повече за сусамовия тахан

  • 195 493
  • 203
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 144
Здравейте. Аз съвсем скоро научих за полезността на сусамовия тахан. На мен ми е препоръчан от лекар заради проблеми с гастрит и колит, които не се повлияват с лекарства. Искам да помоля, ако някой от вас има опит с лечение на гастритра и колита със сусам да сподели малко повече инфо. Много благодаря предварително.

# 61
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Вери, благодаря за идеята! Вече правя и домашен сусамов тахан, не само домашно фъстъчено масло. Суровия сусам купувам за 1.30 лв. в пакетчета от 200 г.

# 62
  • Мнения: 54
     Да споделя и аз - всяка сутрин от около година и повече закусвам със сусамов тахан, разбъркан с мед, пшеничен зародиш, а в последно време съм си добавила в сухата смес брашно от тиквени семки и смени орехи, смляни фини овесени ядки, лешници... Изяждам по около лъжица и половина две всяка сутрин, а цялата ми смеска е около 4-5 супени лъжици. Много добре ми се отразява като закуска, защото не обичам сутри да ям много твърди храни. Мога да изкарам до следобяд без да ям. Изкарах с тази закуска много лека и хубава бременност, а сега вече 6 месеца кърмя и мога да се похваля с много добро здраве и тонус. Може би от това, а може би и заради останалото ми хранене, но и щурката е със завиден хемоглобин за 6 месечно незахранено бебе (124). Килограми през бременността качих само 6 и половина, а сега с 5 по-малко от колкото като забременях.
    Понякога го слагам в сладкиши или в хумус.

# 63
  • Мнения: 58
Аз си ям сусам на зърна (семена?) и смятам, че е по-добре от тахана. За децата смиламе сусама с обуикновенна машинка за мелене на кафе.

# 64
  • Мнения: 289
Е, добре, де. Гледам, че много хора мелят сусама с машинка за кафе. А става ли на прах с нея? Всъщност на какво става?

# 65
  • Мнения: 5 713
Става, да. Но тъй като има в сусама мазнина, става нещо като паста.
Вела, няма за какво. Simple Smile

# 66
  • Мнения: 372
Използвам тахана в дресинга за салатата: слагам кисело мляко, 1-2 л тахан и смляно ленено семе. Много е вкусно.
Веднага се отрази, вече нямам запек както по-рано.

# 67
  • Мнения: 5 713
Киселото мляко пречи на калция в сусама да се усвои от организма. По-скоро лененото семе е помогнало за запека.

# 68
  • Мнения: 289
Вери, благодаря! Аз тахана го правя с пасатора директно със зехтина, но лененото семе ми се опъва. А пък не ми се даваха пари и за кафемелачка. Но ако върши по-добра работа... Може ли само по 1 супена лъжица ленено семе да се меле? Защото на пасатора му идва малко и аз слагам малко вода.
За запека - аз пък си мислих, че е изчезнал от сребърната вода. Thinking

# 69
  • Мнения: 372
Това е новост за мен, че киселото мялко пречи да се усвои калция от тахана? Сигурно ли е това?

# 70
  • Мнения: 446
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 16:02 от Sirmaa

# 71
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Sirmaa, най-вероятно единият е от белен, а другият от небелен сусам.

# 72
  • Мнения: 5 713
Тази тема не знам защо сега чак ми изскача...
Гледам никой не ме е поправил, а аз така съм заблудила Инес. В сусама има и желязо също и съм искала да напиша, че той не се усвоява като се консумира с кисело мляко. Мислила съм си за калция. Извинявма се.

г-жа Претенция, в кафемелачката меля и по 1с.л. Мисля, че ще ти свърши добра работа.

# 73
  • Мнения: 5 539
Вери, тъкмо мислех да те поправя за калция и желязото Wink

По време на бременността лекарят ми каза, че за да се усвои желязото, 2 часа преди и след приема на желязо не трябва да се приемат мляко и мл. продукти.

# 74
  • Мнения: 5
Аз също го използвам заради гастрит и язва и  ям всяка сутрин на гладно по 2 чаени лъжички или ок - 1 супена, смесен с мед.
Пробвала съм много видове, поради големия проблем със стомаха... включително вносен, но най-хубавия, който съм си купувала е от пекарната в началото на графа /ъгъла с Евлоги Георгиев/ - светъл на цвят - на Ябланица, за мен просто няма аналог.
Разликата между светлия и тъмния е в зависимост от това от какви сусамови семена е приготвен.
Може също да се приготвя и домашен, но това трябва да го пробвам Simple Smile)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=618.0

Общи условия

Активация на акаунт