повече за сусамовия тахан

  • 195 327
  • 203
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 898
Здравейте! От доста време периодично вземам сусамов тахан заради проблеми с калция. Интересно ми е да науча повече за това как вие го употребявате и за какво. Аз  го разбърквам с мед, но дали няма друг начин? Имам проблем с кр. захар и кг. Той и без това е доста калоричен. Знам, че суровият е по-полезен.Да, но ми мирише на мухъл. Вие сте наред  newsm03

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
слагам го в дресинга за салата - сусамов тахан, лимонов сок, сол и зехтин.

в кьопоолу, в хомус Peace

# 2
  • Мнения: 1 353
С мед го хапваме по една лъжица сутрин на гладно.

# 3
  • Мнения: 2 898
С мед го хапваме по една лъжица сутрин на гладно.

 Да, и аз така. А ти за какво го употребяваш? Соления вариант никога не съм пробвала  newsm78

# 4
  • Мнения: 196
Аз съм си направила смес от сусамов тахан и мед и си го мажа на филийка. Сусамът принципно е страшно полезен:

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
 
Сусамът това 2 милиметрово семенце е:

"за здрави кости, коса и дълголетие

Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:

Сусамът съдържа тези най-важни вещества:

20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества

витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:

калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.

този състав го прави подходящ при лечението на :

високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени

високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания

високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма

високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите

сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.

Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми.............


....една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:

100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"

Сусам при бременни, кърмачки, малки деца, подрастващи, активно спортуващи, млади и порастнали, здрави и болни, за здраве, красота и дълголетие!
 

# 5
  • Мнения: 1 353
Zahira™ е описала много подробно.

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
50/50 с чист пчелен мед.
Хапваме на гладно сутрин по една лъжица. На мен, щот ми е вкусно  Wink, а мъжът ми: за киселини, болки в стомаха, гастрит...
За децата: намазан на филия.  Peace

# 7
  • Мнения: 2 898
Zahira™ , браво! Толкова много информация! А имате ли предпочитания специално към някоя марка или нещо подобно? Виждала съм най-различни в магазините, но и изглеждат различно - цвят, гъстота. Също вкусът на печения е различен от този на суровия.

# 8
  • Мнения: 3 869
На мен таханът ми е тежък, трябва много серизон да го "разреждам" с други добавки, предпочитам суровият небелен био-сусам, който смилам и прибавям навсякъде към праната.
Много харесвам един варинт на пастет със сусамов тахан, нахут ситно настъргани тикнивчки и моркови (запарени), копър и мъничко чесън, но ми е трудоемко да го правя заради подготовката и обработката на нахута...

# 9
  • Варна
  • Мнения: 1 179
От къде го купувате гози сусамов тахан?
Аз използвам сусамово семе, но се чудя трябва ли да се смели както лененото семе или се разтваря и така в стомаха?

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Има го в здравословните магазини.  Peace

# 11
  • Мнения: 3 869
Анелиз, смели го непременно, защото е дребно, човек не успявада го сдъвче добре със зъбите и целите зърна просто си минават транзит през храносмилателната система, т.е. полза никаква.

# 12
  • Мнения: 2 898
От къде го купувате гози сусамов тахан?
Аз използвам сусамово семе, но се чудя трябва ли да се смели както лененото семе или се разтваря и така в стомаха?

 Има го  във всички по-големи супермаркети. Търси го на щандовете за диетични храни.

Анелиз, смели го непременно, защото е дребно, човек не успявада го сдъвче добре със зъбите и целите зърна просто си минават транзит през храносмилателната система, т.е. полза никаква.

 Точно така. Патила съм си от семенцата  smile3518 Губи се ефекта.

# 13
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Аз  правя на децата за закуска следната каша:
Слагам в дълбока чиния 6-7 и повече, доза на око, супени лъжици сусамов тахан и 3-4 лъжици, на вкус, захар.Разбърквам ги и разреждам с вряща вода по малко, бъркайки хубаво, да желана гъстота.И след това топят с мек хляб, та пушек се вдига.
А снаха ми слагаше по 1 лъжица тахан в попарата със сирене на племенницата.

# 14
  • Мнения: 5 591
50/50 с чист пчелен мед.
Хапваме на гладно сутрин по една лъжица. На мен, щот ми е вкусно  Wink, а мъжът ми: за киселини, болки в стомаха, гастрит...
За децата: намазан на филия.  Peace


Бенджи 2710 ,помага ли при подут стомах?

# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Не знам за подут стомах. Това е народна рецепта при гастрит и язва.  Peace

# 16
  • Португалия
  • Мнения: 3 963
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace

# 17
  • Мнения: 5 591
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace

Често след хапване дори и само на една филия хляб тонус и чаша вода ми се подува стомахът,киселини също получавам доста често.

# 18
  • Мнения: 681
Аз го мажа дирктно върху препечена филийка, но на тънък слой че е калоричен. Много ми е вкусно така. С мед не съм го смесвала, но чувам че е вкусно и ще взема да пробвам и така.

# 19
  • Мнения: 110
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)

# 20
  • Мнения: 681
Благодаря за идейката за бонбони, непременно ще я направя.

# 21
  • Мнения: 605
От малка много обичам сусам - поръсен върху каквото и да е  Mr. Green. Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Сусамов тахан съм си взела и също харесвам вкуса му, но не мога да ям от него сутрин, мислите ли че има проблем да се хапва вечер?
Дива коза, ще опитам твоите рецепти  Peace

# 22
  • Мнения: 2 898
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)

  Това е просто убийствено! Как ли се отразява на кг  smile3503  ?

# 23
  • Мнения: 3 869
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...

# 24
  • Мнения: 605
Meg!, ще го ядем и суров тогава  Peace
Опитах да направя бонбоните на Дива коза, но ми беше много мека сместа и не можех да я завалям на топчета  Thinking. Затова я разбърках в чаша с бадеми, маково семе и кокосови стърготини - вкусно е  Mr. Green.

# 25
  • Мнения: 657
Аз правя нещо като паланчикова торта със сусамов тахан.
Редя ред палачинка, мажа с тахан объркан с мед и отгоре поръсвам счукани орехи ,после пак палачинка и така колкото съм направила.Слагам в хладилника да стегне  и след 2 дена я няма Laughing

# 26
  • Мнения: 390
В Гърция по хранителните магазини продават тахан с мед, готово. Ужасно е вкусно. Едното бурканче е примерно 200-300 гр, в състояние съм да го изям цялото. Има го тахана и в други комбинации, но тази за мен е най-вкусната. Като чета тук по 1л...аз си хапвам мин по половин бурканче, единствено защото ми харесва, не като някаква профилактика. Е, всеки ден омръзва, ако ядеш по толкова, де.

# 27
  • Мнения: 1
Здравейте мами,

и аз се присъединявам към клуба на феновете на сусамовия тахан  Laughing

Ето и една рецепта от мен, която още не съм пробвала, но още в понеделник мисля да направя:

Продукти

    * 200 г сусамов тахан
    * 250 г мед
    * 1 ч.л. ванилова есенция
    * 1 ч.л. канела
    * 60 г стафиди
    * 200 г овесени ядки
    * 100 г орехови ядки
    * ром или коняк

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовия тахан, меда, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

Добър апетит!   chef

# 28
  • Мнения: 19 296
Слагам го в песто или хумус, но не ядем често такива.
Когато ми дойде музата да ям сусамов тахан, директно го разтварям в една чаша вода и го изпивам.
Трябва да се яде по 2с.л. на ден, за да има ефект за калция или за смъкване на холестерола. Ако има нещо неразтворено във водата (не може да стане хомогенна смес, защото е мазно), го изпивам наведнъж и не се усеща. По същия начин могат да се смелят в кафемелачка 2с.л. сусам и да се изпият в сок или вода. Това за тези, които не са почитатели на сусама.
Ето още интересно инфо за сусамовия тахан http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.60 . Мение 72

# 29
  • Мнения: 3 205
Аз използвам сусамовия тахан за лечение на запек. Сутрин си правя чаша мляко с 1 супена лъжица тахан и 2-3 супени лъжици овесени или пшенични трици. Млякото е обезмаслено. Правя си и домашен хляб с тахан - просто в рецептата замествам мазнината със същото количество тахан. Вкусът почти не се усеща в хляба. Мажа го и на филия вместо масло. Добавям си го и в овесените ядки (прясно или кисело мляко, сурови овесени ядки, сушени плодове). За няколко години така свикнах с вкуса, че вече ми е приятен.

# 30
  • Мнения: 5 539
Преди го ядях много с мед и прясно мляко. Не знам дали комбинацията с мляко е полезна, но е много вкусна, олекотява се сладостта и тежестта на комбинацията мед-тахан.

# 31
  • София
  • Мнения: 807
Купих си преди няколко дни и сутрин закусвам тахан с мед, овесени ядки, стафиди с топла вода разбъркано.

# 32
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Едва сега откривам тази тема.

Всеки ден си хапвам по една филия черен хляб намазана със сусамов тахан и кисели краставички за гарнитура.

# 33
  • Мнения: 5 597
Айде и аз в тахановата компания Wink
опитвала съм на Балчо,сега вземам  на ТРъндеви-Харманли.Жената обясни,че и двата вида,които предлагат( белен и небелен) първо дехидратират на 40 градуса,да се изпари водата,после мелят.

Въпроса ми е-при тази температура разрушават ли се полезните вещества ?


# 34
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Не би трябвало при 40 градуса да се променя състава, но при продължително дехидратиране, може би все пак търпи промяна.

На кутиите на Балчо преди пишеше, че сусамът е суров. Вчера обаче видях същите кутии с нов етикет - на всичките пишеше, че сусамът е печен. При което аз се отказах да си купувам.

# 35
  • Мнения: 19 296
До 42градуса не се разру6ават ензимите и витамините.

# 36
  • Мнения: 5 597
Не би трябвало при 40 градуса да се променя състава, но при продължително дехидратиране, може би все пак търпи промяна.

На кутиите на Балчо преди пишеше, че сусамът е суров. Вчера обаче видях същите кутии с нов етикет - на всичките пишеше, че сусамът е печен. При което аз се отказах да си купувам.
Балчо имат и суров и печен ,но суровия ми мирише неприятно и е много разреден  Peace

# 37
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
 Трапезица, благодаря за информацията. До сега съм попадала само на суров тахан на Балчо и вчера си помислих, че може би вече са решили да произвеждат печен, а то явно в магазина са решили да заредят само такъв.

# 38
  • Мнения: 3 869
Преди близо 2 г. бях взела един "буркан" суров тахан от един диетичен магазин и си го съхранявах в хладилника за по-сигурно. Сега се пробвах да купя от супермаркета, но всички видове бяха печени! А на мен печения ми е ужсане на вкус - нещо като карамел. Имате ли идея дали само в диетичните има качествен суров тахан? (в София)

# 39
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Не зная за София, но в Добрич освен в диетичния магазин суров сусамов тахан купувам от Кауфланд и магазините на СБА.

# 40
  • Мнения: 3 869
Благодаря ти, Вела! Имам СВА наблизо, ще потърся там   bouquet

# 41
  • Мнения: 5 597
Аз поръчах натурален тахан на Тръндеви-Харманли -обадих се на тел. на етикета,преведох парички  и го пуснаха по пощата.За 12 буркана от по 700 гр. ( всеки по 5,50 лв.) + 5,50 за доставка .Веднага преведох парите и го пуснаха,за майка ми го взех,тя каза,че е добре уплътнен и няма счупен буркан.

Доволна съм. Peace

# 42
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Интересно.

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Трапезица, точно на този производител го има и в Пловдив по здравословните магазини /6,50 -7лв. за буркан/

# 44
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
И в Добрич на диетичния магазин. Миналата седмица купих точно такъв и мисля, че беше 6.40 лв., но  не съм съвсем сигурна в цената. Виждала съм и по- малки буркани, но помня, че излизаше по- скъпо.

# 45
  • Мнения: 5 597
Трапезица, точно на този производител го има и в Пловдив по здравословните магазини /6,50 -7лв. за буркан/
На Опълченска е ок 6,30 даже Wink

Аз го поръчах за майка в Търново,тя каза,че там е по-скъп ( или го няма,не помня) Hug

# 46
  • София
  • Мнения: 369
на пазара на Димитър Петков, продават суров тахан с мед, който ми е мнооого вкусен!
случи се така обаче, че пробвах енергийния метод на Дона Идън и напоследък все се получава, че не е полезно за мен....

обичам да си правя хумус обаче от чист суров тахан
и да вметна, че нахута като се накисне една нощ във вода и става като крехка ядка, която лесно се смила, яде и т.н.

 Peace

# 47
  • Мнения: 5 597
не е по темата,ама друго такова странно  нещо като нахута не съм яла,дано е супер полезно,че още съм в потрес от вкуса
( веганска салата с кълнове от нахут).

Мед и тахан ми е фаворита,мога да ликвидирам по кило за седмица.Които се качват на седалището ми после  Laughing

# 48
  • Мнения: 3 869
Да си споделя и аз нахоткат, че скоро питах тук..
Във Фанстастико, на диетичния щанд има суров тахан както от белен (водят го бял или светъл), така и от небелен сусам (тъмен се води)! Много се заравдах. Цената беше 3+ небеления и 4+ за беления, но не мога да се сетя грамажа... Вероятно около 400 гр.

Кълнове от нахут аз не съм яла, но иначе ми е особено вкусен добре сварен и обелен. Мммм...

# 49
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Суров домашен тахан

Така си приготвям домашно фъстъчено масло от сурови фъстъци в блендера, но си мисля, че сусама няма да успея да го смеля достатъчно фино /във фъстъченото масло остават малки трошици/. Само, че нищо не ми пречи да опитам.

# 50
  • Мнения: 3 869
Вела, на опаковката на моя таха пише "100% сушен суров сусам". Аз редовно меля в кафемелачката и слама на зърнени закуски, супи и салати, доста финно се смила, но чак на тахан не съм го докарвала. Замислих се след като прочетох надписа на опаковката дали трябва да го суша преди да го меля (имам дехидрататар, не ми е проблем сушенето...)

# 51
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Вярно е, че така пише на етикета, но си мисля, че сусамът купен от магазина не е прясно добит и сигурно е изсъхнал вече по складовете. Можеш да пробваш с по- малко количество и по двата начина и да видиш кой ще ти допадне повече.

Когато правя фъстъчено масло не обработвам допълнително фъстъците. Само си купувам сурови белени фъстъци и става чудесен вкус /купеното фъстъчено масло щом е от печени фъстъци също има дехидратация./ Единия път, като не намерих сурови белени фъстъци пробвах и с фъстъци, които аз обелих - не беше сполучливо.

# 52
  • Мнения: 3 869
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстиците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace

# 53
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстъците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace

Нямам идея по какъв начин са махнати люспите на суровите белени фъстъци. Може би както казваш все пак ги подлагат на топлинна обработка, защото действително на вкус са различни от небелените. И маслото също беше много различно, когато сама ги обелих. Не ми хареса и повече не съм правила, а в хладилника почти винаги имаме и сусамов тахан и домашно фъстъчено масло.

# 54
  • Мнения: 5 713
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.

# 55
  • Попово
  • Мнения: 687
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, така го хапва и майка ми заради костите, и сестра ми която има болен стомах... само децата не мога да прилъжа, макар че големия синковец расте вмомента доста на височина...

# 56
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.

Да. Както писах купувам си сурови белени фъстъци. Не зная как са обработени за да им махнат люспите, но вкусът им е по-различен от на суровите небелени фъстъци. Може би ги запичат съвсем леко, колкото да ги обелят по- лесно и затова и маслото от тях ми харесва повече, отколкото когато пробвах сама да ги обеля и после да направя масло.

# 57
  • Мнения: 19 296
Може да ги бланшират, както бланшират бадемите, за да ги обелят. Все пак не е лошо да се пита, за да не се ядат сурови.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 11:01 от Soleil*

# 58
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Не разбирам защо не бива да се ядат сурови, ако са здрави. Какво като са бобови растения?  В Интернет информацията по въпроса е доста противоречива. Преди имах колежка диабетичка. Тя всяка сутрин на гладно ядеше по една шепа сурови фъстъци, за да си регулира кръвната захар. А четох, че в сурово състояние се препоръчват и при други заболявания.

# 59
  • Мнения: 5 597
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, ...

Как се оттървате с толкова малко...аз като алкохолиците-без едно мога,с едно-не.Така е и с шоколада,докато не свърши ,не мирясвам.За тахана е поне 1/2 чаша  Laughing


За фъстъците бях чела/чула ,че съдържали някаква гъба ( ако вътре на зародиша-онова "червейче",като се разполови ядката-ако там е зеленикаво на цвят)

# 60
  • Мнения: 144
Здравейте. Аз съвсем скоро научих за полезността на сусамовия тахан. На мен ми е препоръчан от лекар заради проблеми с гастрит и колит, които не се повлияват с лекарства. Искам да помоля, ако някой от вас има опит с лечение на гастритра и колита със сусам да сподели малко повече инфо. Много благодаря предварително.

# 61
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Вери, благодаря за идеята! Вече правя и домашен сусамов тахан, не само домашно фъстъчено масло. Суровия сусам купувам за 1.30 лв. в пакетчета от 200 г.

# 62
  • Мнения: 54
     Да споделя и аз - всяка сутрин от около година и повече закусвам със сусамов тахан, разбъркан с мед, пшеничен зародиш, а в последно време съм си добавила в сухата смес брашно от тиквени семки и смени орехи, смляни фини овесени ядки, лешници... Изяждам по около лъжица и половина две всяка сутрин, а цялата ми смеска е около 4-5 супени лъжици. Много добре ми се отразява като закуска, защото не обичам сутри да ям много твърди храни. Мога да изкарам до следобяд без да ям. Изкарах с тази закуска много лека и хубава бременност, а сега вече 6 месеца кърмя и мога да се похваля с много добро здраве и тонус. Може би от това, а може би и заради останалото ми хранене, но и щурката е със завиден хемоглобин за 6 месечно незахранено бебе (124). Килограми през бременността качих само 6 и половина, а сега с 5 по-малко от колкото като забременях.
    Понякога го слагам в сладкиши или в хумус.

# 63
  • Мнения: 58
Аз си ям сусам на зърна (семена?) и смятам, че е по-добре от тахана. За децата смиламе сусама с обуикновенна машинка за мелене на кафе.

# 64
  • Мнения: 289
Е, добре, де. Гледам, че много хора мелят сусама с машинка за кафе. А става ли на прах с нея? Всъщност на какво става?

# 65
  • Мнения: 5 713
Става, да. Но тъй като има в сусама мазнина, става нещо като паста.
Вела, няма за какво. Simple Smile

# 66
  • Мнения: 372
Използвам тахана в дресинга за салатата: слагам кисело мляко, 1-2 л тахан и смляно ленено семе. Много е вкусно.
Веднага се отрази, вече нямам запек както по-рано.

# 67
  • Мнения: 5 713
Киселото мляко пречи на калция в сусама да се усвои от организма. По-скоро лененото семе е помогнало за запека.

# 68
  • Мнения: 289
Вери, благодаря! Аз тахана го правя с пасатора директно със зехтина, но лененото семе ми се опъва. А пък не ми се даваха пари и за кафемелачка. Но ако върши по-добра работа... Може ли само по 1 супена лъжица ленено семе да се меле? Защото на пасатора му идва малко и аз слагам малко вода.
За запека - аз пък си мислих, че е изчезнал от сребърната вода. Thinking

# 69
  • Мнения: 372
Това е новост за мен, че киселото мялко пречи да се усвои калция от тахана? Сигурно ли е това?

# 70
  • Мнения: 446
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 16:02 от Sirmaa

# 71
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Sirmaa, най-вероятно единият е от белен, а другият от небелен сусам.

# 72
  • Мнения: 5 713
Тази тема не знам защо сега чак ми изскача...
Гледам никой не ме е поправил, а аз така съм заблудила Инес. В сусама има и желязо също и съм искала да напиша, че той не се усвоява като се консумира с кисело мляко. Мислила съм си за калция. Извинявма се.

г-жа Претенция, в кафемелачката меля и по 1с.л. Мисля, че ще ти свърши добра работа.

# 73
  • Мнения: 5 539
Вери, тъкмо мислех да те поправя за калция и желязото Wink

По време на бременността лекарят ми каза, че за да се усвои желязото, 2 часа преди и след приема на желязо не трябва да се приемат мляко и мл. продукти.

# 74
  • Мнения: 5
Аз също го използвам заради гастрит и язва и  ям всяка сутрин на гладно по 2 чаени лъжички или ок - 1 супена, смесен с мед.
Пробвала съм много видове, поради големия проблем със стомаха... включително вносен, но най-хубавия, който съм си купувала е от пекарната в началото на графа /ъгъла с Евлоги Георгиев/ - светъл на цвят - на Ябланица, за мен просто няма аналог.
Разликата между светлия и тъмния е в зависимост от това от какви сусамови семена е приготвен.
Може също да се приготвя и домашен, но това трябва да го пробвам Simple Smile)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=618.0

# 75
  • Мнения: 2 641
Моля ви кажете какъв точно купувате. Peace

# 76
  • Мнения: 66
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile
тъмния е небелен и е по-полезон доколкото знам , а сппоред мен е и доста по-вкусен

# 77
  • Португалия
  • Мнения: 3 963
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile
тъмния е небелен и е по-полезон доколкото знам , а сппоред мен е и доста по-вкусен
май се различават като печен и суров  Peace

# 78
  • Мнения: 289
Знаете ли от къде мога да си купя небелен сусам? Аз купувам на кг за 5.50, но той е белен, а за да го обелят, изполват не знам си какво. Само в Зоя виждам, че го предлагат, но го няма в наличност. И така, много ще съм ви благодарна, ако ме ориентирате от къде да си купя небелен сусам, не тахан!

# 79
  • Мнения: 446
Добре де,  а не може ли да си купувам от този хубав сусам от пекарната на Графа и да го ям така - без да е смлян или приготвен някакси - пак по 1 лъжичка на гладно?


А по въпроса тъмен и светъл сусамов тахан - ще се обадя на фирмата-производител, ще ги питам и ще ви споделя. Те би трябвало да знаят Simple Smile

# 80
  • Мнения: 66
печен и суров е отделно , сусама може да е белен и печен или белен и суров , а по-тъмния определено е небеления , с едни миниатюрни черни точици седи небеления , обикновено на опаковката пише какъв точно е , аз само веднъж успях да си купя небелен но не запомних на коя фирма  е , ще го потърся тези дни и ще пиша пак

# 81
  • Мнения: 66
Ходих до магазина но го няма тъмния тахан вече.

# 82
  • Мнения: 3 869
Знаете ли от къде мога да си купя небелен сусам? Аз купувам на кг за 5.50, но той е белен, а за да го обелят, изполват не знам си какво. Само в Зоя виждам, че го предлагат, но го няма в наличност. И така, много ще съм ви благодарна, ако ме ориентирате от къде да си купя небелен сусам, не тахан!

Във всички био-магазини и в повечето диетични в Сфия има небелен сусам - мисля че беше 6 лв. и нещо за 500 гр. Цената е такава понеже е вносен, био... Но само такъв съм намирала, навсякъде в изброените магазини зареждат само от него, отделно има белен.
(био-магазините имат уеб-страници и онлайн каталози за поръчки, но не знам дали доставят в страната)

# 83
  • Мнения: 0
 По-тъмният сусамов тахан се препоръчва при проблеми с костите. Идеална храна за жени в менопауза и застрашени от остеопороза. Изключително полезен е и за малки деца, заради високото съдържание на калций. По-светлият е за проблеми със стомашно-чревния тракт.

# 84
  • Мнения: 66
намерих по-тъмния сусам на фирма ЕТ Тръндеви ЕООД стъклен буркан със зелен етикет 3 и нещо струваше

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
3 и нещо би трябвало да е малкият буркан, нали? Големите са по 6 -7лв..

# 86
  • Мнения: 66
да ,малък буркан  300 грама е

# 87
  • Мнения: 446
По-тъмният сусамов тахан се препоръчва при проблеми с костите. Идеална храна за жени в менопауза и застрашени от остеопороза. Изключително полезен е и за малки деца, заради високото съдържание на калций. По-светлият е за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Значи съм взимала "грешния" Simple Smile Ще го опитам и светлия. На етикета на тъмния пише: Натурален (изсушен смлян сусам 100%).
За софиянци - във фурната на Графа видях, че го продават, 3 и нещо. За сравнение - във Фантастико тъмният беше 3 и нещо, а светлият - 4 и нещо.

# 88
  • Мнения: 14
аз ям от 3-4 години сутрин на гладно 2-3 лъжици тахан и слагам 1 лъж.мед да не ми е много сладко
баща ми е диабетик и тахана го яде чист без мед а мъжът ми излекува гастрит с тахана  аз го купувам от арабските магазини на женския пазар лекар ни препоръча когато мъжът ми имаше проблем с стомаха

# 89
  • Мнения: 289
Здравейте,
Да ви питам какво ще кажете: от нета видях, че тахан се прави от смлени сусамови семена със зехтин, горе-долу от рода на 3/1(и аз така си го правех преди да унищожа един пасатор и един блендер Embarassed). Поръчвайки си от Тръндеви, ги питах каква мазнина използват, защото хич не ми се вярваше да слагат зехтин. Отговорът им беше, че мазнина няма. Само сусамови семена. Вие какво знаете по въпроса? Може ли тахан да се направи само от сусам?

# 90
  • Мнения: 3 869
Само от сусам се прави тахана, няма зехтин. Възможно е да се добавя сусамово масло...

# 91
  • Мнения: 289
Хм, добре. Успокои ме...Благодаря!
...Ама той много течен,бе...смятай колко полезно нещо се съдържа в тез семенца. Тц,тц,тц... newsm78

# 92
  • Мнения: 5 713
Може и да няма мазнина. При тях (големите производители) машините са съвсем други, много по-мощни. Плюс това, когато е печен, много по-лесно се превръща в тахан, но полезността му се намалява.
Ние го правим с малко мазнина, в блендер и не мелим предварително семената. В действителност, най-добре е мазнината да бъде сусамово олио. Слагали сме и зехтин, за да се улесни работата на блендера. 

# 93
  • Португалия
  • Мнения: 3 963
аз го правя на око,и за ползване на момента-в малки количества
пасатора ми върши чудесна работа-слагам100тина гр. суров сусам+1л зехтин+2-3 л.вода,колкото да не пръскат семената,сокато се раздробят  Peace

# 94
  • Мнения: 289
На мен с пасатора не ми ставаше толкова фин и хомогенен. Винаги имаше частички от семето. Освен това сметнах, че разликата с готовия не е много голяма,особено ако ще изгарям пасатори (е, последния път наистина попрекалих с 600гр. май бяха сусам и 200мл зехтин Confused). А вчера се натъкнах в една рецепта, че се слагал сусама в хладилника преди да се пасира. И ако загрее, докато пасатора се охлади, пак сусама в хладилника. Може би така по-лесно ще се пасира?! newsm78

# 95
  • Мнения: 3 869
г-жя Претенция, смели сусама първо в кафемелачка, става много фин и буквално на крем, ако се мели по-дълго време  Peace

# 96
  • Мнения: 289
Хм, и казвате, че няма да изгори тази кафемелачка(нямам все още) с 100-200г сусам?!

# 97
  • Мнения: 3 869
Аз ежедневно меля вякакви ядки - за мялко и за сосове. Мелила съм и големи грамажи накуп - примерно 200-300 грама за торта. Сусамът не е твърда ядка, просто е дребен, затова не се получава добре само с пасатор. С чопър за ядки от кухненски робот също става много добре.

# 98
  • Мнения: 289
Разбрах, благодаря за помощта,Мег!  bouquet  bouquet  bouquet

# 99
  • Мнения: 2 805
Една приятелка ми сподели, че давала на детенцето си сусамов тахан на сина й, който е почти колкото дъщеря ми. За подсилване на имунитета.

Та питанката ми е- давали ли сте на децата си на тази възраст тахан?

# 100
  • Мнения: 5 713
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?

# 101
  • Мнения: 2 641
И аз давам сусамов тахан.

# 102
  • Мнения: 2 805
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?

Благодаря Вери.

Ми притеснява ме, че е алерген. Силен.
Замислям се и  дали е подходяща храна за нейната възраст и дали има нужда от нея и съответно полза.

Моята приятелка го дава с мед. Аз и мед не съм и давала още.





Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 10:33 от Самсара

# 103
  • Мнения: 5 713
Аз сякаш спрях да гледам на храните като евентуален алерген, когато синът ми се самозахрани (около 9-я месец). Мед също е ял около/след годинката.
Сусамът е полезен заради калция и не само.

Самсара, ти ако искаш, смели сусам в кафемелачката и дай малко количество за пробата, около 1/2 ч.л.

# 104
  • Мнения: 3 869
Тъкмо щях да пиша, че човек (особено малко дете) трудно може да прекали със сума заради специфичния му вкус. С тахана е същото, ако не е размесен с нещо, т.е. количеството на сусама пак е малко.
Наскоро ми споделиха, че тахан с петмез от захарно цвеко било по-вкусно от варианта с мед, но в захарното цвекло има и много желязо, а комбинацията с калция от тахана убива усвояването и на двете. Засега нямам особен успех с тахана при детето, ползвам го на мнооого тънък слой под нещо друго на филийка. Иначе се усеща и не го иска. Но много обича сусомово мляко.
Апропо, Самсара, сусамовото мляко също е вариант за внимателно въвеждане. Така въведох първите ядки на 11 м., а след годинката вече съм давала в естественото им състояние.

# 105
  • Мнения: 5 713
Наскоро ми споделиха, че тахан с петмез от захарно цвеко било по-вкусно от варианта с мед, но в захарното цвекло има и много желязо, а комбинацията с калция от тахана убива усвояването и на двете.
Това не го знаех.
В сусама също има желязо.

# 106
  • Мнения: 2 805
Meg, за първи път чувам за сусамово мляко  Blush

Приготвя ли се или мога да си купя от био магазините?

Аз сега ще се разровя из темите за здравословното хранене на децата  Simple Smile

# 107
  • Мнения: 5 713
Приготвя се. Simple Smile

# 108
  • Русе
  • Мнения: 123
 Момичета,а сусамово кисело мляко правите ли си?Аз отдавна си мисля за такова,тези дни сигурно ще пробвам.Ако имате някакви съвети за приготвянето му,моля споделете! Simple Smile   bouquet

# 109
  • Мнения: 5 713
Аз не съм правила.

# 110
  • Мнения: 3 869
Момичета,а сусамово кисело мляко правите ли си?Аз отдавна си мисля за такова,тези дни сигурно ще пробвам.Ако имате някакви съвети за приготвянето му,моля споделете! Simple Smile   bouquet

Трябва да направиш самото изходно мляко по-гъсто; по-добре с накиснат сусам и после с уоприто пасиране или бендиране, за да е максимално богато млякото. Не знам дали солта за убиване на горчивия привкус няма да навреди на бактериите... По-добре го подкваси с говота закваска, а не със суровадка от кисело мляко.

# 111
  • Русе
  • Мнения: 123
 Благодаря!   bouquet

# 112
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Както споделих по-напред в темата почти всеки ден ям по една препечена филия пълнозърнест хляб със сусамов тахан. Малко по-нагоре на страницата коментирате усвояването на калция и желязото. Четох, че хранителните продукти, съдържащи калций пречат на усвояването на желязото от организма. Повдигам този въпрос, защото нивото на хемоглобина ми е много ниско - 87, при нормално от 120 до 160. Решила съм да повторя кръвната картина, преди да посетя лекуващият ме хомеопат, макар, че може би е наложително да посетя и хематолог. Определено предпочитам да опитам да повиша количеството на хемоглобина без да приемам традиционните лекарства, които хематолозите, изписват. Обаче, тъй като имам доста за качване, предполагам, че ще стане по- бавно. Искам да ви попитам някой имал ли е същия или подобен проблем? Не съм вегетарианка, но не съм и по месото. Т.е. по- рядко го консумирам. Млечните продукти обаче присъстват редовно в менюто ми. До сега само през бременността си съм имала ниски нива на хемоглобина и след прием на Тотема, за около месец ги нормализирах. Затова сега се чудя, дали е възможно редовната консумация на сусамовия тахан да е оказала влияние. Според това, което изчетох е добре, в случай, че не изключа напълно продуктите, съдържащи калций от менюто си, поне да  не ги приемам по едно и също време с храните, богати на желязо.

Разбира се, без изследване на нивото на железните йони, не може да се твърди със  сигурност,че точно те са причина за намаления хемоглобин. Тъй като обаче са най-често срещаната причина повечето лекари предписват лекарства за компенсиране на липсата на желязото, без да правят допълнителни изследвания, а това може да навреди сериозно, ако количеството на желязото не е намалено .

# 113
  • Мнения: 3 869
Вела, в момента точно се боря с желязо-дефицитна анемия - желязо 6 (долна граница), хемоглобин 105, при минимум 115
Ако правиш тестове, освен желязото, може да провериш и Б9 и Б12, защото те са следващата причина за анемия след желязодефицитната. Неудобното е, че тези метаболити не се покриват стандартно от ЗК, а спруват към 20 лв. всеки...
Калциято от млечните продукти пречи основно на усвояването на желязото; иначе в растителните има също голямо количество калций наред с желязото, но така или иначе нехемовото желязо по-трудно се усвоява, най-добре да има източник на вит. С същевременно. Нищо не ти пречи да си хапваш филийката със сусам, два часа по-късно да изпиеш една чаша запарка от листа на коприва Simple Smile


# 114
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Meg!, благодаря ти за бързия отговор!

В петък ще правя отново кръвна картина. Макар, че съм здравно осигурена, ще си я платя и попитах за изследвания на желязо, но ми казаха, че в тази лаборатория не правят такива. Сега ще попитам и за B9 и B12 .

Тъй като се лекувам с хомеопатия, не съм вземала направление от три години. Обаче пред вратата на личната лекарка има надпис с големи букви " Направление за специалисти няма" . И това на 2-ри декември. Всъщност не съм искала направление. Не виждам смисъл при наличието на такъв надпис.  Ниските нива ми ги откриха случайно от трудова медицина. Ако и на втората кръвна картина резултатите са същите се надявам лекуващият ме хомеопат да може да ми помогне. А мисля да пробвам и ТЕС, макар, че не зная  на какво точно се дължи ниския хемоглобин.

# 115
  • Мнения: 3 869
Вела, всяка година ти се полагат кръвни изследвания - поне ПКК, но сега и други неща вкараха. Това няма нищо общо с талоните за специалист.

# 116
  • Мнения: 7 418
   Употребявала съм сусамов тахан по време на  бременност,обаче от него (особено в комбинация с мед) страхотно ми се възпаляваше екземата на едната ръка.   Confused

# 117
  • Мнения: 1 232
Селма ме разби! Това възможно ли е да е от тахана?

# 118
  • Мнения: 3 869
Или точно от кимбинацията с мед?!?!
За мен тази комбинация така или иначе е спорна за ежедневна употреба, точно както мед с орехи... За цяр - да, иначе не бих...

# 119
  • Мнения: 7 418
  Не знам.Може и от меда да е....
  Но ще проверя (като отново го опитам,но без мед).  Peace Сега,само като помислих за тахана,веднага ме засърбя екземата.

# 120
  • Мнения: 3 869
Сусамът се води силен алерген, както и меда. Може би ти имаш изразена чувствителност към него...

# 121
  • Мнения: 7 418
Или точно от кимбинацията с мед?!?!
За мен тази комбинация така или иначе е спорна за ежедневна употреба, точно както мед с орехи... За цяр - да, иначе не бих...
  Защото меда е алерген ли?
  Или самата комбинация нещо не е сполучлива ?

# 122
  • Мнения: 3 869
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция. 

# 123
  • Мнения: 7 418
  Аха....
  Много благодаря за отговора!  Simple Smile

# 124
  • Мнения: 1 232
Днес си направих кускус с тахан. Много ми хареса. Утре ще пробвам попара.
Благодаря на Meq за информацията. Тъкмо мислех да го бъркам с мед и нещо се омотах. Обаче няма да правя такива грешки!
За деца на нашата възраст препоръчва ли се?

# 125
  • Мнения: 3 869
Ябълка, ако детето ти е дало някаква алергия към ядки, може да пробваш.
Моят няма алергии, ядки прояде около първата си годинка, тогава и сусамово мляко съм му давала редовно. С тахана се запозна преди година някъде, т.е. на година и половина или малко отгоре. Сега много го харесва. Най-редовно иска филия с тахан и лютеница Simple Smile

# 126
  • Мнения: 2
Здравейте!Аз съм Силвия.Имам проблем със едната става избягал ми е калция. Започнах да приемам сусамово семе и ленено семе смлени по 2-3 на ден,като сусама леко го препека да може да се меле по лесно.Добър резултат.

# 127
  • Мнения: 2
Силвия . по 2-3 чл. от дваете семена.Аз си смилам за 1 седмица да не изветрява.Купувам сама от сортови семена .Не от магазини готов или в буркан защото не се знае от кога е.Пресно,натурално

# 128
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Силвия, лененото семе е добре да се смила непосредствено преди консумация. За една седмица престой ще се окисли. Също не виждам смисъл да печеш сусама - и суров се смила  много добре.

# 129
  • Мнения: 5 713
И защо от сортови семена? Доколкото ми е известно там се обработват семената...по обикновените магазини също може да се намери лен и сусам цели зърна.

# 130
  • Мнения: 3 869
Семена за хранителни цели в никакав случай не се купуват от магазини за посадъчен матариал! Именно заради обработките.
Сусам се продава и био, и белен, и небелен, в диетичните магазани, както и ленено семе. Предвид скромните количества, в които се ползват, е разумно да се предпочетат биоваринтите.

# 131
  • Мнения: 45
Не успях да прочета цялата тема, затова ме извинете, ако въпросът ми вече е отговарян, но колко гр тахан има в 1 суп лъжица?

# 132
  • София
  • Мнения: 2 044
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...
Ужас Mr. GreenТрябва да се откажа значи от печеният сусам  ConfusedМного често запичам сусам и слънчогледово белено семе и поръсвам салатите,става убийствено вкусно  и ароматно Crazy

# 133
  • Мнения: 289
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция.  
Признавам си, че откакто прочетох това малко съм в чуденка за комбинацията от тахан с мед, която синът ми обожава сутрин. Че и аз, че и съпругът ми.
Наскоро ми попадна в-к Санитас на д-р Гайдурков, в който прочетох следното:
"Обобщено можем да кажем:
1. Не съчетавай животински белтъчини с въглехидрати.
2. Съчетавай повсеместно растителни белтъчини и въглехидрати."

Някакви коментари? Аз си признавам, че не съм въобще наясно с тази материя.

# 134
  • Мнения: 3 869
Гайдурков говори за бавните въглехидрати от пълнозърнестите храни и растителните белтъчини. В книгите си и в консултации съветва да се порзва минимално мед и ако може да се избягва. Вкъщи се ползва само за лекарство.

# 135
  • Мнения: 289
Благодаря! Имам още да чета много. Колкото повече чета, толкова повече виждам, че има още повече да се чете.  Confused

# 136
  • Мнения: 3 869
Благодаря! Имам още да чета много. Колкото повече чета, толкова повече виждам, че има още повече да се чете.  Confused

Всички сме така  Hug

# 137
  • София
  • Мнения: 5 247
Тук мисля, че мога да попитам този сусамов тахан, който се продава по магазините и пише натурален, дали е суров? на етикетите няма информация и затова не го купувам. Знам, че ако е печен не е добре. Търся суров. Даже наскоро в Пикадили се чудих все пак да го купя или не.

# 138
  • Мнения: 3 869
Има и суров и печен - разликата се усеща веднага във вкуса; от печения няма небелен, а от суровия има. В диетичните магазини най-вече се намира един - на Тъндеви ООД - той е добър; в скъклени буркани е; другите видове в пластмасови кутии е печен белен.

# 139
  • Мнения: 115
Много полезна тема. Аз се запознах със сусама и сусамовият тахан преди няколко години и от тогава са почти неотлъчно в менюто на моето семейство.

# 140
  • Мнения: 222
Момичета, имам няколко чуденки newsm78

Смилали ли сте сусамово семе в малък чопър и има ли последствия за чопъра?

Изчетох цялата тема  плюс видеото за смилане в блендър със зехтин , но се отказах да ползвам блендъра на робота за да не го изгоря.

С намерение съм да пробвам готов тахан, утре ще си го поръчам, но пък имам един пакет сусамово семе /купувано е за питки и др./ и много се изкушавам да опитам да смеля малко количество без никакви добавки. Зехтин и др. Дали ще стане нещо?

И още един въпрос - усвоява ли се нещо от сусама ако се приемат цели зърна - несмлени?

Благодаря ви!

# 141
  • Мнения: 5 713
Ако дъвчеш добре, ще се усвои.
В чопър не съм пробвала, но в кафемелачка- да и се получава.

# 142
  • Мнения: 2 641
Знаете ли Тъндеви колко време ще са в ремонт? Не мога да открия друг суров тахан на пазара, а техния продукт нямало да го има известно време....

# 143
  • Shumen, Bulgaria
  • Мнения: 155
Много хубава и полезна тема! Simple Smile
Давам още една идея за хапването на тахан.
Като дете съм яла попара от хляб и орехи и тахан. Много вкусно! Simple Smile
Ето още няколко идеи със сусамов тахан Simple Smile
http://www.tahan-bg.com/rezepti-s-tahan.html

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 10:08 от kasmetliika

# 144
  • Мнения: 115
Здравейте момичета,
много хубави рецепти kasmetliika, ще пробвам някой от тях.
Аз поне веднъж в седмицата закусвам някакъв плод(банан, ябълка, круша..., според сезона), нарязани, фурма, смокиня, няколко сушени сливи или кайсии,  каквото имам в момента, 1 суп. л. сурови белени слънчогледови семки, 1 с.л. сурови белени тиквени семки, маково семе,1с.л. смляно ленено семе, няколко натрошени ядки от орехи всичко това полято с 2с.л. тахан и кисело мляко.
Много е вкусно.
 

# 145
  • Мнения: 222
Ако дъвчеш добре, ще се усвои.
В чопър не съм пробвала, но в кафемелачка- да и се получава.
Благодаря ти Вери.

За дъвкането питах, защото майка ми каза, че  няколко седмици си вземала по една лъжица сутрин - така й била казала една съседка в провинцията.

Аз пробвах да направя тахан в малък чопър с два ножа (по височина един над друг) и стана супер. Но слагам неголямо количество. Правя го вече няколко пъти.

Отказах се  да си купувам готов тахан, поне засега, защото идея си нямам суровината, която използват каква е. Факт е, че определено си е удобство да отвориш буркана  и да гребнеш, вместо да  охлаждаш и смилаш. Но от друга страна мисля, че като е смлян току що не се е окислил и съответно променил по състав.

# 146
# 147
  • Мнения: 822
В момента имам сусамов тахан "Дубайска шатра" купен от Женски пазар. Много ми харесва като вкус и консистенция. Ям го с мед.

А от къде мога да си купя български сусамов тахан и коя марка препоръчвате?

# 148
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Лично аз предпочитам на Тръндеви натуралния сусамов тахан. Купувам редовно от големите буркани.



Снимката е линк.

# 149
  • Мнения: 222
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция. 

Love&Light не разбирам много какво казваш.
бързи-бавни въглехидрати и в същото време мазнини-белтъчини?
Мазнининте определено не са въглехидрати. Нито белтъчините впрочем.
И какви отпадни продукти? От комбинацията на кое с кое?

# 150
  • Мнения: 3 869
Ами ядките съдържат много мазнини и белтъчини, а медът си е бързи въглехидрати.
Знам, че за цяр се пропърчва понякога мед с орехи и тогава според мен е ОК, но ей така ежедвно да се консумира мед с ядки може да има обратен ефект. Бързите въглехидрати като цяло пречат на доброто храносмилане на другите вещаества приети заедно с тях и от това може да има най-различни последици (не е задължително да ги има!!).

Понеже съм фен на заленчуците, намерих удобен и вкусен начин за хапване на сусамов тахан с тях - тахини!   chef

# 151
  • София
  • Мнения: 3 291
Каква е разликата между тахан и тахини? На вид и двата буркана ми изглеждат еднакво.

# 152
  • Мнения: 5 713
Тахини казват на някакъв солен сос, в който има тахан.

# 153
  • София
  • Мнения: 4 878
Тахини не е ли гръцката дума за тахан?

# 154
  • Мнения: 5 713
Да...
Но ето виж как е навлязло в българския език:
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/07/04/falafel_with_tahini_sauce/
примерно...

На мен не ми се връзва да се нарича и сусамов тахан. Таханът е един - от сусам. Всичко останало е паста, масло и т.н.

# 155
  • София
  • Мнения: 3 291
Тахинито, което купувам има същия вкус като тахана, разликата е единствено в това, че едното е гръцко. Определено не е сос. Явно си е тахан.

# 156
  • Мнения: 3 869
Не знам гръцки, вероятно на гръцки "тахини" означава просто тахан. Иначе познавам "тахини" единствено във формата на леко пикантен сос и точно такова много ми харесва.

# 157
  • Мнения: 5 713
Да, аз ви писах по-горе, че тахан на гръцки е тахини. Wink

# 158
  • Мнения: 502
Много полезна тема! Мег, от къде се снабдяваш с тахини? От известно време много ме влече да хапвам тахан с мед, мога да изям цяла чаша с тази смес и се чудя дали това не означава някакъв дисбаланс - например липса на калций или на мазнини (след сериозно отслабване през лятото).
Имате ли наблюдения кога ви се хапва повече и дали иам връзка с цялостното ви меню?

# 159
  • София
  • Мнения: 4 878
Аз злоупотребявам с тахан с мед откакто спрях сладкото. Използвам го като заместител на вредните сладка.

# 160
  • Sofia
  • Мнения: 4 015
сусамов тахан и мед ми е вече закуската, много помага при проблеми със стомаха.

# 161
  • Sofia
  • Мнения: 26 381
Аз си го прибавям към бананови шейкове и е много вкусно

# 162
  • Мнения: 5
Някой може ли да ми каже откъде да купя брашно от тахан.Майка ми е с остеопороза и казаха , че това е добро средство при заболяването.Благодаря.

# 163
  • Sofia
  • Мнения: 26 381
...не съм чувала за такова брашно...но суровия сусамов тахан е много полезен при остеопороза

# 164
  • Мнения: 5
Казаха ми брашно....но ако не намеря май това е вариант....как се консумира?

# 165
  • Sofia
  • Мнения: 26 381
на ден по 2-3 с.л.чист/малко задавя/ или разбъркан с мед,прави се и дресинг за салати,може да се пасира с плодове или мляко,варианти много....и все е много вкусен,като халва

# 166
  • BG
  • Мнения: 390
Току що приготвих на мъжа ми следното: 1 ч.л. сусамов тахан, 1 ч.л. мед, 1 к.л. пектин на прах, 1 ч.л. ленено брашно разбъркано в 1 к.ч. кефир.
 Grinning я кажете дали се грижа за здравословното хранене на мъжо.

# 167
  • Бургас
  • Мнения: 10 827
Сусамов тахан използвам само като съставка, когато приготвям хумус.
Не знаех, че може да се хапва чист сусамов тахан просто ей така- изглежда ми малко гнусен. Но щом казвате, че с мед е ОК ще взема да пробвам. И без това съм все с храносмилателни проблеми.
Тази вечер ще правя хумус, а на сутринта ще изям една лъжица тахан с мед.

# 168
  • Мнения: 0
Знам че малко излизам от темата, но по въпроса с желязо-дефицитната анемия мога да споделя аз какво правя. Преди 7г.  се оказа, че хич го нема желязото в депата т.е. 1,1 при хемоглобин 83/ да поясня, изследванията ми ги направиха в ЦЕНТЪР ПО ХЕМАТОЛОГИЯ- СОФИЯ, иначе тук в бургас, месец преди това желязото го бяха изкарали 14- демек в нормата, сестра ми не миряса докато не си отнесох дупето до софето за изследвания/, та както и да е - първоначално желязото и хемоглобина го дигнах медикаментозно, а после започна захранването т.е. да си го доставям с храната и така минах на рибоци и месо, но сурови еееее не съвсем, обработени все пак но не и термично. С две думи /е повечко са / ето рецептата: рибата/ да е дива от моретата и океаните, а не от ферми/ се изчиства , махат се главите и опашката и се слага в съд с морска сол/бг/ и се слага малко вода до нивото на солта, престоява мин. 6часа, изважда се от солта и се слага в съд на течаща вода  30мин., отцежда се , отделят се всички кости, и се отваря като книга за слагане на подправките, които сте приготвили предварително- сладък червен пипер, лют едро смлян червен пипер, натрошен бахар, копър, чесън сушен на люспи. полагат се подправките и рибата се затваря и увива в домакинско фолио, като хубаво се пристяга и се мята във фризера, след три дни е готова за консумация. По същият начин се приготвя и месото само че след 3дни се изважда в хладилника за 2дни и после пак се връща във фризера/прави се за да може да се поемат подправките от месото/ и след това се слага да се суши в хладилника, а там където имате студена суха зима може да се суши навън, после пак във фризера и когато решите вадите размразявате и консумирате. иначе за месото трябва да е без мазнини контра-филе, бон-филе  и подправките са по вкус без бахар и копър, а чесъна на гранули, може и с чубрица, но на мен ми дразни стомаха и я избягвам. Така поддържам много добри нива на желязото и хемоглобина, никакъв проблем /за тези дето си патят от анемия си ги знаят какви са отраженията за косата, ноктите, кожата и концентрацията и и какво ли още не/. И мляко, млечни изделия и яйца не се консумират с рибата и месото защото пречат на усвояването на желязото, пише го и в листовката на медикаментите, когато се взимат такива/в по-преден пост  също беше споменато относно Fe в сусама/.

# 169
  • Мнения: 2 070
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace

# 170
  • Бургас
  • Мнения: 10 827
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace

Мисля, че таханът е подходящ при стомашни проблеми от сорта на гастрити и стомашни язви.
Така както описваш нещата при теб може би става въпрос за дисбактериоза. Наблягай на пробиотиците в количество 30 милиона живи бактерии на ден и ги съхранявай винаги в хладилник. Трябва да ги пиеш доста дълго време, за да има ефект.
А таханът не пречи и човек без проблеми да си хапва от него. Само че по-ограничено, че е много калоричен.

# 171
  • Мнения: 11 737
Аз съм с гастродуоденит, колит, имам проблем и с тънките черва и от време на време възпалявам жлъчката.
По съвет на позната започнах преди време сусамов тахан именно заради запек, а и ми казаха, че влияе много добре на стомаха, като цяло.
Всяка сутрин по една чаена лъжичка на гладно. Трудно се преглъща, но не е болка за умиране. Simple Smile
Влияе като цяло много добре на стомаха и храносмилането. Не съм имала запек, докато го пих.
После започнах с Пектин (български на прах, пиех го само с малко вода), който ми действа по абсолютно същия начин.
Много съм доволна. Simple Smile
И сега пия Пектин.

# 172
  • Мнения: 3
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?

# 173
  • Мнения: 11 737
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?
Почти във всеки по-голям супермаркет съм срещала. Или на щанда с диетични храни, или където има щанд с изложен мед за продажба.
Има бял и кафяв сусамов тахан. И двата са хубави, но повечето предпочитат май белия.

# 174
  • Мнения: 3
 а за нахут да знаеш нещо :Д благодаря ти междодругото

# 175
  • Мнения: 5 713
В Пикадили, Кауфланд, Билла. В последния е най-евтин нахутът.

# 176
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Нахут /освен в хипермаркетите/ има и по по -големите квартални супермаркети, както и в магазините за здравословни храни.

# 177
  • София
  • Мнения: 4 878
Има и ленено-сусамов тахан, който повече ми харесва.

# 178
  • Мнения: 596
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?

Ето и от тук може да си поръчаш:

http://ezdrave.com/product/209/susamov-tahan-naturalen-250-gr.html

# 179
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.

# 180
  • Мнения: 135
  bouquet Малко неподготвена влизам в темата.По повод стомашните проблеми.За киселини става ли да се използва сусамовия тахан и как   bouquet  bouquet  bouquet

# 181
  • Мнения: 596
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.

Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace

# 182
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
И вкъщи харесваме този на Тръндеви. Купувам главно тъмен, рядко бял. На вкус повече ни допада тъмният.

Защо да го поръчваш? Има си го по магазините за хранителни стоки и по здравословните магазини.
В кварталния ни магазин големият буркан е 6,30лв.

За стомашни проблеми - всяка сутрин на гладно /преди всичко друго, вкл. и кафе/ по една супена лъжица /50:50 смес пчелен мед и тахан/ Помага при язви и гастрити, но за да има полза, трябва да се взима редовно т.е. всеки ден, и продължително време - поне няколко месеца. Но пък е полезно и вкусно "лекарство" Simple Smile

# 183
  • Мнения: 1 806
Привет. Имате ли представа за ставни болки дали помага сусамовият тахан?

# 184
  • Мнения: 681
Еее, няма как да помогне при ставни болки. Ставата почне ли да се износва, работата е сериозна. Но като храна е полезен, все нещо ще извлече организма, което е в полза и за ставите. Но, само толкова  Peace

# 185
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 735
Аз вече няколко пъти пиша как си приготвям суров сусамов тахан, понеже тук не съм виждала, макар че използват много сусам в приготвяне на разни тестени изделия. Когато приготвих за първи път от накиснат сусам стана доста горчив Sick ама си го изядох. После изоставих идеята и си рекох, като си ходя у българско ще си купя. Идеята беше да отскочим и до Турция, но сега с тези размирици, вероятно ще се разминем с пътуването до там.
След около няколко месеца ми хрумна да изкисна сусама. Идеята ми дойде, докато приготвях маслини, понеже са горчиви трябва да се изкиснат. Речено сторено. Да,ама забравих сусамените семена накиснати за цял ден. Бре, ами сега, нямам време да меля. Изплакнах и пак залях с вода, но сложих в хладилника, за всеки случай. Така семената ги изкиснах за два дни. После ги измих отново, оставих да се изцедят , добавих малко морска сол, зехтин и пасирах. Иска се по-продължително пасиране, защото семенцата са мънички и не се смилат добре, така че пасирам за по-дълго време с почивка, за да не  загрея много сместта. Имах малко накиснати бадеми та добавих и тях. Стана много вкусно. Правя си често суров тахан.А, забравих, добавям и малко лимонов сок,да речем половин лимон. Отивам да ви дочета Hug

# 186
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
...
Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace

Не съм влизала скоро във форума и не зная дали въпросът е още актуален, но да отговоря.

Купувам го от диетичния магазин в Добрич и лично аз предпочитам натуралния. Големият буркан беше 6.80 лв. Последния път го взех за 7 лв. Някой по-напред в темата беше писал, че си поръчал от производителя едно кашонче.

# 187
  • Мнения: 596
Момичета,благодаря за инфото за сусамовия тахан на Тръндеви,но аз не съм открила такъв по магазините,където пазарувам и купих на Балчо от Била,сравнен в съотношение цена/грамаж с този на Тръндеви, е по-скъп и по-малко,иначе е вкусен.

# 188
  • Мнения: 5 713
Виждам, че си от София. На Балчо големи буркани има на пазара в Младост 1. Бяха по 5.90.

# 189
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 735
Да споделя още малко опит за това, как да си приготвим сусамов тахан.
В събота си накиснах сусамов тахан. Вчера, докато се криех от топлото и си четях книжка, ми дойде идеята да добавя към сусама кокосов орех. Бях настъргала и замразила, това, което ми беше в повече.
Та ето какво обнових:добавих лъжица настърган кокоорех, сокът от половин лимон и лъжичкаа мед. Пасирах и резултатът е много много приятен. Така, за закуска малко разнообразие.

# 190
  • Sofia
  • Мнения: 26 381
...как си накиснала сусамов тахан.. Thinking

# 191
  • Мнения: 45
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad

# 192
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 735
Е, как да не се нарека Голяма бяла птица Laughing Написала съм сусамов тахан, но имах предвид сусам суров,сусамови семенца непечени, сурови. Много грижи от здравен характер. Пардон! Не се хващайте за думата. Написла съм една безмислица, ама народът не дреме! Ох,шегичка Hug
Иначе, ако не накиснете сусама е горчив!

# 193
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.

# 194
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 735
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.
Да, вярно. Зависи от уреда, с който се смила. Аз преди време си закупих един по-мощен пасатор и мели много фино.
А на мен суровият сусам ми горчеше и затова изкисвам. Предполагам обаче, че предварително накиснат става по-лесен за мелене.
И още нещо, не добавяйте лимонов сок. Видя ми се малко киселичко, та предполагам, че без лимонов сок, ще е по-приятно.

# 195
  • Мнения: 3 743
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad


Аз се сещам за някои неща, които да не правиш, за да не усвояваш добре желязото. Предполагам, че повечето са ти известни, но все пак. Ако ядеш месо, намали консумацията. Не яж тахана с кисели плодове и зеленчуци. т.е. съдържащи вит. Ц.
Хемовото желязо от животински източници, ако ядеш такова, да не се смесва с нехемово от растителни източници и да не се приема с витамин Ц съдържащи. Оксаловата киселина в някой зеленолистни зеленчуци също изглежда пречи на усвояването на желязото, но също така и вероятно е свързана и с извеждането на калция от организма и евентуална поява на камъни в бъбреците Peace

За суровите кремчета не знам какво слагаш вътре, но ако има какао или черен шоколад, по-добре да ги замениш с рожково брашно, което доколкото съм чела е доста по-богато на калций и по-бедно на желязо.

# 196
  • Мнения: 45
Ехее, Галче    bouquet много благодаря!

Веднага си взимам забележка за какаото и ще наблегна само на рожкови.

# 197
  • The point of no return
  • Мнения: 822
  bouquet Страхотна темичка!

Благодаря за идеите за тахана. Аз главно го ползвам за хумус, но веднъж направих и бонбони с него и ми допаднаха. В момента ползвам печен тахини, но следващия път ще си взема суров  Grinning

# 198
# 199
  • Мнения: 3
С помощта на сусамов тахан си правя фантастичен шоколад: 2-3 лъжици от него, малко сурови орехи, предварително накиснати, 7-8 натурални обезкостени фурми, кокосово масло, кокосово мляко - и двете на вкус, рожков, сурово какао - и двете на вкус. Всичко в блендера и вече си имате шоколадов крем Simple Smile - няма мириз на мухъл, ако е суров таханът, което според мен е по-добре, няма горчив вкус... Може да сложите и повече фурми, ако обичате по-сладко...

# 200
  • Sofia
  • Мнения: 26 381
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.

# 201
  • Sofia
  • Мнения: 4 015
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.

Това ще го пробвам още тази седмица Simple Smile

# 202
  • Мнения: 1
Проблемът със миришещи на мухъл семена, вгърнени ядки и прочее го има навсякъде по света не само в България. Ако един продук ви мирише на мухъл, то значи продукта е стар или не е съхраняван по правилен начин. Съответно продъвача търси начин да си пробута стоката за да препечели повече пари на ваш гръб.
Сусамът, белия и черният е много добро средство за подобряване на състоянието на ставите, костите като цяло. Но как и в каква степен ще помогне лично на вас е относително. Лично аз използвам повече черниия сусам 2-3супени лъжици на ден (суров разбира се). Ползвам също масло от черен сусам: http://www.huile-de-nigelle.net/en      -купувам го от този сайт, наистина качеството е много добро. За бг. портфейл може да е скъпо но ако човек ще се лекува не може да прави компромиси. Лино съм на мнение че е по-добре да дам мнго пари за качествени естествени продукти, отколкото за скъпи лекарства.
Споменах че е относително колко ще ви помогне имайки предвид вашата генетика, дали генетично сте със здрава костна система. Всъщност причините са много мъже и жени да страдат от костни заболявания. Но искам да насоча изключително вниманието ви към най важното.. А именно към начина на хранене. Няма да се впускам в подробности, темата е обширна, ще говоря директно.. Ако постепенно намалите и се отървете от консумацията на някои основни храни които разрушават костната и имунната ви с-а, вие ще имате подобрение не само на костната структура, но и цялостното състояние на вашето здраве ще се промени положително, и ще бъде по устойчиво на болести от какъвто и да е характер, ОПИТЪТ ГО ДОКАЗВА.: прясно мляко / възможно по рядко сирена кашкавали и пр. , пържено, бяла захар във всичките и форми, месото-всичките му форми, мазнини-олио, зехтин, бутер-краве масло също трябва да доста ограничени.
Това е за да подкрепите или разклатите мнението си за храните които консумирате.:
http://veganholistic.com/neudobnata-istina-za-mliakoto/?utm_campaign=shareaholic

https://vimeo.com/151001307

Зада има наистина голям и силен ефект сусама черен или бял, каквото и да е друго естествено средство, билка и пр., трябва да промените диетата си. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО НАПРАВЕТЕ ПОСТЕПЕННО И СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ СЪС ЗАПОЗНАТИ И ПРАКТИКУВАЩИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ВЕГЕТАРИАНСТВО. УСПЕХ.
 

Последна редакция: нд, 17 яну 2016, 00:19 от Ivaylo Kolev

# 203
  • Мнения: 5 713
Нигела сатива всъщност е черен кимион, а не черен сусам.
http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_sativa

и за черния сусам:
http://www.mdidea.com/products/new/new06701.html

Общи условия

Активация на акаунт