Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 376
  • 238
  •   1
Отговори
# 180
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
въх!
дай снимка на банановата бира  Grinning

# 181
  • Мнения: 7 605
Мда, тук освен традиционния радлер, напоследък имаи други вариации, ве4е по4ти вси4ки марки ги правят и преz лятото много се хар4ат (свекър ми е пивовар  Mr. Green ). Във Франция има неЩо подобно, ПанаШе, но е по леко.

# 182
  • Cacao Land
  • Мнения: 603
въх!
дай снимка на банановата бира  Grinning

Бананова бира.

# 183
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
много апетитна ми се види тази биричка, като сокче.
аз се разрових и ми излезе инфо, че такава бира се пие в африка Laughing


татянски, наша брат'чедка като дойде от германията ми разправяше за някакво вино с мляко дето пила там. помня, че много се облизвах.
да не ме е мятала по клоните?

# 184
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Много интересна тема - няколко дни четох за другите страни. Аз, за съжаление, не съм била другаде, освен в Беларус през 1987г. на бригада за 1 месец. Впечатленията ми от кухнята им не са много добри - супа от цвекло - сладка, рибни кюфтета, но по-скоро приличаха на варени, пържен черен дроб с гарнитура от макарони - тези макарони ги даваха почти всеки ден - като гарнитура към основното ястие и готвачката в стола, където се хранехме беше направо ошашавена, като си искахме захар за макароните - по този начин ги ядяхме за десерт. Хлябът беше черен - много гаден на вкус - кисел и клисав, бял хляб даваха много рядко. Винаги на масите имаше чиния с парчета краве масло - те си го мажат на филийките и заедно с това си ядат и ястията.
Единственото нещо, което ме впечатли страшно много е брезовия сок - даваха ни всеки ден, а и в магазините им се продаваше в едни 3-литрови буркани, като нашите за трушии - невероятно питие - прозрачен с леко зеленикав цвят! Не знам дали все още се продава там такъв сок и дали е бил типичен само за Беларус или по принцип в Русия е бил популярен, но от тогава не съм пила по-освежаващо и приятно нещо.

# 185
  • Мнения: 179
От ходенето ми до Америка най-силно ме впечатли това, че си е цяло приключение човек да се добере до бира. В много магазини не продават, в някои ресторанти - също, понякога човек си поръчва хубаво ядене и се оказва, че бирата се сервира след 14 ч. или след 18 или нещо такова. Даже малко се поизложих, защото си купих от един супер нещо, наречено Root Beer, пък то се оказа безалкохолно с невероятно неприятен вкус. После ни водиха в музея на Кока Кола в Атланта и видях, че те правят въпросната "бира". Преводачът много ми се смя и често разказваше по време на разни срещи с американци за издънката ми.  Embarassed

# 186
Да се запиша и аз по темата с впечатления от Германия.

Закусва се слонски по моите разбирания - 4-5 вида хлебчета с много салами, кашкавали и разни "мазилки" (им вика мъжът ми), които обожавам - кварк с какво ли не вътре. И плодови млекца по 1-2, също за мое огромно щастие.
Не обядват, или само сандвич.
Вечерят през седмицата това, което закусват, през уикенда се готви, само за вечеря.
Това, което и до ден днешен не проумявам, е как пият алкохол. Тия хора представа си нямат от ред на сервиране. Давам пример: неделно гости от кафе в 16 ч. до вечера. Почва се с кафе+сладкиш+шампанско. После салата с бяло вино. После скара с картофи - с бира. Накрая за "мезе" - ракията, която сме донесли, или някое от техните билкови храносмилателни ликьорчета. И лягат натръш кани. Дори семейство, с което се знаем от 20 г. и са идвали 100 пъти в БГ пак наливат така Crossing Arms.

Водили са ни на типично техен ресторант, наистина ядат странни неща. Номер едно ми е чудесно свинско печено със сос от сушени кайсии, сливи и боровинки  Crazy и гарнитура картофени кнедли.



Подобно мнение не може да не впечатли.  Tired Явно не само мен.

Мила съгражданко, да ви се е приискало така, само за миг, да се поровите в историята и да извадите на бял свят датата, от която нашите, български обичаи, са станали тонопределящи за светските маниери на населението на планетата?  Sunglasses

# 187
  • в мечтания дом с любимите мъже...
  • Мнения: 157
И в части на Германия се пие смесена бира със спрайт, радлер. Не е лошо, но аз лично предпочитам бирата без добавки.
И аз харесвах Радлер-а,докато мъжът ми казваше,че е гадна и си пиеше KROMBACHER,докато бяхме в Германия.Много обичах да си купувам хлебчета от някоя пекарна.Зеленчуците им не струват-имат добър търговски вид,но на вкус са SickМесо съм купувала от месарски магазин,няма нищо общо с това,което се предлага у нас.

# 188
  • Мнения: 3 830
В Италия ми направи впечатление, че домакините много държат подредбата на масата да е както трябва. Това ще рече, че обичат да подреждат приборите по етикет, върху красиви и скъпи покривки. Слагат разни свещници, разни картички, панделки, кърпи и т.н. Дори да се хранят със семейството в обикновен ден и с едни обикновени макарони.
Обичат да готвят италианките, макар да приготвят единствено традиционната италианска кухня.
Винаги след ядене пият късо ароматно кафе.
По време на хранене пък пият единствено вода или червено вино и нищо друго.
Доста замразени храни хапват, както и полуфабрикати.

Какво друго..? newsm78

# 189
  • Мнения: 3 830
...

Имат ли домати и краставици с вкус на домати и краставици?

...

Това ми направи силно впечатление. Плодовете и зеленчуците им са безвкусни.  ooooh! Доматите нямаха никаква киселинност и бяха блудкави, а самото им месо не беше плътно, а се раздробяваше като пихтия. Както ако са замръзнали.
Краставиците им не бяха толкова ароматни.
Плодовете всички бяха ужасно безвкусни, но пък приготвях от тях салата Мачедония, която представлява 3-5 вида плодове + лимонов сок и захар, а отгоре се гарнира със сметана и става много вкусно.

# 190
  • Мнения: 6
Супер тема!
За съседна Сърбия мога да кажа,че на гости се ходи постоянно,с и без покана.Задължително първо се сервира кафе и сок или каквото им се пие на гостите.Ако е време за обяд или вечеря се преминава към това, първо няколко вида мезета,после основно със салати и след това десерт. Полуфабрикати почти не ядат.Да се купуват десерти от магазина си е почти престъпно,а торти-подсъдимо.Всяка домакиня (включително и млади момичета на по 20г) правят огромни торти за всякакви поводи и различни видове сладки и соленки.Когато има по специален повод за гостито (рожден ден, слава,кръщене) гостите освен подаръка,обикновено носят и някаква бутилка алкохол и пакет кафе (забелязвам,че младите го изхвърлят този обичай),а ако е сватба се носи и торта от кумовете и най-най- близките.На мойта сватба донесоха около 30 торти..... 
Като цяло са любители на скарата,но пък забелязах огромна разлика във вкуса на месото тук и в България,честно казано в София ми беше много трудно да намеря свястна кайма например....
Надявам се да ви е било интересно!

# 191
  • Мнения: 4 380
Много интересна тема - няколко дни четох за другите страни. Аз, за съжаление, не съм била другаде, освен в Беларус през 1987г. на бригада за 1 месец. Впечатленията ми от кухнята им не са много добри - супа от цвекло - сладка, рибни кюфтета, но по-скоро приличаха на варени, пържен черен дроб с гарнитура от макарони - тези макарони ги даваха почти всеки ден - като гарнитура към основното ястие и готвачката в стола, където се хранехме беше направо ошашавена, като си искахме захар за макароните - по този начин ги ядяхме за десерт. Хлябът беше черен - много гаден на вкус - кисел и клисав, бял хляб даваха много рядко. Винаги на масите имаше чиния с парчета краве масло - те си го мажат на филийките и заедно с това си ядат и ястията.
Единственото нещо, което ме впечатли страшно много е брезовия сок - даваха ни всеки ден, а и в магазините им се продаваше в едни 3-литрови буркани, като нашите за трушии - невероятно питие - прозрачен с леко зеленикав цвят! Не знам дали все още се продава там такъв сок и дали е бил типичен само за Беларус или по принцип в Русия е бил популярен, но от тогава не съм пила по-освежаващо и приятно нещо.

Това са най-вкусните неща- някои хора наистина не знаят какво да ядат. От черния "клисав" хляб по-вкусен няма (всъщност е ръжен, но истински ръжен, а не измислените български боклуци с подобно название), и от борша по-вкусна супа няма. Ти и спагетите ли си посипваш със захар? Shocked

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 22:14 от xenia

# 192
  • Мнения: 4 380
Ето го. Истински хляб.



Давам много пари за такъв, но изключително сложно се намира. Печеше го само една руска пекарна в града, която ми е прекалено далеч. Пекаря разказваше че брашното специално го карат с кораби от Русия. Няма такова тук.

# 193
  • софия
  • Мнения: 25 656
И аз много обичам и ми е вкусен такъв черен хляб. Имаше един такъв черен на Нилана (руски, май се казваше. Отдавна не съм купувала хляб от там.), но не знам дали вкусът му има нещо общо с оригинала.

# 194
  • Мнения: 4 380
И аз много обичам и ми е вкусен такъв черен хляб. Имаше един такъв черен на Нилана (руски, май се казваше. Отдавна не съм купувала хляб от там.), но не знам дали вкусът му има нещо общо с оригинала.

Навремето в България нямаше нищо подобно. Съдейки по търсенето от руснаци живеещи в България, май все още няма. А въобще...странно. В България има такова количество руснаци вече, странно че още нямат бизнес с руски хранителни продукти. Аз почти нямам проблем да купя тук каквото и да е от любимите руски лакомства. Квас, зефир, шоколадово масло, селедки, хайвери...и май каквото се сетиш. Само хляба проблемен. Брезов сок вероятно също има- не ме е интресувал, аз винаги съм била равнодушна към него. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт