Рецепти от Израел и приятели... ІІ част

  • 61 022
  • 168
  •   1
Отговори
# 135
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Mentha , чете се темата, аз няколко пъти я четох, копирах си няколко неща и когато успях да приготвя нещо - тогава реших да пиша Wink.
Ще съм ти благодарна , ако пуснеш и нови рецепти Hug.
А така приготвено пилето ще се прави много често у дома - много се хареса и на скъпият, и на децата Wink.

# 136
  • T"A
  • Мнения: 2 515
 Hug

Нещо бързо за приготвяне, кратко за описване, за почитателите на масло и ароматни хапки   chef



Масло с аромат на лешници и мащерка
рецепта на майстор-готвач Аарони - от тук

Продукти:
100 гр масло
1 ч.л. листа от мащерка (изсушена мащерка ползвахме, но прясна, за да е все още ароматна)
1/2 ч.ч. печени и обелени лешници
2 скалидки чесън

Приготовление:
Всичко се слага в миксер, който мели, до получаването на еднородна смес. След това увиваме в хартия за печене и найлон отвън и слагаме да се стегне в хладилника.
 
Много е вкусно с топъл хляб или на препечена филийка за бърза закуска  Grinning

# 137
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Mentha , копирах си го това масло, много вкусно ми звучи Wink.

# 138
  • Пловдив
  • Мнения: 440
  bouquet за страхотната идея за маслото. Направих го, а скоро ще направя и едни пикантно - с по-лют привкус.

# 139
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
за да раздвижа малко темата , качвам снимки на банановия кекс (угат банана)  под формата на мъфини приготвен от дъщеря ми по специален случай- пристигането на леля ѝ в Бг.
http://jakinik.snimka.bg/cooking/kulinariya.344829.20377007

# 140
# 141
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
jakinik , браво на дъщеричката ти  Hug.
Копирала съм си го банановият кекс, чака ред Wink.

# 142
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
jakinik , браво на дъщеричката ти  Hug.
Копирала съм си го банановият кекс, чака ред Wink.
благодаря, голяма помощница ми е Heart Eyes
за кекса няма да съжаляваш, много е вкусен и не може да не се получи Laughing

# 143
  • Мнения: 2 755
Имам питане за маринованите лимони - като салата може ли да се използват, не са ли твърде кисели? Лимоните в България със сигурност са пръскани - след добро измиване подходящо ли е да се мариноват? Колебая се между израелската рецепта, защото избягвам червения пипер, заради алергия на детето  и една алжирска       http://www.receptite.com/recepta.php?r=6871
     Все пак искам и да е вкусно и за става за гарнитура, мезе или салата.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 22:21 от acer

# 144
  • Мнения: 5
   Лютеница  в домашни условия.

Моето семейство оби4а лютеница , та правя малки коли4ества , но 4есто.  Във фризера имам пе4ени и обелени  4ушки /абе  бая работа си е .../  За предпо4итане  е  4ушки капия - намират се на определени места в Яфо и Бат ям. Но става и с гамби , но по - бавно се изпарява голямото съдържание на вода в тях.
  
  съставки :
      

         1/     1.5 - 2  кг  4ушки
          2/    1 не голям патладжан
          3/    2 малки моркова / или 1 по-голям/
          4 /    3 малки кутийки ресек агваниот/ дом пюре/
          5/     кимьон - едро смлян
          6/     сол  -  на вкус
          7/     малко захар 1-2 каф .л.
           8/    олио   1 до  1.5 чаша    


       Приготвяне:

        Печем чушките и патладжана  ,    увиваме ги в найлонова торба , истиват и изпускат сок ,     който се стараем да  изцедим максимално. Oбелваме , из4истваме семената .
       Моркова варим на кръг4ета в налък съд.                                         
   Това вси4ко смиламе .        
    Аз смилам в малка ръ4на машинка за зелен4уци .          Може да се използва такава за месо или  миксер.      
   Сместа се слага в  голяма тенджера , добавя  се олиото / постепено/   и запо4ва сгъстяването ,   което не  е бърза процедура .     Много се бърка с дървена лъжица .  
   Към края  се прибавя  доматеното пюре и подправките.
    Сместа се сипва  гореща в буркан4етата  и се обръщат. В хладилника могат  да се запазят  за 3-5 седмици /ако са добре затворени -  да образуват  вакум .
    Добър  апетит!    chef
        
    

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 17:45 от viokla

# 145
  • Мнения: 1 283
Здравейте мили момичета! Скоро бях на културно събитие, което обединяваше всички етнически общности.Всички трябваше да представят техните майсторски умения в националното богатство на кулинарията.  Останах очарована от вашата кухня.  bouquet Поздравления за златните ръце на жените като вас!
Снимах две от нещата и ще помоля за рецептите - благодаря предварително  Hug Hug








# 146
  • Мнения: 490
Пепика, еврейската(израелската) кухня обединява редица ястия от цял свят, пренесени в еврейската кухня по време на диаспората.
    Първото ястие тишпищи е от испанската кухня, пренесено от сефарадските евреи и мисля, че рецептата е една и съща с испанската, но ще потърся типично израелска за да преведа. По начина си на приготвяне прилича много на турската баклава Peace
    Второто е бурекас, подобно на нашата баница, сръбския бурек и т.н. балкански варианти. Част от наследството на Османската империя и по тези земи. В Израел се прави с различни пълнежи- картофено пюре, сирене, спанак( както и баниците Grinning).
        Ето рецепта за Тишпищи:
       Съставки:
      2 чаши брашно
      2 чаши грис
      1 пакетче ванилия
      1 пакетче бакпулвер
      1 чаша олио
      1 чаша вода
      1 пакетче маргарин (300гр)
      100 гр орехи
      белени бадеми или кедрови ядки( да не са предварително печени)
      1 лъжица захар
      1/2 лъжица канела
      25 гр. сусам
      За заливката:
      1 и ½ чаша вода
      1 и ½ чаша захар
      1 лъжица лимонов сок
 Начин на приготвяне:
  Маргаринът, олиото и водата се слагат на котлон и се разбъркват до еднородна смес.
В отделна купа се смесват брашното, гриса и бакпулвера и ванилията. Прибавяме към първата смес постепенно до получаване на тесто.Получава се меко тесто, което се меси и се разделя на 2 части, едната част се разстила на дъното на намазана тава, поръсва се плънката и се покрива с втората кора.  (от орехите, ядките, сусама захарта и канелата се прави плънката)
Разрязва се на квадрати или ромбове и се пече на средно загрята фурна, за около 40 мин. Като се опече и стане златисто се вади и се залива със сиропа.
   ПП.  Не съм я изпробвала, буквално съм я превела от иврит рецептата
     Всъщност вече е давана рецепта за този сладкиш, в последствие видях Embarassed
      Ето я другата рецепта

Последна редакция: чт, 30 сеп 2010, 07:26 от mimkis

# 147
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
mimkis , не ми се отваря линка нещо Sad.Много ме заинтригува този десерт Heart Eyes.

# 148
  • Мнения: 1 283
Благодаря ти mimkis  bouquet
 А рецептата за борекас никой ли е няма?  newsm78

# 149
  • Мнения: 22 867

Гледах, гледах рецептите и не видях такава за ябълковия сладкиш на Шула Модан. Разкошен е, невероятно вкусно нещо Heart Eyes, като го започна, спиране няма........Embarassed Нека го има и в тая тема. Peace

Общи условия

Активация на акаунт