Дърпана баница - стъпка по стъпка

  • 66 928
  • 111
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 11 607
Мариетке, хиляди благодарности! Heart Eyes

Баница и половина - Баница - Парче - топеше се в устата! Благодарности!

Маме, добре изглежда баницата, но може и по-тънко  Peace

 Embarassed Embarassed Embarassed

# 91
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Маме, радвам се, че ви е харесала! Разкошно си я докарала  bouquet!

# 92
  • Мнения: 1 639
mari eta, благодаря ти за хубавата рецепта. Направих я стъпка по стъпка, както си я описала и стана чудна. За първи път меся баница и стана един път. Жалко само, че си наруших диетата, но си струваше, повярвай ми. Благодаря ти, още веднъж!

# 93
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
meri1966 , много се радвам, че ти е харесала!

# 94
  • Мнения: 4
Ето едно филмче как се прави такава баница!
http://www.vbox7.com/play:02eaaeb6

а тук и още едно филмче с повече информация за продуктите.
http://www.vbox7.com/play:2cc6e664

Да Ви е сладко!

# 95
  • Мнения: 11 747
Еее, браво на бабето!  Peace  Това е много полезно! Колкото и да се обяснява, друго е да се види!
Ето така се навива с покривката, което обяснявах аз. Никога не съм дърпала на мушама или изобщо без подложен плат. Вижда ми се удобно така.  Thinking

# 96
  • Мнения: 4
Пробвахме в къщи с жена ми да я направим баницата, така както я прави бабето, ама изобщо не се получи. Първо тестото не се получава толкова разтегливо при все, че  оставихме питките да "починат" 20 мин както е по рецепта. Второ - като започнахме да я теглим (използвахме един стар чаршав на масата) не се разтегля толкова финно както на бабата. На места остава по дебело на места става доста тънко и се къса. За дебелите краища направихме една рационализация за махането. Вместо да ги късаме ги изрясваме с резачка за пица (тази дето е с едно колело и остри краища). Иначе плънката стана като на бабата, но понеже нашето сирене не беше много солено (ние нашето го изкисване) не беше много солена - тоест трябваше да сложим малко сол в тестото в началото.

Втората баница, която направихме беше с тесто направено по тази рецепта по-долу в машината за хляб защото жена ми каталяса да меси първия път:
олио - 1 с.л.
вода - 240 мл.
сол - 1.5 ч.л.
брашно 480 гр.
мая - 1 ч.л.
Програмата е месене и втасване.
Ние имаме машина Мулинекс 5000 с две бъркалки!

Тестото се получи по-добре, но все още не може да се сравнява с това на бабата. Питах моята баба и и показах филмчето и тя каза, че да стане едно тесто толкова еластично тя би сложила повече мазнина когато замесва. Не знам къде е истината, но според мен има някаква магия  Twisted Evil newsm78 в тестото на бабето с големите кори. Просто не е истина колко лесно го размесва и после колко лесно разтегля сякаш е нещо толкова естествено, че няма накъде повече!!!!!

# 97
  • Мнения: 11 747
Ами, тя бабата от клипа си каза, но и аз да кажа, че то си зависи и от брашното. Някога хич не става. Сега, поне тук във Варна, се продава брашно тип 450, което е по- силно и съответно с него не вярвам да има проблем.

После, питките хубаво сте ги оставили да престоят 20мин, но намазахте ли ги с олио? Обилно и равномерно, да не остане открита част на питката, която да не е намазана! Ако остане ненамазана или не добре намазана част от питката, то за 20мин тя корясва. После, където е това позасъхнало място, точно то остава дебело и неравномерно разтегнало, а където е било обилно с мазнина или се е падало от вътрешна страна в питката - то се тегли.

Когато баниците се въртят, при което листа хвърчи във въздуха, тестото се меси без никаква мазнина. Но, обилно се обмазва не само с олио, а и със свинска мас. Буквално тъне в мас, докато престоява. После е супер еластично, та дори позволява това лудо мятане и въртене във въздуха. Е, ако брашното е слабо и няма достатъчно силна глутенова нишка да държи - нищо няма да стане.
Моя съвет е - силно брашно + обилна мазнина за намазване!  Peace

П.П. Каква мая?
Има в някои краища на България рецепти за баница с мая, но тя се получава по- различна. Изключено е да се тегли така сполучливо. С маята започва ферментационен процес в тестото, който отслабва глутеновия скелет и тестото не е толкова устойчиво на такива манипулации.

П.П.2 Важно е, и при самото месене, да не се оставят малки бучки или по-твърди части. Да е идеално гладко и меко, защото и от там може да се появят твърди, неразтегливи части.

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 12:12 от pina

# 98
  • София
  • Мнения: 1 312
Гледах,гледах какво сте сътворили и не можах...почвам сега.....
Не съм правила никога теглена баница...?!!
Ама такива вкусотии сте снимали,че се заразих!!!!  bouquet

# 99
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Качествено брашно - препоръчвам синия пакет на Софимел , но пак няма гаранция...
Тестенцето да е меко , много меко , питките да почиват добре омазани с олио .
Моята майка също слага малко мая , но работи чевръсто и листите и се дърпат мн. добре - става по - пухкава баница . Олио и оцет не слагаме в тестото - брашно , топла водичка и сол .

# 100
  • Мнения: 11 607
На Софиямел са пуснали едно брашно - за баници. Някой пробвал ли го е и какви са отзивите за него?

# 101
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Добро е , дано не са го развалили...

# 102
  • Мнения: 1 810
Много полезно видео. Но бабата почти не слага олио. Аз доста щедро ръся. Следващия път ще опитам на платно. Ама пък масата ми е доста голяма и трябва да я обикалям, за да дърпам  Rolling Eyes

Вчера я спретнах баничката, но я направих като за месоядни - със сирене, но и с кренвирш. Е, прие се с възторг естествено  Laughing

# 103
  • Мнения: 11 747
Ами, не слага  Thinking С бутилката налива жената. Верно, че по мъничко тече, ама все пак... По- добре с повече олио, може да се изцеди, както се вижда накрая, отколкото да не стига, става суха и не е добре.

# 104
  • Мнения: 1 810
Пина, за олиото в началото имах предвид. Бабата ги намаза с четчица, пък аз ги обливах.
И такаааа, сърце мъжко не трае. След днешното видео нямаше как да не пробвам. Следвах точните стъпки на бабата. За олиото. Плуваше наистина в олио. Не мокрих след изпичането, а изсипах олиото. Сатна крехка, хрупкава, тънка и сочна същевременно супер баница с лоши снимки за съжаление.
Само от остатъците аз нещо не мога да спретна нови кори. Жилави ми стоят. Но вече имам навика на следващия ден да правя пица  с тях.

Да не забравя. Използвах чаршаф. Разликата между дърпането на мушама и чаршаф е огромна. При това навиване баницата става въздушна. Иначе ми се спитваше. Но може да е било и от многото вода след изпичането, знам ли.

И втора редакция: Тестото ми беше доста мекичко.


Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 21:06 от curly sue

Общи условия

Активация на акаунт