Как приготвяте коприва?

  • 11 689
  • 26
  •   1
Отговори
  • Мнения: 655
момичета,сега по празниците бях на село и баба ми ми набра една огромна чанта с коприва.искам да си направя копривена каша,защото много ми се хапва,но до сега не съм правила Grinningсподелете кой как я приготвя,защото ще имам да правя много пъти Peaceи да попитам-нали може като я попаря,да я замразя във фризера на пакетчета Peace

# 1
  • Мнения: 1 313
Може да я бланширате и замразите без проблем! Peace
Ето моята рецепта за копривена каша, дано ви допадне! Wink
И една супа, както и всички рецепти със спанак може да се заменят с коприва Simple Smile

# 2
  • Мнения: 655
еси,много ти благодаря  bouquet,изглежда ми много вкусна,само трябва да си купя зелен лук Peace

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 18:36 от nahodkata

# 3
  • София
  • Мнения: 1 341





Много обичаме коприва. Кашата я правя като Esy, но добавям сирене и джоджен.
Правя също и панирана коприва - много е вкусна. Суровата коприва се потапя в паста за паниране и се пържи - лесно и бързо.
Приготвям също и палачинки с коприва и сирене ( копривата предварително задушена с малко мазнина ).Навивам палачинките, отгоре настъргвам кашкавал и леко запичам в МВ за да се разтопи кашкавала - вкустия.

# 4
  • Мнения: 8 939
Здравей!

Ето и моята каша от коприва .

Правя и една крем супа от коприва и картофи. Сваряват се 2 - 3 картофа, пресен лук, морков, копривата се слага малко да поври накрая. Пасира се всичко с малко краве масло и се добавя половин - една чаша прясно мляко. Поръсва се с пресен магданоз и подправки по избор. Става много вкусно.!

Другата лесна супа е, сварява се морков и лук, във водата се слага и копривата да поври, слага се фиде и се застройва с кисело мляко и яйце по избор, аз не обичам застройки. Добавя се магданоз и подправки.

Копривата съхранявам суха. Изчиствам и суша на вестник. После слагам в плик и така стои дълго време.


Hug

# 5
  • Мнения: 22 867
Ето още две предложения:

Снимки и начин на приготвяне на копривената манджа, а панираната коприва - от копривата обираме връхчета, /обира ги мъжО, на мен все ми пари /, измиват се и се отцеждат, прави се панировка от яйце, брашно и вода (може и сол и черен пипер по желание), топят се и се пържат. Много вкусно нещо са! Heart Eyes  bouquet

А иначе я измивам хубаво, оставям да се отцеди, слагам в пликчета и във фризера. През зимата е върхът!

# 6
  • София
  • Мнения: 1 312
   Каша от коприва правя много често,полезно и вкусно. Simple Smile Пасирам я като поври 5 минути,след това слагам настърган морков,лук на ситно и джоджан. След още 5 минути я свалям от огъня и слагам една, две лъж.заквасена сметана и масло колкото орех. Ще пробвам  и вашите  рецепти Simple Smile

# 7
  • Мнения: 655
много благодаря за педложенията-ще взема и каша,и супичка да направя/то и двете само аз ще си ги ям де Peace/тази вечер ще се занимавам с нея,обезателно ще покажа резултата Party

# 8
  • Мнения: 1 116
Ето и от мен Каша от коприва

Копривата за фризера я попарвам в завряла вода. Водата която се изцежда е много полезна за косата, като се измие косата, накрая се полива с водата от копривата.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 19:13 от Tannita

# 9
  • у нас
  • Мнения: 1 870
Аз правя подобна на вашите рецепти, но все пак ще сложа и нея Peace
по принцип не съм любител на такъв вид ястия, но така хапвам Peace става и като салатка

кипвам коприва (след като кипне да е около 1 средна чиния) и след това я запържвам в супена лъжица мазнина. След това слагам яйца- колкото ти се иска 4-6-8.... аз харесвам с повече
натрошено сирене около 100г
шипка червен пипер
около 200 мл доматен сок консерва
нарязана на ситно или скълцана 1 скилидка чесън
щипка черен пипер
сол не слагам, заради сиренето
2-3 стръка магданоз.

# 10
  • Мнения: 111
Здравейте,
Пробвайте тази салата: копривата се попарва и се оставя да се отцеди. Нарязва се 1 вр. пресен лук, 1 вр. пресен чесън и заедно с копривата се пасира. Тази смес се разбърква с една или две майонези /зависи как ви харесва/, сол на вкус и малко лимонов сок. Аз слагам и 2 с.л. кисело мляко. Дори и тези, които не обичат коприва не могат да познаят какво ядат.

# 11
  • Мнения: 27 524
Баба ми правеше страхотна яхния ли, не знам и аз какво, не беше каша, от коприва. Помня само, че накрая чукваше яйца вътре и белтъците се провлачваха на конци... беше страшна вкусотия. Някой ял ли е така?
Колко ме е яд, че докато беше жива не записвах рецепти  Cry

# 12
  • Мнения: 655
ау,какви интересни идеи,много ме зарибихте с тая коприва Hug


Баба ми правеше страхотна яхния ли, не знам и аз какво, не беше каша, от коприва. Помня само, че накрая чукваше яйца вътре и белтъците се провлачваха на конци... беше страшна вкусотия. Някой ял ли е така?
Колко ме е яд, че докато беше жива не записвах рецепти  Cry


блонди,на мене по същата причина ми се прияде,някакви спомени от ваканция на село ме прихванаха и се сетих за каша от коприва Heart Eyesно виждам че има различни варияции,ще гледам да пробвам предложените варитни,да видим с времето кой ще ми хареса Peaceсега звъннах на баба ми и тя ми обясни как я прави,сега ще уважа нейния вариант,ще видим какъв ще е резултата Laughing


пети,аз тъкмо това питах в КМ,за какво мога да ползвам водата Laughingблагодаря ти Hug

# 13
  • Мнения: 22 867
Баба ми правеше страхотна яхния ли, не знам и аз какво, не беше каша, от коприва. Помня само, че накрая чукваше яйца вътре и белтъците се провлачваха на конци... беше страшна вкусотия. Някой ял ли е така?
Колко ме е яд, че докато беше жива не записвах рецепти  Cry

Блонди , в предния си пост съм дала линк към подобна рецепта, белтъците точно така стават на конци (аз пък обичам да са на по-едри парчета) и е много вкусна. Знам я от бабата на моя мъж. Брашното може и да не се пържи, а да се размие с вода и да се сипе в яденето, кога както дойде, така го правя. Става не каша, но не е и чорба, а като по-гъста манджа, ядем я обаче с лъжици. Grinning

# 14
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Аз правя подлучена коприва.
Сварявям копривата,нарязвам и запържвам в малко мазнина,добавям червен пипер, 4,5,6,яйца и като се изпържат и яйцата свалям от огъня и леко като се охлади слагам кисело мяко и чесън.
По същия начин правя  спанак и лапад.
В къщи умираме за такива манджи.

Общи условия

Активация на акаунт