Как се прави оригинално българско кьополу?

  • 49 903
  • 63
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 175
Кьополу с домати  Shocked
Аз го правя с печени патладжани, печени чушки, орехи, чесън, лимонов сок и сол на вкус, както и олио/зехтин. Баба ми беше от странджанския край и така ме е учила и наистина слагаше и тахан, като на Блондиня рецептата.

Аз пък на твоите орехи мога да се оцъкля шокирано  Mr. Green

Печен патладжан, печени зелени и червени чушки, домати, магданоз, сол, оцет, олио и чесън. Това е моят вариант.
И да се цъклим и да не се цъклим, ела на гости с едно кьополу, аз ще направя от моето и ще си ги мерим  Mr. Green Иначе няма спор домати с патладжан и чушки е супер вкусно, ама е лютеница, а не кьополу  Mr. Green


Е как лютеница  Rolling Eyes,лютеницата нали се вари,след това. А като гледам и двете рецеоти са популярни,та не бих казала,едното е къополу,другото не е.

# 61
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
В крайна сметка кьополуто не е оригинално българско  hahaha , то затова всеки си го прави както му харесва.

# 62
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Патладжан и печена капия (може и една -две червени) 1:1, на 1 кг  - 1 зелен домат, магданоз, чесън, чубрица, олио, сол.
Смилам с машинката печените и обелени капии, които съм поръсил със колкото сол ще слагам, патладжани, смилам и магданоза, чесъна и чубрицата. Сега слагам прясна. Отбелязвам чубрицата, защото според мен много върви с печена капия, а пък не я видях в повечето рецепти. Преобладаващата подправка е чесънът, после чубрицата и магданоза. Запържвам цялата смес със слънчогледово олио, докато поизлезе водата. За да намаля пърженето, оставям опечените и обелени зеленчуци да се изцедят около час.

# 63
  • Мнения: 156
Патладжан и печена капия (може и една -две червени) 1:1, на 1 кг  - 1 зелен домат, магданоз, чесън, чубрица, олио, сол.
Смилам с машинката печените и обелени капии, които съм поръсил със колкото сол ще слагам, патладжани, смилам и магданоза, чесъна и чубрицата. Сега слагам прясна. Отбелязвам чубрицата, защото според мен много върви с печена капия, а пък не я видях в повечето рецепти. Преобладаващата подправка е чесънът, после чубрицата и магданоза. Запържвам цялата смес със слънчогледово олио, докато поизлезе водата. За да намаля пърженето, оставям опечените и обелени зеленчуци да се изцедят около час.


според мен без пържене е много по добре. Аз най много харесвам когато всичко е печено на плоча на въглища. Така хем се опушва леко хем не е мазно.
и после си му слагаш олио или зехтин при хомогенизирането.

Общи условия

Активация на акаунт