Рецепти от Израел и приятели... ІІ част

  • 61 016
  • 168
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 610
Пепика- ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10441855#msg10441855  Mentha е писала за Бурекас .  Simple Smile

# 151
  • Мнения: 490
   Аелис, оправих го линка, отваря се вече Peace
     labrex, уникална тема, аз си падам точно по такива сладкиши, не толкова по торти. Сега ще трябва подред да ги правя рецептите Grinning

# 152
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
mimkis , благодаря ти, много вкусно звучи този сладкиш.

# 153
  • Мнения: 1 798
labrex,благодаря за споделената рецепта Hug
Снощи го спретнах сладкиша с ябълки Heart Eyes

# 154
  • Мнения: 22 867
labrex,благодаря за споделената рецепта Hug
Снощи го спретнах сладкиша с ябълки Heart Eyes

delicate, чудно изглежда!  chef  bouquet И май си успяла да карамелизираш орехите за сместа отгоре. При мен станаха орехи в захарно-маслена смес, нещо не щя да се разтопи тая захар дори и на огъня, не знам от какво е newsm78, но пък маслото беше вкусно, с аромат на масло, слава богу, и сладкишът пак си беше вкусен. Изобщо, страшно го харесвам това сладкишче! Heart Eyes Peace

mimkisHug Hug Hug

# 155
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Благодаря на Tali Dan за рецептата за Кадурей шоколад , чудни :

# 156
  • Мнения: 7 420
Аелис,и в другата тема видях тези топчета,много са хубави!Непременно ще ги опитам!  Heart Eyes Grinning

# 157
  • Мнения: 610
Mentha- вчера правих твоето Масло с аромат на лешници и мащерка и много ни хареса .  Simple Smile
Благодаря ти за рецептата !  Hug  bouquet



# 158
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Близначкова,  Hug    bouquet тъкмо да прогоните вирусите с чесънчето  Mr. Green

Ние имаме нова страст у дома - салата от настърган карфиол, ще гледам да пусна рецептата тези дни, че сега карфиол има в изобилие  Grinning


Вики, твоята лютеничка отдавна ме изкушава, мисля да захранвам малкия с нея  Mr. Green, само трябва да намаля количеството продукти и да адаптирам пропорциите (имам малко чушки просто...)

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 11:23 от Mentha

# 159
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
Аз само да се похваля, че направих Бобалерецептата я има на първа страница Peace
много вкусно се получи. Аз го използвах за гарнитура  и много се хареса вкъщи Laughing съжалявам само,че не успях да го снимам  Sad.

# 160
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
близна4кова, просто о4ите ми останаха в това масло, много вкусно ми изглежда дори да се  краде с лъжи4ката! дай ,мента и ттвоята салата,4е имам карфиол и го мъ4а в момента да го правя нещо по-така!

# 161
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Извинявам се за забавянето

Преди няколко месеца опитах тази салата и оттогава и отделяме специално място на трапезата ни  Grinning Ставало е дума и преди, че тук карфиолът се яде и суров, пресен в салати, а отделно аз много обичам карфиол. Обаче когато ни поднесоха за първи път тази салата, даже не си и помислих, че основната и съставка е карфиол (чудех се какво е това зеле  Mr. Green)
Салатата прилича на външен вид на табуле, но няма нито бургул, нито кускус в нея. По рецепта на майстор-готвач Ерез Комаровски  Grinning На иврит може да се намери из нета -пр. линк



 Табуле от карфиол (табуле-кровит)на Ерез Комаровски

Продукти:
1 средна глава карфиол - настъргана на ренде или накълцана в кухненски комбайн
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка мента
1 връзка див сибирски лук или 5 стръка зелен лук (само зелената част)
сокът на 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
зехтин с любов Simple Smile
Забележка:
с пропорциите може да се играе, аз не винаги ги спазвам дословно, често слагам 1 цяла връзка магданоз; освен това 1 връзка магданоз в България=1/2 връзка магданоз в Израел  Peace

Приготовление:
Мерудията се нарязва на ситно и се обърква с карфиола, подправя се, оставя се да преседи 15-20 минути, за да поеме вкусове, и се сервира.

Аз го стържа на ренде, но съм убедена, че в кухненски комбайн ще е по-лесно и бързо - всеки път си казвам, че от следващия път - ще слагам карфиола в комбайн...

# 162
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Mentha , копирах си рецептата - ще го направя тези дни и ще се похваля Wink.

# 163
  • Мнения: 155
Момичета преди време бях правила някои от публикуваните тук рецепти. Много вкусни се получиха, благодаря ви. Имам и книгата " The complete guide to traditional jewish cooking", от нея също всичко, което съм правила, е било много вкусно. И с това се изчерпват моите познания за еврейската кухня. 

Тия дни реших да направя кодафа от The complete guide to traditional jewish cooking. Там пише че традиционно се прави с кадаиф, но те предлагат вариант с кус-кус. В общи линии, кус-куса се залива с вряла вода, след като водата се абсорбира се добавя масло и яйце. Сместа се разделя на две. Половината се слага във тава, отгоре се намазва със смес от рикота, моцарела и 2 лъж мед, слага се другата половина от кус-кусената смес. Пече се около 15 мин. след това се запича само отгоре на грил докато се получи хрупкава златиста коричка. Отделно се прави сироп от мед, малко вода, шафран, лимонов сок. Кодафата се сервира топла със сиропа.

Тъй като никога не съм яла кодафа, реших че ако не се сиропира предварително, няма да е достатъчно сладка. Освен това нямаше да се изяде още топла. Затова въпреки, че според рецептата трябваше да се залее със сиропа при сервирането, аз сиропирах изпечената кодафа. Остана ми малко сироп, които слагах след това при сервирането. Обаче това го отчетох като грешка впоследствие, защото предварително залятата кодафа беше поизгубила от аромата на сиропа, а този, който слагах впоследствие, беше много по-ароматен и вкусен.

Въпроса ми е, ако знаете, достатъчно сладко ли става ако все пак не се сиропира предварително,? Това ли е нормалния начин по който се приготвя и яде? Потърсих информация в интернет, но намерих само препечатки и интерпретации на същата тази рецепта от "Тhe complete guide to traditional jewish cooking"

# 164
  • София
  • Мнения: 167
Пепика, рецептата за точно този борекас е следната:

1 кофичка кис.мляко + 1 ч.л. сода + 1 кофичка олио + 1-2 ч.л. сол + брашно колкото поеме, да стане меко тесто, колкото мекото на ушенцето
плънката е от яйце, сирене и варен картоф.
отгоре се маж с яйце и се ръси със сусам.

Аз у дома обаче намалявам количеството олио на около 100-120мл. Резултатът също е много добър, но не толкова хрупкав и не толкова мазен.

Общи условия

Активация на акаунт