Моля за съвет относно готвене на зеле

  • 12 772
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 202
Аз пресно зеле готвя така:
 Зеле, половин морков, домат, ронена чубрица, и дафинов лист, червен пипер, брашно за сгъстяване, сол и черен пипер на вкус.
Нарязвам зелето моркова и домата поръсвам с чубрица и слагам дафиновия лист в тенжера с мазнина и 1, 2 чаши вода, когато зелето е почти готово му слагам черния пипер, сол и истисквам половин лимон (лимона е по желание) аз го слагам , защото не обичам зелето да ми сладни малко преди да изключа котлона разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно и слагам 1 суп. л. червен пипер. Когато го готвя с месо (пиле или свинско) го правя по същия начин само, че тогава редувам ред зеле, ред месо (сурово не го пържа предварително). Накрая поръсвам с нарязан магданоз.

# 31
  • Мнения: 1 236
Аз го правя първо варено в тенджера, да омекне, заедно с чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист, малко ким, сол, доматки и малко олио. После понякога го запичам на фурна, като добавям повечко олио, а към края слагам и много червен пипер.

# 32
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Има различни сортове зеле

Има едно много дървено-никаква вода няма и не се и сварява хубаво.
Трябва да внимаваш каква зелка купуваш.Да е кръгла стегната и да не са много дебели кочаните на листата.
Аз харесвам българското -ама има време за него

Иначе в тенджара под налягане с чаша вода и подправки .
После може да си го запечеш с там всички вкусотии

# 33
  • Мнения: 59
Аз го правя първо варено в тенджера, да омекне, заедно с чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист, малко ким, сол, доматки и малко олио. После понякога го запичам на фурна, като добавям повечко олио, а към края слагам и много червен пипер.

На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?

разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно

Аз брашното не го разбивам, поръсвам 2-3 лъжици брашно и го разбърквам

# 34
  • Мнения: 1 236


На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?



Ако не ти харесва, не слагай. Няма задължителни неща при подправките, всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания.  Peace

# 35
  • Мнения: 59


На няколко места видях, че слагате дафинов лист, но не ми е ясно на зелето защо слагате дафинов лист?



Ако не ти харесва, не слагай. Няма задължителни неща при подправките, всичко е въпрос на вкус и лични предпочитания.  Peace

Аз по принцип дафиновия лист не го харесвам и почти никога не слагам. Но понеже за първи път чувам че на зеле се слага дафинов лист и ми стана интересно.

# 36
  • Мнения: 767
Дафинов лист слагам на кисело зеле, на прясно  Sick, но си е въпрос на вкус. И на възприето от родителското тяло. Майка ми е добружанка и аз готвя зелето по неин маниер, а в хасковския край, където живея, почти всички го варят с вода.
Заплюх си рецептата на Блонди и смятам утре да я пробвам.  chef

# 37
  • Мнения: 59
Дафинов лист слагам на кисело зеле, на прясно  Sick, но си е въпрос на вкус. И на възприето от родителското тяло. Майка ми е добружанка и аз готвя зелето по неин маниер, а в хасковския край, където живея, почти всички го варят с вода.
Заплюх си рецептата на Блонди и смятам утре да я пробвам.  chef

Моята баба е от добружанския край, но никога не е готвила зелето с дафинов лист, винаги е слагала вода.

# 38
  • Мнения: 24
Аз пресно зеле готвя така:
 Зеле, половин морков, домат, ронена чубрица, и дафинов лист, червен пипер, брашно за сгъстяване, сол и черен пипер на вкус.
Нарязвам зелето моркова и домата поръсвам с чубрица и слагам дафиновия лист в тенжера с мазнина и 1, 2 чаши вода, когато зелето е почти готово му слагам черния пипер, сол и истисквам половин лимон (лимона е по желание) аз го слагам , защото не обичам зелето да ми сладни малко преди да изключа котлона разбивам 2, 3 суп. лъжици брашно и слагам 1 суп. л. червен пипер. Когато го готвя с месо (пиле или свинско) го правя по същия начин само, че тогава редувам ред зеле, ред месо (сурово не го пържа предварително). Накрая поръсвам с нарязан магданоз.

И аз го правя точно по този начин - за подправките специално, но не съм се сещала досега да сложа лимон, а предполагам че много ще ми хареса така (много обичам кисело зеле през зимата), ще пробвам задължително.

# 39
  • GYM
  • Мнения: 814
Моята рецепта е подобна на вашите Simple Smile само че аз готвя в тенджера под налягане и винаги слагам малко вода,защото зелето е различно а така или иначе после като се запича водата извира.Съвет към авторката,винаги слагай малко вода особенно ако първо вариш в тенджера под налягане.Първо на силен огън да заври и после го намали.Подправки всеки слага по негов си вукс,който както обича.
Абсолютно споделям. Обикновено в тенджерата под налягане слагам всичко наведнъж - зелето, претрито със сол, доматки, червен пипер, олио и водичка. После - по описаната по-горе процедура.

# 40
  • София
  • Мнения: 12 554
Моето зеле го готвя само с магданоз или понякога само със зрънца кимион - когато е със свинско  Wink
Но винаги слагам вода.

Нарязвам зелето, мачкам го със сол. Слагам в тенджерата с олио и задушавам на слаб огън, докато омекне. След това прибавям месото - което ми е предварително опържено - слагам една чаша вода и подправките - сол, кимион, червен пипер и оставям да къкри. Като се посвари, прибавям доматите и прехвърлям в тава. Запичам на умерена фурна.

# 41
  • София
  • Мнения: 128
Прочетох всички рецепти , но моята я нямаше, затова и аз се включвам.
   Нарязвам зелето 3/4 от зелката , намачквам я със сол . Слагам половината в тенджерата, отгоре поливам с олио ръся червен пипер, слагам ччерен пипер на зърна задължително и склилитки чесън на едро нарязани и 1 рендосан домат - редя два реда на гъсто пушен бекон ( може и без него - постно) и отгоре същата процедура със зелето още веднъж и това е. Гледам и аз сорта на зелето и на по-бавен огън за д ане загори и по-често разбъркване като заври хубаво. Да обобщя, че нещо като гледам се разхвърлях- половин чаша олио , 2 домата , сол, черен пипер на зърна , червен пипер и чесън .

# 42
  • Мнения: 2
ако се вземе по нещо от всички публикувани мнения,ще стане хубаво эеле.всички иэброени подправки са подходящи.въпрос на вкус.искам само да добавя че е добре при претриването да се сложи и оцет.и ако е на фурна да остане на маэнина

# 43
  • Мнения: 1 798
ако се вземе по нещо от всички публикувани мнения,ще стане хубаво эеле.всички иэброени подправки са подходящи.въпрос на вкус.искам само да добавя че е добре при претриването да се сложи и оцет.и ако е на фурна да остане на маэнина
За оцет съм чувала,но не съм пробвала.
Аз слагам малко лимонена киселина,за да не сладни зелето.

# 44
  • Мнения: 68
Ето и от мене една много лесна рецепта за зелева супа. Страхотна е срещу махмурлук.
Нарязвате зелето и го слагате в тенджера с вряща вода. Когато е поумеклано му слагате малко настърган домат и сол. Запържвате ситно нарязан лук и добавяте 1-2 с.л. брашно. Внимателно с черпак доливате по малко от свареното зеле и бульона в запръжката като внимавате да не стане на бучки. Добавя се сух джоджен и е готова за консумиране. Много е вкусна с оцет.
Идеален заместител на шкембе чорбата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт