За италианските сосове

  • 35 280
  • 119
  •   1
Отговори
  • Мнения: 190


За добрата италианска паста са необходими 2 неща – правилно приготвената паста и подходящ сос. Всички видове паста могат чудесно да се комбинират със сосове на основата на домати (това дори може да се нарече „оригиналната рецепта” за паста). Постепено обаче италианците откриват, че всъщност и комбинациите с морски дарове, със сметана, със зехтин и подправки и пр. кулинарни изкушения са не по-малко привлекателни и вкусни.
Разработени са специални „карти” за това кой точно сос най-добре подчертава вкуса и се комбинира с определен вид паста.
Истината е, че италианците (особено запалените кулинари) предпочитат сами да приготвят соса за спагети. Готовите предложения като тези на BARILLA, се използват основно като „подправка” – нещо с което да подсилят или подчертаят вкуса на домашно приготвения сос.


Запомнете: Висококачествената пшеница или т.нар. „твърда пшеница” е много важен компонент на добрата паста. Тя е уникална заради високото съдържание на глутен и ниската влажност, което всъщност я различава от хлебната – основният сорт пшеница. Това е причината пастата да не се разкашква и/или накъсва при варенето и съответно хранителните й качества да се запазят в максимална степен. Тази структура на пастата е и причината сосовете да се поемат оптимално от нея, така че вкусът на ястието да не е нито прекалено тежък, нито беден на вкус. За постигането на този ефект помага и спазването на препоръчителното време за варене, посочено върху опаковката на всеки вид паста. Изцеждането след варене не е необходимо, освен ако  не сте решили да приготвите салата от къса паста – тогава вече можете да залеете със студена вода и да прецедите.

Правилото е, че колкото е по-лек сосът, толкова вкусът на самата паста се подчертава по-добре.

Ето няколко основни правила за комбинирането на сосовете с различните видове паста:



Плоски и Дълги форми: Фетучини, Папарделе, Фарфале, Лингуини Подходящи са сосове с по-изразен вкус на основата на домати (по-гъсти), сметана, месо, морски дарове, сирене.

Специално за лингуините много подходящо е Песто Дженовезето.


Спагети, Спагетини, Спагетони Спагетите с по-голям диаметър (тези с номерация от 5 нагоре) се комбинират чудесно със сос Карбонара, рибни сосове, както и със зехтин и подправки с лек чеснов акцент.

За класическите Спагети No 5 се препоръчват и класическите сосове на основата на домати, зехтин и подправки.

За спагетите с по-малък диаметър са подходящи леки сосове с риба (напр. риба тон) или такива с домати и подправки.


Лазаня, Канелони
Спагетите с по-голям диаметър (тези с номерация от 5 нагоре) се комбинират чудесно със сос Карбонара, рибни сосове, както и със зехтин и подправки с лек чеснов акцент.

За класическите Спагети No 5 се препоръчват и класическите сосове на основата на домати, зехтин и подправки.

За спагетите с по-малък диаметър са подходящи леки сосове с риба (напр. риба тон) или такива с домати и подправки.
Ньоки, Пипе ригате, Пене ригате Тези форми са много удачни за сервиране със сосове на основата не само на домати, но и всякакви видове зеленчуци.



Настърганото сирене е също удачен вариант за гарниране (или просто доматен сос с Пармеджано, Провола, Рикота, Пекорино...)



Не забравяйте, че тези форми са много удачни и за различни видове салати от паста.



Какво можете да намерите на българския пазар?

За улеснение прилагам снимков материал на различните видове сосове, които могат да се намерят в родните магазини – можете да ги използвате или самостоятелно, или като „поправка” на соса, който сами сте решили да приготвите.




Класиката – Песто Дженовезе 190гр (или 430гр)

Една от най-любимите комбинации на италианците е паста с босилек и зехтин.
Песто Дженовезе придава още по-изтънчен вкус на рецептата чрез уникалната комбинация от босилек, кашу, сирене Гран Падано, Пекорино, кедрови ядки и зехтин.


Пикантен сос Арабиата 400 гр

Класическа рецепта от нарязани домати и червени чушки, но специфичното за Арабиатата е, че тя съдържа и люти чушки.
Така че съветът ни е да не прекалявате с този сос, освен ако наистина не обичате по-пикантните вкусове.

Песто Росо 200 гр

Уникална комбинация от домати, босилек и зехтин.
Този сос е малко по-гъст от другите  сосове на Barilla на доматена основа.

Песто Сицилиана 190 гр

Гъст сос от зехтин, сирене Рикота (20%), домати (17,3%), босилек и кедрови ядки.
Изсипва се директно върху чинията с паста.

Песто Калабрезе 190 гр

Комбинация от червени чушки (37,1%), сирене Рикота (14%), лук, сирене Гран Падано, оризово нишесте, сол. Има леко лютив вкус.

* Пестото е традиционно по-гъст сос на основата на домати, зехтин, ядки и различни видове сирена.

Сос с маслини 400 гр

Този сос е сравнително нов за нашия пазар, но оказва се – с нарастваща популярност.
Както подсказва името, освен високото съдържание на домати (64,9%), той има и парчета черни и зелени маслини, които чудесно подчертават средиземноморския привкус на всяка рецепта.

Сос с босилек 400 гр

Класически доматен сос с аромат на босилек – чудесно предложение за вегетарианското меню.
Често пъти този сос се използва като „подправка” за подсилване вкуса на домашно приготвените сосове.

Ако комбинацията от домати и ралзично видове италиански сирене ви допада, то ето нещо интересно за вас:


Сос Помодоро Пекорино 400 грСос Рикота 400 грСос Провола 400 гр
Ако комбинацията от домати и месо ви е любима, то можем да предложим класическото Болонезе (домати, говеждо и свинско месо, зехтин) или Аматричана (доматено пюре, лук и бекон).

Сос Болонезе 400 грСос Аматричана 400 гр


* Историята на соса Болонезе започва от Болоня, Италия. Обикновено този сос съдържа 2 вида месо, но не под формата на кайма, а на малки късчета чисто месо. Към това се прибавят лук, целина, моркови, (по желание) чили чушки, домати, зехтин, бяло вино и разбира се любимите на италианците подправки като босилек, риган, дафинов лист.




Очаквайте скоро рецепти за различни видове италиански сосове.
Ваша Seniora Barilla
  Flutter


Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 14:34 от BG-Mamma™

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 270
Прекрасна тема.С удоволствие се записвам първа да следя, използвам марката , но ще се радвам да науча повече полезна информация...Очаквам и рецептите за нетърпение Simple Smile

# 2
# 3
  • Мнения: 54
Много хубава тема. Със сигурност доста хора ще ги пробват  Simple Smile

А аз имам следния въпрос, има ли в тях захар?

# 4
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Прекрасна тема.И аз се записвам да я следя.

# 5
  • Мнения: 207
Само да попитам в кои магазини мога да намеря тези сосове , май не съм ги срещала.

# 6
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 398
Много са хубави тези сосове!
запалих се откакто един приятел италианец ми приготви божествени спагети само с домати, зехтин, босилек и малко чесън....мммм!

купувам соса от домати с босилек, чудесен е за спагети , а този само с босилек слагам в салата от домати и прясна Моцарелла, отгоре малко от соса и овкусено със зехтин и Балсамов оцет.

# 7
  • UK
  • Мнения: 1 918
Живея в Италия и тази тема ми е много присърце  Simple Smile Само че аз от сосовете на Барила, които са наистина много хубави, преминах на домашни такива- много лесни за приготвяне и вкусни. Освен това приготвям (рядко) и домашна паста- т.е. правя тестото сама- знам как от бабата на годеника ми, който е италианец от региона с най-големите кулинарни изкушения- Емилия-Романя.

# 8
  • Мнения: 957
Записвам се и аз да следя темата и да ви кажа че обожавам паста,а от сосовете любими са ми Песто Сицилиана,Песто Дженовезе и рикотата.Да ви питам в България има ли пълнозърнеста паста на Барилла?И оригиналната рецепта за лазаня корите от картофено брашно ли са,или от пшенично?

# 9
  • UK
  • Мнения: 1 918
От пшенично са  Wink

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 270
kiarra, аз ги купувам от магазин Хит  Peace

# 11
  • Мнения: 957
Grazie за инфото   bouquet Много хубави обувки на аватара ти.Влюбих се! Two Hearts жесток модел.

# 12
  • Мнения: 5 140
ще следя и аз темата, харесват ми сосовете, особено този Песто Дженовезе, става супер с розови домати и соса в/у тях. Ще се пробват и другите, доста видове са. и запис  Laughing и от мен

# 13
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
 Peace Спагетите на тази марка наистина са много хубави  Peace. С удоволствие ще опитам и от сосовете.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 200
Само да попитам в кои магазини мога да намеря тези сосове , май не съм ги срещала.


Сосовете ги има в Метро и Била

# 15
  • UK
  • Мнения: 1 918
Grazie за инфото   bouquet Много хубави обувки на аватара ти.Влюбих се! Two Hearts жесток модел.
[/quote]

Prego  Wink Де да бяха мои наистина тези обувки  Praynig

Дояде ми се лазаня, а в момента ям пица! хахахах

# 16
  • Мнения: 1 526
Аз живея в Израел. Тук също са много разпространени и обичани сосовете на тази фирма. Аз кукувам често доматен с тиквички и патладжан- просто божествен!!!

# 17
  • Мнения: 1 227
Записвам се да следя темата Simple Smile

# 18
  • Мнения: 107
И аз съм фенка на сосовете! Приготвям супер вкусни спагети бързо и лесно с тях Simple Smile

# 19
  • Русе
  • Мнения: 764
Ммм...Песто Калабрезе ми е любимия.

# 20
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
аз лично тези сосове не съм ги опитвала,амбицирахте ме...щом ги има в Билла....
но е добре,ако някой си ги приготвя домашни да сподели рецепта Wink

# 21
  • Мнения: 190
Само да попитам в кои магазини мога да намеря тези сосове , май не съм ги срещала.

Почти пълният асортимен на Barilla (паста,сосове,пълнозърнести) се продава в Пикадили, ХИТ, Метро, Елемаг.
По ограничен пален стоки на Barilla се продават в :  Кауфланд , Фантастико, 345, Фродо, Billa ...

Обикновено спагетите се намират при макаронените изделия, а сосовете на стелажа със сосове.

# 22
  • Мнения: 190
Да ви питам в България има ли пълнозърнеста паста на Барилла?

Да, предлагат се пълнозърнести продукти на пазара.
Търсете ги на специализирания щанд за здравословни храни в магазина, от който си закупувате продуктите на Barilla. Ако такъв щанд отсъства, то ги търсете при останалите макаронени изделия.

В пастата на  Barilla се използва само и единствено твърд грис, който се получава след преработката на твърда или висококачествена пшеница и вода.

# 23
  • Мнения: 189
Записвам се и аз Mr. Green! Обожавам спагетите и сосовете на Барилла Heart Eyes.
Живяла съм в Гърция доста дълго време и там се научих как да приготвям спагети. По принцип не наблягам на готовите сосове, защото обичам да готвя, но съм опитвала от тях, и съм много доволна!


# 24
  • Мнения: 355
Има ли чист доматен сос, който да служи като основа за приготвяне на домашни сосове. Бихте ли споделили рецепти и за домашно приготвени сосове.

# 25
  • UK
  • Мнения: 1 918
Аз например сгъстявам доматено пюре на слаб огън, след това прибавям малко босилек и черен пипер, също скилидка чесън, нарязана на много ситно и хоп- готово. По-вкусно е обаче, когато към това прибавя и малка консерва риба тон и го досварявам на слаб огън за няколко минути.
Днес например за обяд ядохме студена паста- тук лятото се яде много често. По-лека е и не е нужно да се приготвят никакви сосове. Сваряваме паста по обичайния начин(аз използвах фарфале, но може и с друг вид), оставаме я леко да изстине и след това я разбъркваме с няколко капки зехтин, чери домати, разрязани на половинки, риба тон от консерва, листа пресен босилек, може също и няколко рибки аншоа, за който обича. Много е лесно и вкусно  Sunglasses

# 26
  • Мнения: 5 462
Има ли чист доматен сос, който да служи като основа за приготвяне на домашни сосове. Бихте ли споделили рецепти и за домашно приготвени сосове.
В зехтин слагаш чесън , листа босилек/пресен/ да се задуши .. после сипваш консерва домати/консерва/не пюре а или цели белени или нарязани на кубчета/ италиански по възможност .Задушава се докато всичката вода изври и остане на каша .
На другия котлон слагаш да заври вода с една супени лъжици сол/може и морска/ .Водата да е повече . Сипваш ги когато вече водата е завряла , засичаш минутите според указанмието на опаковката .Като са готови /ала денте , не преварени / да Не са отжътре бели когато скъсаш един макарон, спагета и т.н. / .Взимаш си една цедилка и я слагаш в мивката , взимаш тенджерата със водата и макароните и ги изсипваш в цедилката .Хубаво да се изедят от водата , взимаш  цедилката пълна с паста и я изсипваш обратно в същата тенджера в която си ги варила и ги изсипваш вътре /вече без водата/ .После взимаш тенджерката със въпросния сос и го изсипваш при макароните .Хубаво разбъркваш с голяма решетъчна лъжица  .Взимаш чиниите една след друга и сипваш порциите /от около 80 - 100 гр. на човек  / и сервираш .След това всеки си сипва прясно настъргано пармиджано .кой колкото му харесва .

# 27
  • Мнения: 190


А аз имам следния въпрос, има ли в тях захар?

Извинявам се, че се забавих с отговорът на този въпрос, но предполжих, че касае медицински проблем и исках да проверя информацията.

Всички сосове на Вarilla, които се внасят в България съдържат захар.
Ако желаете да научите процентното съотношение на захар спрямо останалите продукти, моля пишете ми отново и ще направя запитване.

# 28
  • Мнения: 190
Направата на домашен доматен сос е тайната на всяка италианска домакиня  Simple Smile
надявам се някоя мама, женена в Италия, да издаде нейната си тайна.

Препоръчвам зехтинът първоначално да се овкусява с чесън.
подходящ сорт домати за сосове са Рома:

 те съдържат малко вода и не се налага дългото им варене, за да се сгъстят.
също така листните подправки се добавят накрая, след като сосът е снет от котлона. така не губят аромата си.

# 29
  • Мнения: 5 462
Освен , че не съдържат толкова вода са и не толкова кисели като българските .

# 30
  • Мнения: 153
Хоп и аз тук.   chef

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 201
Тези сосове на Барила са единствените, които купувам и ползвам с най-голямо удоволствие!!!
Ще се радвам да науча някоя нова рецепта...мммм.

# 32
  • Мнения: 957
Да ви питам в България има ли пълнозърнеста паста на Барилла?

Да, предлагат се пълнозърнести продукти на пазара.
Търсете ги на специализирания щанд за здравословни храни в магазина, от който си закупувате продуктите на Barilla. Ако такъв щанд отсъства, то ги търсете при останалите макаронени изделия.

В пастата на  Barilla се използва само и единствено твърд грис, който се получава след преработката на твърда или висококачествена пшеница и вода.

Благодаря,радвам се че в и България ги има,наистина са много вкусни.Обожавам ги  CrazyИзвинявам се че и в друга тема питах същото,просто не видях тук отговора. Blush

# 33
  • Viena
  • Мнения: 3 590
аз днес си купих на barilla-la collezione tagliatelle all uovo,и добавих градиндки пресни домати,малко шунка,лимонов босилек .чесън и щипка любов и очаровах половинката ми.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 067
Пробвала съм 2 от изброените сосове. Много вкусни. А Дженовезето даже само на доматки със сирене си го слагам.

Иначе бих пробвала и останалите, понеже са ми много интересни, но все се опасявах, че няма да мога да ги сготвя правилно.

# 35
  • Мнения: 207
Някой знае ли  къде да ги намеря в Добрич ?

# 36
  • Мнения: 5 462
Най вероятно в хранителните магазини ??? newsm78

# 37
  • Мнения: 1 479
Ооо,с удоволствие ще пробвом всички готови сосове на "Барилла"!В Италия ме научиха да сготвя, домашно приготвени сосове в комбинациа с паста на тази фирма.Обожавам доматеният сос с:лук,чесьн,подправки и гьби манатарки! Heart Eyes

# 38
  • Мнения: 355
Маркрит, благодаря ти  bouquet!

# 39
  • София
  • Мнения: 226
Отдавна ползвам само паста и сосове Барила. Чудесни са! Любим ми е соса с маслини.

# 40
  • Мнения: 1 283
Песто Калабрезе и Сицилиана са неприлично вкусни  Crazy

# 41
  • Viena
  • Мнения: 3 590
Отдавна ползвам само паста и сосове Барила. Чудесни са! Любим ми е соса с маслини.
днес го купих-жестока работа

# 42
  • Berlin
  • Мнения: 11 276
днес правих фузили със соса аматричиана, много хубаво се получи. сосът се промъква м/у спиралките и остава по фузилата. самият сос ме изненада, имаше вкус на пушен бекон. хем вкусно, хем като че ли не беше съвсем по моят вкус, но задължително ще опитам сосовете със сирена - там мисля, че ще съм във възторг.  Mr. Green

# 43
  • София
  • Мнения: 5 744
И ние сме любители на спагети,така че се вмъквам да следя темата.

# 44
  • София
  • Мнения: 461
Записвам се Grinning
Поздравления за полезната тема!!! Hug

# 45
  • Мнения: 77
Това са най-хубавите паста и сосове. Аз днес пробвах със маслини, но сосът който наи-много ми харесва е песто сицилиана  Crazy

# 46
  • Мнения: 3 638
Днес например за обяд ядохме студена паста- тук лятото се яде много често. По-лека е и не е нужно да се приготвят никакви сосове. Сваряваме паста по обичайния начин(аз използвах фарфале, но може и с друг вид), оставаме я леко да изстине и след това я разбъркваме с няколко капки зехтин, чери домати, разрязани на половинки, риба тон от консерва, листа пресен босилек, може също и няколко рибки аншоа, за който обича. Много е лесно и вкусно  Sunglasses

Точно преди няколко дни и ние ядохме фарфале по същата рецепта + моцарела на кубчета! Какво съвпадение само, наистина за лятото студената паста е чудесна!

# 47
  • Мнения: 1 152
От както открихме тази марка /повече от половин година/ не пропускаме ден от седмицата с нея. Страхотни сосове и спагети! Grinning

# 48
  • Мнения: 5 228
И аз много харесвам сосовете, особено този с маслини ми е любим. Правя една много лесна и вкусна макаронена салата с него: разбъркват се сварена паста (най-добре пене), 1 буркан сос Barilla с маслини, 1 консерва риба тон с люти чушки и чесън Рио Маре (който не обича люто, може и с натурална) и малко пресен босилек. Може да се добавят и допълнително маслини.

# 49
  • Мнения: 434
И аз много харесвам сосовете, особено този с маслини ми е любим. Правя една много лесна и вкусна макаронена салата с него: разбъркват се сварена паста (най-добре пене), 1 буркан сос Barilla с маслини, 1 консерва риба тон с люти чушки и чесън Рио Маре (който не обича люто, може и с натурална) и малко пресен босилек. Може да се добавят и допълнително маслини.

Звучи страхотно! Heart Eyes Май ще я открадна рецептата...И още утре мисля да я пробвам. Peace

# 50
  • Мнения: 6
И аз ще кажа на жената да приготви пък да видим

# 51
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Днес взех сосът с маслини на Барила да го опитаме, досега не сме взимали готови, а все сме си ги приготвяли вкъщи.
То направо да се чудиш и маеш какво да опиташ....иска ми се всичките, ама...
Ще пробвам горната рецепта Grinning

# 52
  • Viena
  • Мнения: 3 590
И аз много харесвам сосовете, особено този с маслини ми е любим. Правя една много лесна и вкусна макаронена салата с него: разбъркват се сварена паста (най-добре пене), 1 буркан сос Barilla с маслини, 1 консерва риба тон с люти чушки и чесън Рио Маре (който не обича люто, може и с натурална) и малко пресен босилек. Може да се добавят и допълнително маслини.

Звучи страхотно! Heart Eyes Май ще я открадна рецептата...И още утре мисля да я пробвам. Peace
това е жестоко

# 53
  • Мнения: 190
Фукла,
браво за креативността.

Надявам се и друг да се включи с вкусни комбинации  Simple Smile

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 9 735
Да се запиша и аз сред доволните от сосовете Peace Пробвах болонезе и този с босилек. И двата са чудесни, особено за заети мамчета.

# 55
  • София
  • Мнения: 4 141
Не съм купувала готови сосове до сега , но смятам да поправя грешката си. Ще следя темата за други интересни рецепти.

# 56
# 57
  • UK
  • Мнения: 1 918
Ааааа,Markrit,сега се ядосах! Точно това песто ми се прияде и то веднага, тъкмо се връщам от магазина и ако знаех, щях да купя продуктите!  #Cussing out...защо не прочетох малко по-рано?? Rolling Eyes Shocked

Затова пък довечера мятам лазаня, много е топло и не знам как ще е като включа фурната, но не ме интересува, яде ми се (аз като някоя бременна).

# 58
  • Мнения: 434
Онзиден пробвах този с босилек...Ммм...чудесен е!  Heart Eyes

# 59
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Пробвахме Аматричана и Арабиата. И двата са страхотни Peace

# 60
  • София
  • Мнения: 4 141
И аз вчера пробвах соса с босилек, но му добавих месце Peace, но и без него щеше пак да е много вкусно. Определено ще правя спагети само с тези сосове.

# 61
  • Мнения: 1
обичам да готвя и да яма спагти   chef
А да знаете рецепта за сос със метана?

# 62
  • Мнения: 247
обичам да готвя и да яма спагти   chef
А да знаете рецепта за сос със метана?
Ками, ето ти рецепта за паста със сметана:
Penne con panna e prosciutto
Пенне със сметана и шунка /прошуто/


- 500 грама пенне ригате
- 200 ml готварска сметана
- 200 грама прошуто крудо /варена шунка/

Докато се вари пастата, шунката се нарязва на малки лентички и се поставя в тиган;
Позапържва се за много малко и се добавя готварската сметана; когато пастата е готова ал денте, се изцежда и се поставя в тигана заедно с 1 чирпак от водата, в която е вряла пастата. Омесва се добре с дървена лъжица и се сервира.  На този сос върви да се постави леко смлян черен пипер.
http://2.bp.blogspot.com/_TVxNxAu-5hs/SbWEJHbeDyI/AAAAAAAAAcA/ZC … sciutto+cotto.JPG  chef

# 63
  • Мнения: 247
Зеленият сос - Песто е много подходящ ето за тази паста:

Орикетте със сос Песто

Сваряват се орикетите в подсолена вряща вода. Изцеждат се и се връщат в тенджерата, в която са се варили. Прибавя се 1 бурканче сос песто и се обърква много добре с дървена лъжица. Добавят се 2-3 лъжици пармиджано настъргано към пастата и пестото и отново се обърква. Така се овкусява пастата. Сервира се и по желание отново може да се поръси с пармиджано. Това е перфектната паста!

Разновидност на пастата
Орикетте с риба тон и царевица - за 3 порции

250 gr орикетте
- 150 gr песто
- 1 кутийка риба тон
- 100 gr царевица от консерва

Сваряват се орикетите в подсолена вода. През това време в тиган се поставя пестото и се загрява, добавя се рибата тон и се намачква с помощта на вилица, поразбърква се и се добавя царевицата. Към тях се добавят и изцедените орикети. Поразбърква се. При сервиране по желание се поръсва с още царевица или пармиджано.
http://www.ideericette.it/wp-content/uploads/2009/03/particolare … -tonno-e-mais.jpg

# 64
  • Мнения: 146
Записвам се и аз да следя тази интересна тема!

# 65
  • Мнения: 684
Ciao, cari  chef chef !

Включвам се за да следя тази така вкусна тема.
Ще си позволя да предложа и аз нещичко със сметана  Flutter

Талятели (може и спагети) със спанак и сметана
Главичка лук (на кубчета) и няколко скилидки чесън (нарязани на по 2-3 филийки) се запържват до златисто. Добавя се 1 пакет замразен спанак. Когато е почти готово се добавя 200 гр. сметана за готвене. Талятелите се приготвят по указанията на опаковката, отцеждат се и се добавя соса.
*    Не по-малко вкусни са и изстинали - добър вариант за лятото Wink

Снощи пък импровизирах и стана нещо доста шантаво - богато като вкус и визия  Crazy   ! Просто отдавна не бях правила паста, няколко дни се каних да приготвя и накрая като се захванах се позаплеснах със съставките  Blush Та накратко:  смесих фарфали и буквички (понеже щерката не признава друга паста освен буквичките) - сварих ги заедно и изглеждаха много щуро едрите фарфали и дребните буквички. Сосът го направих така: запържих пресен лук и 2-3 скилидки чесън, 1 светла чушка (спокойно можеше и без нея), ~150-200 гр. царевица от консерва, 1/2 сос Barilla с маслини, 1 консерва риба тон и на финала пресен босилек. + Пармезан при сервиране.

Утре пак ще си измисля нещо за вечеря. Ако става за ядене - пак ще се запиша  Mr. Green

# 66
  • Мнения: 190
Holly1 , jas.min,

радвам се, че споделяте тук вашите рецепти!

# 67
  • Мнения: 6 390
ооо супер, много добри идеи прочетох, днес ще се пробва нещо с риба тон  Wink

# 68
  • Мнения: 13
обичам да готвя и да яма спагти   chef
А да знаете рецепта за сос със cметана?

  Класика са и  Фарфале със сметана и пушена сьомга.




Продукти:
400 г фарфале
100 г пушена сьомга,
1 чаена чаша незаквасена сметана
 1-2 стръкчета пресен лук
заферано, магданоз, сол, масло

 Пушената сьомга се нарязва на тънки ивички и заедно с лука се запържва леко. Долива се сметаната, след което се подправя със заферано и малко сол и се дръпва настрани от котлона. (максимум 5 мин.)
  Фарфалете  се слагат в голямо количество вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути. Изцеждат се много добре и се заливат със сметановия сос.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз

# 69
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Откакто опитах сосовете на Барила, толкова ми харесаха че сега в хладилника винаги държа по един на разположение, приготвям пиле, кюфтета, слагам на ориз, удобно и вкусно.
Досега пробвахме доматен с босилек и доматен с маслини.Следваща цел песто.

# 70
  • София
  • Мнения: 226
Вчера се върнахме от Венеция и си донесох сос Барила с миди. Страхотен е. Тук защо няма??? А и още няколко вида видях там, които тук липсват Sad

# 71
  • Мнения: 190
Вчера се върнахме от Венеция и си донесох сос Барила с миди. Страхотен е. Тук защо няма??? А и още няколко вида видях там, които тук липсват Sad

Някои от сосовете, които се намират на пазара в определена страна са съобразени с регионалните вкусове.
Затова и не се предлагат във всяка страна.
Надяваме се скоро да обогатим палитрата на внасяните сосове.

# 72
  • Мнения: 1
На мен и на приятеля ми ни се доядоха спагети и утре ще готвя.Та отидох днес до Пикадили в Мола, но ми направи впечатление, че нямаше достатъчно видове. Аз търсих Pesto Rosso, но го нямаше и накрая си взех Basilico. Отдавна си ги купувам и наистина са много вкусни. От спагетите също съм много доволна. Та утре ще съчетвам соса с кайма и гъбки,дано и така е вкусно.    chef

# 73
  • Мнения: 8 535
и аз да се запиша,живея в Италия и съм пристастена към сосовете им,обаче мъжа ми си държи само на дометения сос и рядко приготвям пастата с нещо друго,но се записвам в тази готина тема за да следя

# 74
  • София
  • Мнения: 747
Запис и тук Sunglasses

# 75
  • Мнения: 179
Скоро едни приятели ми препоръчаха пестотата на тази фирма. Засега опитахме това с босилека, доматеното и пестото с чушки. И трите са прекрасни (за съжаление и доста калорични Simple Smile ), но моето най-най любимо е доматеното.

Предимно правим спагетите по следния начин - объркваме сварените и изцедени спагети с пестото, като само добавяваме или бланширани гъби или пресни задушени гъби. Така не е съвсем постно, но си е супер за хората, които не обичат толкова много месо Simple Smile

# 76
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Записвам се да  ви следя Hug

След малко ще правя Лазаня,за съжаление нямам от сосовете ,ще импровизирам днес.Другият път непременно ще пробвам от готовите сосове.

Ще следя темата с интерес  bouquet

# 77
  • София
  • Мнения: 4 141
Грам не се бях сетила, че  готовите сосове могат да се ползват за лазаня Embarassed. Ще си спестя много време така за приготвянето, а и предполагам ще стане по - вкусно.

# 78
  • Мнения: 573
А някой знае ли как се приготвя Арабиата?

# 79
  • Мнения: 190
Пенне ал'арабиата

Пенне - полусварени или ал'денте

За приготвянето на арабиата са необходими:
Лук и малко чесън на много ситно
Бекон на тънки лентички
Лукът с чесънът и беконът се запържват в малко масло или студенопресован зехтин, докато придобият златист цвят.
Добавят се белени и нарязани на кубчета домати и една цяла люта чушка. Оставя се да поври няколко минути до готовност на доматите.
Лютата чушка може да бъде отстранена преди сервиране или да се нареже на ситно и отново да се върне в соса.

В сосът се добавят полусварени пенне и се разбъркват периодично внимателно до готовност.
Ако пеннето е сварено до ал'денте, то се добавя само колкото да се обърка със соса.
Сервира се с настъргано пекорино.

# 80
  • Мнения: 573
Благодаря за рецептата! Непременно ще го пробвам!

# 81
  • Мнения: 219
Някои от тези сосови дали са подходящи за дете, което няма още две години? Искам някой път да направя паста, от която и тя да опита, но към кой сос да се насоча...

# 82
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Синьора барила, рецептата в този си вид съм я срещала като пенне аматричана, тя се приготвя  с бекон, пенне аларабиата са само с доматен сос е пеперончино Peace

# 83
  • Мнения: 190
Lindita ,

права си   bouquet

май трябваше да спомена, че беконът е опционален.
За жалост доста хора не могат да се хранят без месни продукти.

Благодаря ти за уточнението   bouquet

# 84
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
обичам да готвя и да яма спагти   chef
А да знаете рецепта за сос със cметана?

  Класика са и  Фарфале със сметана и пушена сьомга.




Продукти:
400 г фарфале
100 г пушена сьомга,
1 чаена чаша незаквасена сметана
 1-2 стръкчета пресен лук
заферано, магданоз, сол, масло

 Пушената сьомга се нарязва на тънки ивички и заедно с лука се запържва леко. Долива се сметаната, след което се подправя със заферано и малко сол и се дръпва настрани от котлона. (максимум 5 мин.)
  Фарфалете  се слагат в голямо количество вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути. Изцеждат се много добре и се заливат със сметановия сос.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз

Anna&Jenny, ако искаШ пробвай, докато запържваШ да добавиШ една 4аена лъжи4ка водка и да я оставиШ да се изпари, бъркайки  Peace

# 85
  • Мнения: 2 132
Някои от тези сосови дали са подходящи за дете, което няма още две години? Искам някой път да направя паста, от която и тя да опита, но към кой сос да се насоча...
Аз съм давала от домати с босилек на моето дете.

# 86
  • Мнения: 653
Някои от тези сосови дали са подходящи за дете, което няма още две години? Искам някой път да направя паста, от която и тя да опита, но към кой сос да се насоча...

за малко дете бих ти препоръ4ала само домаШно приготвени сосове  Peace

# 87
  • София
  • Мнения: 178
Великолепна тема. Запис!

# 88
  • София
  • Мнения: 830
Как се запалих не е истина.

Видях една рецепта на Холи1 с прошуто крудо и пармезан (предполагам това е пармиджано), а аз имам доволно от тях. Но тя е със сметана, а ние не обичаме 'бяла' паста. Може ли да се направи с червен сос и кой от готовите сосове би бил най-подходящ?
Благодаря предварително.

# 89
  • Мнения: 190
Елспет,

обикновено сметаната, заради високата си масленост, подчертава вкусът на останалите продукти.
След като желаеш да я замениш, то сос Арабиата може да се използва, но резултатът ще е различен, тъй като доматите няма да подчертаят шунката и пармиджаното, а ще хармонират с него. Simple Smile

# 90
  • София
  • Мнения: 830
 Thinking
Хммммм.
Добре, ще пробвам още довечера със сметана.

# 91
  • Мнения: 190
Елспет ,
успешен ли беше опитът?  Simple Smile

# 92
  • София
  • Мнения: 830
Аз все пак го направих с доматен сос. И много ни хареса. Правих го като рецептата на Холи с пене и прошуто и пармезан, само че с домати. Супер беше. Всъщност ползвах соса с маслини.

Сега си мисля да ползвам някой от готовите сосове със сирена като купя допълнително същото сирене. Нещо от този род: варя пастата, слагам соса и рендосвам сиренето отгоре. Мисля че също ще се получи. А вие  Mr. Green?

# 93
  • София
  • Мнения: 178
Пенне ал'арабиата

Пенне - полусварени или ал'денте

За приготвянето на арабиата са необходими:
Лук и малко чесън на много ситно
Бекон на тънки лентички
Лукът с чесънът и беконът се запържват в малко масло или студенопресован зехтин, докато придобият златист цвят.
Добавят се белени и нарязани на кубчета домати и една цяла люта чушка. Оставя се да поври няколко минути до готовност на доматите.
Лютата чушка може да бъде отстранена преди сервиране или да се нареже на ситно и отново да се върне в соса.

В сосът се добавят полусварени пенне и се разбъркват периодично внимателно до готовност.
Ако пеннето е сварено до ал'денте, то се добавя само колкото да се обърка със соса.
Сервира се с настъргано пекорино.


Благодаря за рецептата  Simple Smile

# 94
  • Мнения: 190
Мисля че също ще се получи. А вие  Mr. Green?

Елспет,

При приготвянето на спагетите са важни 2 неща: спагетите да са ал денте за оптимален вкус и консистенция и сосът да не "заглушава" вкусът на самата паста Peace .

Разбира се, ти можеш да сложиш допълнително сирене, но е важно накрая спагетите да нямат вкус само на сирене, а да е една хармонична комбинация от всички съставки.

magi_todorova ,
радвам се, че мога да помогна  Simple Smile

# 95
  • Мнения: 31 265
Много ми хареса соса на Барила с маслините.

# 96
  • Мнения: 230
фусилите станаха страхотни със сос песто дженовезе кон басилико - малко синьо сирене и сметана и по-малко пушен бекон: с тези сосове всичко става невероятно.

# 97
  • София
  • Мнения: 830
Много ми хареса соса на Барила с маслините.
newsm80
 newsm24
Една идея: Направете скоро промоция, че искам да си накупя повече видове сосове.

# 98
  • Мнения: 31 265
Много ми хареса соса на Барила с маслините.
newsm80
 newsm24
Една идея: Направете скоро промоция, че искам да си накупя повече видове сосове.
Аз също. Много харесах и този с Босилека. Heart Eyes

# 99
  • Мнения: 312
....мисля това да  го пробвам довечера.Излежда много вкусно........и да ви кажа при нас така вали..........че направода си легне човек.

# 100
  • Пловдив
  • Мнения: 2 208
Харесвам всички сосове на Барила, но любимият ни е Песто Дженовезе, най-често го ползваме върху домати с моцарела  Crazy

# 101
  • София
  • Мнения: 436
И аз се записвам!  Hug
Досега не съм пробвала нито един от тези сосове и май съм допуснала груба грешка  ooooh!
Но мисля да се поправя в най-скоро време.  Peace Много са ми се дояли спагети карбонара, кой от сосовете се доближава най-много до тях и трябва ли да добавям нещо друго освен гъби и шунка примерно?!   newsm78

# 102
  • Мнения: 72
 ако има промоция и аз ще си купя повече

# 103
  • Мнения: 1 269
Seniora Barilla , има ли в бг тези сосове? ако да, от кьде мога да ги купя?

# 104
  • Мнения: 190
Seniora Barilla , има ли в бг тези сосове? ако да, от кьде мога да ги купя?

В търговската мрежа в страната могат да бъдат намерени показаните в началото на темата сосове.
Има продукти, които са произведени само за определен локален пазар и не се разпространяват в други страни.

# 105
  • Мнения: 1 269
това значи ли, че и качеството на продуктите произведени за нашия пазар е различно?!

# 106
  • Мнения: 234
Много ми хареса соса на Барила с маслините.
Аз съм голяма фенка на сосовете "Барила", но този с маслините хич не ми хареса! Въпрос на вкус вероятно....
Ние в къщи без "Арабиата" не оставаме! Grinning Обожавам го този сос, също и онзи с босилека- той пък си ми е съвсем класически....
Абе нещата на Барила няма какво да ги коментирам! Peace

# 107
  • Мнения: 190

Абе нещата на Барила няма какво да ги коментирам! Peace

Коментарите са винаги добре дошли!  Simple Smile

# 108
  • Мнения: 1
И аз съм страшен фен на тези сосове  Two Hearts Обожавам класическото песто и песто росо (от него направо мога наведнъж едно бурканче да изям хахах). А спагети с доматения сос с пекорино - любими са ми и на мен, и на приятеля ми

# 109
  • Мнения: 234

Абе нещата на Барила няма какво да ги коментирам! Peace

Коментарите са винаги добре дошли!  Simple Smile
Исках да кажа, че впечатленията ми са отлични!

# 110
  • София
  • Мнения: 178
Великолепни са сосовете Barilla. От както ги ползваме пастата става още по вкусна  Hug

# 111
  • Мнения: 256
Стана ми интересно, не сме ги пробвали тези сосове все още, но това ще стане съвсем скоро. Въпросът ми е - едно бурканче за какво количество паста е достатъчно?

# 112
  • Мнения: 190
Въпросът ми е - едно бурканче за какво количество паста е достатъчно?

Здравей Ронго,

количеството сос спрямо пастата може да вариира, зависимост дали има добавени зеленчуци, месо или риба към пастата.

По принцип за една порция спагети се счита 350 - 400 гр. сварена паста (=125-130гр. сурова паста) и 200 мл. сос. Това съотношение се спазва когато към пастата не е добавено допълнително месо, риба или зеленчуци.

Ако при приготвянето на пастата се ползва песто - Песто Росо, Песто Дженовезе и пр. - то се ползва по-малко от указаното горе, защото пестото има по-силен вкус.
Количеството използвано песто зависи от количеството паста, но за отправен пункт бих казала: по 2 лъжици на порция.
Може в началото да пробваш с по-малко и ако вкусът не е достатъчно интензивен да добавиш.

# 113
  • UK
  • Мнения: 1 918
По мои сметки един буркан стига за 500 гр паста (един пакет).

# 114
  • Мнения: 256
Благодаря за изчерпателните отговори!

# 115
  • Мнения: 190
Благодаря за изчерпателните отговори!

Надявам се съветите да са помогнали  Simple Smile

# 116
  • Мнения: 1 152
За 2 порции спагети изпапкваме един буркан.  Mr. Green

# 117
  • Мнения: 957
Вчера си правих пълнозърнести спагети със Сицилиянско песто с рикота и орехи Pesto alla Siciliana con Ricotta e Noci.Казвам ви неверояяяяятен вкус yes,препоръчвам с две ръце. newsm10Сосчето може да се маже и на брускети,също невероятен вкус  chef

# 118
  • Мнения: 230
дайте идея дали някой от сосовете е подходящ да се използва за печене на риба във фурна? чудя се ако намажа шарана със соса басилико дали ще стане хубаво?

# 119
  • Sofia
  • Мнения: 9 735
Благодарение на този форум открих сосовете Барила и вкъщи вече не оставам без тях. Ползвам ги за пици, лазаня, спагети - винаги отличен резултат. Peace

Общи условия

Активация на акаунт