Какво да ядем и има ли изобщо нещо истинско на българския пазар?

  • 85 169
  • 433
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 36 101
Моля , ако модератор трие, да бъде милостив и да не изчезва всичко Simple Smile

В другата тема учтиво помолих някой желаещ да събере линковете към магазините/фермите, от които обикновено пазарувате, за да ги добавя в първия пост. Беше преди седмица. Явно няма интерес от страна на потребителите за съществуването на подобен списък.
Изтрих организиращите поръчки и продаващите собствената си продукция.

# 361
  • Мнения: 383
Кажете ми има ли изобщо някаква луканка, суджук,филе и друго подобно, в което да няма нещо,което не трябва да е там,примерно натриев нитрит ми идва първо на ум, защото скоро гледах предаване, в което се говореше за него и затова, колко е вреден и как навсякъде го има, най-вече в пуешкото филе, което аз доста ядех, защото се води по-диетично.Като тръгна да купувам нещо от този род за сандвичи навсякъде пише "съдържа натриев нитрит" , а също и сулфити,които май също са вредни.Тях ги има най-вече във виното,което предлагат по магазините, но и в някои колбаси.
На 21-ва страница зададох въпрос за нитрита и получих отговор. Меском Попов - колбасите им нямат натриев нитрит по етикет.  Peace

# 362
  • Мнения: 68
Та, коя фирма последно мислите, че прави хубави бози, защото темата се отклони? За Anette Анет има ли хубави отзиви?

# 363
  • Мнения: 2 152
Та, коя фирма последно мислите, че прави хубави бози, защото темата се отклони? За Anette Анет има ли хубави отзиви?

Спирам да мисля за бозите.
Почвам да си правя домашна - и поне ще знам какво има вътре  Joy

# 364
  • Sofia
  • Мнения: 26 586
Та, коя фирма последно мислите, че прави хубави бози, защото темата се отклони? За Anette Анет има ли хубави отзиви?
за мен най-вкусна е бозата на Хармоника

# 365
  • Мнения: 68
Ще пробвам и Хармоника, защото не съм пила никога. (Не искам да се отклонявам от темата, но мами имате ли хубава рецепта за боза или тема за това?)

# 366
  • София
  • Мнения: 5 606
Аз имам рецепта за боза, пробвах веднъж, обаче въобще не ми стана. Това е едно от нещата, от които се отказах да правя. Когато му се припие на някой боза, купувам на Хармоника. Вчета открих страхотни солети от лимец на Хармоника.
Иначе евала на всички ви за старанието, което полагате.
Аз също се старая да правя голяма част от нещаща сама - мляко от вилата, гледат се животни, съответно киселото е подквасено от домашното мляко. сирене се научих сама да правя и от няколко години правя и ми става идеално. Правя края на лятото, оставям в тенекии да зрее и вече му хванах цаката и на смяната на водата и почти за цяла година има сирене. Само кашкавал не мога, но купувам от едно семейство, които правят страхотен. Пилци се гледат на село лятото и после-под ножа. Свинско почти не ядем, за сметка на това октомври, ноември се коли теле и месото заминава във фризера. Грах, царевица, боб и т.н. се опитваме да намерим домашни и за замразим по време на сезона им. Абе като за разглезена софиянка, лятото ми е тежко. Но на нас едно семейство възрастни хора на вилата ни помагат за всичко това, т.е. по-голямата част от нещата те ни ги правят.  Малко  по-скъпо ни излиза, но пък съм сигурна, че старанието и парите си заслужават напълно. И зимнина започнах да правя преди няколко години /всъщност откакто имам деца де/ - краставички, домати, лютеница, компоти, сладка, печени чушки, абе всичко, което може. Надявам се след време децата ми да осъзнават, че съм опитала да направя най-доброто за тях. И да останат някакви здравословни хранителни навици в главите им. Но много залитат и по сладкото купено, особено голямата за съжаление. Но на мен не ми остава физически време и сладки неща да правя в къщи, затова си има правило за сладките неща - 3 пъти седмично черен шоколад от една шоколадова къща. Те чипсове, пръчици и т.н. не обичат, на майка си приличат  Laughing. Аз само за сладко мисля, в огромни количества по възможност. Никога не съм си купувала чипс. Яла съм само когато напр.мъжа ми купи за гости, мач или нещо такова.
Мога да дам сайт на фермата, от която купувам кашкавала, ако някой го интересува. Ама да не ме заметат модераторите отново.
С корите за баница срещам проблем. Освен тези Софиянка, които така и не намерих, някакви други сещате ли се да препоръчате?

# 367
  • Sofia
  • Мнения: 26 586
Купувам пълнозърнести кори на Сърбиянка,има ги в Т маркет и Фантастико.
И аз си купувам от солетите от лимец,но на друга фирма/само в СБА съм ги виждала/

рецепта за боза http://pabota1.blogspot.com/2014/05/domashna-boza-zakvaska-po-or … html#.VFHXovmsWyw не съм правила и не мисля да се захващам,но тази рецепта ми се струва добра

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 08:22 от Doli

# 368
  • София
  • Мнения: 5 205
Бозата е супер лесно нещо (на фона на хляб с квас и домашно сирене Simple Smile ).
Аз я правих само един път преди 8 години и тогава нямаше никаква боза освен с цикламати  и др.изкуствени подладители.  Използвах една чаша за закваска готова боза и я чаках 2 седмици да узрее  Joy. Тъкмо щях да я изхвърля и тя стана !

Сърбиянка има на Красно село в един мърляв магазин, но с доста ниски цени, зад фирмения магазин на ВЪршец. Цената беше по спомени около 50-60% от цената във Фантастико.
Има и други кори, които препоръчвам.
Три вида са.
Едните са сухи, кръгли,пърлени, ръчни, в опаковки от велпапе. Някои са чипровски. Много е вкусно с тях, но стават само баници без увиване Simple Smile Технологията ми е да напълня една тава с вода и за секунда потапям кората вътре и веднага обръщам вертикално и изцеждам. После редя като обикновени кори.

Вторите са по веригите ВЪВ ФРИЗЕРИ И ХЛАДИЛНИЦИ обикновено, но си сменят местата и ги търся всеки път Sad
Те са в дебела полиетиленова опаковка и са като  къс правоъгълник, а не в дълъг и шумкащ правоъгълник като обикновените кори.
Пише яснор че са без консерванти. удобни са за работа.

Трети вид кори за баница - поръчайте от Сърбия, от Димитровград, Пирот и Ниш, доста хора ходят там на пазар. има прекрласни кори на никаква цена, включително последно приятелка се е снабдила с кори 50% брашно от елда и 50% типово брашно.

tzvety26 , много ми стана мило описанието ти, особено за "тежкото" лято. Наздраве!

# 369
  • софия
  • Мнения: 25 781
Преди имаше сръбски кори в Бодинор и Европа. Напоследък не намирам. Препоръчвам освен Сърбиянка и Биляна.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 13:21 от zvanche

# 370
  • София
  • Мнения: 5 606
Доли, точно за тези кори Сърбиянка говорих. Ама аз съм си записала, че се казват Софиянка и все за такива питам  Embarassed. То затова ги няма никъде де. Ще отида до Фантастико, имаме близо до нас.
ЗаСлон   Hug ама моля те кажи ми и марките на корите, ако се сетиш.
Тая работа с поръчването на корите ми е много сложна. Няма на кой да поръчам.

# 371
  • Мнения: 2 037
На Женския пазар съм виждала сръбски кори за баница, в разните отворени към тротоара павилиони.

# 372
  • Мнения: 15 379
Бе вие сирене правите, мляко подквасвате, сложи зимнини въртите, та едни кори ще ви се опънат...
Научете се да точите Simple Smile.

# 373
  • София
  • Мнения: 5 606
Sourcherry, максимално съм си улеснила живота, доколкото ми е възможно: сложни зимнини не правя, мляко квася във фурната  Laughing, ама кори съм се опитвала 1 път да правя, преди 100 години - е няма толкова тежък физически труд!!! След 3 кори се чувствах като парцал. После 2 седмици не исках да чуя за готвене.

# 374
  • Мнения: 68
Между другото исках да споделя мнение за боза Хармоника. Купих си онзи ден и опитах, но нещо не ми хареса Sad нещо много кисело ми дойде  Close  Винаги ли е така?

Общи условия

Активация на акаунт