Мерси за хубавата оценка Сайта, който ми пращаш е под знака на китайската традиция. По отношение на японския зелен чай това означава външна имитация. Това, което прочетох за сенча ме навежда на мисълта, че наистина е така. Казват, че чаят е с цилиндрично оформени листа и сушен по японска технология. А дали е запарван преди това ... не се казва в прав текст. Ако този сенча е приготвен както трябва от А до Я, щеше да го пише подробно. За други видове за съжаление не мога да те посъветвам нищо, защото не разбирам. Чел съм, че оолонг го хвалят за отслабване и сигурно е така. Но по принцип нещата според мен стоят така. Разликата между японския чай и китайските чайове е видна ако се сравни чая с други неща. Японския е съпоставим с виното. Качеството и на вкуса и на съдържанието на полезни вещества зависи само от сорта, региона, климата за конкретната година, точния момент за обиране на реколтата и т.н., все характеристики на гроздето за правене на вино. Няма външни аромати или много, много рядко има, но това не се цени, кой знае колко. Докато при китайския качеството се оценява само на базата на странично привнесени есенции, които са вероятно десетки и стотици от плодове до шоколад. Много красиво стои, но отвътре има много малко. Съжалявам ако не съм в синхрон с очакванията ти В тази тема съм казвал, но ще потретя: не си ли купите чай от Япония, няма да разберете дали сте пили китайски или японски сенча. Дори на цвят не е ясно, дали няма да го изимитират с някоя допълнителна зеленина. Но натуралния унами вкус на сенча си е явно нещо трудно постижимо щом не се е появил още в набора от аромати за допълнително овкусяване на чая.