Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 374
  • 238
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 7 605
Не обядват, или само сандвич.

Глупости.

# 151
  • Мнения: 2 567
Точно и аз щях да пиша, че обядът в Германия сигурно на над 90% от населението е нещо готвено, а за вечеря много семейства предпочитат сандвич Wink
Да, ракията се пие за десерт, за храносмилане. Но доста от приятелите ни вече опитват и със салатката да я консумират.
Ще допълвам и други неща, като ми остане време.

# 152
  • Varna
  • Мнения: 191
Аз също по стечение на обстоятелствата съм пътувала много. До двадесетина дни заминавам отново за Япония след почти 4 годишно отсъствие, този път на гости. Ще ви разкажа най-подробно за впечатленията си оттам, макар че вече имам такива. Видях, че май никой не е писал за нравите в тази страна.
Иначе страхотна тема!!! Поздравления!  bouquet

# 153
  • France
  • Мнения: 726
Русия.
От всичко по много Mr. Green
Гостоприемството е издигнато в култ.
Отивайки на гости, е задължително да купиш цветя и/или бонбони за домакинята, и бутилка водка или вино. Ако вземеш всичко гореспоменато, ще е най-добре.
Масата се подрежда с : поне 2 салати, сухи мезета, предястие, супа, основно, десерт. Почти винаги присъства майонезата и сметаната, хайвер,сельодка, сьомга, пушена риба.Сельодката много вървят варените картофи. Варят се с обелката, белят се и така се поднасят. Опитайте с маринованата херинга, която се продава тук, няма за съжалявате.
Като цяло, на мен не ми харесва руската кухня- много сметана и майонеза ползват, почти всичко се пържи. С една дума, тежка е...Ама това, сигурно е така, заради тежкия алкохол  Mr. GreenСупите им са вкусни, но калорични. Имат сходни на нашите ястия.
Кавказката кухня е почти като нашата. Обичах да ходя на грузински и таджикистански ресторант. Грузинските вина са много тежки, и не бих казала, че са по-хубави от нашите.
Веднъж бях на гости. На масата имаше салата "Снежанка". Бях много учудена, и на въпроса ми, от къде са намерили цедено мляко, ми отговориха, че домакина е от Габардино-Балкария. Говорих с него цяла вечер, сравнявайки кухнята и традициите....Много сходни.
Сетих се за нещо интересно: В Русия, закритите пазари са огромни, по-големи от Халите. Няколко реда мраморни плота, отрупани с прясна храна. На входа има павилион, от където купуваш водка, бира или нещо друго за пиене. Влизаш, и в началото са плодовете и зеленчуците, туршиите. От всичко се пробва. И така, дегустираш първо от всяка туршийка, кисели краставички. После са пушените меса, салами, наденички, сланина. И там пробваш.....Т.е. замезваш. След това са суровите меса. После рибата, вкл. пушената и сушената. Момичета, повярвайте ми, излизаш нахранен  Laughing
Украинската кухня е вкусна, ама и тя ми е тежка. Имат страхотна сланина и наденички.
И още нещо: в Русия не е прието да се яде чесън- признак на ниска култура и простащина.

Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 16:09 от pechovska

# 154
Бавария
Красиво, zелено и китно. Преz лятото вали много, особено  където сме ние , до Алпите. Много дистанzирани към 4ужденzите, ама така е в по4ти zяла Европа.Утре  6те пи6а пове4е.

# 155
  • Мнения: 7 605
Бавария
Красиво, zелено и китно. Преz лятото вали много, особено  където сме ние , до Алпите. Много дистанzирани към 4ужденzите, ама така е в по4ти zяла Европа.Утре  6те пи6а пове4е.

Темата е zа КУХНЯТА  Naughty

# 156
  • Варна
  • Мнения: 3 897
Е чак пък  Crossing Arms. Моите наблюдения са от района на Берлин и Потсдам. Познатите ми там са така. С твоите може да е различно. Говоря за работещи млади хора. Само един познат в предпенсионна възраст ходи на служебната кантине.

# 157
  • Мнения: 31
Ирландия

Здравейте!Тук имам наблюдения за 2 типа хора.Първите закусват с така наречената Биг Айриш Брекфаст - дръжте се - яйце на о4и,парче солен бекон на скара,хашбраун(като картофен крокет,триъгълен и пържен),2 сосиджа(нещото е като полвинка наш кренвирш)едно дебело резенче бяла кървавица и едно черна! и разбира се накъде без един черпак бобец(сладък и с доматено пюре)!Въобще чинията е огромна,за да побере всичко.
А другия тип са хората които закусват с купа овесени ядки или мюсли или корнфлейкс + някакъв плод.Обяд не съм виждала да се готви и не знам,само знам че кой ти готви през седмицата обяд,купуваш онези триъгълни сандвичи или обядваш в стола на работа ако има или си носиш от вкъщи какво да е(сандвич).За вечеря наблягат на полуфабрикати,готови храни за микровълновата или китайско по телефона.Но ако сме поканени на гости е друго.Предястие - супа или супа + малки сандвичета от чер хляб и гъши пастет,основно ястие хубав кървав в средата бифтек с гарнитура бейби картофки и нещо зеленко- грах или зелен бобец със шушулките или броколи,после десерт - чийзкейк вариациите са доста.Не мога да ида непоканена на вечерно гости- не се знае хората какви са им плановете за вечерта - затова обикновенно се уговаряме предварително.И аз бях ей така  Shocked като видях с какво удоволствие ръсят сол и оцет-мнооого оцет - на чипса.Рибата в тези заведения за пържени чипсове и сосиджи е обвита в дебееел пласт панировка и се спарва една такава като сварена.Пак с много сол и оцет.В кръчмата се пие на крак бира след бира ,прав като кон без мезе цяла нощ и към 2,3 часът на излизане се хукват към чипъра за чипс,сосиджи и бъргери с много много оцет Rolling Eyes
Както навсякъде по света има свестни  нормални хора с нормални хранителни навици така и хора дето си копаят гроба със зъби ако ме разбирате.Сега в Дъблин са на мода италианските ресторанти ,преди 5,6 години беше китайското.
Харесват ми като хора - тарикати са като нас  Heart Eyes

# 158
  • Истанбул
  • Мнения: 310
Здравейте  bouquetГледам много е изписано за турската кухня ама и аз нещичко да вмъкна.За турците гостът е Бог=даже се смята за севап да нахраниш напълно непознат човек ,особено ако е изпаднал в нужда.Турската кухня условно се разделя на няколко части в географски смисъл=по крайбрежието на Егейско море се предлага риба ,леки зеленчукови и ястия от интересни треви и растения=за пример пълнят се с постен дъхав сварен ориз с много копър цветовете на тиквата,артишок пак пълнен и изключително се готви с първокласен зехтин.Надолу като се слезе към Бяло море=към Хатай,Мерсин започват подправките =екстрактите от нар ,много маслини,сусамено масло,месни ястия на които за вкус се слага и от лойта на месото,баклави и кюнефета=топъл кадаиф на 2 пласта със специално сирене=разззкош  bouquetГазиантеп е раят на баклавите,Адана и Шанлъурфа на кебапа.Черноморската кухня пък и тя си има характерните особености=там могат да направят от хамсия всичко,което им дойде наум,включително и сладкиши #CrazyДомашното суроватъчно масло и сирене се използва за приготвянето на мухлама=куймак от царевично брашно но е по=различно от качамака,прави се яхния от туршия от зелен боб.използват се листата на цвеклото за завиване на сарми или на т.нареченото черно зеле.Много се тачи царевичния хляб.Кухнята на Тракия е подобна на българската и тук се правят пълнени чушки,гювеч,сърми,супи/ама например тук местните не правят мусака=те я знаят с патладжани.Мантъ=или ривиоли се прави по хиляди начини=в Кайсери на 1 супена лъжица трябва да се падат 40 броя #CrazyЕ при такава богата кухня човек нема начин да не стане 100 кила Mr. Green Heart Eyes

# 159
  • някъде под слънцето...
  • Мнения: 7 222
Аз май живея в друга Испания 
оказва се че май и аз
това, което прочетох ме остави Shocked

и аз не съм виждала подобно държание....
....
официална ве4еря в дома6на обстановка
ве4ерята запо4ва с 4а6а за аперитив, докато се съберат гостите( в смисъл по 4а6ка с не6то за замезване)... това обикновено в хола после се минава в трапезарията... обикновено единственият алкохол , който се консумира на ве4еря е виното... и никакво газирано след десерта, обикновено  отново се ходи в хола, където  се пие по 4а6ка концентрат ....
това за официална ве4еря, на която обикновено се разпра6тат покани и трябва да се потвърди по телефона присъствието
за такива ве4ери се вадят сребърните прибори и све6тници, и скъпите сервизи... салфетките задължително в комплект с покривката(само за детски или грасински партита може хартиени)
на масата се поставят малки картонени карти4ки с имената на гостите, никога съпругът и съпругата не сядат един до друг...
обикновено има декорации по маситеи храната се сервира в красиво направени плата, като всеки си отсипва това колкото и каквото иска, в пове4ето слу4аи на такива  ве4ери сервирането и отсервирането е поверено на наети за слу4ая хора
официална ве4еря в ресторант....
поканените се събират на бара, на 4а6а вино, бира и т н т...
когато вси4ки са се събрали сядат по масите(или маса, за банкети обикновено се подреждат в стил империал,  )  отново се поставят имената на поканените
разликата във времето за сервиране между президенската маса(масата където са младоженците или 6ефовете в зависимост от повода) и последния поканен на когото са сервирали не трябва да бъде пове4е от 5 мин...
в пове4ето слу4аи на госта се сервира от голям съд плато и ако ти се падне сервитьор без опит ресторнта поема хими4еското, ве4ерята завър6ва с десрт и 6ампанско, после идва ред на глътка концентрат и кафето....
след това са танците.....
не танцуват по време на ве4ерята(мои приятели които  декември посетиха Бя бяха много озада4ани и у4удени 4е народа ставал да танцува докато се сервирало....)
после може да има бара либре....
барплот с пиене на корем.... и съответно танци.....
неофициална ве4еря...
като официалната, но без покани, аперитиви, табелки с имена....
слу4вало ми се е и да ни поканята на мериенда(следобедна закуска), която да премине във ве4ря...

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 14:29 от sl

# 160
  • Мнения: 126
Темата е чудесна.Искам да питам живеещите в САЩ.Гледам във филмите на масата има варена царевица цяла,та се питам вместо хляб ли я ползват или като отделно ястие?

# 161
  • Мнения: 2 381
Темата е чудесна.Искам да питам живеещите в САЩ.Гледам във филмите на масата има варена царевица цяла,та се питам вместо хляб ли я ползват или като отделно ястие?

Отделно ястие.
Обикновено се сервират питки- хляб или кроасани за хляб.
Този на филийки съм забелязала, че се ползва за закуска, сандвичи.

# 162
  • Мнения: 372
Темата е чудесна.Искам да питам живеещите в САЩ.Гледам във филмите на масата има варена царевица цяла,та се питам вместо хляб ли я ползват или като отделно ястие?

Отделно ястие.
Обикновено се сервират питки- хляб или кроасани за хляб.
Този на филийки съм забелязала, че се ползва за закуска, сандвичи.
Това ми е бонус информация и на мен!   Grinning

# 163
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 485
Темата е чудесна!

Имам наблюдения от Испания, но нещата вече са казани.

# 164
За Бавария
zа zакуска бели хлеб4ета, които тук се каzват zемели, но много хора предпо4итат раzли4ните диети4ни видове, пастет,  салами, фри6 кеzе и zадължително кафе. Това е класиката, естествено има и хора , които ядат овесени ядки с плодове и мляко, корнфлейкс и т.н. Тук е много популярна zакуска в 10 сутринта , в петък , нари4а се бротzейт и се яде т.н. вейсвурст с бреzели/ това са едни гевре4ета, порасени с едра сол/, с масло и една сладка гор4иzа, която е zадължителна. По време на карнавала, под zнака , на който минава по4ти zелия февруари се ядат пони4ки  и само по това време се продават и с ванилов крем, ина4е zелогоди6но са с мармалад.
Тук се яде много риба, лакс, херинга, баварска вурст салата, има  над 300 вида хляб,  4удни тестени zакуски, много раzнообраzна кухня, с много и раzнообраzни ястия.
десертите съ6то, кухнята тук си прили4а много с австрийската.

Общи условия

Активация на акаунт