Коя от вас готви със седмично меню?

  • 24 919
  • 64
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 983
От доста време се чудя дали е по-добре всяка седмица да съставяме меню и по него да готвя.
Добре, обаче на акъла ми идват най-много 2 бързи манджи, а трябва всичките да са такива, тъй като по-рано 18.30 часа не се прибирам. Отделно пък, че ми се иска малката да яде предимно сготвени неща.
Ще се радвам, ако споделите вашите менюта и идеи за манджи. Общо взето всичко около седмичните менюта ме интересува.
Пазаруване, рецепти, идеи кога готвите (за работещите майки).  bouquet

# 1
  • Мнения: 5 183
Сложен въпрос.
Аз ли нещо не мога да се организирам ...
Меню нямам. Пазря на импулс доста често, например спагети и сос в буркан ...
Готвя задължително поне една манджа в неделя, та поне понеделника, а понякога и вторника, да не мисля какво ще се яде.

# 2
  • Мнения: 148
Абсурд да мисля какво ще готвя за една седмица напред! Влизам в магазина, раждам идея, пазарувам и готвя или пък почвам да отварям шкафовете с продукти, измъдря нещо и го сготвя. Трябва ти специална организация за седмично меню, но въпрос на избор е, според мен, няма разлика във времето, което ще отделяш за готвене.

# 3
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
Аз съм от тези с менюто, да не говорим, че през седмицата почти не готвя  Laughing
Прибирам се най-рано в 18h30 и после кое по-напред. Затова си изработих система, която ме устройва. На всеки 2-3 седмици сядaм и си записвам идеи за яденета (10-15) на един лист, който закачам на врата на хладилника. Идеи черпя отвсякъде - форуми, блогове, книги, списания, нещо, което ми се яде... Списъка го правя обикновено в неделя преди да отидем да пазруваме (пазаруваме обикновено в сряда, на 2-3 седмици след работа), преглеждам наличните продукти и ако има нещо, което не ми влиза в редовните покупки, го добавям в списъка за пазар. За през седмицата готвя в неделя следобед, докато Камбанката се занимава с тихи игри в стаята си, 2 "по-сериозни" яденета от списъка, едното за понеделник и сряда, другото - за вторник и четвъртък (хубавото е, че на никой не му  пречи да яде едно ядене 2 пъти  Peace). Което от списъка е сготвено, го задрасквам. Като останат 2-3, пренасям ги в новия списък и допълвам с нови. В петък може да направя пица, аламинути, да вземем китайско/индийско за вкъщи... През уикенда може да направя някоя по-засукана манджа, тогава ги глезя домашните Simple Smile. Това е моята система, не претендирам, че е панацея, но при мен работи (след няколкоседмично доизкусуряване  Grinning) и ми оставя свободно време вечер през седмицата да се занимавам с мои си работи (форуми, филми, книги, ТВ) след като малката си легне, вместо да се въртя пред печката  Peace.
Сега видях, че питаш и за идеи за меню. Примерно, в сегашния ми списък имам/имах - славянски гювеч, ризото с броколи, риба-треска на фурна, огретен от картофи, пиле в пита, пиле с грах и картофи, мусака, телешко със сини сливи, винен кебап, сиомга на пара, спаначена супа ...

# 4
  • Мнения: 930
толкова напред #Crazy newsm78 не мисля, но когато готвя дадено ястие винаги си мисля, какво ще е следващото, но за цяла седмица напред не ми се е случвало  chef

# 5
  • Мнения: 9 973
бързо става-ориз на фурна,леща,картофи на фурна,спагети,пица,картофена яхния,гювеч...

# 6
  • Мнения: 678
Работя на смени и готвя всеки ден,без събота и неделя,тъй като тогава съм в майка ми.Работя в Супер маркет и пазаря всеки ден всички прясно,Винаги има ядене и супа/заради малката/в къщи.Понякога готвя през ден ,ако сме решили за вечеря да хапнем нещо аламинутно.Тази седмица сме на:
Гъбена каша
Пилешка супа
Кюфтета с доматен сос
Шкембе чорба
Боб
Зелеви сърми

Това до петък,от понеделник пак на ново и за тогава е готово менюто Grinning
По принцип имам и кремче/два цвята/,сега изпекох и готови банички Бела и Царица/,утре ако имам време ще завъртя и кекс без яйца.

Това е от мен.

# 7
  • Мнения: 1 983
Благодаря на изказалите се.  bouquet
И на мен ми изглежда непосилно да мисля за 1 седмица напред за готвене, но трябва да започна. Поне супичките да правя за малката и манджи 2-3 пъти седмично. Ще се постарая да се организирам, колкото и да ми е трудно.
Давайте още идеи, например кое може да започне да се готви от предната вечер, и на следващата да се досготви.
Аз съм от поспаланите и макс към 22.00 часа съм в леглото, което значи че е абсурд да вися над печката. А и в тези часове от 18.30 до 22.00 часа освен да вечеряме трябва и да оправя малко къщата, да поиграем с детето,къпане и т.н. Няма смисъл да ви обяснявам, знаете прекрасно за какво иде реч. Tired

# 8
  • Мнения: 940
Пазарувам един път в седмицата и измислям меню за седмицата. Връщам се късно у нас, затова готвя за следващия ден. От Неделя за Понеделник и така нататък.

# 9
  • Мнения: 2 752
Ние пазаруваме основно в четвъртък, и допълнително в понеделник, но тогава правим по-малки покупки. И аз правя седмично меню, свикнала съм така от доста време и ми е по-лесно. Готвя обикновено вечеря всеки ден, в малки количества, за да не остава. Ястията ми са сравнително бързи. През уикенда обаче отделям повече време за готвене. Тогава правя и "глезотийки"  Laughing

# 10
  • Мнения: 2 439
Готвя със седмично меню почти 15 години.
Но то е принципно например: понеделник е ден за постно бобено ястие. Всеки понеделник се редуват боб, леща, грах. Постно е силно казано - мезето се взема на момента. После имам ден с ориз, ден с картофи, ден с пилешко, ден с риба, ден с червено месо. Комбинацията се измисля според вкуса.
Закуските също се планират и редуват. Само десертите са според настроението.
Тази традиция започна с храненето на първото ни дете, готвех му в къщи и гледах да е разнообразно и през седмицата да се хапнат основните продукти. После започнах работа от 8 до 17, после второ дете, после пак  от 8 до 17.
От няколко години съм на свободна професия, но понеже аз си определям ангажиментите е още по-отговорно и пак си планирам готвенето.
Естествено има импровизации и готвене и от другите членове на семейството. Ако сме адски заети - готова храна.

# 11
  • Мнения: 2 149
И ние сме със седмично меню,по идея на моя мъж(като една една организирана дева Laughing),но да си призная доста ме улеснява.
Ето как процедираме ние,всеки четвъртък правим менюто,той казва 4 неща,които му се ядат(има си ги всички ястия в един тефтер),аз добавям останалите.В петък пазарим и си готвя всеки ден според менюто,не се чудя всеки ден какво да е Wink
Гледаме да присъства пиле,риба,червено месо,бобово и зеленчуково ястие,спагети,обикновенно събота вечер ядем навън Wink

# 12
  • Мнения: 110
   Не бих казала, че е точно плануване моето, но се доближава до идеята.  Grinning
 При основното пазаруване за седмицата купувам неща за няколко готвения. Обикновено минавам като в музей,  Grinning  разглеждам и разчитам на момента да харесам нещо. И така имам яснота поне за 4 дни какво ще е менюто.  Peace  Но готвя лесни и бързи неща, така че не се задълбочавам много.

# 13
  • Мнения: 1 298
И ние сме с меню.Пазарим 1 път седмично и знаем какво ще ядем до следващия петък.
Така ми се струва по-лесно, особено сега с дете.
Гледам в менюто да присъства риба, месо, паста, зеленчуци...

# 14
  • Мнения: 5 173
В нас изобщо не се готви, камо ли със седмично меню Confused
В последните 2 години баща ми се изживява като готвач, но така готви, че предпочитам да не ям, а майка ако сготви - ще е празник, че и не готви вкусно.
Ta, rednowno  съм с разстроен стомах. Добре, че открих тази тема и се вдъхновявам. Набелязала съм си 1 супичка - Маскарпоне (май) и тези дни ще бъде сготвена.  Peace

# 15
  • Мнения: 6 713
Ние като пазаруваме в събота да речем,малко преди да влезем в магазина намисляме какво ще се яде за 3-4 дена напред и купуваме съответните продукти. Винаги има картофи, някакъв салам/шунка, кисели краставички за някаква бърза запеканка. Супи също правя много често.
И аз обаче искам да планирам готвенето за седмица напред, че така в последния момент често изпускаме разни неща.

# 16
  • Мнения: 4 629
Аз така пазарувам и готвя. Правя си списък с манджите и продуктите. Купувам отелно неща за закуска. За обяд дояждаме от вечерята.

Гледам каква ни е програмата за седмицата - колко дни ще си вечеряме вкъщи и съответно толкова рецепти си приготвям. Обикновено повечето рецепти ми отнемат около час готвене. За мен това е бързо

Тази седмица:

Леща + шопска салата
Тайландски макарони със скариди и зеленчучци
Крем супа с царевица и шунка + зелена салата с авокато и печени чушки
Макарони със бял сос и зеленчуци + чеснов хляб

Имам си моя "готварска книга" - папка, в която си слагам рецептите, които са ми харесали и опт там си изготвям менютата Simple Smile

# 17
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Понякога ми се иска да съм по- организирана и да имаме седмично мяню, ама не се получава. Пък и аз не обичам да готвя. Даже и в неделя не ми се завира в кухнята.

# 18
  • Мнения: 9 109
Аз съм от тези с менюто, да не говорим, че през седмицата почти не готвя  Laughing
Прибирам се най-рано в 18h30 и после кое по-напред. ......

същата работа и при мен, та гледам събота и неделя да наваксам, а през седмицата като трябва- нещо набързо. Веднъж обаче щерката беше направила списък със желанията - голямо улеснение е  Peace

# 19
  • София
  • Мнения: 971
Прибирам се след 7 часа - не знам как тези от вас които живеят в голям град и имат стандартно работно време могат да стигнат вкъщи по-рано. Пазарувам седмично, имам седмично меню.

Улеснява ме много. Има някои неща, които трябва да се съобразят.

- Аз лично пазарувам в събота. Събота и неделя готвя най-много - така тогава имам най-много продукти.
- Понеже се прибирам късно, вечеряме сготвеното от предния ден (евентуално добавяме само свежа салатка) и след това готвя за следващия ден. Така не умираме от глад и не ми е притеснено като се прибера.
- Съобразявайте поредността в менюто си с продуктите. Някои продукти няма да издържат свежи цяла седмица - например гъбите. Затова те се приготвят в началото, продукти като картофи и замразено месо могат да издържат до деня преди следващото пазаруване.
- Сладкиши правя само през уикенда.
- Старая се да пазарувам и готвя с продукти от съответния сезон - например сега почти не правим салата с домати и краставици, а ряпа с моркови например. Така правя менюто по-разнообразно.
- Не е за пренебрегване, че с пазаруване и готвене по списък освен че се улесвянате и планирате веднъж, а за останалата седмица имате всичко необходимо - спястявате и пари, защото не купувате излишни неща които се развалят докато им дойде времето.

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 11:22 от Finty

# 20
  • Мнения: 1 352
Аз преди готвех със седмично меню и няма по-голямо удобство от това. Сега нещо нямам идеи и го карам ден за ден. Ето предимствата:

купуваш само каквото и колкото ти е необходимо за седмицата
не се чудиш всеки ден какво да бъде
когато си съставяш седмичното меню си избираш ден за риба, постно, бобово, месо, зеленчуци

Аз си го пиша на малко листче и го закачам на хладилника. След това си запазвам листчето, след време може да видя някоя идея.

# 21
  • София
  • Мнения: 12 554
Абсолютно винаги знам какво ще готвя поне 4-5 дена напред. Защото основно пазарувам събота и неделя. Така че в събота сутрин си намислям какво ще готвя и си пазарувам продуктите.

# 22
  • Berlin
  • Мнения: 11 262
аз се старая да имам някакви идеи за седмицата. иначе винаги става едно и също - поръчваме храна за вкъщи.
обикновено в неделя сядам и си намислям по нещо, поне до четвъртък - петък се опитвам да стигна. Simple Smile после отиваме да пазаруваме, в събота и неделя напоследък правя сандвичи и банички (нещо бързо). през седмицата се старая да готвя по малко - супа, печени ястия, манджа, салата.
както беше писано по-напред - и аз в неделя готвя за неделя и понеделник.

# 23
  • Мнения: 3 641
Не готвя предварително планирано. Каквото ми хрумне през деня или докато се прибирам от работа.
Четейки обаче, откривам предимствата на предварителните идеи Simple Smile Лошото е обаче, че ми липсва енергия точно в тази насока ooooh!

# 24
  • Мнения: 11 607
Някъде по средата съм аз......

Пазаруваме събота или неделя за другата седмица основни продукти, меса и пр. И после от това, което имам има 2 варианта - или това, което аз съм си намислила готвя, или ако тук от форума видя интересна рецепта, а аз имам необходимите продукти - моята манджа пада, а се прави форумската......А и понякога зависи от настроението ми, пък и общо взето знам кога в колко ще се прибера, има дни,в които съм по цял ден в къщи, така че действам според зависи......Ако се случи неочаквана ситуация - спагети има винаги в шкафа......

# 25
  • Мнения: 994
Горе-долу планирам за седмица напред. Гледам да не се повтарят ястията.
Ако нещо непредвидено изникне, готвя леща или спагети със сос от буркан.

# 26
  • Мнения: 3 219
Уф, готвя ден за ден, на мъжа ми вечно му се прияжда нещо си изведнъж ooooh!.

# 27
  • Мнения: 28
И аз планирам за 1 седмица. Така ми е по-удобно, по-евтино, защото обмислям, например, какви неща могат да се сготвят едно след друго с един вид сос и така нататък. Само допълнително си до-купувам меса и риба за да са пресни. Старая се да има два пъти седмично риба/морски продукти и два пъти постно. Някои неща готвя вечерта за другия ден, например току що сготвих боб.

Рибата, скаридите стават много бързо за няколко минути (с някакъв сос обикновено) + зеленчуци на микровълнова или напълно сурови + ориз или може само хляб.
Пилето става също много бързо. Аз гледам да ги купувам не замразени и ги слагам в хладилника за 24 часа.
Задушените/пържени сини домати стават бързо (тях ги слагам в тенджера с подсолена вода в хладилника от сутринта) + доматен сос (нещо като кьопало) или салата с краставици и кисело мляко и орехи.
Може да правите бутер тесто в микровълнова за ~6 минути с плънка, например няколко цвята чушки, кашкавал или заместител и маслини). Много е бързо и вкусно.
На доматена основа супите са бързи: обелени домати задушавате после добавяте каквото искате, например пакет замразен грах.
Пълнените зеленчуци/гъби също са много лесни за готвене.

Често пека хляб в неделя за седмицата. Винаги имаме зеленчуци, около 1-2 часа преди лягане синът ми яде някакъв плод, може с орехи или кефир/ошав. За закуска каши, ориз с мляко основно. Понякога менюто се обърква, защото няма време и/или ядем навън, ... Та за близките 10-на дни планът е: утре боб, салата от домати, петък скариди със соев сос, краставици, ориз, събота - ще опитам за първи път задушено зеле с гъби, неделя - синът ми ще е при баща му, ще направя в неделя за понеделник пирожки с кайма и ориз и за четвъртък равиоли и ще ги замразя, вторник - лозови постни сърми, петък - леща, събота - пъстърва с печени картофи.

# 28
  • софия
  • Мнения: 2 140
Аз готвя със седмично меню.Сядам,измислям го,отиваме с мъжа ми на пазар и купуваме
необходимите продукти.И когато съм почивка приготвям ястията.Тъй като работя от 9 до 21часа
просто е наложително да има готово ядене,което само да притопля вечер.

# 29
  • Мнения: 832
И аз съм от до късно работещите. Това не ми позволява да приготвям всеки ден вечерята (колкото и да ми се иска). Затова по принцип в неделя, когато сме си вкъщи, сготвям една-две манджи, да има за понеделник-вторник най-много.Не мислим предварително меню, а според това какво не сме яли скоро и какво ни се яде. През седмицата                              сготвяме някоя по-бърза манджа или мъжо ако се прибере по-рано, приготвя нещо той. И така, неусетно пак идва събота и неделя и отново същата процедура. Със закуските нямаме проблем - закусваме само събота и неделя, а разнообразието е голямо. Сладко пък ядем само в неделя, което много ме улеснява.

# 30
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
И аз планирам за 1 седмица. Така ми е по-удобно, по-евтино, защото обмислям, например, какви неща могат да се сготвят едно след друго с един вид сос и така нататък. Само допълнително си до-купувам меса и риба за да са пресни. Старая се да има два пъти седмично риба/морски продукти и два пъти постно. Някои неща готвя вечерта за другия ден, например току що сготвих боб.

Планирам седмично меню и аз. Основните неща се купуват веднъж месечно от метро (консерви, варива, овесени ядки, мляко, кафе, вино, сирене и кашкавал(главно за текущата седмица), консумативи и т.н.). Иначе всяка седмица правя пазруване в Била за пресни месо, хляб и зеленчуци+пазара евентуално за сезонния зарзават. Гледам да комбинирам продуктите, да не се заседяват в хладилника. Старая се да се храним разнообразно и здравословно, не винаги успявам, нямам много време(работим до късно и двамата) и през седмицата дояждаме нещо от уикенда, хапваме аламинути+салати или понякога нещо полу-готово или навън (това е към импулсивните вечери) и така. Бих желала да има повече време да се занимавам с храненето на семейството ни, но уви...

# 31
  • Мнения: 1 394
Седмично меню? newsm78 Какво е това?Никога нищо не планираме.Вкъщи се готви най-много 1час преди самото ядене/зависи какво ще се приготвя/Не допускам почти да ми остава ядене за следващият ден.Ядем само току що сготвена храна.Сутрин питам какво ще се яде и приготвям непосредствено преди ядене.С продукти не обичам да се запасявам.Сега на всяка крачка има магазини,които работят до сред нощ,така,че каквото ми потрябва отивам и си купувам пресни продукти,храната винаги държа да е прясна,особено плодовете и зеленчуците.От Метро единствено мога да се запася със заешко месо и някои екзотични продукти,които има само там.Сега съм вкъщи и ми е по-лесно.Но когато ходех на работа беше същото,с тази разлика,че ако ястието ,което ще готвя е по-сложно си правех заготовките от предната вечер и като се прибера от работа готвя.Седмично меню,ако взема да им прасна на мойте изобщо няма да им се хареса.Вкъщи сме така-гледаме някоя рецепта по тв и хоп-записвам и на другият ден или днес-това ще се яде.Или пък в нета или в някой вестник,ако мъжа ми попадне на някоя рецепта,която му хареса.Ако ме питате честно,на мен също не ми допада идеята за седмично меню,защото е някак си задължаващо.Например прияло ти се е свинско с ориз,а знаеш,че днес ще се яде...попска яхния."Кога ли е свинското с ориз....о,не след една седмица  ooooh!"Това е моето мнение за седмичното меню. Simple Smile Да си кажа и честно вкъщи много не се ядат традиционните български манджи,като зеле с ориз,картофена яхния,пиле с картофи.... и т.н.Готвим нестандартни неща,а също и такива,които са много стари рецепти и почти не се готвят сега,а в бг кухня има много такива.Вкъщи се готви-пилешки сатай,хомус с тахан и цели зрънца в зехтин,пиле по китайски,свинско с грейпфрут....и още много ,но това са едни от любимите на мойте хора.Затова казвам,че не се запасявам с продукти.Ако отида в магазина да си напазарувам,най-много ще купя продукти за не повече от три дни,а и до нас има хипермаркет ,така ,че.Говоря за основните продукти-хляб,сирене,масло,мляко,месо.А останалите....ги купувам за месец да речем.Като брашно,олио,захар,сол,оцет. Heart Eyes

Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 01:55 от dodyniki

# 32
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Например прияло ти се е свинско с ориз,а знаеш,че днес ще се яде...попска яхния."Кога ли е свинското с ориз....о,не след една седмица  ooooh!"Това е моето мнение за седмичното меню. Simple Smile
Това не е идеята на седмичното меню. Идеята е да се спести време, нерви, а и пари. Точно със седмичното меню няма опасност да ти се заседят продукти в хладилника, а и не значи че ако ти се хапва нещо няма да си го сготвиш или да излезеш навън да си го хапнеш.

# 33
  • Мнения: 1 394
Например прияло ти се е свинско с ориз,а знаеш,че днес ще се яде...попска яхния."Кога ли е свинското с ориз....о,не след една седмица  ooooh!"Това е моето мнение за седмичното меню. Simple Smile
Това не е идеята на седмичното меню. Идеята е да се спести време, нерви, а и пари. Точно със седмичното меню няма опасност да ти се заседят продукти в хладилника, а и не значи че ако ти се хапва нещо няма да си го сготвиш или да излезеш навън да си го хапнеш.
Не искам да споря,но на мен седмично меню ми звучи така:днес картофи,утре пиле,вдругиден ориз,после боб,риба.Отивам в магазина и купувам продуктите за седмицата,както следва-картофи,пиле,ориз,боб и риба.Мойте хора ,обаче решават ,че ще ядат ястия с други продукти,защото вкъщи се готви всеки ден,непосредствено преди ядене,а и менюто ни за следващият ден се съставя предната вечер,затова на мен ми е по-добре да си ходя всеки ден до магазина,защото в противен случай ще ми се застоят продуктите.За пестенето на време съм съгласна,за нервите.....незнам кой как пазарува-на мен ми е приятно да пазарувам и не се изнервям от това,а що се отнася до пестенето на пари...дали ще напазарувам за два дни за 20 лв или за 7 дни-70........немога да разбера точно какво спестявам.Е,да в големите хипермаркети,на някаква си сума там ти правят отстъпка.Скоро бяхме в Билла,пазарувахме за рожден ден-сметката ни беше 89.90 и ни направиха отстъпка-0.89 ст... Wink и това ако е спестяване....
Още веднъж казвам,че не искам да споря,това е моята гледна точка,а нали тук всеки споделя мнението си. smile3503

# 34
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз не споря, големи хора сме всеки си има мнение. На мен ми е спокойно като знам, че ще готвя това и това и имам съответните продукти, а не тепърва да ходя да купувам и т.н. Пък и аз принципно не съм импулсивен човек, обичам да има определени порядки, така ми е по-комфортно и спокойно. Не ми харесва вечер след работа в 7ч да търча тепърва до магазина, където да откарам поне 20-30мин, после тепърва да приготвям храна, не че не съм го правила, просто не обичам (това за нервите и времето). Хората затова са хора, за да са различни.
Относно пестенето, пести се и още как. Като бяхме на квартира в центъра до нас имаше един единствен харинтелен магазин и то денонощен, цените бяха здраво понадути (1-2лв на артикул, да не говорим че нямаше и особен избор). Аз не се запасявам, но не обичам празен хладилник, ако ми се дохапне нещо, същото важи и за бара Blush

# 35
  • Мнения: 372
Аз съм ЗА седмичното меню.   Peace  Смятам,че така е много по-удобно.

# 36
  • Мнения: 1 394
Явно не съм се изразила правилно.Може би сте си помислили,че хладилника ми е празен и едва ли не купувам продукти, колкото за една манджа и нищо друго.Исках да кажа,че преглеждам всеки ден хладилника и това,което попривършва отивам и го купувам.Не чакам да дойде да речем деня за пазаруване,за да си купя сирене,че ми е останало много малко.Това имах предвид.Например днес поглеждам и виждам,че от луканката е останало малко,маслото е на привършване,фидето също,проверявам и варивата и което е на привършване отивам и го купувам на момента,не чакам определен ден за пазаруване или пък да свърши нацяло,за да го купя.Сега може би вече се уточних.Именно ,защото и аз не обичам да ми е празен хладилника,затова пазарувам всеки ден по малко,защото всеки ден нещо привършва-днес ще купя сирене,утре кашкавал и т.н.Ако пазарувам за седмица,немога да преценя точно какво и колко ще се изяде до следващото пазаруване,а до тогава със сигурност ще се е поопразнил хладилника.За продукти като месо,риба,консерви,брашно ,сол,захар съм съгласна да се купуват веднъж в седмицата,дори и веднъж на две седмици.Но немога да купя мляко ,сирене,хляб,кренвирши,кашкавал,зеленчуци и плодове от седмица на седмица.Представям си само на какво ще приличат до следващото пазаруване.А и мисля,че колкото и да планирате менюто си,пак има нещо за купуване и съм убедена,че ако не всеки ден поне през ден пак ви се налага да ходите до кварталния магазин.Ето това исках да кажа,но явно не съм се изразила правилно.В едно изречение:Пазарувам,когато трябва и каквото трябва,нямам определен ден за пазаруване,не съставям седмично меню. Party
ПС-А това което казах за това,че гледам да не ми остава ядене за другият ден-имах предвид-сготвена манджа.Готвя точно толкова,колкото ще се изяде днес и не допускам на следващият ден да ми остава вчерашна манджа.Явно тук не съм се изразила правилно и затова сте ме разбрали погрешно.

# 37
  • Мнения: 3 830
Със седмично меню не готвя, но определено готвя със сезонно. Laughing Всеки сезон ястията са почти едни и същи, но нямам точен списък за всеки сезон или седмица.

# 38
  • София
  • Мнения: 3 099
При мен нещата са опростени. Винаги имам продукти за:

- пържоли с топено сирене (или пиле със сметана и горчица) за иенската тенджера;

-. сирена и пушено филе за паста на фурна;

- замразен микс от карфиол, броколи и моркови за бързи крем-супи (със сметана и сирене);

- замразен спанак пак за супа

- картофи (за запичане или супа).

Винаги има и разни сухоежбини, но примамливи (френски, холандски сирена, детски пръчки Кнабер Носси, детски кашкавалени пръчки за дребното)

Ще следя тази тема.  Wink

# 39
  • Мнения: 3 830
Аз съм ЗА седмичното меню.   Peace  Смятам,че така е много по-удобно.

Да, наистина ще е по-удобно, защото ще може да се координира и пазаруването, но мисля, че на нас би ни омръзнало.  Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: 372
Явно не съм се изразила правилно.Може би сте си помислили,че хладилника ми е празен и едва ли не купувам продукти, колкото за една манджа и нищо друго.Исках да кажа,че преглеждам всеки ден хладилника и това,което попривършва отивам и го купувам.Не чакам да дойде да речем деня за пазаруване,за да си купя сирене,че ми е останало много малко.Това имах предвид.Например днес поглеждам и виждам,че от луканката е останало малко,маслото е на привършване,фидето също,проверявам и варивата и което е на привършване отивам и го купувам на момента,не чакам определен ден за пазаруване или пък да свърши нацяло,за да го купя.Сега може би вече се уточних.Именно ,защото и аз не обичам да ми е празен хладилника,затова пазарувам всеки ден по малко,защото всеки ден нещо привършва-днес ще купя сирене,утре кашкавал и т.н.Ако пазарувам за седмица,немога да преценя точно какво и колко ще се изяде до следващото пазаруване,а до тогава със сигурност ще се е поопразнил хладилника.За продукти като месо,риба,консерви,брашно ,сол,захар съм съгласна да се купуват веднъж в седмицата,дори и веднъж на две седмици.Но немога да купя мляко ,сирене,хляб,кренвирши,кашкавал,зеленчуци и плодове от седмица на седмица.Представям си само на какво ще приличат до следващото пазаруване.А и мисля,че колкото и да планирате менюто си,пак има нещо за купуване и съм убедена,че ако не всеки ден поне през ден пак ви се налага да ходите до кварталния магазин.Ето това исках да кажа,но явно не съм се изразила правилно.В едно изречение:Пазарувам,когато трябва и каквото трябва,нямам определен ден за пазаруване,не съставям седмично меню. Party
ПС-А това което казах за това,че гледам да не ми остава ядене за другият ден-имах предвид-сготвена манджа.Готвя точно толкова,колкото ще се изяде днес и не допускам на следващият ден да ми остава вчерашна манджа.Явно тук не съм се изразила правилно и затова сте ме разбрали погрешно.
И твоята стратегия не е лоша.Въпрос на това колко си свободна е.Пък и дори мнението ти да не съвпада с нашето - не се притеснявай!Никой няма да те упрекне,всеки си разбира нещата по свой начин!  Hug
P.S. Аз съм доста заета през седмицата,затова се старая всичко да ми е предварително начертано - за да няма "изненади".  Peace

# 41
  • Мнения: 1 394
Явно не съм се изразила правилно.Може би сте си помислили,че хладилника ми е празен и едва ли не купувам продукти, колкото за една манджа и нищо друго.Исках да кажа,че преглеждам всеки ден хладилника и това,което попривършва отивам и го купувам.Не чакам да дойде да речем деня за пазаруване,за да си купя сирене,че ми е останало много малко.Това имах предвид.Например днес поглеждам и виждам,че от луканката е останало малко,маслото е на привършване,фидето също,проверявам и варивата и което е на привършване отивам и го купувам на момента,не чакам определен ден за пазаруване или пък да свърши нацяло,за да го купя.Сега може би вече се уточних.Именно ,защото и аз не обичам да ми е празен хладилника,затова пазарувам всеки ден по малко,защото всеки ден нещо привършва-днес ще купя сирене,утре кашкавал и т.н.Ако пазарувам за седмица,немога да преценя точно какво и колко ще се изяде до следващото пазаруване,а до тогава със сигурност ще се е поопразнил хладилника.За продукти като месо,риба,консерви,брашно ,сол,захар съм съгласна да се купуват веднъж в седмицата,дори и веднъж на две седмици.Но немога да купя мляко ,сирене,хляб,кренвирши,кашкавал,зеленчуци и плодове от седмица на седмица.Представям си само на какво ще приличат до следващото пазаруване.А и мисля,че колкото и да планирате менюто си,пак има нещо за купуване и съм убедена,че ако не всеки ден поне през ден пак ви се налага да ходите до кварталния магазин.Ето това исках да кажа,но явно не съм се изразила правилно.В едно изречение:Пазарувам,когато трябва и каквото трябва,нямам определен ден за пазаруване,не съставям седмично меню. Party
ПС-А това което казах за това,че гледам да не ми остава ядене за другият ден-имах предвид-сготвена манджа.Готвя точно толкова,колкото ще се изяде днес и не допускам на следващият ден да ми остава вчерашна манджа.Явно тук не съм се изразила правилно и затова сте ме разбрали погрешно.
И твоята стратегия не е лоша.Въпрос на това колко си свободна е.Пък и дори мнението ти да не съвпада с нашето - не се притеснявай!Никой няма да те упрекне,всеки си разбира нещата по свой начин!  Hug
P.S. Аз съм доста заета през седмицата,затова се старая всичко да ми е предварително начертано - за да няма "изненади".  Peace
Права си-всеки сам си знае мастрафа,както се казва,но аз и да имам и да нямам време откак съм домакиня такова ми е "разписанието"Кой както е свикнал.Имала съм дори случаи,когато сме купували готова храна.Все пак има някои завъртяни ястия,които ти излизат по-евтино в ресторант да ги ядеш,отколкото да ги сготвиш вкъщи.А и исках да уточня нещо за спестяването на парите.Например в нашия хипермаркет съм купувала продукти за 20 лв,същите продукти от Билла съм ги купувала за 18.30 ,а в Метро за 17лв.Само,че Метро ми е на 8км от вкъщи,а Билла на 4км.Като сложа бензина до там (защото не смятам да ходя да пазарувам с градския),ми излиза даже по скъпо отколкото да си ги купя от хипермаркета до нас.Така,че това за спестяването е много относително,някои могат да спечелят от това,че се запасяват с продукти,а други да загубят.В смисъл ако в кварталния магазин харчиш 20 лв,а в хипермаркета същите продукти можеш да купиш за 18 и при положение,че хипермаркета е толкова близо,че да можеш да отидеш пеша-несъмнено ще спестиш.Но в моя случай,по-скоро ще загубиш.

# 42
  • Мнения: 28
Цитат
Права си-всеки сам си знае мастрафа,както се казва,но аз и да имам и да нямам време откак съм домакиня такова ми е "разписанието"Кой както е свикнал.Имала съм дори случаи,когато сме купували готова храна.Все пак има някои завъртяни ястия,които ти излизат по-евтино в ресторант да ги ядеш,отколкото да ги сготвиш вкъщи.А и исках да уточня нещо за спестяването на парите.Например в нашия хипермаркет съм купувала продукти за 20 лв,същите продукти от Билла съм ги купувала за 18.30 ,а в Метро за 17лв.Само,че Метро ми е на 8км от вкъщи,а Билла на 4км.Като сложа бензина до там (защото не смятам да ходя да пазарувам с градския),ми излиза даже по скъпо отколкото да си ги купя от хипермаркета до нас.Така,че това за спестяването е много относително,някои могат да спечелят от това,че се запасяват с продукти,а други да загубят.В смисъл ако в кварталния магазин харчиш 20 лв,а в хипермаркета същите продукти можеш да купиш за 18 и при положение,че хипермаркета е толкова близо,че да можеш да отидеш пеша-несъмнено ще спестиш.Но в моя случай,по-скоро ще загубиш.

Забравяте, че контрола над разходите е по-голям, ако се пазарува седмично, а не импулсивно. + аз, ако не планирам най-вероятно ще ядем навън, а ресторантите тук не са толкова евтини. + тук има много голяма ценова разлика в различните места, аз, например, лятото пазарувам за зеленчуци в една ферма, веднъж на 10на дни, излиза по-евтино в пъти, а и вкуса им е по-добър.

# 43
  • Мнения: 3 219
Значи от до тук прочетеното си правя извод-със седмично меню са хората, които работят до късно, така е по-лесно за тях. В нас е като в dodyniki , аз също готвя непосредствено преди вечеря, макар, че през деня съм си вкъщи. Просто и аз обичам прясно приготвена храна, за мъжа ми споменах на предната страница-изведнъж му се прияжда нещо, 2-3 часа преди вечеря  примерно ми звъни и ми казва-яде ми се еди кво си.....или от предната вечер уговаряме менюто за следващат. Знам, че така се харчат повече пари за храна, но от това специално никога не сме се лишавали или ограничавали.

# 44
  • Мнения: 2 752
Седмично меню не значи, че храната не е прясно приготвена. И въпреки, че аз не работя в момента и си седя основно в къщи, пак готвя със седмично меню. Но... никога не приготвям яденето предварително, нито пък правя "заготовки" (някой по-напред беше употребил тази странна дума). Готвя винаги непосредствено преди вечеря и то в количество, което ще се изяде наведнъж. Не правя неща, които ще отнемат повече от 1 час готвене, няма смисъл. Любители сме на бързите и вкусни манджи Laughing Обядваме само в събота и неделя, тогава правя по-засукани неща.
Просто разсъждавам практично и смятам, че със седмично меню нещата са много по-лесни и не губя излишно време в хаотично пазаруване. Все пак разстоянията при нас също имат значение - за да пазарувам ми е необходимо и известно време за пътуване до магазина. Не живея до супермаркета, той е в другия град  Laughing

# 45
  • Мнения: 592
Със седмично не съм готвила, но все още на хладилника имам месечно меню. Стигнах до такова, защото най ми тежи да измисля какво ще ядем и в същото време да осигуря разнообаразие.  Така си поглеждам към списъка от време на време и се присещам, че скоро не сме яли  нещо си. Успях да се отърва от досадното мислене.

# 46
  • София
  • Мнения: 2 481
Събота или неделя пазаруваме-тогава горе долу обмислям какво ще готвя през седмицата, за да взема нужните продукти. Но нямам план от сорта на "в понеделник-пълнени чушки, вторник: пиле с ориз"...Понякога ми се дояжда нещо съвсем различно, което не мога да приготвя с наличното вкъщи, бягам и купувам Laughing

# 47
  • Мнения: 99
Аз планирам да си напрявя седмично менщ за готвене, когато малката престане да е на детска кухня. Но ще планирам яденетата по следния начин:
понеделник-пиле, вторник-риба, сряда-телешко, четвъртък-вегетарианско, петък-паста, събота-свинско, неделя-вегетарианско, или нещо подобно. По същия начин както в детските кухни.

# 48
  • Мнения: 19 302
Много полезна тема. Аз готвя почти винаги за детето непосредствено преди ядене. Това отнема доста време обаче и ми се иска да пробвам седмично меню.
Кажете къде съхранявате сготвеното-в хладилника или замразявате във фризера? И всичките 5-6 манджи в неделя ли приготвяте Grinning

# 49
  • Мнения: 372
Аз приготвам,когато имам време (2-3 пъти седмично),после съхранявам във камерата или фризера.Така пестя и място в хладилника.  Peace

# 50
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

А и исках да уточня нещо за спестяването на парите.Например в нашия хипермаркет съм купувала продукти за 20 лв,същите продукти от Билла съм ги купувала за 18.30 ,а в Метро за 17лв.Само,че Метро ми е на 8км от вкъщи,а Билла на 4км.Като сложа бензина до там (защото не смятам да ходя да пазарувам с градския),ми излиза даже по скъпо отколкото да си ги купя от хипермаркета до нас.
На мен Билла ми е кварталния магазин  Mr. Green До Метро се ходи веднъж месечно и си струва разликата в цената да се даде за бензин  Wink
Седмично меню не значи готвене на 5 ястия в неделя и замразяването им. Аз готвя почти всеки ден, обичам прясна храна, но дояждаме от предния ден готвеното, салати правя всеки ден пресни и обикновено различни. Съхранявам в хладилник всичко недоядено, гледам да се изяде за 1-2дни, не обичам да хвърлям храна. Във фризера имам само замразени зеленчуци, плодове, 1 пица за запас и сладолед.

# 51
  • Мнения: 1 197
Не готвя със седмично меню,по-простата причина,че не един или два пъти опитите ми да готвя по-седмично меню,са се опропастявали.Все на някой му се е дояждало нещо различно от това,което съм намислила или съм направила за ядете ипосле манджата е отивала на боклука.За мен готвенето по седмично меню не е одачен вариант.

# 52
  • Мнения: 9 109
Седмично меню не значи, че храната не е прясно приготвена. ........ Но... никога не приготвям яденето предварително, нито пък правя "заготовки" (някой по-напред беше употребил тази странна дума).

По пункта за менюто съм съгласна  Peace Аз писах, че долу горе се водя по "седмично меню", но готвя всеки ден. Дори по две-три неща. И трябва да остане, за да има за следващия ден на обяд. Достатъчно сандвичи, тостер и хот-доци се ядат по училищата, та да не ядат на обяд в къщи /макар не всеки ден/
За другото - ще разбереш, когато те няма в къщи от 8 до 19ч. всеки делничен ден и трябва да "нахраниш" семейството си. Какво лошо има в това да си имаш винаги под ръка заготовка newsm78   Да си свариш картофи от сутринта или предния ден, за да може като се прибереш от работа да направиш огретен, картофени кюфтета /които иначе си искат доста време/,  задушени зеленчуци /на замразените им трябват 5 мин, но не и на картофите/? Или пък да свариш месото предварително, а вечерта само да го включиш със зеленчуци, ориз, гъби или каквото там? Или пък да имаш нарязан лук във фризера в малки пакетчета за по едно готвене, което ако го правиш вечер след работа си е 5-6 минути работа?

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 00:34 от пеп-4o

# 53
  • Мнения: 1 394

А и исках да уточня нещо за спестяването на парите.Например в нашия хипермаркет съм купувала продукти за 20 лв,същите продукти от Билла съм ги купувала за 18.30 ,а в Метро за 17лв.Само,че Метро ми е на 8км от вкъщи,а Билла на 4км.Като сложа бензина до там (защото не смятам да ходя да пазарувам с градския),ми излиза даже по скъпо отколкото да си ги купя от хипермаркета до нас.
На мен Билла ми е кварталния магазин  Mr. Green До Метро се ходи веднъж месечно и си струва разликата в цената да се даде за бензин  Wink
Седмично меню не значи готвене на 5 ястия в неделя и замразяването им. Аз готвя почти всеки ден, обичам прясна храна, но дояждаме от предния ден готвеното, салати правя всеки ден пресни и обикновено различни. Съхранявам в хладилник всичко недоядено, гледам да се изяде за 1-2дни, не обичам да хвърлям храна. Във фризера имам само замразени зеленчуци, плодове, 1 пица за запас и сладолед.
Съгласна съм с теб,че ако отида да си напазарувам веднъж в месеца от Метро/и го правя/ ще ми излезе по-евтино.Да така е ама не и при нас.Например тръгваме за Метро и ще купуваме-боб,спагети,замразени целенчуци,заешко,моцарела и зехтин.Обаче влизаме в Метро и освен с тези неща излизаме с още за 50 лв стока,и то разни глезотийки,които не са от първа необходимост.Така вместо да пестя,влизам в разход.Не,че не се изяждат и тези неща,но много е относително.На три дни някъде пазарувам.И въпреки всичко-имам две деца,на които все нещо им се прияжда/различно от това,което съм им купила/ и пак се бяга до магазина.А бяга ли се до магазина,освен техните работи ще се вземе и още нещо.Аз може би съм свикнала така,защото преди майчинството работех в търговията и каквото ми свършеше си го купувах от там с цени на едро и от това спестявах.А и сега свекърва ми е в търговията и ако ми трябва нещо предната вечер и казвам да ми го купи.Иначе в нашия хипермаркет ходя веднъж на три дни за мляко,сирене,...такива всекидневни неща,с които неможеш да се запасиш поради малката им годност.... Peace

# 54
Аз вече готвя със седмично меню, много по-удобно ми е така, пазарувам за цялата седмица и после само си приготвям каквото ми трябва. Не съм ви казала най-хубавото - не си измислям аз какво да готвя, а направо го вземам от интернет. Всичко е лесно и вкусно   chef  Grinning а ето и линка
http://www.raboteshtomomiche.com/menu.php

# 55
  • Мнения: 44
Аз съм си в къщи по цял ден (имам бебе на 9 месеца), но "работя" не просто със седмично, а с месечно меню. И други са споменали принципа- планират се основните продукти за съотвения ден (например: понеделник- пиле,вторник- зеленчуци/вкл.бобови/, сряда-риба, четвъртък-паста,петък-свинско , събота-картофи,неделя храна отвън- поръчана или хранене навън) След това се "разбива" по седмици(пиле- първа седмица супа, втора- печено, трета- панирани хапки, четвърта -яхния и т.н.) .Това е ястието за вечерта и за обяд на следващия ден. Закуските са "отворени"- обикновенно мюсли(със кисело мляко), сандвич или някакво печиво(приготвени са от вечерта и сутринта само се притоплят ако е необходимо). За бебето вече отделям от продуктите за нашето ястие и ги приготвям по подходящ за него начин(така може да доям останалото вместо да го изхвърля) + каши "Слънчо"  и някое и друго пюре- за разнобразие и непредвидени ситуации. Всичко това се прави на база хранителните навици на вашето семейство-любими продукти и ястия. След като менюто е планирано се съставя и списъка за пазаруване- основните продукти ги купуваме един път месечно(в първата седмица) от Кауфланд или Метро (в зависимост от промоциите), а пресните продукти (плодове и зеленчуци) на момента от кварталните магазини. Имам хлебопекарна и хляб се прави в къщи- не се купува. Това е в общи линии. Правя си "заготовки" - всичко  порционирам и замразявам - сварен ориз, микс от зеленчуци(броколи, карфиол, морков, царевица ит.н.), микс "основа"(лук, домати, моркови, магданоз, целина- всичко това в робота и на дози за едно готвене-сол добавям при готвенето), пържоли(пилешки и свински)- начукани и овкусени и т.н.Месото обработвам когато го купя, "основата"- когато са останали две-три дози, ориза- по същия начин... Така спестявам много пари и време.
dodyniki по отношение на това, че влизайки в Метро си излизаш със сто ненужни/непредвидени неща- въпроса опира до самодисциплина и приоритети Peace (и аз съм минала по този път).

# 56
  • София
  • Мнения: 12 554
Много полезна тема. Аз готвя почти винаги за детето непосредствено преди ядене. Това отнема доста време обаче и ми се иска да пробвам седмично меню.
Кажете къде съхранявате сготвеното-в хладилника или замразявате във фризера? И всичките 5-6 манджи в неделя ли приготвяте Grinning

Аз лично си правя седмичното меню само в главата, за да напазарувам съответните продукти. А после ястията си ги готвя преди хранене. Нищо не замразявам. Нямам и фризер де...

# 57
  • Мнения: 1 085
Пазарувам веднъж седмично в Билла.
По време на пазара си правя някакво приблизително меню, но гледам винаги да съм готова за изненади.
Поддържам си запас от меса и риби във фризера и разнообразни зеленчуци в хладилника.
Готвя всеки ден, даже по два пъти.

# 58
  • Мнения: 331
Винаги в магазин влизам със списък и извън него купувам само нещо сладичко и то понякога. Напоследък гледам да им приготвя сладкиши събота и неделя. Преди две седмици седнахме и всеки каза какво му се яде. Така направих седмично меню. Само че така се случи един единствен път. По принцип се опитвам да си напазарувам основните продукти и после си решавам какво ще готвя няколко дни напред. Е, понякога има промени, но това не е болка за умиране. Основното ми правило е-колкото се може по-рядко да се влиза в магазин  Simple Smile .

# 59
  • Мнения: 353
пазаруваме веднъж седмично, обикновенно събота или неделя - всичко, което ще ми трябва за седмицата и това, което е на привършване. До Метро ходиме когато ни трябват прахове и препарати...
Може да се каже, че сме по меню, но винаги се съобразявам с това дали детето иска определено ядене, защото преди като действах с твърдо меню се оказа, че то яде по 2 пъти едно и също нещо - веднъж у дома, веднъж в градината. Така, че по-скоро като го водя на градина, хвърлям едно око на тяхното меню и според него правя нашето, или вечер го питам какво е ял на обяд и съответно приготвям друго. Аз например си наумявам какво да приготвя, но винаги питам какво искат, те ме питат какво предлагам, и накрая от продуктите приготвям нещо друго Wink

примерно бях взела килограм мляно месо - мислех да направя сърми (или мусака) и супа топчета, детето обаче поиска руло Стефани и задушени картофи  Simple Smile, което промени менюто и след това направих не сърми, а спанак с ориз и агнешко. Размествам яденетата и се съобразявам с поръчаното и планираното. В кварталния магазин не съм влизала от декември, откакто имаме хлебопекарна установих, че харча по-малко пари и то на практика влизам в магазин веднъж седмично, иначе като отида за хляб и излизам със плик други неща. Десертите обикновенно са ни: крем карамел, бисквитена торта, на Хапка сладкиша е на мода от миналата седмица 3 пъти го правя. Като вляза във форума открадвам доста идеи и това също много ми помага и улеснява, за което едно голямо благодаря на всички   bouquet

# 60
  • Мнения: 163
Готвя със седмично меню. И двамата със съпругът ми работим.
Сядам в петък вечерта, написвам менюто за седмицата в едни бележник. В събота и неделя пазаруваме основните продукти от големите хипермаркети, а през седмицата само хляб и за салати.
Така си спестявам всекидневното чудене какво да се готви.
Готвим разнообразна храна, защото сверявам кое кога е готвено и гледам да не го повтарям често. Като го записвам винаги си имам идеи за нещо забравено и готвено отдавна, като подсказка.
Следвам си някакъв график за седмицата - супи, варива, бяло месо, вегетарианско, червено месо и т.н.
Съобразявам времетраенето за готвене на отделните ястия със седмичните ангажименти.
Подготвям си някои неща от предната вечер или просто сутринта вадя от фризера в хладибника това което ще ми трябва за вечерта.
У дома това е перфектния режим.

# 61
  • Мнения: 655
много хубава тема Peace

ние пазаруваме събота и неделя основните неща Peace

ама не мога да си правя седмично меню,защото го мисля ден за ден,каквото ни се е прияло Partyготвя вечер по1-2 неща,за да има нещо за другия ден на обяд Peaceи задължително нещо сладко Mr. Green


а за болната ми тема Метро не ми се говори ooooh! ooooh!два пъти имах вече "ембарго" от мъжа ми да стъпвам там Laughingе,по-голяма набутвация от този магазин няма Laughingизлизам с какви ли не излишотии от там,ама да ме питаш защо са ми и аз не знам hahaha hahaha hahaha

# 62
  • София
  • Мнения: 12 554
Находката -  като гледам лентичките ти - ти си вкъщи  Mr. Green А това е основна разлика с работещите мами, които ползват седмично меню именно, защото няма време да се готви всяка вечер.

# 63
  • Мнения: 655
нана 77,аз мила отскоро съм вкъщи,работих до последно Peaceама и тогава си беше така-мисля докато съм на работа каква ще е вечерята и ако нещо ми липсва,по пътя го купувам Peaceно много рядко ми се налагаше,защото аз готвя с няколко основни продукта,които винаги са в списъка за съботно-неделното пазаруване Peace

# 64
  • Мнения: 286
аз нямам много добри условия за готвене, понеже не сме направили кухнята още, и затова сега въртя 10на ястия (с леки вариации), като гледам да правя, за да стигат за по 2 пъти, супите за 3 пъти. От време на време правя и нещо съвсем различно. Готвя всеки ден, защото обичаме прясна храна. Имам един малък котлон, имам и уред Actifry, а и ... барбекюто на откритата веранда  Whistling
Като направим всичко по къщата, ще се постарая да разнообразя менюто. Сега залагам на това да има стабилно ястие, внимавам да го сготвя добре.
- картофи, ориз, боб, леща, риба, гъби, яйца, зеленчуци, спагети, макарони -  това е - на манджа или на супа; плюс салати

Общи условия

Активация на акаунт