Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 409
  • 238
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 3 219
На сухопътната граница , поне тук за Европейския съюз, никой не те гледа какво носиш, естествено ако не е в промишлени количества Laughing, но спокойно можеш да си пренесеш зимнина примерно. Стига да не случиш някой крив полицай и да те кара да отваряш наред бурканите. Единствено са ни питали дали носим цигари Thinking, но ние сме непушачи вече от 3 години.

# 136
  • Мнения: 11 747
Ами, то в рамките на ЕС, нас към Румъния само ни спряха да ни поздравят и толкова, а може и изобщо никой да не те спре, все едно няма КПП дори.
Към Турция, разбира се, имаше печати и уж проверка, но просто бегло надникнаха. Общо взето, всичко можеш да си пренесеш, но зависи от случая. Чувала съм за хора, които са си носили сандвичи за из път - накара ли са ги да ги хвърлят на границата...
За летище, там вече е доста по- стриктно. По мое наблюдение в чекирания багаж по- минават какви ли не неща, но в ръчния всичко се оглежда и разпитва щателно. И пак зависи от случая. На мен багаж не са ми разхвърляли, но познавам хора на които са разтурвали всичко.
Аз, честно казано, избягвам носенето на каквито и да било хранителни продукти, за да не си навличам излишни грижи. Все пак аз ходя само като турист, не си отивам в къщи, в чужбина и нямам причина да си нося разни специални неща.  Ама сега се сещам за баклавата, която носихме от Истанбул - ами никой не е проверявал, не знам ако бяха проверявали какво щеше да последва  Thinking

# 137
  • Мнения: 7 605
Тукашните чушки са такива:

Пък аz купувам дълговати 4уШки тук които идват от Иzраел  Mr. Green

# 138
  • София
  • Мнения: 2 100
Бре, никой не е писал за Австрия. Хайде, аз ще се впиша.
Основното хранене на австрийците е обедното. Което ще рече, че работещите обядват навън. И понеже са си бая скръндзави по природа (е, казват, че са далеч от холадците например), доста често фирмите предлагат ваучери за обяд, които важат най-вече за ресторанти.
Порциите са огромни, ама наистина ОГРОМНИ. Под лек обед обикновено се разбира салата, която представлява голяма купа със зеленийки + една има-няма 200 грамова пържола - я пилешка, я пуешка.
Хлябът си стои на масата - набор от различни земели, в случай, че на някой му се прияде. След това като се плаща сметката сервитьорът пита дали сте консумирали хляб или не. Като стана дума за сметка - сервитьорът пита дали заедно ще платите сметката или по отделно. Много полезен за сервитьорите навик, тъй като и всеки дава бакшиш поотделно  Mr. Green. Бакшишът е задължителен, счита се за неприлично и неуважително да не дадеш бакшиш или пък да го оставиш на масата след себе си.
Ако хапват набързо - отскачат до най-близкия вурстщанд, т.е. будка, в която се продават 5-6 вида наденички, печени най-често + хлебче, горчица, някаква туршийка, обикновено киела краставичка.
Десертите са прекрасни. Много умерено сладки са, а ако са малко по-сладички се сервират с топка бита сметана (неовкусена). Имат и чудесни тестени изделия - от рода на кифлички, плодови пити, разни охлювчета и завънкулки, но рядко закусват с тях. По-обичайно е да видиш сутрин някой да дъвче хлебче със задължителната "екстра" - салам, листо салата и мижаво доматче. Още за десертите - няма как да не се възхитя на ябълковия щрудел във ванилов сос или разновидността му - топфен щрудел, пак във сос. Топфена е нещо най-близо до нашата извара, но чисто технологично се добива по друг начин. В щрудела е подсладен и с добавени стафиди.
Не може да говорим за Австрия и да не споменем шницела. Той е на почит в ресторантите с традиционна кухня. Истинският шницел се прави с телешко месо, но цената му е доста соленка, та австрийците се прежалват да ядат пилешки или свински шницели. Приготвят се задължително панирани (и въобще често срещано явление е панираното пиле, може да го добавим към традиционната австрийска кухня), добре е да излизат от чинията  hahaha и се поднасят със салата. Уф, и в Австрия картофената салата и салатата от кисело зеле, а понякога и зелената салата се овкусява със захар  Sick.
Пият основно бира. Имат не лоши бели вина и едно-две прилични червени, но като цяло рядко пият вино. Изключение правят великият шпритцер и греяното вино през зимата.
Шпритцерът има корени от времето на римската империя по онези земи. Тъй като римляните не били сигурни в качествата на водата я разреждали "за дезинфекция" с вино. От онова време са и лозята в Австрия. Австрийците запазили този обичай, а тъй като за тях идеално би било, ако от чешмите текне газирана вода  Joy, започнали да разреждат виното с газирана вода. Малко странно е в началото на вкус, но като свикнеш, се оказва "идеалната" напитка за горещите летни вечери.
Както казах, не си падат по силните вкусове, та е често срещано явление да чуеш австриец да си поръчва ябълков сок гешпритц (разреден с газирана вода) и дори Алмдудлер гешпритц (последното е безалкохолно, много напомнящо нашия Етър от едно време).
Водата във Виена специално е чудесна за пиене - чиста планинска вода. За това е обичайно да поискаш в заведение чаша вода от чешмата, която естествено не се таксува.
Страхотно е, че можеш да си поръчаш чаша кафе (меланж) и вода и да седиш в кафето, преглеждайки пресата с часове, без да бъдеш обезпокояван.
И последно, не мога да не напиша за най-прекрасния период, в който Виена е като излязла от картичка - това е времето на коледните базари. Пие се греяно вино, подправено с канела, карамфил и плодове или пунш (малко по-силно, присъства и по-хард алкохол). Мирише страхотно на коледни сладки или печени картофи. Можеш да "замезиш" и с претцел или филия, дебело намазана с мас (изпъстрена с пръжки) и кръгчета лук. На много места освен будките, които продават греяно вино, вместо масички има големи варели, покрити с мрежа, в които гори жив огън, а около него има скован от дъски импровизиран "бар".
Като цяло австрийската кухня е прекрасна, наблягат на месото и картофите и имат много хубави тестени десерти и разнообразие от хляб.

# 139
  • Мнения: 7 605
И понеже са си бая скръндзави по природа (е, казват, че са далеч от холадците например), доста често фирмите предлагат ваучери за обяд, които важат най-вече за ресторанти.

Не е zаЩото били скръндzави, а zаЩото работодателите дават вау4ерите като 4аст от zаплатата, така иzлиzа по иzгодно от към данъци и осигуровки. Така практикуват и в други държави, Франция например.

# 140
  • софия
  • Мнения: 25 738
Ариана, много хубаво си разказала. Преди 10тина години съм била във Виена, но нищо от това не съм разбрала. Помня само, че малкото им беше 40 мл, а голямото - 80. В ресторантите си поръчвахме яденето с най-дългото име (не знаехме бъкел немски и нямаше менюта на английски навсякъде). След твоя разказ ми се прииска да отида пак.

# 141
  • София
  • Мнения: 2 100
И понеже са си бая скръндзави по природа (е, казват, че са далеч от холадците например), доста често фирмите предлагат ваучери за обяд, които важат най-вече за ресторанти.

Не е zаЩото били скръндzави, а zаЩото работодателите дават вау4ерите като 4аст от zаплатата, така иzлиzа по иzгодно от към данъци и осигуровки. Така практикуват и в други държави, Франция например.

Това е така  Simple Smile, но като предложиш на австриец да идете на ново място на обяд първият въпрос е "Приемат ли ваучери"  hahaha

# 142
  • Мнения: 653
И понеже са си бая скръндзави по природа (е, казват, че са далеч от холадците например), доста често фирмите предлагат ваучери за обяд, които важат най-вече за ресторанти.

Не е zаЩото били скръндzави, а zаЩото работодателите дават вау4ерите като 4аст от zаплатата, така иzлиzа по иzгодно от към данъци и осигуровки. Така практикуват и в други държави, Франция например.

Това е така  Simple Smile, но като предложиш на австриец да идете на ново място на обяд първият въпрос е "Приемат ли ваучери"  hahaha

в Италия съЩо работодателят осигурява или стол или вау4ери или най_малкото стая за обяд с микровълнови
просто е глупаво всеки ден да плаЩаШ храна навън (а и не е толкова евтино като в Бг)
примерно на мен сандви4 с неЩо за пиене би ми излизало около 10 евро, за месец е пове4е от 200, няма смисъл...

# 143
  • София
  • Мнения: 2 100
Gioia, то и в България вече не е евтино за съжаление по заведенията  Sad, нито пък по магазините. Но пък и малко от българите обядват масово навън. Ядем на крак - баници, дюнери, пици на парче...все мазнотии. За това пък на пръсти се боят заведенията, които приемат ваучери за обяд, а фирмите, които предлагат ваучери като допълнителна социална придобивка, предпочитат ваучерите, които се приемат в големите супермаркети.

# 144
  • Мнения: 4 380
Абе момичета, как е възможно в тази Хамерика 1 кг коприва да струва $30.00 ooooh!?
Направо паднах Thinking А тук расте като в България, не е нещо нечувано.
И ако искаш да ти я изпратят още $20.
Бясна съм! А ми се е дояла, не е истина Twisted Evilз

Сериозно? А при нас нито съм виждала да расте, нито да се продава. Confused

Интересно ми е да ви чета, на мен нищо вече не ми прави впечатление. Не знам като се прибера в България и ме заразпитват какво ще им разказвам. Confused

Нашите местни са много различни за да бъдат обобщавани. Народ от цял свят и всеки с манталитета си.

Цитат
аз бих искала да разбера точно какво слагат в заатара/йорданския, от него имам/, защото из интернета има противоречиви твърдения.

Не знам за йорданския, но този който се продава при нас е от мащерка и сусам.

# 145
  • Мнения: 653
Gioia, то и в България вече не е евтино за съжаление по заведенията  Sad, нито пък по магазините. Но пък и малко от българите обядват масово навън. Ядем на крак - баници, дюнери, пици на парче...все мазнотии. За това пък на пръсти се боят заведенията, които приемат ваучери за обяд, а фирмите, които предлагат ваучери като допълнителна социална придобивка, предпочитат ваучерите, които се приемат в големите супермаркети.

а заЩо не си носите неЩо от в къЩи?

# 146
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Сирия
Първо да запо4на,4е гости могат да ти дойдат по всяко време,от 9 сутринта до 22 ве4ерта,а лятото и до полунощ-съответно без предупреждение.По4ерпката запо4ва с кафе или 4ай,задължително се слагат ядки и плодове или сладки -ако има.
въх, dtti
ами ако нямам от задължителните ядки, плодове или сладки, какво ще сложа?
айде, чай все ще изкарам от малко вода с нещо си, ама ако нямам от тези благини дали ще мина за мързелива и негостоприемна?
и ако не отворя вратата на гостите? newsm78
много интересно Grinning

# 147
  • Бургас
  • Мнения: 3 082
Страхотна тема- вече един час чета!  Mr. Green
За Гърция- по манталитет много приличат на нас.
Адски шумни и като цяло много гостоприемни!
Яде се дълго и по МНООго! Правят невероятно телешко с лимони (лемонато), пастицио (паста с кайма), салати,  пържоли и най-най-любимото ми е сармички с телешка кайма и лозови листа.  Crazy Семействата, на които съм гостувала, смятаха, че е много "простовато" да ме гощават с калмари и други морски дарове и е върха на сладоледа да има пържоли.
Последния път ме изпратиха с 2 хладилни чанти калмари и октоподи за България.
Другото, което ме изумява е, че почти винаги за месно ядене сваряват по 1 пакет спагети, които ползват за гарнитура.
Сладкиши не съм виждала да приготвят- купуват страхотни неща от сладкарниците! Галактобуреко(то) също купуват готово!
В по-малките градове, жените (около 50-60 год.) не работят и всеки следобед към 5 се събират за кафе в някоя от къщите. Пиеха турско кафе (те естествено му казват "гръцко") с дребни сладки.
Но нещото, което ме е изумявало бе неделята- задължително сутринта се ходи на църква, но не за палене на свещ,  а за цялата сутришна церемония, след която отново пият кафе или в манастира (църквата) в зала, заедно със свещеника или в по-големите градове (Солун, например), се събират по 2-3 семейства и отиват на сладкарница след това.
Изобщо ако сте гледали филма "Моята голяма, луда,  гръцка сватба" ще останете с много верни впечатления от тях (въпреки, че те доста се обиждат като им го кажа).  Peace

# 148
  • Мнения: 3 804
Сирия
Първо да запо4на,4е гости могат да ти дойдат по всяко време,от 9 сутринта до 22 ве4ерта,а лятото и до полунощ-съответно без предупреждение.По4ерпката запо4ва с кафе или 4ай,задължително се слагат ядки и плодове или сладки -ако има.
въх, dtti
ами ако нямам от задължителните ядки, плодове или сладки, какво ще сложа?
айде, чай все ще изкарам от малко вода с нещо си, ама ако нямам от тези благини дали ще мина за мързелива и негостоприемна?
и ако не отворя вратата на гостите? newsm78
много интересно Grinning

е все нещо ще имаш,ако нямаш-нямаш-но без кафе и 4ай няма да се мине,ако има и сок и той става.А дали ще отвориш вратата си е твой избор,аз още не съм пробвала,но ми даде идея Mr. Green

# 149
  • Варна
  • Мнения: 3 905
Да се запиша и аз по темата с впечатления от Германия.

Закусва се слонски по моите разбирания - 4-5 вида хлебчета с много салами, кашкавали и разни "мазилки" (им вика мъжът ми), които обожавам - кварк с какво ли не вътре. И плодови млекца по 1-2, също за мое огромно щастие.
Не обядват, или само сандвич.
Вечерят през седмицата това, което закусват, през уикенда се готви, само за вечеря.
Това, което и до ден днешен не проумявам, е как пият алкохол. Тия хора представа си нямат от ред на сервиране. Давам пример: неделно гости от кафе в 16 ч. до вечера. Почва се с кафе+сладкиш+шампанско. После салата с бяло вино. После скара с картофи - с бира. Накрая за "мезе" - ракията, която сме донесли, или някое от техните билкови храносмилателни ликьорчета. И лягат натръшкани. Дори семейство, с което се знаем от 20 г. и са идвали 100 пъти в БГ пак наливат така  Crossing Arms.

Водили са ни на типично техен ресторант, наистина ядат странни неща. Номер едно ми е чудесно свинско печено със сос от сушени кайсии, сливи и боровинки  Crazy и гарнитура картофени кнедли.

Общи условия

Активация на акаунт