyes
и всички са ни любими,няма някоя която да мразим и да не ползваме  Hug

# 4
  • Мнения: 5 001
Аз имам в кухнята си:
джоджен(сушен и в саксия),чубрица,риган,бахар,черен пипер,червен пипер,лют пипер-собствено производство,мащерка(аз съм си я събирала),дафинов лист(имам в саксия),босилек(имам в саксия),розмарин(имам в саксия),копър,магданоз,целина(само за супи),карамфил,ким,кимион,девисил,канела,ванилия....Това се сещам засега....А,да...екзотичните подправки ги купувам само ако ще се готви нещо от съответната кухня....Т.е. не разполагам с тях постоянно...

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 17:20 от TheNMaster

# 5
  • Мнения: 2 567
Най-много използвам чубрица Simple Smile Иначе имам задължително замразени или пресни магданоз и копър. Обичам риган, индийско орехче, босилек, дафинов лист, джоджен, мащерка, розмарин. Целината ми е от корен, замразена.

# 6
  • София
  • Мнения: 7 801
Най- любимата ми подправка е пресния босилек.  Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 7 474
Кимион ми е любимата подправка  Crazy много ми харесва аромата Crazy
Чесън, копър, чубрица и червен пипер са другите най-често ползвани в къщи. Laughing

# 8
  • Мнения: 4 435
Имам всякакви подправки.Любимите ми са босилек  и копър.
Не бих сготвила нито едно ядене,ако нямам която и да е подправка за него.Обикаляла съм цял град,докато намеря нещо,което ми трябва за вечерята примерно.Не си представям таратор или картофи соте без кипър примерно.

# 9
  • Мнения: 5 709
Най-използвани подправки в нашата кухня:чубрица,джоджен,риган,черен и червен пипер,къри,босилек,дафинов лист,бахар,кимион,ким.Замразени: магданоз,копър и кервиз.Не използвам индийско орехче и карамфил.

# 10
  • София
  • Мнения: 604
към ястията обикновенно слагам черен пипер чубрица, магданоз и копър(Ако е картофена манджа или леща), ползвам и джоджен и риган също при някои ястия Peace

# 11
  • Мнения: 22 867
Обичам подправките и използвам всякакви. Но най-любими са ми кимион, канела, ванилия, дивисил. А магданоз /от къдравия, по-ароматен ми е/  унищожавам в промишлени количества. Embarassed

# 12
  • Мнения: 1 951
Имам вси`ки иzброени до тук, плюс джинджифил, къри, шафран, салвия. Някои поzвам много рядко, само zа определени ястия.
Аz също не бих сготвила ядене ако ми липсва определена подправка, особено ако е нещо традиционно, от рода на джоджен на боба. С нови рецепти съм по-склонна да zатворя едно око.
Най-често употребявам чубрица, босилек, мащерка.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 271
Много са - чубрица, чесън, копър, кимион, ванилия, канела, инд.орехче, джинджифил, куркума, мащерка, риган, босилек....
Мразя джоджен

# 14
  • Мнения: 1 117
Ха, сега се сещам и аз за още много, като ви чета - ами джинджифил, разбира се, на корен и сушен, кимион, шафран, червените пипери - домашни, естествено, и всякакви смески между тях. На времето свеки беше ми донесла от Индия тандури чикън - е няма такъв аромат друг!
Сещам се, че бях купувала преди време от Елемаг сушен лук - супер удобно и прекрасно - бухаш една шепа в менджата, и готово.

Но виж - ненавиждам чубрицата - имам в градината, както имам и майорана, риган, босилек, дафинов лист, салвия и розмарин, бера я, суша я, и никога не я ползвам,  Twisted Evil

# 15
  • Мнения: 4 496
В бурканчета имам девисил, чубрица, червен пипер, риган, майорана, кимион, джоджен, сминдух. Имам клон с дафинов лист. Късам си от него при нужда. Joy
Във фризера имам магданоз, копър, босилек и целина.
Имам и нещо подобно на черен пипер, но са тъмносини, почти черни  топченца. Ползват се за свинско месо. Ама пусто не мога да се сетя как се казваха. Rolling Eyes

# 16
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Магданоз, целина, чубрица и кимион.

# 17
  • Мнения: 2 123
обожавам босилека и ванилията

# 18
  • Мнения: 7 474
Би било интересно да се пише за по-специфичните подправки в какво ги слагате Party
Ще е полезно за тези, които не знаят. Thinking

# 19
  • Мнения: 6 461
Копър,магданоз,кервиз,червен пипер,джоджен,дивисил,риган,трапезна самардала,черен пипер

# 20
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
mnogo обичам ро3марин, 3ащото си хапваме често пилешко у дома...копьрьт сьщо ми е фаворит, чубрица слагам почти на всичко Blush.... а сега са пуснали при нас смески от подправки по рецепти на Джеймс Оливер 3а ра3лични меса и сьм им голям фен  Peace

# 21
  • Мнения: 5 709
Копър,магданоз,кервиз,червен пипер,джоджен,дивисил,риган,трапезна самардала,черен пипер
Какво представлява тази трапезна самардала и за какви ястия се ползва?Дали няма и друго наименование,по-познато?

# 22
  • Мнения: 3 641
Обичам босилек, чубрица, розмарин и джоджен Simple Smile

# 23
  • Мнения: 5 026
Чубрица, джоджен, дивиси, мащерка, босилек, д. лист, черв. пипер, копър, магданоз....много имам, почти всички ползвам.

# 24
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 657
Разгледах по етажерките какво съм събрала и установих наличност на  Shocked:
чубрица, джоджен (който кътам за бългaрската кухня  Simple Smile), мента (където не слагам джоджен), девисил, целина (суха и замразена), розмарин (сух и замразен), естрагон (за катрофена супа, пиле, заек, и когато се престраша, за домашен беарнез), мащерка, една смес на която тук казват "Провансалски треви" -  мащерка, риган, майоран и френският еквивален на чубрицата - която ползвам като готвя неща типични за южна Франция (например, рататуй), риган, копър (сух и замразен), магданоз (сух и замразен), смес от 4 вида пипер (черен, зелен, червен и бял) - за печено, дафинов лист, джинджифил, къри, ким, кимион, индийско орехче, канела, ванилия, гарам масала и тандури (за индийска кухня), една смес (идва май от остров Мавриций), която наричат "розови плодове" - едни дребни като зърна пипер и червено-розови на цвят - за печено месо, кориандър.
При мен проблемът е, че се стремя винаги да имам съответната подправка за съответното ястие и за неща, които правя рядко подправките ми могат да стоят дълго време. Най-често ползвам класиките - копър, магданоз, целина, джоджен, мента, чубрица, дафинов лист...

# 25
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
най-често използвам босилек,смес от 4 вида пипер,чесън,копър,джоджен,ч.пипер,чубрица ,за сладкиши ванилия ,канела.

# 26
  • Мнения: 4 434
много обичам сминдух,страхотна миризма и вкус Wink

# 27
  • София
  • Мнения: 1 341








Силве,
аз имам сминдух и много ми харесва миризмата му,но не го използвам ,освен когато правя шарена сол.Ти за кои ястия го ползваш?Мерси!

# 28
  • Мнения: 1 629
Обожавам пресен магданоз. Понякога дори суров си го гризкам Heart Eyes

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Роца и аз съм като теб Hug
ама моят списък е по-дълъг  Blush

освен изброените от теб имам още: анасон (нормален и звездовиден), кардамон, карамфилче, индийско орехче, бахар, семена от лук (за питки отгоре), семена от горчица (индийска кухня), някаква аюрведиеска смеска за Пита доша, салвия (за средиземноморската кухня), исоп (за билков оцет и за сирене), самардала, 4 вида босилек (средиземноморски, тай, лимонов и канелен), майоран (ох много го обичам, както и естрагона  Crazy), къри, куркума, семена кориандър, шафран, китайска смеска ( червен пипер, портокалови кори и де да знам какво още), ким...

не ми се става да прегледам наличностите, но със сигурност съм забравила някои подправки Laughing

абе явно не напразно мъжът ми ми вика вещарка hahaha

# 30
  • Мнения: X
Най-любимите ми са чубрицата, чесновия пипер и копъра. Почти няма такива, които не харесвам, освен канелата. Вкъщи имам: от сушените:джоджен,чубрица, индийско орехче, риган, кимион, черен пипер, сладък червен пипер, лют червен пипер, дафинов лист, розмарин, босилек, чеснов пипер (най-често  го използвам за меса и когато правя картофи на фурна). пресни или замръзени във фризера-магданоз, джоджен, копър.

# 31
  • Мнения: 656
Чубрицата ми е любимата.Слагам я почти на всичко,което готвя.Магданоз и копър обожавам,но почти не ползвам,защото мъжа ми и детето  не ги обичат.
За сладкиши-канела и ванилия.

# 32
  • Мнения: 741
Най-любими са ми босилек и чубрица

# 33
  • София
  • Мнения: 1 176
Кимион /много обичам/, черен пипер, чубрица, риган.

# 34
  • Berlin
  • Мнения: 11 269
нямам любима подправка. харесвам черен пипер, едно къри имам - за пиле е страшно, риган..
чесънът брои ли се? щото него бих нарекла може би любим. Mr. Green

# 35
  • Мнения: 2 336
магданоз-пресен,чубрица,джоджен - но използвам доста подправки

# 36
  • София
  • Мнения: 545
Чубрица, копър, магданоз, джоджен, риган, босилек, розмарин, черен пипер, кимион.
Онзи ден правих леща и късно видях, че нямам чубрица, не бих сготвила и боб  без джоджен.

# 37
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Отглеждам любимите подправки в сандъче на прозореца  Peace мента, босилек и див чесън (chieves). Някои други любими подправки държа замразени - копър и магданоз, градински чай, мащерка и (отново) босилек, чесън; в бурканчета държа черен пипер и пипер "4 сезона" + allspice, чубрица, джоджен, шарена сол, "Провансалска" смес, и една италианска - чудесна е за паста, паприки и лют червен пипер, риган... и сигурно изпускам нещо!

Копър държа за таратор и салата "Снежанка", чубрица за леща, джоджен - за боб, но и за хумус на зърна (на него слагам и магданоз, чесън, черен пипер и лимонов сок); някои от подправките са за "Винегрет с треви" - в него слагам и босилек, мащерка и див чесън, а това е най-често сервираният дресинг за зелените ни салати; любимият Рататуй обича да бъде поръсен с провансалския букет; ментата слагам в някои салати (напр. в табуле - а там магданозът, но пресен, е основната съставка); шарената сол е любима за сандвичите със сирене или с варени яйца    bouquet

А някои от подправките са на мъжа ми, напр. allspice слага в супа от зеле и домати, като и добавя и сушен дафинов лист; но и той предпочита пресните подправки и мине-не мине - носи по няколко стръкчета розмарин от съседски двор и ги реди във вазичка в кухнята.  Mr. Green

 Naughty Кориандърът (листа) е забранена подправка в моята кухня!

Последна редакция: пт, 21 ное 2008, 02:45 от Mentha

# 38
  • Мнения: 2 386
Самардала - обожавам, слагам на всичко!

Освен това червен пипер и пикантина.

# 39
  • Мнения: 9 973
само чубрица

# 40
  • София
  • Мнения: 12 554
Джоджен. И кимион.

# 41
  • Мнения: 2 829
джоджен,кимион,пикантина,,чубрица

# 42
  • Мнения: 746
обожавам кориандър и сега забравих как се казваше тази подправка, дето я слагат по колбасите - луканките най-вече..  newsm78

# 43
  • Мнения: 1 117
Роца и Асялейн, направо да се зашемети човек от вашите списъци! Я кажете колко са големи шкафовете, в които държите всичките тези съкровища?

Отглеждам ..... и див чесън (chieves).

 Naughty Кориандърът (листа) е забранена подправка в моята кухня!

Мента, личи си, че си ценител! а chives не е ли всъщност див лук?

и аз много го харесвам, но до момента опитите ми да го отгледам в саксия или в градината са плачевни. Пониква, но расте едно такова хилаво, като косми. Къде ти пък и да цъфне.
а дивият чесън поне в БГ е ето това, нарича се още левурда


относно листата кориандър напълно те подкрепям!  Sick обаче на зърна го харесвам  Grinning

Самардала - обожавам, слагам на всичко!

аз пък, за свой срам, никога не съм опитвала самардала. Можеш ли да опишеш вкуса и аромата? Откъде може да се намери в Сф?

# 44
  • Мнения: 751
Риган,чубрица,кимион,шарена сол,чесън на прах.....

# 45
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз пък, за свой срам, никога не съм опитвала самардала. Можеш ли да опишеш вкуса и аромата? Откъде може да се намери в Сф?

подправките ми не са в 1 шкаф, а за сортирани: листни, семена и пр.
така изглеждат по-малко Mr. Green

самардалата е вид див лук.
расте в диво състояни около Ст.Загора.

преди да цъфне се взимат листата, смилат се на каша и се объркват със сол.
суши се и солта се ползва като подправка.
има специфичен вкус, не мога да ти го опиша.
знам, че в Бг се продава на пакетче Peace

дивият лук обича влага и сянка.
май не обича топло.
моят също е на кончета, ама на свеки в градината е една туфа Simple Smile

от левурдата става хубава супа или песто Wink

# 46
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз съм маниак на тема подправки  Mr. Green
Най-любим ми е червения пипер и пушения червен пипер. Обожавам още кимион, канела, карамфил, ванилия, мента, шафран, мащерка, самардала, копър, анасон, сминдух, чубрица, джоджен... Разделила съм ги в стъклени бурканчета на листни(дафинов лист, джоджен, чубрица, мента..), семена(кардамон, анасон, черен пипер..) и на плодни/кореноплодни(джинджифил, целина..) и не са надписани, разпознавам ги по аромата  Mr. Green Отглеждам си в саксии розмарин, мащерка, риган и лавандула. Миксове от подравки избягвам да ползвам , дори шарената сол си правя самичка.
Има ястия ,които не бих сготвила без определена подравка, просто вкуса не е същия.

# 47
  • Мнения: 14 491
имам всички възможни подправки, най-обичам джинджифил и къри.

за сладките - канела и бадемовите есенции

# 48
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Lois, права си  Peace Див лук е. А аз не бях сигурна за българското название и за това написах за всеки случай и английското  Grinning
Тук не използват кориандър на зърна или прах, а аз нямам навик от България да го използвам в готвенето, дори не се сещам за аромата му  Thinking

Въпросният chieves купувам в малка саксийка, пресаждам и той бавно, но славно си расте  Grinning По принцип не давам на подправките да разцъфтят - ако се появи цвят, го изрязвам. Така иначе едногодишните растения се превръщат в многогодишни и разбуяват доста  Peace Някога гледах повече подправки, но установих, че за копър и магданоз напр. ми трябва цяла градинка предвид количествата, които употребяваме  Blush

Искам да допълня, че гювеч без магданоз не мога да готвя, както и зелен фасул без копър или пък зеле без червен пипер - задължителни подправки са  Heart Eyes С босилек правя и класическата трицветна италианска салата - моцарела, домати и босилек.

Много мил комплимент от кулинарка като теб, Лоис   bouquet

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 972
Най-много обичам и използвам чубрицата  Heart Eyes ! Не мога без нея, почти на всяко ядене слагам. Имам си собствено производство  Hug
По-често ползвам също магданоз, копър. Имам замразени,  също мое производство. Аааа и червен пипер ръся доста  Laughing щях да го забравя
По-рядко черен пипер,бахар,кимион...
Като правя сладки, естествено употребявам необходимите за тях подправки  Peace

# 50
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Чер пипер,магданоз лющян,кимион......по рядко чубрица/само на леща и кюфтета/копър ....и май в общи линии това за ежедневна употреба,други екзотики,когато рецептата го изисква Peace

# 51
  • Мнения: 929
Кимион, сминдух, чубрица, къри, черен пипер, червен пипер - тези ползвам най-често, но в шкафа има още анасоново и копърено семе, ким и т.н. На терасата в съндъче имам магданоз, босилек, мента и розмарин и люти чушлета.

# 52
  • Мнения: 2 172
Аз имам в кухнята си:
джоджен(сушен и в саксия),чубрица,риган,бахар,черен пипер,червен пипер,лют пипер-собствено производство,мащерка(аз съм си я събирала),дафинов лист(имам в саксия),босилек(имам в саксия),розмарин(имам в саксия),копър,магданоз,целина(само за супи),карамфил,ким,кимион,девисил,канела,ванилия....Това се сещам засега....А,да...екзотичните подправки ги купувам само ако ще се готви нещо от съответната кухня....Т.е. не разполагам с тях постоянно...

Абсолютно същите неща + чимен(за пастърма) и индийско орехче,което мъжът ми слага на пиле с ориз  Sick

Иначе най-използваните са: черен пипер,кимион,червен пипер,ронена чубрица  Peace

# 53
  • Мнения: 746
Кимион, сминдух, чубрица, къри, черен пипер, червен пипер - тези ползвам най-често, но в шкафа има още анасоново и копърено семе, ким и т.н. На терасата в съндъче имам магданоз, босилек, мента и розмарин и люти чушлета.

а, точно кимион май се казваше тази подправка, която слагат по луканкитя  Thinking изскочи ми просто от съзнанието  Tired

# 54
  • Мнения: 1 550
Имам цял шкаф с подправки, като половината не ги бях чувала до скоро дори Crazy
Откак реших да експериментирам с разни рецепти, накупих доста подправки и сега според рецептата ги ползвам.
Измежду любимите ми са: босилек, джоджен, див лук, копър, куркума, целина, чубрица, черен пипер.
Имам и разни смески от подправки- за салата, паста, и т.н.

# 55
  • Мнения: 229
аз ще пиша само тези които бера от полянките пред вилите .които имаме;мащерка,риган,сминдух,мента,
и в градината;розмарин,дафинов лист,чубрица,маточина,магданоз,джоджен,копър,,девесил,керевиз,босилек,люти чушлета
останалите купувам

# 56
  • Мнения: 3 830
Всички поправки са ми любимии всичките ги ползвам, защото всяка една си има предназначението за определено ястие.

Много обичам канела, ванилия, обожавам пресен босилек за салати, индийско орехче, розмарин, копър, джинджифил и много други. Всички попдравки обичам и ползвам, просто е немислимо да отделя 2-3 по-любими.

# 57
  • Мнения: 3 830
Сега, като се змислих, май по-удачно щеше да бъде, ако заглавието беше "Коя подправка не харесвате?" Peace

Просто защото повечето хора харесват много подправки. Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 308
чубрица и сминдух Peace

# 59
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Добре, а в какво слагате сминдух?
Аз само за шарената сол се сещам като продукт, който съдържа тази подправка.
Препоръчван е и като билка - за смъкване на кръвната захар при диабетици и за мъжка потентност. Но какво готвите със сминдух?

# 60
  • София
  • Мнения: 1 341








И аз попитах,но никой не сподели......

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Но какво готвите със сминдух?

ползва се в индийската кухня.
тук съм си купувала сирене със сминдух (козе или овче, твърдо)

аз съм си я купила да правя шарена сол.
скоро някой я издирваше да си прави сушено месо...

# 62
  • София
  • Мнения: 1 341
Но какво готвите със сминдух?

ползва се в индийската кухня.
тук съм си купувала сирене със сминдух (козе или овче, твърдо)

аз съм си я купила да правя шарена сол.
скоро някой я издирваше да си прави сушено месо...


Благодаря за инфото!!!
Индийска кухня......не ми е позната?

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Благодаря за инфото!!!
Индийска кухня......не ми е позната?

aми... newsm78
потърси в нета инфо Laughing
в любими съм пуснала няколко рецепти Peace

ето уикито … 91;ха.
пише, че индийките разбърквали сминдух с кисело мляко
и ползвали сместа вместо балсам за коса  Laughing

Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 09:39 от asyalein

# 64
  • Мнения: 1 440
Аз винаги слагам сминдух на картофи, особено на картофена салата  Peace

Иначе и у нас е пълно с подправки, използвам ги почти всичките, но най-често пипер (бял, червен и шарен), къри, смес провансал и рустикана, босилек, целина, магданоз.
Любими обаче са ми кардамон, карамфил и канела (трите К-та)...тях ползвам само в определени случаи Peace

За протокола имам джинджифил, куркума, гарам масала, мащерка, риган, кориандър, майорана, даф.лист, копър, бахар.
Нямам - дивесил, розмарин

# 65
  • София
  • Мнения: 1 341








Asyalein, много ти благодаря - ще погледна!
Narina, остана ми от вчера картофена салата - днес ще пробвам със сминдух!
Благодаря !!!

# 66
  • Мнения: 1 175
Май не мога да се сетя за подправка,която не обичам.Просто различните ястия изискват различни подправки.Лично аз имам собствено производство магданоз,копър,босилек,чубрица,целина,тарос и джоджен.Съхранявам ги нарязани на дребно във фризера,разбира се без чубрицата.Много харесвам кимион,къри,кардамон,джинджифил и ванилия.Може и да пропускам някоя,иначе в малки бурканчета държа около 20 подправки.Както се казва-на всяка манджа меродия.

# 67
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Ася, за индийската знаех, и в йеменската също се използва  Peace Но за мен това са доста екзотични кухни, а ми направи впечатление, че е разпространена подправка сред съфорумките Peace За сирената не знаех!

Картофите обичам с копър (ако са соте, и чесън им върви), а на картофената салата слагам магданоз и черен пипер.
Интересно е надникването в кухненския шкаф  Hug

# 68
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 358
Черен пипер. Слагам го на всичко. Необходимо е съвсем мъничко, колкото да не люти ястието, но ароматът веднага се долавя.
Много използвам и магданоз- постоянно имам готов нарязан във фризера.
Босилекът отскоро влезе в кухнята ми.
Чубрицата ми е много любима.
От "сладките" подправки не оставам без канела.
Общо взето, традиционен вкус към подправките имам.

# 69
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Всички подправки са ми любими. Всяка гозба си изисква подправката. Може ли таратор без копър или агнешко без джоджен, кюфтета без черен пипер и чубрица?  chef

# 70
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Интересно е надникването в кухненския шкаф  Hug

моят ли имаш предвид?
по-лесно е да пиша кои подправки не търпя - девисил и зеленото на кориандъра  Sick

изброих около 40 подправки, без разновидностите и смеските.
отделно имам смески, на паста, сосове... Rolling Eyes
ако някой има интерес мога да ги напиша , както и за какво ги ползвам...

маниачка съм. Mr. Green
даже съм си напавила спирала за подправки и си отглеждам част от тях.... Party

# 71
  • Мнения: 11 607
Традиционните - чубрица, джоджен, девесил, черен пипер, кимион, магданоз, копър.......В последно време не обичам да има в манджите ми много поправки, за разлика преди години, когато имах какво ли не........Сега слагам само най-необходимото, без екзотика.

# 72
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Като цяло, чубрецата май ми е любима.

И навсякъде бухам оцет. Пристрастена съм към него.  Crazy

# 73
  • Мнения: 2 587
Черен и червен пипер.

# 74
  • Мнения: 13 191
Кимион /много обичам/, черен пипер, чубрица, риган.
И аз обичам много кимиона, любим ми е и копъра, девесила, използвам всякакви подправки и билки, класическите и по- нетрадиционни. Май само босилек не употребявам много, че не го долюбват у дома.

# 75
  • Мнения: 423
Ох, какво да кажа за подправките. Много ги обичам  Heart Eyes! Основно ползвам- черен пипер, червен пипер, индийско орехче, чубрица, девисил,джоджан, мащерка, даф. лист, къри, копър, магданоз, канела и каранфил и др.

# 76
  • Мнения: 441
Най-често използвам сол, черен пипер, босилек, червен пипер и розмарин.
Иначе имам какво ли не - карамфил (обичам да си добавям към черния чай или към топло мляко с портокалови корички), кимион, ким, чубрица, естрагон (за телешко), бял пипер, индийско орехче (задължително в картофеното пюре), пеперончини (задължително почти към соса за паста), копър, канела, лимонова есенция, ванилия, мащерка, риган, сушен магданоз, дафинов лист, червен пипер-лют и сладък, шафран (използва се пестеливо-основно за ризото), майорана.
Използвам от готовите бульони понякога.
Напоследък обичам да използвам чесън (никога на прах).
Имам няколко интересни смески - провансалска смес, няколко индийски -тандури (невероятно вкусна с гриловано месо), къри, масала и т.н. Те са по скоро от любимите на половинката, който се справя прекрасно с приготовление на месо и кърита (и не само).
От течните - соев сос, балсамико, оцет с естрагон, студено пресован зехтин, олио от орехи, ром.
Имам и разни семенца и ядки за подправяне - сусам, мак, стафиди, бадеми и орехи.
Ненавиждам див лук, който е супер популярен в щатите (или повече от колкото би ми се искало) т.к. на няколко пъти не съм си докосвала порцията заради това в техни ресторанти.
Кориандъра не ми е от любимите. Връзва се към индийската кухня, стига да не прекаляват . Но наскоро ми го сервираха към зелева салата и оризови спагети във виетнамски ресторант, които нямат силен собствен вкус и познайте- целите бяха попили този кориандър. Трябваше да отговоря любезно все пак на "Защо дамата не си докосва яденето?".
Не съм най-големия почитател и на целината.     
Някои от подправките си купувам пресни - като джинджифил, копър, магданоз.

# 77
  • Мнения: 1 520
Магданоз и босилек са ми най-любимите подправки.

Общи условия

Активация на акаунт