В моята книжка пише че ако използвам прясна мая вместо суха тряьва грамажа на сухата мая да умножа по три, например ако за рецептаата за френски хляб ми трябва 5 гр суха мая, а аз съм решила да сложа прясна ще трябва да сложа 15 гр.
Дали съм го обяснила разбрано
Според моята книжка /за Мулинекс 5000/ на 1 ч.л. суха мая отговарят 9г. жива. Само в началото месих със суха мая /около две седмици/. Вече използвам само жива и установих, че за рецепта с 1 ч.л. суха мая трябва да слагам 7г. жива. Докато налучкам точното количество хлябът ми хлътваше в средата, защото живата мая му идваше в повече. Разбира се това е с моята машина.
Ако мога и аз да споделя личния си опит:
Напочням, че това е лично а не меродавно мнение и ползването на тази таблица си е изцяло за ваша отговорност.