Отговори
# 165
  • Мнения: 4 380
Ксения, ти сигурно не хапваш нищо, което съдържа брашно?! Всъщност тестото в баницата не е много, преобладават яйцата, сиренето и киселото мляко. Мазното- както си я направиш, аз също не обичам мазнотии. Пълноценна храна е, защото съдържа и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати.
Мекичките- абсурд да ги сложа, правя максимум 3-4 пъти в годината. Но баницата е съвсем различно нещо.

В баницата преобладават яйцата? Shocked Това да не е омлет, бе Рени? Баницата е тестено изделие от бяло брашно така както са кифлички, тутманичета, рогчета, мекички, погачки и още купища други съвсем традиционни брашнени/тестени произведения.
Не яйцата, а плънката, коята съдържа и яйца. Поне баницата, която се яде в къщи е такава. И нито е тестена, нито е мазна. Няма нищо общо с изброените от теб тестени произведения.

Значи и с баница няма нищо общо. Рени не става въпрос ВИЕ каква баница ядете. А що е то баница по принцип.

# 166
  • София
  • Мнения: 6 370
Значи и с баница няма нищо общо. Рени не става въпрос ВИЕ каква баница ядете. А що е то баница по принцип.

айде тогава дефиниция на "баница по принцип", ако обичаш.... оригиналната рецепта, с референция... ако ти не можеш, довечера аз ще ти дам такава - от дебелата тухла "Българска народна кухня".

# 167
  • София
  • Мнения: 6 370
Ксения, имах те за по-умна, отколкото явно си.

не си способна да направиш елементарен анализ на елементарен текст, за да го обориш.

1. не съм писала, че французите ядат баница. писала съм друго. ако можеш да го разбереш - дискутирай по него.

2. балансирано хранене е дефинирано понятие в храненето. ако не знаеш какво е - потърси. става дума за правилен от медицинска гледна точка баланс между основните хранителни групи. хранителна пирамида рингс а бел?

изобщо, време е да приключим безплодната дискусия и някои от нас да се отдадат на работа, а други - на самообразоване.

# 168
  • Мнения: 4 380
Ти да не желаеш да ми оспорваш образованието? Накъдето си тръгнала, аз от там се връщам.

Какво си писала за французите? Че тяхното сирене с вино е равно на нашата баница.  Laughing  Нямам и желание за никакво оборване на подобни глупости.

Ето ти баници в нета колкото щеш- все тестени и вредни. Не си търси книгите.

http://images.google.ca/images?hl=fr&um=1&q=%D0%B1%D0%B0 … art=0&ndsp=20

# 169
  • Мнения: 4 586
И темата е "Как се води здравословен начин на живот, когато парите не стигат?"
Когато има кинти бол, и баба знае.
Гледали сме филми, виждали сме екологично чисти храни,
пакетирани в целофан с печат с червен восък и сертификати. На астрономическа бих казал /за нас/ цена.
Не ти оспорваме нито образованието, нито здравословния начин на живот.
Когато в тема всеки втори постинг е твой, се притесняваме за здравето ти.

# 170
  • Мнения: 2 388
Тук малко на Готварския заприлича, ама аз не разбирам за какво мляко говорите в баницата ( прясно или кисело )?

Аз слагам: един пакет кори, 5 яйца с половин кг сирене, една чаена чаша газирана вода с едно яйце и половин пакетче масло ( от тези малките, които са ). С олио намазвам само тавата.

# 171
  • Мнения: 4 586
Най  хубава става баницата с домашно прясно мляко, което се сварява, като стане топло колкото за бебе му се капва мая за сирене и то става акто пихтия, като желирано. Това нещко му се слага малко сол, счупват се яйцата върху него и се поразбърква с ръка, колкото да се спукат жълтъците. С това се залива баницата, след като е препечена малко, колкото корите да получат лек загар. Отгоре става с преливащ цвят, шаренка, зависи къде е било белтък, къде жълтък. Като се изпече, се напръсква с вода и похлупва докато изстива да се задуши, да омекне. Захлупва се със връшник, софра, в краен случай с голям капак.

# 172
  • Linz
  • Мнения: 11 619
xenia, щом наричаш баницата "вредна храна", кое наричаш полезно?
Ето една баница "по принцип" (тази изглежда има и спанак) от твоя линк, къде толкова го виждаш това тесто?

# 173
  • София
  • Мнения: 6 370
xenia, моят дядо почина на 88 години. баба ми е на 94 и още е жива и с ума си. живяли са и в периоди на голяма беднотия - война, купони, комунизъм. знаеш ли колко вредно тесто са изяли? идея си нямаш, драга.

това може би ще ти подскаже, че "здравословното" ти хранене и хранителни мании вероятно не са факторът, който ще те доведе до ръба на второто ти столетие.

аз образованието ти не оспорвам, щото не знам какво е - компетентна си по толкова много въпроси. аз ти оспорвам умението да водиш дискусия и диалог, да анализираш писмен текст и други някои характеристики на интелигентността, които имат малко общо с типа на образованието.

# 174
  • София
  • Мнения: 62 595
Хей, стига са тези баници, че ми се напълни устата със слюнка! Crossing Arms  Ще трябва да тормозя децата да врътнат една баница, че те са по-големи майстори от мен.

# 175
  • София
  • Мнения: 6 370
Най  хубава става баницата с домашно прясно мляко, което се сварява, като стане топло колкото за бебе му се капва мая за сирене и то става акто пихтия, като желирано. Това нещко му се слага малко сол, счупват се яйцата върху него и се поразбърква с ръка, колкото да се спукат жълтъците. С това се залива баницата, след като е препечена малко, колкото корите да получат лек загар. Отгоре става с преливащ цвят, шаренка, зависи къде е било белтък, къде жълтък. Като се изпече, се напръсква с вода и похлупва докато изстива да се задуши, да омекне. Захлупва се със връшник, софра, в краен случай с голям капак.

Вълк, мани недей... тва вреднооооо, вредноооооооооо....  Laughing

# 176
  • Мнения: 4 300
Оплюнчих се докато чета за баниците:)
Всякакви съм правила между другото- вити, редени. С дебели домашни или с тънки фабрични кори. С яйца, с кисело млко, с прясно мляко, с газирана вода, с лимонада. С гъби, с кисело зеле, с кайма.
Ох   Flutter chef Embarassed

Вълк, между другото баницата може и да се орбъща- така я правя понякога- след като се извади от фурната както е с тавата се обръща надолу, като подпирам тавата с три купички. Така от висенето става по пухкава.

# 177
  • Мнения: 4 586
Чувал съм за висящата баница, но не съм постъпвал така.
Пропуснала си с настъргана жълта тиква.
Някои хора обичат баницата сладка, нищо че е със сирене. За такава, като се извади от фурната, се поръсва веднага с две шепи захар, да се разтопи и полепне. Също е много готено.
Различните рецептори - за горчиво, сладко, солено, кисело са на различни места по езика, така му правиш кефа на две места едновременно.

# 178
  • Варна
  • Мнения: 2 268
истината е здравословното хранене се крие в БАЛАНСИРАНОТО хранене, а не в екстремите.
Ще добавя само това, че е желателно храните да са без консерванти и хормони.
Четох само последните страници, признавам, но ми направи впечатление, че не се е уточнило никъде, какво аджеба, се разбира под задравословно хранене? Всеки си хвърля твърдения във въздуха и се надпреварва да убеди другите в правотата си. Някак се размиват границите, когато понятията не са уточнени. На този принцип спора може да продължи до безкрайност.

 

# 179
  • Мнения: 14 654
Здравословното хране е това, което осигурява на организма ти нужната енергия, за да работи, като същевременно не те трови с хормони, добавки и химикали, които по принцип не са храна. Също е важно как комбинираш продуктите, за да не си задръстваш организма с разни несмилаеми комбинации. Разбира се, количествата също са важни, за да може погълнатото да се преобразува в енергия, а не в мазнина.
Оттук натакък, за всеки е различно здравословното хранене - не всеки усвоява еднакво бързо и пълноценно различните храни.

Общи условия

Активация на акаунт