Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо
Аз се сещам за някои неща, които да не правиш, за да не усвояваш добре желязото. Предполагам, че повечето са ти известни, но все пак. Ако ядеш месо, намали консумацията. Не яж тахана с кисели плодове и зеленчуци. т.е. съдържащи вит. Ц.
Хемовото желязо от животински източници, ако ядеш такова, да не се смесва с нехемово от растителни източници и да не се приема с витамин Ц съдържащи. Оксаловата киселина в някой зеленолистни зеленчуци също изглежда пречи на усвояването на желязото, но също така и вероятно е свързана и с извеждането на калция от организма и евентуална поява на камъни в бъбреците
За суровите кремчета не знам какво слагаш вътре, но ако има какао или черен шоколад, по-добре да ги замениш с рожково брашно, което доколкото съм чела е доста по-богато на калций и по-бедно на желязо.