Моля за съвет относно готвене на зеле

  • 12 745
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 596
Здравейте,
искам съвет от вас ,защото тук разбирате от готвене Flutter
Много обичам прясно зеле сготвено,но никога не ми се получава.Предпочитам да го готвя в тенджера под налягане,защото ми е много качествена,но винаги ми загаря ConfusedДори и в обикновена тенджера пак.
Знам,че на зеле не се слага вода, а само олио.Домати и т.н.
Та,искам да ми кажете как да го готвя.Колко олио да слагам и какво да правя за да не загаря.

Предварително ви благодаря  bouquet

# 1
  • Мнения: 419
Записвам се да чета съвети, защото и на мен не ми се получава много  Thinking.

# 2
  • Мнения: 1 596
Тогава остава да чакаме Simple Smile

# 3
  • Мнения: 13
    Споделям ти бабината рецепта: зелето се нарязва в дълбок съд, добавя се сол на вкус и олио/ малко повече от това за салата/ Започва да се претрива с ръце /видимо намалява обема си/. Прехвърля се в тенджера с капак, добавя се един морков и се задушава около половин час. От време на време се маха капака и се разбърква. Когато отново е намалило обема си е готово за прехвърляне в тава за печене. В нея слагам 2,3 скилидки чесън, един настърган домат/през зимата пюре от домати/ и 2 лъжици червен пипер. Разбърквам добре, поръсвам с малко копър и слагам да се пече. Става супер, ако още при задушаването поставиш и месо. Когато готвя това, любимо на семейството ми зеле, обикновено редувам: пилешко през лятото, а през зимата свински джолан!
     Пробвай, не може да не стане хубаво! Успех! Simple Smile

# 4
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Не се слага вода ли? Thinking Аз слагам(малко)
.Не ми е загаряло до сега.

# 5
  • Мнения: 2 926
Аз го готвя зелето в тава, без вода, с доста мазнина като бъркам доста честичко - така не загаря.

# 6
  • Мнения: 13
    Само да допълня бабината рецепта - не се слага вода, задушава се на по-слаб котлон и в подходяща за задушаване тенджера. По така описания начин, зелето се запича на мазнина.

# 7
  • Мнения: 1 523
Аз пък слагам 1 чаша вода и на печено, и на варено зеле.

# 8
  • Мнения: 1 798
Аз не добавям вода ,задушавам под капак то си пуска достатъчно водичка.
Запичам го в тава.

# 9
  • Мнения: 1 596
Благодаря много за отговорите,ща чакам и други варианти Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 419
А колко е времето за приготвяне? Там куцам аз, техниката ми е ясна  Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 13
      Задушаване около половин час и запичането за толкова - докато леко почернеят краищата на тавичката.

# 12
  • Мнения: 767
Зелето нарязано и намачкано със сол, слагам в тенджера с наколко лъжици олио (количеството зависи от това на зелето. А зелето носи олио.) и лъжичка червен пипер. Обърквам добре и на умерен огън на котлона, ако е в в обикновена, ако е в такава под налягане, първо на силен, после намалям огъня. Зелето си пуска сок и когато омекне, добавям настъргани домати или от буркан, чубрица и щипка индийско орехче (или кимион), може черно пиперче и оставям още 15-тина минути. После по желание може да се пресипе в тава и да се запече.
Ако се прави с месо, първо то се задушава с мазнина и малко водичка, до омекване и после описаната процедура.
Внимавайте със зелето - не купувайте холандски сортове, дащото има дебели жили и е сухо - трябва да му се добави водичка. Нашият български сорт е наричан по пазарите - Кьосе.
Дано съм била полезна!

# 13
  • Мнения: 1 596
Полезна беше petu6ka63 ,мерси Flutter

# 14
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Добавям и моята рецепта, лесна и винаги ми се получава вкусно, поне всеки който го опита го харесва:

Нарязвам  прясното зелето и го слагам в тенджера ( без да го стривам и без да го соля), добавям 1 чаша вода,може и малко повече. Така разбърквам докато зелето омекне.
През това време си приготвям месото- пилешко или свинско в тиган на кубчета, запържвам с подправки - сол, черв.пипер,черен пипер,олио малко. Отнемам от котлона.
Добавям към зелето няколко даф.листа, черен пипер,червен също,сол. Прибавям всичко от тигана,където е месото в тенджерата с зелето.
Добавям 1 голям настърган домат или малко дом.пюре. Копър нарязан, може и малко магданоз.
Доливам гореща водичка докато покрие зелето с месото. Така вече оставям гозбата да къкре докато водичката се редуцира (не напълно),обичаме да има малко сосче.

Да ви е вкусно ( пробвайте, ще останете доволни).

Майка ми го приготвя на фурна, не ми харесва особенно.

# 15
  • Мнения: 1 596
Мерси Зорница Simple Smile
Ето,че и ти си от хората които слагат вода в зелето.
Просто вече не знам какво да правя,да слагам или не вода в зелето Thinking

# 16
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Пробвай различните варианти и съм сигурна,че ще откриеш своя начин.
И аз така пробвах преди време и се спрях на този,на нас така ни харесва най-много.

# 17
  • Мнения: 1 596
Добре, мерси Heart Eyes

# 18
  • Мнения: 59
И аз слагам една чаша вода. Когато забравя да сложа вода и го усетя че почва да загаря веднага му слагам вода.

# 19
  • Мнения: 1 505
И аз съм от хората които слагат вода и също съм от хората които не мачкат зелето,защото после не ми харесва да го ям скашкано,обаче се чудя,защо като виждате че ви загаря,защо не слагате вода,защо не се слага вода.Аз го правя подпбно на зорница и си облизваме пръстите...

# 20
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Естетически изглежда много добре не намачкано, често готвя зеле в нас е на почит, следващия път ще прикача и снимка.

# 21
  • Мнения: 503
Свинско месо с прясно зеле 


600-700 г свинско месо
1/3 ч.ч. мазнина - олио или свинска мас
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
2-3 бр. домати
чубрица
черен пипер
кимион
1 кубче бульон
1 бр. зелка (голяма)
1-2 с.л. брашно
лимонена киселина
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
         
   bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet
 



  Месото се нарязва на порции и се пържи в мазнината. Прибавя се лукът, ситно нарязан, червеният пипер, доматите нарязани на кубчета и всичко се задушава. Посолява се леко. Зелката се нарязва на ивици и се стрива с малко сол, лимонена киселина и се прибавя към месото. Натрошава се кубчето бульон, наръсват се 1-2 с.л. брашно, подправките и се налива малко вода. Ястието се разбърква и се прехвърля в тава. Пече се във фурна 2 часа.

 

# 22
  • Мнения: 419
Не прибавяте ли морков към зелето?

# 23
  • Мнения: 1 437
Не прибавяте ли морков към зелето?
Аз слагам

# 24
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038

Внимавайте със зелето - не купувайте холандски сортове, дащото има дебели жили и е сухо - трябва да му се добави водичка. Нашият български сорт е наричан по пазарите - Кьосе.

Тук е истината !
Българското прясно зеле си пуска достатъчно вода , за да се свари и не е нужно да се добавя , но.... с тия вносни сортове не е така. Нужна е допълнителна вода , за да се свари и да не ви залепне на дъното.
Когато го готвя с месо : първо задушавам в олио месото , после зелето- да спихне  , овкусявам със сол и подправки и наливам доматен сок или настъргани домати , вода , ако е необходимо и оставям да къкри.
Ако е без месо : задушавам в олио зелето - да спихне и нататък по гореспоменатия начин.
Ако искам запечено - прехвърлям в тава и запичам на силна фурна , колкото да го жарне.
И ние го предпочитаме със сосче.

# 25
  • под тепетата
  • Мнения: 9 361
Също като Миг незабравим / много дълъг ник, беее/ и нье не водата!

# 26
  • Мнения: 27 524
Вода и моркови -  Naughty Simple Smile

За мен това е най-сполучливата и лесна рецепта (на Лулуто!), а съм пробвала доста  Peace

Прясно постно зеле в гювеч  Simple Smile

Не загаря, не се изсушава (въпреки, че аз харесвам онова тъъъъъъъничко нарязано и препечено зелце, но нямам нерви да го правя), не остава чорбаливо и винаги става  Hug

# 27
  • Мнения: 11 607
Според мен цялата фатка е да се пече или вари на бавен огън. Аз също не слагам вода, морков - ако имам.......И да е българско зелето...Другото -  момичета са били достатъчно ясни.

Успех!

# 28
# 29
  • София
  • Мнения: 1 178
Моята рецепта е подобна на вашите Simple Smile само че аз готвя в тенджера под налягане и винаги слагам малко вода,защото зелето е различно а така или иначе после като се запича водата извира.Съвет към авторката,винаги слагай малко вода особенно ако първо вариш в тенджера под налягане.Първо на силен огън да заври и после го намали.Подправки всеки слага по негов си вукс,който както обича.

# 30
  • Мнения: 202
Аз пресно зеле готвя така:
 Зеле, половин морков, домат, ронена чубрица, и дафинов лист, червен пипер, брашно за сгъстяване, сол и черен пипер на вкус.
Нарязвам зелето моркова и домата поръсвам с чубрица и слагам дафиновия лист в тенжера с мазнина и 1, 2 чаши вода, когато зелето е почти готово му слагам черния пипер, сол и истисквам половин лимон (лимона е по желание) аз го слагам , защото не обичам зелето да ми сладни малко преди да изключа котлона разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно и слагам 1 суп. л. червен пипер. Когато го готвя с месо (пиле или свинско) го правя по същия начин само, че тогава редувам ред зеле, ред месо (сурово не го пържа предварително). Накрая поръсвам с нарязан магданоз.

# 31
  • Мнения: 1 236
Аз го правя първо варено в тенджера, да омекне, заедно с чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист, малко ким, сол, доматки и малко олио. После понякога го запичам на фурна, като добавям повечко олио, а към края слагам и много червен пипер.

# 32
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Има различни сортове зеле

Има едно много дървено-никаква вода няма и не се и сварява хубаво.
Трябва да внимаваш каква зелка купуваш.Да е кръгла стегната и да не са много дебели кочаните на листата.
Аз харесвам българското -ама има време за него

Иначе в тенджара под налягане с чаша вода и подправки .
После може да си го запечеш с там всички вкусотии

# 33
  • Мнения: 59
Аз го правя първо варено в тенджера, да омекне, заедно с чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист, малко ким, сол, доматки и малко олио. После понякога го запичам на фурна, като добавям повечко олио, а към края слагам и много червен пипер.

На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?

разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно

Аз брашното не го разбивам, поръсвам 2-3 лъжици брашно и го разбърквам

# 34
  • Мнения: 1 236


На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?



Ако не ти харесва, не слагай. Няма задължителни неща при подправките, всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания.  Peace

# 35
  • Мнения: 59


На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?



Ако не ти харесва, не слагай. Няма задължителни неща при подправките, всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания.  Peace

Аз по принцип дафиновия лист не го харесвам и почти никога не слагам. Но понеже за първи път чувам че на зеле се слага дафинов лист и ми стана интересно.

# 36
  • Мнения: 767
Дафинов лист слагам на кисело зеле, на прясно  Sick, но си е въпрос на вкус. И на възприето от родителското тяло. Майка ми е добружанка и аз готвя зелето по неин маниер, а в хасковския край, където живея, почти всички го варят с вода.
Заплюх си рецептата на Блонди и смятам утре да я пробвам.  chef

# 37
  • Мнения: 59
Дафинов лист слагам на кисело зеле, на прясно  Sick, но си е въпрос на вкус. И на възприето от родителското тяло. Майка ми е добружанка и аз готвя зелето по неин маниер, а в хасковския край, където живея, почти всички го варят с вода.
Заплюх си рецептата на Блонди и смятам утре да я пробвам.  chef

Моята баба е от добружанския край, но никога не е готвила зелето с дафинов лист, винаги е слагала вода.

# 38
  • Мнения: 24
Аз пресно зеле готвя така:
 Зеле, половин морков, домат, ронена чубрица, и дафинов лист, червен пипер, брашно за сгъстяване, сол и черен пипер на вкус.
Нарязвам зелето моркова и домата поръсвам с чубрица и слагам дафиновия лист в тенжера с мазнина и 1, 2 чаши вода, когато зелето е почти готово му слагам черния пипер, сол и истисквам половин лимон (лимона е по желание) аз го слагам , защото не обичам зелето да ми сладни малко преди да изключа котлона разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно и слагам 1 суп. л. червен пипер. Когато го готвя с месо (пиле или свинско) го правя по същия начин само, че тогава редувам ред зеле, ред месо (сурово не го пържа предварително). Накрая поръсвам с нарязан магданоз.

И аз го правя точно по този начин - за подправките специално, но не съм се сещала досега да сложа лимон, а предполагам че много ще ми хареса така (много обичам кисело зеле през зимата), ще пробвам задължително.

# 39
  • GYM
  • Мнения: 814
Моята рецепта е подобна на вашите Simple Smile само че аз готвя в тенджера под налягане и винаги слагам малко вода,защото зелето е различно а така или иначе после като се запича водата извира.Съвет към авторката,винаги слагай малко вода особенно ако първо вариш в тенджера под налягане.Първо на силен огън да заври и после го намали.Подправки всеки слага по негов си вукс,който както обича.
Абсолютно споделям. Обикновено в тенджерата под налягане слагам всичко наведнъж - зелето, претрито със сол, доматки, червен пипер, олио и водичка. После - по описаната по-горе процедура.

# 40
  • София
  • Мнения: 12 554
Моето зеле го готвя само с магданоз или понякога само със зрънца кимион - когато е със свинско  Wink
Но винаги слагам вода.

Нарязвам зелето, мачкам го със сол. Слагам в тенджерата с олио и задушавам на слаб огън, докато омекне. След това прибавям месото - което ми е предварително опържено - слагам една чаша вода и подправките - сол, кимион, червен пипер и оставям да къкри. Като се посвари, прибавям доматите и прехвърлям в тава. Запичам на умерена фурна.

# 41
  • София
  • Мнения: 128
Прочетох всички рецепти , но моята я нямаше, затова и аз се включвам.
   Нарязвам зелето 3/4 от зелката , намачквам я със сол . Слагам половината в тенджерата, отгоре поливам с олио ръся червен пипер, слагам ччерен пипер на зърна задължително и склилитки чесън на едро нарязани и 1 рендосан домат - редя два реда на гъсто пушен бекон ( може и без него - постно) и отгоре същата процедура със зелето още веднъж и това е. Гледам и аз сорта на зелето и на по-бавен огън за д ане загори и по-често разбъркване като заври хубаво. Да обобщя, че нещо като гледам се разхвърлях- половин чаша олио , 2 домата , сол, черен пипер на зърна , червен пипер и чесън .

# 42
  • Мнения: 2
ако се вземе по нещо от всички публикувани мнения,ще стане хубаво эеле.всички иэброени подправки са подходящи.въпрос на вкус.искам само да добавя че е добре при претриването да се сложи и оцет.и ако е на фурна да остане на маэнина

# 43
  • Мнения: 1 798
ако се вземе по нещо от всички публикувани мнения,ще стане хубаво эеле.всички иэброени подправки са подходящи.въпрос на вкус.искам само да добавя че е добре при претриването да се сложи и оцет.и ако е на фурна да остане на маэнина
За оцет съм чувала,но не съм пробвала.
Аз слагам малко лимонена киселина,за да не сладни зелето.

# 44
  • Мнения: 68
Ето и от мене една много лесна рецепта за зелева супа. Страхотна е срещу махмурлук.
Нарязвате зелето и го слагате в тенджера с вряща вода. Когато е поумеклано му слагате малко настърган домат и сол. Запържвате ситно нарязан лук и добавяте 1-2 с.л. брашно. Внимателно с черпак доливате по малко от свареното зеле и бульона в запръжката като внимавате да не стане на бучки. Добавя се сух джоджен и е готова за консумиране. Много е вкусна с оцет.
Идеален заместител на шкембе чорбата Simple Smile

# 45
  • Мнения: 221
ако се вземе по нещо от всички публикувани мнения,ще стане хубаво эеле.всички иэброени подправки са подходящи.въпрос на вкус.искам само да добавя че е добре при претриването да се сложи и оцет.и ако е на фурна да остане на маэнина

Аз съм на същото мнение, претривам зелето със сол и оцет. И както и да го готвя го оставям на мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт