Моля за съвет относно готвене на зеле

  • 12 735
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 596
Здравейте,
искам съвет от вас ,защото тук разбирате от готвене Flutter
Много обичам прясно зеле сготвено,но никога не ми се получава.Предпочитам да го готвя в тенджера под налягане,защото ми е много качествена,но винаги ми загаря ConfusedДори и в обикновена тенджера пак.
Знам,че на зеле не се слага вода, а само олио.Домати и т.н.
Та,искам да ми кажете как да го готвя.Колко олио да слагам и какво да правя за да не загаря.

Предварително ви благодаря  bouquet

# 1
  • Мнения: 419
Записвам се да чета съвети, защото и на мен не ми се получава много  Thinking.

# 2
  • Мнения: 1 596
Тогава остава да чакаме Simple Smile

# 3
  • Мнения: 13
    Споделям ти бабината рецепта: зелето се нарязва в дълбок съд, добавя се сол на вкус и олио/ малко повече от това за салата/ Започва да се претрива с ръце /видимо намалява обема си/. Прехвърля се в тенджера с капак, добавя се един морков и се задушава около половин час. От време на време се маха капака и се разбърква. Когато отново е намалило обема си е готово за прехвърляне в тава за печене. В нея слагам 2,3 скилидки чесън, един настърган домат/през зимата пюре от домати/ и 2 лъжици червен пипер. Разбърквам добре, поръсвам с малко копър и слагам да се пече. Става супер, ако още при задушаването поставиш и месо. Когато готвя това, любимо на семейството ми зеле, обикновено редувам: пилешко през лятото, а през зимата свински джолан!
     Пробвай, не може да не стане хубаво! Успех! Simple Smile

# 4
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Не се слага вода ли? Thinking Аз слагам(малко)
.Не ми е загаряло до сега.

# 5
  • Мнения: 2 926
Аз го готвя зелето в тава, без вода, с доста мазнина като бъркам доста честичко - така не загаря.

# 6
  • Мнения: 13
    Само да допълня бабината рецепта - не се слага вода, задушава се на по-слаб котлон и в подходяща за задушаване тенджера. По така описания начин, зелето се запича на мазнина.

# 7
  • Мнения: 1 523
Аз пък слагам 1 чаша вода и на печено, и на варено зеле.

# 8
  • Мнения: 1 798
Аз не добавям вода ,задушавам под капак то си пуска достатъчно водичка.
Запичам го в тава.

# 9
  • Мнения: 1 596
Благодаря много за отговорите,ща чакам и други варианти Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 419
А колко е времето за приготвяне? Там куцам аз, техниката ми е ясна  Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 13
      Задушаване около половин час и запичането за толкова - докато леко почернеят краищата на тавичката.

# 12
  • Мнения: 767
Зелето нарязано и намачкано със сол, слагам в тенджера с наколко лъжици олио (количеството зависи от това на зелето. А зелето носи олио.) и лъжичка червен пипер. Обърквам добре и на умерен огън на котлона, ако е в в обикновена, ако е в такава под налягане, първо на силен, после намалям огъня. Зелето си пуска сок и когато омекне, добавям настъргани домати или от буркан, чубрица и щипка индийско орехче (или кимион), може черно пиперче и оставям още 15-тина минути. После по желание може да се пресипе в тава и да се запече.
Ако се прави с месо, първо то се задушава с мазнина и малко водичка, до омекване и после описаната процедура.
Внимавайте със зелето - не купувайте холандски сортове, дащото има дебели жили и е сухо - трябва да му се добави водичка. Нашият български сорт е наричан по пазарите - Кьосе.
Дано съм била полезна!

# 13
  • Мнения: 1 596
Полезна беше petu6ka63 ,мерси Flutter

# 14
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Добавям и моята рецепта, лесна и винаги ми се получава вкусно, поне всеки който го опита го харесва:

Нарязвам  прясното зелето и го слагам в тенджера ( без да го стривам и без да го соля), добавям 1 чаша вода,може и малко повече. Така разбърквам докато зелето омекне.
През това време си приготвям месото- пилешко или свинско в тиган на кубчета, запържвам с подправки - сол, черв.пипер,черен пипер,олио малко. Отнемам от котлона.
Добавям към зелето няколко даф.листа, черен пипер,червен също,сол. Прибавям всичко от тигана,където е месото в тенджерата с зелето.
Добавям 1 голям настърган домат или малко дом.пюре. Копър нарязан, може и малко магданоз.
Доливам гореща водичка докато покрие зелето с месото. Така вече оставям гозбата да къкре докато водичката се редуцира (не напълно),обичаме да има малко сосче.

Да ви е вкусно ( пробвайте, ще останете доволни).

Майка ми го приготвя на фурна, не ми харесва особенно.

Общи условия

Активация на акаунт