Отговори
# 150
  • Мнения: 1 559
Всъщност, баницата е доста евтина храна. Но не здравословна.

баницата Е здравословна храна. разбира се, не и ако ядеш само това.

Домашната баница е евтина и пълноценна храна. Изобщо имаме много вкусни типично български ястия- с картофи, боб и др., които са здравословни и излизат освен това и доста евтино.

Как може да ви роди главата че едно тестено от бяло брашно, при това супер мазно, може да е здравословна храна?  Сложи и мекичките още малко!

Баницата е едно традиционно ястие.Води се пълноценно ,може би точно защото е калорично(т.е. пълно с енергия),и спомага ако си изпънат по цял ден на нивата да ровиш картофи и разни други земеделски неща newsm78...или да опъваш каиша в някой фабрика (както се е бачкало като цяло в миналото).Нямало е офиси,нямало е толкова компютри по заводите...нямало е толкова агенции за имоти,толкова магазини с продавачки бъркащи си в носа(да не се засегне някой,просто епитет Laughing....наблюдение от празните магазини в моловете във Варна например).Хората са бачкали здраво, и затова е трябвало да се хранят и здраво.
Сега начинът на живот се промени,повече застояла работа.....Така че и менюто ни се променя. Peaceвсе по модерни ставаме Joy

# 151
  • Мнения: 4 586
Когато парите не стигат, не се води здравословен начин на живот.
Здравословният начин на живот е привилегия на богатите.
Когато ти е малко одеалцето, като си завиеш през глава, ти се отвиват краката,
като завиеш краката, ти се отвива д-то и т.н.

# 152
  • София
  • Мнения: 62 595
Много култури имат тестени ястия като баницата, но бедата за затлъстяването не се крие в това. На баницата нищо й няма като ядене, стига да е приготвена както трябва - предимно с яйца и сирене, вместо недостигът им да се компенсира с олио и мас. И от ядене на мекици един-два пъти в месеца никой не е затлъстял. Всичко е въпрос на количества и редуване на храните. Разбирасе, ако някой се тъпче само с мазните купешки баници или мекици ще затлъстее, но ако си хапва достатъчно много и разнообразни храни със зеленчуци и плодове нищо няма да му стане. В същото гадно меню слагам всичките видове бързи закуски.
Прави ми впечатление, че все повече мои познати (колеги и други хора, с които се е случвало да говоря на тема храна), дори с деца все по-малко готвят. И то не защото са върли привърженици на салатите или суровоядството, а просто защото не им се занимава. Просто минават покрай щандовете с готови или полуготови храни и купуват оттам. Дето американците им викат на тези храни обработени. Ами, естествено, че това е нездравословна храна! Супата, например е в немилост, както и всяко обикновено ядене, но което изисква човек да запредне ръкави и да се изцапа.

# 153
  • Мнения: 2 042
Възрастните хора, които сами произвеждат, например се хранят здравословно. Всичко от собствената градина - лук, чесън, домати, картофи, моркови, ябълки. Месото и млякото, което е от домашните животни е здравословно. Има голяма разлика във вкуса на яйца, купени от супермаркет , от тези на домашните кокошки.  С две думи - и пари да имаш пак може да ядеш нездравословни храни - бекони, суджуци, скара, пушени меса, торти, кока-коли.  Рядко виждам мъж да яде ябълка или кисело мляко с овесени ядки.
Аз се радвам, че в моето семейство никой не обича суха храна, ядем основно готвени ястия - телешко варено, картофена яхния с пиле, супа /борш/ - с всичко: картофи, грах, кисело зеле.

# 154
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Всъщност, баницата е доста евтина храна. Но не здравословна.

баницата Е здравословна храна. разбира се, не и ако ядеш само това.

Домашната баница е евтина и пълноценна храна. Изобщо имаме много вкусни типично български ястия- с картофи, боб и др., които са здравословни и излизат освен това и доста евтино.

Как може да ви роди главата че едно тестено от бяло брашно, при това супер мазно, може да е здравословна храна?  Сложи и мекичките още малко!
Ксения, ти сигурно не хапваш нищо, което съдържа брашно?! Всъщност тестото в баницата не е много, преобладават яйцата, сиренето и киселото мляко. Мазното- както си я направиш, аз също не обичам мазнотии. Пълноценна храна е, защото съдържа и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати.
Мекичките- абсурд да ги сложа, правя максимум 3-4 пъти в годината. Но баницата е съвсем различно нещо.

# 155
  • Мнения: 2 759
                           Уф, аз уж да си оправя правописната грешка, пък то какво стана... Нейсе.

                     Колкото до фрешовете... не съм сигурна дали не става дума просто за мода... Допреди десетина години не виждахме нито банани, нито портокали, нито никакви екзотични и цитрусови плодове. Лятно време плодове, зимата - компоти и чайове. И си растяхме съвсем здрави и жизнени.
Е, айде сега! Откак се помня, още от татово време, сезона на бананите и портокали винаги е бил зимния. Винаги са се намирали плодове и през зимата. Друг е въпросът че някога не разполагахме с тази техника, пък и хората са си консервативни и се придържат към традиции в храненето...
                     Всъщност аз го написах доста общо. А портокали и банани виждахме по 2 бройки на човек (децата) през зимния сезон (ясно е кога  Twisted Evil). Истината обаче е, че тогава плодовете бяха много по-трайни: имахме домашно грозде до след Нова Година, също и пъпеши и дини по мазетата. Отделно тикви, земни ябълки, дюли и т.н.т. А сега дюли кой изобщо яде? Гроздето в определен момент ставаше на стафиди. И ябълки имаше през зимата. Абе доста родни плодове. Безхимично.

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 11:35 от Виргиния

# 156
  • София
  • Мнения: 6 369

Как може да ви роди главата че едно тестено от бяло брашно, при това супер мазно, може да е здравословна храна?  Сложи и мекичките още малко!

баницата съдържа балансирано съчетание на яйца, мляко, сирене, масло и брашно, което я прави една идеална закуска. супер мазни са баничките от спомените ти от кварталната баничарница, но не и баницата по оригинална рецепта.

преди десетина години работех с едни американци, които пощуряха по баниците и разказаха, че това е супер хит в храненето, според последните проучвания. защо французите не страдат от сърдечно-съдови заболявания така масово, както някои други развити нации? защото консумират много точно тая комбинация от сирене, мляко, яйца (под формата на други кулинарни изделия, разбира се) плюс червено вино.

мекичките са друго нещо и тях не сме споменавали.

# 157
  • Мнения: 4 380
Ксения, ти сигурно не хапваш нищо, което съдържа брашно?! Всъщност тестото в баницата не е много, преобладават яйцата, сиренето и киселото мляко. Мазното- както си я направиш, аз също не обичам мазнотии. Пълноценна храна е, защото съдържа и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати.
Мекичките- абсурд да ги сложа, правя максимум 3-4 пъти в годината. Но баницата е съвсем различно нещо.

В баницата преобладават яйцата? Shocked Това да не е омлет, бе Рени? Баницата е тестено изделие от бяло брашно така както са кифлички, тутманичета, рогчета, мекички, погачки и още купища други съвсем традиционни брашнени/тестени произведения.

jam, ако баницата не е теглена с олио, а разточвана с брашно, тя е по-малко мазна, но много по-"хлябна" и тестена. Мазна с олио, или мазна с масло, не е от кой знае какво значение когато става въпрос за бяло брашно. Спомени от баничарници нямам. Аз съм яла и ям домашни баници.
По-голяма глупост за френското хранене от сравнението с баниците не бях чувала.

# 158
  • София
  • Мнения: 62 595
Зависи от баницата. На един пакет кори спокойно се слагат минимум 4 яйца и поне половин кило сирене, за да стане баница, а не някакво жалко тестено подобие на такава. Съмнявам се домакините масово да месят тесто и да точат кори за баница.

# 159
  • Мнения: 4 586
Ксения, сложи на кантара яйцата, сиренето, млякото и си запиши.
Посла измери опаковката на киселото мляко и черупките от яйцата.
Това показание извади от записаното число, получената разлика сравни с тегло Нето на опаковката на корите за баница, после сподели.
Всяка уважаваща себе си домакиня има кантарче в кухнята.
Разбира се, че ти се храниш най-здравословно, по това твърдение спор няма.
Сигурно си набивала като невидяла блини, варенки и пелмени, ама сега си голяма кукундела.

# 160
  • Мнения: 4 380
Зависи от баницата. На един пакет кори спокойно се слагат минимум 4 яйца и поне половин кило сирене, за да стане баница, а не някакво жалко тестено подобие на такава. Съмнявам се домакините масово да месят тесто и да точат кори за баница.

С готови кори и някои видове мързеливо редене може да се постигне малко ефект на пудинг по-скоро отколкото на баница. Но с готовите кори достатъчното количество мазнина е особено важно за многолистност. Икономиш на брашненост, раздаваш на мазност.
Абе не споменавайте баницата при здравословните храни изобщо, че е просто смехотворно. Храна като храна. Не толкова вредна като други, но не и здравословна.

# 161
  • Мнения: 4 380
Ксения, сложи на кантара яйцата, сиренето, млякото и си запиши.
Посла измери опаковката на киселото мляко и черупките от яйцата.
Това показание извади от записаното число, получената разлика сравни с тегло Нето на опаковката на корите за баница, после сподели.
Всяка уважаваща себе си домакиня има кантарче в кухнята.
Разбира се, че ти се храниш най-здравословно, по това твърдение спор няма.
Сигурно си набивала като невидяла блини, варенки и пелмени, ама сега си голяма кукундела.

Що набиваЛА?  Laughing Аз и сега си набивам с кеф ако знаеш. С още по-голям кеф сладоледче, шоколадче или тортичка, но не разправям глупости за здравословност на гореспоменатото.

# 162
  • София
  • Мнения: 6 369
Ксения, обоснови се за глупостта от сравнението на френското хранене със сирене и бел леб и баницата?

на пакет готови кори от 400 грама, аз лично слагам 5 яйца, 400 грама сирене, 400 грама кисело мляко и около половин чаена чаша олио, дори по-малко. тва ако е мазно, аз съм трамвай.

франсетата да не би само черен хлеб да набиват? аз поне не съм видяла някой там да пазарува и да се храни с такъв. махат бели франзели със сирене и масло, та ушите им пукат. а по-ниската честота на сърдечно съдови заболявания при тях е статистически факт.

истината е здравословното хранене се крие в БАЛАНСИРАНОТО хранене, а не в екстремите.



# 163
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Ксения, ти сигурно не хапваш нищо, което съдържа брашно?! Всъщност тестото в баницата не е много, преобладават яйцата, сиренето и киселото мляко. Мазното- както си я направиш, аз също не обичам мазнотии. Пълноценна храна е, защото съдържа и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати.
Мекичките- абсурд да ги сложа, правя максимум 3-4 пъти в годината. Но баницата е съвсем различно нещо.

В баницата преобладават яйцата? Shocked Това да не е омлет, бе Рени? Баницата е тестено изделие от бяло брашно така както са кифлички, тутманичета, рогчета, мекички, погачки и още купища други съвсем традиционни брашнени/тестени произведения.
Не яйцата, а плънката, коята съдържа и яйца. Поне баницата, която се яде в къщи е такава. И нито е тестена, нито е мазна. Няма нищо общо с изброените от теб тестени произведения.

# 164
  • Мнения: 4 380
Това за французите звучи като средната температура на хората в болницата.
Храненето на французите няма нищо общо с баниците. НИЩО. Французите баници не ядат. Това е балканска кухня, още един французин не съм видяла да си прави баници.

Баланса също е нещо като средна температура. Баланс между кое и кое? Между вредни и невредни храни? От много балансирано хранене сме я докарали до там тази статистика със ССЗ. Имаме си ние един такъв тъй наречен "канадски гид за хранене", разработен според т.нар. правила на балансирано хранене и с цел да конкретизира и обективизира тази теория. Той препоръчва конкретно съдържание на храни, продукти и количества за всяко хранене. Сава Богу че не се хранят хората по него, че да сме надминали и задминали по килца американците. То е за прасета този "баланс". Бутай в устата от всичко, без значение каква помия става в стомаха. За какви количества пък става дума, направо невероятно. Не ми говори за баланси моля ти се! Балансът за всеки човек означава различни неща. И това е думата с която най-редовно хора които си нямат хабер от здравословно хранене се "замерят". Здравословно хранене и баланс не вървят ръка за ръка. Защото за всеки конкретен човек здравословен е различен баланс. Аз даже ще премълча относно стотиците изследвания в областта на храненето и купища нови теории, които абсолютно категорично отхвърлят всякакви баланси.

Конкретно в случая с баницата не говорим за начини на хранене и баланси, а за здравословна и нездравословна храна.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт