За италианските сосове

  • 35 057
  • 119
  •   1
Отговори
  • Мнения: 190


За добрата италианска паста са необходими 2 неща – правилно приготвената паста и подходящ сос. Всички видове паста могат чудесно да се комбинират със сосове на основата на домати (това дори може да се нарече „оригиналната рецепта” за паста). Постепено обаче италианците откриват, че всъщност и комбинациите с морски дарове, със сметана, със зехтин и подправки и пр. кулинарни изкушения са не по-малко привлекателни и вкусни.
Разработени са специални „карти” за това кой точно сос най-добре подчертава вкуса и се комбинира с определен вид паста.
Истината е, че италианците (особено запалените кулинари) предпочитат сами да приготвят соса за спагети. Готовите предложения като тези на BARILLA, се използват основно като „подправка” – нещо с което да подсилят или подчертаят вкуса на домашно приготвения сос.


Запомнете: Висококачествената пшеница или т.нар. „твърда пшеница” е много важен компонент на добрата паста. Тя е уникална заради високото съдържание на глутен и ниската влажност, което всъщност я различава от хлебната – основният сорт пшеница. Това е причината пастата да не се разкашква и/или накъсва при варенето и съответно хранителните й качества да се запазят в максимална степен. Тази структура на пастата е и причината сосовете да се поемат оптимално от нея, така че вкусът на ястието да не е нито прекалено тежък, нито беден на вкус. За постигането на този ефект помага и спазването на препоръчителното време за варене, посочено върху опаковката на всеки вид паста. Изцеждането след варене не е необходимо, освен ако  не сте решили да приготвите салата от къса паста – тогава вече можете да залеете със студена вода и да прецедите.

Правилото е, че колкото е по-лек сосът, толкова вкусът на самата паста се подчертава по-добре.

Ето няколко основни правила за комбинирането на сосовете с различните видове паста:



Плоски и Дълги форми: Фетучини, Папарделе, Фарфале, Лингуини Подходящи са сосове с по-изразен вкус на основата на домати (по-гъсти), сметана, месо, морски дарове, сирене.

Специално за лингуините много подходящо е Песто Дженовезето.


Спагети, Спагетини, Спагетони Спагетите с по-голям диаметър (тези с номерация от 5 нагоре) се комбинират чудесно със сос Карбонара, рибни сосове, както и със зехтин и подправки с лек чеснов акцент.

За класическите Спагети No 5 се препоръчват и класическите сосове на основата на домати, зехтин и подправки.

За спагетите с по-малък диаметър са подходящи леки сосове с риба (напр. риба тон) или такива с домати и подправки.


Лазаня, Канелони
Спагетите с по-голям диаметър (тези с номерация от 5 нагоре) се комбинират чудесно със сос Карбонара, рибни сосове, както и със зехтин и подправки с лек чеснов акцент.

За класическите Спагети No 5 се препоръчват и класическите сосове на основата на домати, зехтин и подправки.

За спагетите с по-малък диаметър са подходящи леки сосове с риба (напр. риба тон) или такива с домати и подправки.
Ньоки, Пипе ригате, Пене ригате Тези форми са много удачни за сервиране със сосове на основата не само на домати, но и всякакви видове зеленчуци.



Настърганото сирене е също удачен вариант за гарниране (или просто доматен сос с Пармеджано, Провола, Рикота, Пекорино...)



Не забравяйте, че тези форми са много удачни и за различни видове салати от паста.



Какво можете да намерите на българския пазар?

За улеснение прилагам снимков материал на различните видове сосове, които могат да се намерят в родните магазини – можете да ги използвате или самостоятелно, или като „поправка” на соса, който сами сте решили да приготвите.




Класиката – Песто Дженовезе 190гр (или 430гр)

Една от най-любимите комбинации на италианците е паста с босилек и зехтин.
Песто Дженовезе придава още по-изтънчен вкус на рецептата чрез уникалната комбинация от босилек, кашу, сирене Гран Падано, Пекорино, кедрови ядки и зехтин.


Пикантен сос Арабиата 400 гр

Класическа рецепта от нарязани домати и червени чушки, но специфичното за Арабиатата е, че тя съдържа и люти чушки.
Така че съветът ни е да не прекалявате с този сос, освен ако наистина не обичате по-пикантните вкусове.

Песто Росо 200 гр

Уникална комбинация от домати, босилек и зехтин.
Този сос е малко по-гъст от другите  сосове на Barilla на доматена основа.

Песто Сицилиана 190 гр

Гъст сос от зехтин, сирене Рикота (20%), домати (17,3%), босилек и кедрови ядки.
Изсипва се директно върху чинията с паста.

Песто Калабрезе 190 гр

Комбинация от червени чушки (37,1%), сирене Рикота (14%), лук, сирене Гран Падано, оризово нишесте, сол. Има леко лютив вкус.

* Пестото е традиционно по-гъст сос на основата на домати, зехтин, ядки и различни видове сирена.

Сос с маслини 400 гр

Този сос е сравнително нов за нашия пазар, но оказва се – с нарастваща популярност.
Както подсказва името, освен високото съдържание на домати (64,9%), той има и парчета черни и зелени маслини, които чудесно подчертават средиземноморския привкус на всяка рецепта.

Сос с босилек 400 гр

Класически доматен сос с аромат на босилек – чудесно предложение за вегетарианското меню.
Често пъти този сос се използва като „подправка” за подсилване вкуса на домашно приготвените сосове.

Ако комбинацията от домати и ралзично видове италиански сирене ви допада, то ето нещо интересно за вас:


Сос Помодоро Пекорино 400 грСос Рикота 400 грСос Провола 400 гр
Ако комбинацията от домати и месо ви е любима, то можем да предложим класическото Болонезе (домати, говеждо и свинско месо, зехтин) или Аматричана (доматено пюре, лук и бекон).

Сос Болонезе 400 грСос Аматричана 400 гр


* Историята на соса Болонезе започва от Болоня, Италия. Обикновено този сос съдържа 2 вида месо, но не под формата на кайма, а на малки късчета чисто месо. Към това се прибавят лук, целина, моркови, (по желание) чили чушки, домати, зехтин, бяло вино и разбира се любимите на италианците подправки като босилек, риган, дафинов лист.




Очаквайте скоро рецепти за различни видове италиански сосове.
Ваша Seniora Barilla
  Flutter


Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 14:34 от BG-Mamma™

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 270
Прекрасна тема.С удоволствие се записвам първа да следя, използвам марката , но ще се радвам да науча повече полезна информация...Очаквам и рецептите за нетърпение Simple Smile

# 2
# 3
  • Мнения: 54
Много хубава тема. Със сигурност доста хора ще ги пробват  Simple Smile

А аз имам следния въпрос, има ли в тях захар?

# 4
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Прекрасна тема.И аз се записвам да я следя.

# 5
  • Мнения: 207
Само да попитам в кои магазини мога да намеря тези сосове , май не съм ги срещала.

# 6
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 383
Много са хубави тези сосове!
запалих се откакто един приятел италианец ми приготви божествени спагети само с домати, зехтин, босилек и малко чесън....мммм!

купувам соса от домати с босилек, чудесен е за спагети , а този само с босилек слагам в салата от домати и прясна Моцарелла, отгоре малко от соса и овкусено със зехтин и Балсамов оцет.

# 7
  • UK
  • Мнения: 1 918
Живея в Италия и тази тема ми е много присърце  Simple Smile Само че аз от сосовете на Барила, които са наистина много хубави, преминах на домашни такива- много лесни за приготвяне и вкусни. Освен това приготвям (рядко) и домашна паста- т.е. правя тестото сама- знам как от бабата на годеника ми, който е италианец от региона с най-големите кулинарни изкушения- Емилия-Романя.

# 8
  • Мнения: 957
Записвам се и аз да следя темата и да ви кажа че обожавам паста,а от сосовете любими са ми Песто Сицилиана,Песто Дженовезе и рикотата.Да ви питам в България има ли пълнозърнеста паста на Барилла?И оригиналната рецепта за лазаня корите от картофено брашно ли са,или от пшенично?

# 9
  • UK
  • Мнения: 1 918
От пшенично са  Wink

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 270
kiarra, аз ги купувам от магазин Хит  Peace

# 11
  • Мнения: 957
Grazie за инфото   bouquet Много хубави обувки на аватара ти.Влюбих се! Two Hearts жесток модел.

# 12
  • Мнения: 5 140
ще следя и аз темата, харесват ми сосовете, особено този Песто Дженовезе, става супер с розови домати и соса в/у тях. Ще се пробват и другите, доста видове са. и запис  Laughing и от мен

# 13
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
 Peace Спагетите на тази марка наистина са много хубави  Peace. С удоволствие ще опитам и от сосовете.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 197
Само да попитам в кои магазини мога да намеря тези сосове , май не съм ги срещала.


Сосовете ги има в Метро и Била

Общи условия

Активация на акаунт