Японска кухня - Зеленият чай! (вече и със снимки)

  • 62 629
  • 205
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 17
Здравей Pinkito,

Мерси за хубавата оценка Simple Smile Сайта, който ми пращаш е под знака на китайската традиция. По отношение на японския зелен чай това означава външна имитация. Това, което прочетох за сенча ме навежда на мисълта, че наистина е така. Казват, че чаят е с цилиндрично оформени листа и сушен по японска технология. А дали е запарван преди това ... не се казва в прав текст. Ако този сенча е приготвен както трябва от А до Я, щеше да го пише подробно. За други видове за съжаление не мога да те посъветвам нищо, защото не разбирам. Чел съм, че оолонг го хвалят за отслабване и сигурно е така. Но по принцип нещата според мен стоят така. Разликата между японския чай и китайските чайове е видна ако се сравни чая с други неща. Японския е съпоставим с виното. Качеството и на вкуса и на съдържанието на полезни вещества зависи само от сорта, региона, климата за конкретната година, точния момент за обиране на реколтата и т.н., все характеристики на гроздето за правене на вино. Няма външни аромати или много, много рядко има, но това не се цени, кой знае колко. Докато при китайския качеството се оценява само на базата на странично привнесени есенции, които са вероятно десетки и стотици от плодове до шоколад. Много красиво стои, но отвътре има много малко. Съжалявам ако не съм в синхрон с очакванията ти Sad В тази тема съм казвал, но ще потретя: не си ли купите чай от Япония, няма да разберете дали сте пили китайски или японски сенча.  Дори на цвят не е ясно, дали няма да го изимитират с някоя допълнителна зеленина. Но натуралния унами вкус на сенча си е явно нещо трудно постижимо щом не се е появил още в набора от аромати за допълнително овкусяване на чая.

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 13:31 от steam

# 91
  • Мнения: 1 280
Мнго ти благодаря...значи, ще си поръчам и аз от сайта,  който си дал, а за да не си троша хатъра и мерака утре да ида, от там ще си взема само някой оолонг за  отслабване....ами все нещо трябва да си купя... Joy , а и искам да погледна  канички, аксесоари, мъж ми е голям любител на чая, ще го зарадвам  с някое подаръче... Wink    Отново много ти благодаря за помощта!  Hug

# 92
  • Мнения: 17
Относно чайниците мога да отбележа, че зад минимализма на японските глинени чайници стои изключително здрав прагматизъм. Тези чайници са много ама наистина много удобни. Купих на моята племенница един китайски глинен чайник и се чудех защо не пие чай. Опитах се да приготвя чай с него и установих, че е почти невъзможно без да се олея. Чаникът имаше керамична цедка, но не вградена, а се поставя на горния отвор ... подобна на чашка е. С японските чайници нещата са съвсем различни и приготването е лесно и удобно.
Ето хубави японски чайници: http://www.artisticnippon.com/product/tokoname/tokonameindex.htm
А ето и един много качествен Handy Teapot: http://www.o-cha.com/green-tea/clear-glass-teapot.html

Последният има бутон, който след натискане освобождава готовата течност надолу, след което може да се добавя още вода - на малки порции точно както се приготвя нормално сенча. Частите на лостовия механизъм са свободно стоящи. Само на едно място мислям че има механична връзка, което го прави почти нечуплив в това отношение.

# 93
  • Мнения: 1 280
Тези дори са на по-добри цени отколкото тук при мен...  ама ти съвсем ще ме откажеш утре да ходя до магазина..... Joy, направо май ще си ордирам от сайта,който си дал.... Много са красиви..

# 94
  • Мнения: 17
Да на първия сайт има чайници и за над 500$ ...  Ами от o-cha.com може да се вземе по-евтин чайник. А мисля, че най-евтино с вградена керамична цедка е от тук: http://www.yuuki-cha.com/japanese-teapots ... Има за под 50$ Simple Smile

# 95
  • Мнения: 555
Едва сега открих тази страхотна тема   bouquet

Пила съм веднъж  преди мноооого години, японски чай   (или поне приготвен от японци) .... наляха ми нещо от термос ... в паничка и го разбъркаха с една интересна четчица - едва ли е най- традиционното , но пак беше невероятно вкусно  Peace

# 96
  • Мнения: 0
Здравей. Искам да те попитам, какво е мнението ти за ето тази марка зелен чай който е със жасмин. Купуваме си само от него също  зелен рой бос и хънибуш.
Охх линк не мога да изпратя но чаят е Греен теа Лонджин. Ако не го знаеш, напиши в гоогле и виж. Пликът е етиленов ли е какв там незнам, розов на цвят.

# 97
  • Мнения: 17
Здравей. Искам да те попитам, какво е мнението ти за ето тази марка зелен чай който е със жасмин. Купуваме си само от него също  зелен рой бос и хънибуш.
Охх линк не мога да изпратя но чаят е Греен теа Лонджин. Ако не го знаеш, напиши в гоогле и виж. Пликът е етиленов ли е какв там незнам, розов на цвят.


Здравей, за съжаление единственото, което мога да кажа за този зелен чай е, че няма нищо общо с чая, за който пиша в темата. По принцип не разбирам от всички видове чай, а  само от Сенча и всичките му разновидности на територията на Япония като Ko-cha, Guri-cha, Kuki-cha, Me-cha, Bancha ... Hojicha, Genmai-cha и (със сигурност) други (има разновидности по китайски прийоми, където се добавят плодови аромати, но аз не се интересувам от тях) Sad

Колкото за ройбос и ханибуш зная, че са много полезни и от гледна точка на потребителя много подобни, може би защото и двата вида произхождат от Южна Африка. Чел съм също, че ройбос  може да се пие "на корем" за разлика от зеления чай, който съдържа кофеин и е добре човек да е по-умерен с количествата.

# 98
  • Мнения: 17
Едва сега открих тази страхотна тема   bouquet

Пила съм веднъж  преди мноооого години, японски чай   (или поне приготвен от японци) .... наляха ми нещо от термос ... в паничка и го разбъркаха с една интересна четчица - едва ли е най- традиционното , но пак беше невероятно вкусно  Peace

Така по описанието ти разбирам, че това, с което са те гостили си е баш традиционното на японците Simple Smile Мача се казва чаят. Не съм опитвал още. Това е зелен чай на пудра. Много се чудех каква е разликата между стрит на пудра сенча и мача. Правят се от едни и същи листа и изглеждат по един и същи начин. Скоро ми стана ясно, че мача се получава като при стриването на листата се отдели само зелената маса дори без жилките на самите листенца. Мача е с най-високо съдържание на полезни вещества (разбира се и на кофеин) и се консумира без остатък.

# 99
  • Мнения: 0
Едва сега открих тази страхотна тема   bouquet

Пила съм веднъж  преди мноооого години, японски чай   (или поне приготвен от японци) .... наляха ми нещо от термос ... в паничка и го разбъркаха с една интересна четчица - едва ли е най- традиционното , но пак беше невероятно вкусно  Peace
Така по описанието ти разбирам, че това, с което са те гостили си е баш традиционното на японците Simple Smile Мача се казва чаят. Не съм опитвал още. Това е зелен чай на пудра. Много се чудех каква е разликата между стрит на пудра сенча и мача. Правят се от едни и същи листа и изглеждат по един и същи начин. Скоро ми стана ясно, че мача се получава като при стриването на листата се отдели само зелената маса дори без жилките на самите листенца. Мача е с най-високо съдържание на полезни вещества (разбира се и на кофеин) и се консумира без остатък.

Благодаря ти за информацията!

# 100
  • Мнения: 3 988
steam, искам съвет, по-скоро препоръка.
Големи любители сме на зеления чай у дома, но до сега сме купували само китайски, макар и органични и тинтири-минтири...  Crazy Искам да поръчам сенча, от няколко дни ми е отворен сайта на о-ча, но нямам идея кой да избера. Единственото ми е изискване е да е лек. Сегашните видове, които имам, ги правя с 1/3 от препоръчаната доза.
А по-добре ли е да взема силен и да слагам по по-малко, както правя и сега?
Благодаря ти предварително!

# 101
  • Мнения: 17
steam, искам съвет, по-скоро препоръка.
Големи любители сме на зеления чай у дома, но до сега сме купували само китайски, макар и органични и тинтири-минтири...  Crazy Искам да поръчам сенча, от няколко дни ми е отворен сайта на о-ча, но нямам идея кой да избера. Единственото ми е изискване е да е лек. Сегашните видове, които имам, ги правя с 1/3 от препоръчаната доза.
А по-добре ли е да взема силен и да слагам по по-малко, както правя и сега?
Благодаря ти предварително!

Здравей Solley. Трудно ми е да ти препоръчам по-лек сенча. Вероятно по-евтините са и по-леки. Не зная, защо искаш по-лек чай, но предполагам, че може да е заради кофеина. В сенча се съдържа кофеин, но също така за разлика от другите l-theanine е 10 пъти повече и напълно елиминира кофеиновото деиствие. Въпреки това имам една колежка, на която и се разтуптява сърцето като го пие. Аз пък си го пия преди лягане и заспивам без проблеми и въобще като го пия и ме обзема много приятно спокойствие. Няма проблем ако малко го поразредиш, но ти препоръчвам по-скъпия чай не по отношение на силата, а главно заради вкуса. И евтини съм опитвал и са прекрасни - Oku Yutaka, Chiran. Все пак може би има по-лек вид и това е Bancha. Той не се води Сенча, но си е такъв. Нарича се различно, защото се бере нa последна беритба есента, докато за сенча най-ценна е първата беритба - края на април. Банча е препоръчван за хора с проблеми с къвната захар и може да се пие в по-големи количества през деня. За него препоръчвам да се купи от тук: http://zencha.net/products_shizu.php#bancha

Друг лек вид е Genmaicha. Това е най-често Банча, но примесен с печен оризов кракер и малко пуканки. Има приятен естествен вкус на печени пуканки.

Houjicha е най-лек, но понеже самия чай е печен, вкусът му не е унами. Вкус на печено е пак, а цветът е ръждиво кафяво към червеникаво. Този чай се смята за безкофеинов и може да се пие и от деца ... все пак си има кофеин, но е много малко. На следния линк можеш да сравниш съдържанието на вещества в няколко вида японски чай:
http://www.hibiki-an.com/readings/green-tea-for-health.html

Ако имаш други въпроси, с удоволствие ще отговоря Simple Smile

# 102
  • Мнения: 3 988
steam, благодаря ти за изчерпателния отговор.  Grinning
Може би трябваше да напиша, че искам по-лек заради кофеина, да; понеже съм кърмачка. През цялата бременност и първите 3 месеца след раждането не съм пила зелен чай, но от 3 месеца и половина пия пак по 2 чаши на ден и предпочитам да е с по-ниско съдържание на кофеин заради бебето.

Признавам, че не съм познавачка. Купувам винаги насипни, гледам да са органик и от магазини за чай/кафе или разни хелт сторс, но до тук приключва всичко.  Blush Е, да, и спазвам инструкциите за приготвяне.

Подхвърли ми няколко имена от по-скъпите, моля.  Wink Щом казваш, че препоръчваш такива заради вкуса. За мен не е проблем да слагам просто по-малко количество за себе си. Ще поръчам сигурно и някой от "леките" видове, които предлагаш.
Bancha съм пила преди време. Бяха ми подарили малка опаковка при една по-голяма покупка в магазин за чай. Хареса ми.
За жалост в момента живея на място, в което няма изискани магазини за чай и кафе и само онлайн пазаруване е опцията. (Принципно консумирам много чай - билкови и зелен).


Безкрайно съм впечатлена от познанията ти в тази област. Замисли се за бизнес в България. Simple Smile

# 103
  • Мнения: 17
Да ти е живо и здраво бебето Simple Smile

Според мен спокойно можеш да пиеш третата запарка според процедурата за приготване, която съм описал в началото на темата. Специално питах в един форум за това дали кофеина се извлича с първата и втората запарка. Мнението е, че са нужни около 5 минути за тази цел. Т.е. имаме около 2 мин за първа запарка и още 1 да речем за втората, но между тях има малко време понеже самото разливане по чашите коства да речем 30-40 секунди х2 ... събират се 5. Мисля, че третата ще е почти без кофеин. Тук има една изключителна статия за кофеина и зеления чай. Има изследване дори през кой месец на годината листата имат най-малко кофеин - това е юли: http://chadao.blogspot.com/2008/02/caffeine-and-tea-myth-and-reality.html

Ето няколко линка към най-доброто от о-ча, както и от zencha.net:

http://www.o-cha.com/Yutaka-Midori.html
http://www.o-cha.com/green-tea/uji-sencha-miyabi.html
http://www.o-cha.com/kagoshima-sencha.html
http://www.o-cha.com/green-tea/kagoshima-sencha-yutaka.html

Zencha
http://zencha.net/products_yame.php#sencha - Чаят от Yame е уникален и се различава от тези на о-ча. По-ароматен е някак и с малко по-зелен цвят. Аз съм пил само Premium Sencha Kiwami. Пекрасен е. Страницата за чай от Shizuoka е много интересна (http://zencha.net/products_shizu.php#sencha). От класическия сенча съм пил Fuji Premium. Там има обаче няколко много интересни вида:
http://zencha.net/products_shizu.php#guri-cha
http://zencha.net/products_shizu.php#me-cha
http://zencha.net/products_shizu.php#ko-cha

Пил съм първите два, а точно в момента сърбам me-cha. Супер са. Трябва да ти кажа обаче, че това не са радикално различни като вкус чайове. Също както на едно дете или пълен трезвеник виното е всичкото еднакво горчиво, така и за начинаещия в пиенето на сенча, в началото всичко ще му е много подобно.

Друг начин за разреждане: Ако няма кой да пие първата и втората запарка, сложи им много лед и си ги запази в хладилника.
Вземи си задължително и Банча.

В твоя случай довода, че Л-теанина елиминира действието на кофеина не важи, защото кофеина пак си влиза в кръвта и от там в кърмата естествено. За това бъди внимателна. Има достатъчно време за пиене след това.

пп. Да допълня нещо важно. Органик-а със сигурност е с по-малко кофеин от не-органика.

Последна редакция: пн, 28 фев 2011, 00:14 от steam

# 104
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 313
Вписвам се в темата за да я прочета на спокойствие по-ъксно. Надява се че не нарушавам някакви правила.

Общи условия

Активация на акаунт