Попара...

  • 31 365
  • 79
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 283
След големи спорове относно състава на попарата, тази тъй популярна лесна и вкусна закуска, реших да ви питам: Какво слагате в попарата? и Как я правите в различните краища на страната?   Grinning Ние вкъщи я ядем с масло и сирене, залята само с вода, но съм чувала и за варианти с сирене и захар   Thinking с чай и т.н.  Peace

# 1
  • Мнения: 5 001
Ние вкъщи я ядем с масло и сирене, залята само с вода
И аз съм израснала с нея точно по този начин....

Иначе съм опитвала и варианти със :
-хляб,сирене,запържено масло с червен пипер
-вместо вода - чай,хляб,сирене и поръсена със захар

Но най-много си ми харесва вкусът на детството ми - препечена филийка,сирене ,масло и гореща вода.

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 08:49 от TheNMaster

# 2
  • Мнения: 1 710
И аз я знам като вас-даже съм я модифицирала-филиите в тостера и водата в микрото.За 3мин е готова!Подсетихте ме, че не съм яла скоро. Crazy

Сетих се, че съм яла и хляб, прясно мляко и захар.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 22:56 от Просто Хари

# 3
  • Мнения: 2 199
Явно представата ми за попара е много различна  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Аз съм яла единствено попара - надробен хляб смесено с  топло прясно мляко и сирене.


# 4
  • Мнения: 122
Аз съм от Варна и там попарата е като на Мастерчето - хляб, масло, сирене и гореща вода  Crazy
А мъжо е от Дупница и като му казах какво е попара той ми вика ти си в грешка   ooooh! Попара е прясно мляко с хляб и захар ......

# 5
  • Мнения: 1 122
Аз съм от София и съм я правила на децата, както и на мене са ми я правили като малка от хляб, сирене, масло, захар и чай. Peace

# 6
  • Мнения: 2 755
В Русе попара се прави  по два начина
1. сирене, масло, хляб, чай и захар
2. прясно мляко, захар и хляб
Това с водата не съм го чувала,  покрай мен никой не я прави така, пък и ми се струва безвкусно. Друго си е с ароматен липов чай.

# 7
  • Мнения: 503
Пробвайте и този вариант на попара.Много е вкусна.Рецептата  я  знам от моята баба. Peace

Заварява се в тенджера 2 литра вода. Слага се лъжичка смлян черен пипер, една лъжичка червен пипер, лъжичка сол, налива се марината от туршия на вкус за киселина, ако няма марината - оцет на вкус/или щипка лимонтозу /.. След като заври всичко се добавят размесени във водичка 4-5 лъжици брашно, ври 1-2 минути, снема се и се добавят нарязани като за попара хапки добре изсушен хляб. Сервира се с туршия или лук./а дядо ми си натрошаваше отгоре доволно количество сухи люти чушки./ .

# 8
  • Мнения: 616
Попарата от моето детсво е
сирене ,сух хляб ,масло ,орехи и всичко залято с гореща вода.

# 9
  • София
  • Мнения: 62
В Русе попара се прави  по два начина
1. сирене, масло, хляб, чай и захар
2. прясно мляко, захар и хляб
Това с водата не съм го чувала,  покрай мен никой не я прави така, пък и ми се струва безвкусно. Друго си е с ароматен липов чай.
Аз съм от София,но също така я правя.

# 10
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Ние правим два вида попара:
1.Препечени филийки,сирене,захар,масло,липов чай.
2.Сух хляб,топло прясно мляко,СОЛ. Grinning Hug

# 11
  • Разград
  • Мнения: 14
Аз съм от Разград и като дете,а понякога и сега, често хапваме два вида попара у дома:
1.препечен хляб, сирене, масло, захар и липов чай
2.препечен или мек хляб, прясно мляко и захар, а моят мъж слага и сиренце

# 12
  • Мнения: 850
  Ние я правим по следния начин : препечени филийки , сирене , масло и заливаме с вряла вода!

# 13
  • Мнения: 721
Много обичам попара и от дете си я хапвам с хляб, масло, сирене и вода. Опитвала съм и със мляко или чай и захар, но не ми допада.

# 14
  • Мнения: 1 352
Аз съм от СЗ България и за мен попарата задължително трябва да е сладка. В нашия край ядем този вид попари:

- липов чай, сух хляб, масло и захар
- прясно мляко, сух хляб и захар
- прясно мляко и козунак - тук може и да не се слага захар, че козунакът е сладък

# 15
  • Мнения: 8
Пробвайте и този вариант на попара.Много е вкусна.Рецептата  я  знам от моята баба. Peace

Заварява се в тенджера 2 литра вода. Слага се лъжичка смлян черен пипер, една лъжичка червен пипер, лъжичка сол, налива се марината от туршия на вкус за киселина, ако няма марината - оцет на вкус/или щипка лимонтозу /.. След като заври всичко се добавят размесени във водичка 4-5 лъжици брашно, ври 1-2 минути, снема се и се добавят нарязани като за попара хапки добре изсушен хляб. Сервира се с туршия или лук./а дядо ми си натрошаваше отгоре доволно количество сухи люти чушки./ .
Леле, това ми звучи като супа за изтрезняване!  Laughing Въобще не ми се струва подходящо за дете!
На дъщеря ми приготвям попарата по два начина:
1. хляб, сирене, масло, захар и топла вода
2.прясно мляко и хляб

# 16
  • Варна
  • Мнения: 2 768

- прясно мляко и козунак - тук може и да не се слага захар, че козунакът е сладък
Toва е Великденска попара, аз така и викам.

Баба ми прави три вида попара:
1.Хляб, запърж. мас,чрев. пипер и сирене.
2.Хляб, сол,прясно мляко
3.хляб, сварено сладко кафе ръж (но кафето да е рядко)и сирене
И трите вида си ги обичам

# 17
  • Мнения: 1 213
Последните 3 варианта ми правеше и моята баба,но тази с червения пипер я заливаше с вряла вода.

На мен последно време ми е любима попарата с кисело мляко и хляб   Peace.
Децата пък обичат в киселото мляко да си дробят какаови бисквити Simple Smile.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 283
ооо да!  Mr. Green и аз много обичам бисквити "Еверест" орех с кисело мляко - страшно вкусно  Heart Eyes  chef

# 19
  • Мнения: 7 420
  Топло пр.мляко,хляб,сол
  топло пр.мляко,качамак,сол

    Wink

# 20
  • Мнения: 43
Аз самата не ям попара,но иначе правя на децата попара по следния начин:
1.чай(шипка),сирене,масло,захар,хляб(сухар)
2.прясно мляко,хляб(сухар),захар
3.кисело мляко,хляб и захар

# 21
  • Мнения: 143
Попарата:

чай от лайка, сух черен хляб, масло-поръсено с червен пипер, чубрица, козе сирене, щипка сол.

Децата ми сега я предпочитат с риган, а чаят може и да е от шипки.

# 22
  • Мнения: 375
Пържена попара

   няколко филии хляб
   сирене
   масло
   олио
        В тиган се смесват олиото и маслото до разтопяването на последното, прибавят се натрошените филии хляб и се бъркат няколко минути. Добавя се натрошеното сирене, отново се бърка, накрая всичко се поръсва с малко водичка.

# 23
  • Мнения: 1 269
Препечена филия, сирене, захар, масло и билков чай- с това си изгледах детето и все оща пита за същата попара Hug
Баща ми прави кавърма попара- стар хляб, сирене, запържено масло с червен пипер и гореща вода
Обикновени бисквити с прясно мляко- дават в детските градини за закуска на децата

# 24
  • Мнения: 22 867
Пържена попара
   Добавя се натрошеното сирене, отново се бърка, накрая всичко се поръсва с малко водичка.

Тина-Рина, само като прочетох рецептата ти, хукнах и си я направих. Много вкусна ми се стори попарката, дали защото бях гладна newsm78.......най-вероятно си е вкусотия. Peace Уточни, моля те, колко вода се използва, пишеш поръсва, аз действително само поръсих, в смисъл нямаше течен компонент, така ли трябва да е, или е повече водата? Получава ли се нещо като сос или подобно?
10х за рецептата!  bouquet

# 25
  • Мнения: 722
Аз съм от Кюстендил и при нас попарата е:
- чай, масло, сирене, захар и хляб
- мляко, захар и хляб

 Попара от вода вместо чай не ми харесва как звучи... Въпрос на навик.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 21:55 от dinora1605

# 26
  • Мнения: 2 126
Попара правех на децата докао бяха съвсем малки.Най-вкусна беше със ръжени сухари,сирене и масло(със сухар някак съвсем друг беше вкуса от тази с хляб).Не съм им правила от отдавна,но гледам че в градината им дават и казват че я яли Mr. Green
Някак си нямам навика да правя попара за възрастни,а пък децата никога не са поискали Thinking

# 27
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 572
Аз съм от Добруджа - с хляб, сирене, масло и вода.

# 28
  • Мнения: 375
labrex, , леко я напръсквам - може би 1 с.л. вода. Пращам снимка
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2648.msg85919.html#msg85919

# 29
  • Мнения: 22 867
labrex, , леко я напръсквам - може би 1 с.л. вода. Пращам снимка
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2648.msg85919.html#msg85919

Да, горе-долу така се получи, аз пък от лакомия, забравих да снимам. Embarassed А домашните ги тормозя да чакат - първо снимка, после ядене. Grinning Тина-Рина , много вкусна беше! Heart Eyes  bouquet

# 30
  • Мнения: 375
labrex, много се радвам, че ти е харесала, ние много си я харесваме в този по-хрупкав вариант.

# 31
  • Мнения: 142
Баба ми прави и ме научи на една от най-вкусните и уважавани попари от мен. Рядко съм срещала хора, които я правят така, но като я опитат остават приятно изненадани.
В малка тавичка се накъсват залъци хляб. Отгоре върху тях се натрошава сирене. В малка тенджерка или по-дълбок тиган се запържва малка глава лук и червен пипер. Долива се с вода според количеството на попарата и се добавя малко сол. Така още вряла, тази течност се излива върху залъците хляб и се оставя за 5 минутки да поеме и е готова. Често я ядях като малка и сега като се присетя от време на време пак си я правя. Изисква изключително малко време и за мен лично е много вкусна!!!

# 32
  • Мнения: 22 867
Баба ми прави и ме научи на една от най-вкусните и уважавани попари от мен. Рядко съм срещала хора, които я правят така, но като я опитат остават приятно изненадани.

Ох, Сладко изкушение , да беше само никът ти, ами то и от баба ти сладко изкушение! Crazy Много вкусно звучи рецептичката, как ми се иска и нея да пробвам. Ще ме уморите с тия попари, сигурно защото на мен освен с чай и сирене, други не са ми правили, дори и тази много рядко, та сега съм се разчела в тая тема. Оказва се, че има много начини на правене на попара! Peace  bouquet

# 33
  • Мнения: 142
Баба ми прави и ме научи на една от най-вкусните и уважавани попари от мен. Рядко съм срещала хора, които я правят така, но като я опитат остават приятно изненадани.

Ох, Сладко изкушение , да беше само никът ти, ами то и от баба ти сладко изкушение! Crazy Много вкусно звучи рецептичката, как ми се иска и нея да пробвам. Ще ме уморите с тия попари, сигурно защото на мен освен с чай и сирене, други не са ми правили, дори и тази много рядко, та сега съм се разчела в тая тема. Оказва се, че има много начини на правене на попара! Peace  bouquet

Опитай я ако имаш желание  Hug Аз утре ще си я правя, но съм намислила да пробвам и останалите, които момичетата тук са споделили. Никога не съм опитвала с препечени филии да си направя попара и ще ми е интересно   bouquet

# 34
  • Мнения: 24
Аз правя два вида попари:
- хляб, масло, сирене, захар, чай или гореща вода
Вторият вид я наричаме солена попара: в тавичка накъсвам залъци хляб, натрошавам отгоре сирене. Във вряща вода чуквам яйца /кой колкото иска/, да станат като на очи, слагам сварените яйца върху хляба и заливам с водата да се напои хубаво. Запържвам масло с червен пипер и заливам попарата. Става също много вкусно.

# 35
  • Мнения: 2 812
Аз съм от родом от Свиленград и поне в моето семейство сме похапвали следните:
-попара с хляб или сухар, серенце и масло
-попара с чай, сирене и масло
- попара с прясно мляко, хляб и захар
-попара с трахана /или триеница както му казват в някои части на страната/.За тези които не знаят какво е - замесва се тесто в което се слагат и сварени пасирани моркови, чушки, тиква. Къса се на части и се оставя да се изсуши, после се претрива през едро сито - получават се нещо като едри трохи. Самата попара се прави по следният начин - ако е за 1 порция в джезве се поставят 1-2 с.л трахана, малко сол, няколко капки олио и 1 ч.ч вода. Слага се да заври. В чиния се накъсва 1 филийка хляб, залива се с готовата смес, поръсва се с натрошено сирене, ако има праз със ситно нарязан праз, друг вариант със сирене и тахан, а може да се поръси със сирене и препечен сусам.

# 36
  • Мнения: 534
Моята баба ме е хранила с пр.мляко и хлеб+захар.С това ме е изгледала .Сега ям мляко с бисквити,а мъжът ми с кузунак.Другия вид е с масло,сирене и чай( с вода ми е гадно) и препечена филийка.

# 37
  • Германия
  • Мнения: 29
Моята баба ме е хранила също с няколко различни попари.
Хляб или препечени филии със сирене, масло, топла вода.
Доматен сок /домашен/, хляб, сирене.
Прясно мляко, хляб, захар.
Кисело мляко, хляб, захар.
Кисело мляко, бисквити и мармалад. Това последното повече като десерт ни го е поднасяла.

# 38
  • Мнения: 7
Попари от детството ми:
- с чай от липов цвят, захар, краве масло, сирене и хляб;
- с прясно мляко и захар;
- с прясно мляко и сол;
- със смлени орехи - запържва се олио с червен пипер и сол и се добавя вода, като заври се залива надробения в купичката хляб, обилно посипан със смлени орехи. Много е вкусно.
- кисело мляко с хляб.

# 39
  • Русе/София
  • Мнения: 1 826
1.чай,сухар,захар,масло,сирене
2.прясно мляко,сухар,захар
3.чай,сухар,захар,масло,кашкавал/много вкусно става/

# 40
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз съм от София и съм я правила на децата, както и на мене са ми я правили като малка от хляб, сирене, масло, захар и чай. Peace

И на нас ни я правеха така като малки Peace

# 41
  • Мнения: 1 352
Много обичам попара с качамак и кисело мляко!

# 42
  • Мнения: 57
Масло, сирене, някой слагат чай, демек топла вода със захар, но аз слагам само топла вода ... но според вкуса де  chef

# 43
  • Мнения: 1 054
Егати и "гадната" тема! Утре сутрин ще закусваме попара  Mr. Green Joy

Попарата от детството ми е хляб, липов чай, сирене, масло и захар.
В Стара Загора за първи път ядох така в хляб, сирене, вода и червен пипер и олио...

Баба ми също я прави с червен пипер. Накъсва хляба в тиган, отгоре троши сирене, в отделен съд затопля олио и запържа червения пипер в него. Залива хляба и след това сипва гореща вода. Така я оставя на котлона да кипне и хляба да поеме водата.
Както бабата на Сладко изкушение, но без лук...
Та, за мен попарите с сладки и солени.
Прясно мляко с хляб и захар също ми е правила баба ама не му вика попара.. Просто надробен хляб в мляко  Laughing

# 44
  • Мнения: 301
Не искам да развалям вкусната тема, но едно време са ми поднасяли и попара с боза. Не знам дали защото не обичам боза или заради комбинацията, но имам лоши спомени  Sick

Иначе при нас е хляб, гореща вода, сирене и масло. Баща ми я харесва със захар  Peace

# 45
  • Мнения: 43
В детството ми майка ми ми правеше няколко вида попари
хляб,сирене, захар ,чай
хляб, прясно мляко,сол или захар
бисквити с прясно мляко и захар-невероятно вкусно
бисквити с кисело мляко и захар
моите деца не обичат попара за жалост, макар че през първата бременност се скъсах да ям попара smile3532
още утре ще си забъркам една!
Благодаря на авторката за темата  bouquet

# 46
  • Дива Индия
  • Мнения: 622
В най-северния североизток:
Селска традиционна попара за делник: Препечен върху дилафа хляб, надробен в купичка, натрошено сиренце, запържена свинска мас, сваляш я от огъня и бум една лъжичка червено пиперче. Заливаш хляба и сиренцето. От вечно къкрещия чайник с гореща вода заливаш хлебеца, похлупваш за 3-4 минути. Избираш най-голямата лъжица и папкаш!
Селска традиционна за празник: сух бял хляб, горещо прясно мляко със СОЛ!
градски традиционна: препечен на тостера хляб, останал от снощи или пък солети, сирене, маргарин, гореща вода. Ям си я като нямай никой дома, щото казват, че ям буламачи. Хлапето яде бисквити Еверест с кисело мляко за закуска. Като беше малък ядеше и попара с хлебче или солетки, ама сега му порастна работата... тарикат...

# 47
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Инди, умилих се от разказа ти за селската попара  bouquet

# 48
  • Мнения: 1 100
За мен попара е
- хляб, сирене, захар, пр. мляко/ чай
Като малко, а и до ден днешен, не обичам прясно мляко, единствено с какао, фрапе, кафе и тн. Затова и попарата никога не ми е било любимо ядене.Обаче като гледам колко варианти предлагате ще взема и аз да пробвам.
Ааа ако се брои за попара:
- таратор + хляб . Много обичам Mr. Green

# 49
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
досега без да знам, че съществуват толкова вида попари Laughing
за мен попара е: сух хляб, много сирене, много масло, чай и щипка захар.
извинявам се на всички, които харесват попара с вода, но на мен това ми докарва на храна за животни Blush Blush не бих могла да го преглътна, друго си е да мирише на някаква билка.

вкъщи много се яде попара, на децата правя поне веднъж в седмицата

# 50
  • SOFIA
  • Мнения: 158
Малката много обича попара и аз винаги правя така- натрошен сухар,масълце колкото грахче, натрошено сирене и л.мед.Това го заливам с горещ шипков или липов чай.Напоследък  слагам - горещо прясно мляко.Става страхотно.

# 51
  • Мнения: 5 001

извинявам се на всички, които харесват попара с вода, но на мен това ми докарва на храна за животни Blush Blush не бих могла да го преглътна, друго си е да мирише на някаква билка.
...Извинена си!  Hug Mr. Green

Въпрос на вкус е......Аз например не обичам да ми мирише на билка.....Когато се прави с вода,хляба е препечен....Като се добави сиренце,масълце и се залее с гореща вода се похлупва(особено ако се прави с домашен сухар)....Тогава  се усеща аромата и на масълцето и на сиренцето и на препечения хляб.....Както са го хранили човек като малък,после той си търси вкусовете на детството като порасне.....
Например тази попара дето е със запръжката(по-горе се описваше с много разнежващо чувство)....Аз бих си хапнала с удоволствие от нея......Но понеже не съм израснала с този вкус ще я възприема като манджа не като нещо,което се яде за закуска....сутринта....Така,че....пак казвам,че е въпрос на вкус,възприятие и детски спомени....Особено,ако хората дето са ни правили тези попари вече не са между живите.....

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 11:39 от TheNMaster

# 52
  • Мнения: 4
Аз съм от Бургас.
В нас попарата се хапва.
Хляб-сиренце-вода и запържена с червен пипер.
Тази рецепта я помня от моята баба.

# 53
  • Мнения: 135
В къщи само аз си я хапвам отвреме навреме.
Припичам си филийка, надробявам я в купичка, слагам бучка масло, добавям доста сиренце, заливам с чайче от мента. И си хапвам с удоволствие.

# 54
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Аз съм от София и съм я правила на децата, както и на мене са ми я правили като малка от хляб, сирене, масло, захар и чай. Peace
   От дете та до ден днешен ям само така попарата. По същият начин приготвям и на децата ми. Изумих се от вариациите, които прочетох.

# 55
  • Мнения: 767
Изненадана съм от вариациите на тема "Попара" smile3521 – (според мен "попара" са заляти с нещо - чай, мляко, вода и т.н.  хапки - хляб, сухари, бисквити).
Майка ми е добружанка и аз съм израснала с попарите - чай, хляб, захар, масло, сирене и прясно мляко, хляб и захар.
Искам , обаче, да ви разкажа за една друга, която наричат "празова чорба" (ударението при последната дума е на О-то) newsm62 - все пак става дума за хасковския край.
И така - слагате вода да заври, бухвате вътре нарязан праз и малко сол и когато е сварен, "чальдисвате" чорбата с разбито в студена водичка брашно и малко оцет. Изсипвате върху надробен стар хляб и сирене, изчаквате да поеме и маате здраво, че работата чака. newsm47 smile3503

Последна редакция: вт, 12 апр 2011, 13:41 от petu6ka63

# 56
  • Мнения: 81
Тази попара с вода .хляб и сирене мога да я ям по всяко време. Обикновено като нямам апетит при боледуване добре ми се отразява Simple Smile
Ял съм я и с чай (дядо ми така ядеше). Той дори слагаше вътре и едно сурово яйце (само за върли почитатели хахаха ). Не че от това става по-вкусна де...дядова му работа.Има си попара с мляко ,но то си е друга попара.
Аз  готвя по няколко начина.
Основата е следната:надробявам хляба  и сиренето и заливам с вряла вода.
Какви са вариациите:
-сиренето отгоре - попарва се с водата
-сиренето отдолу - стои по сурово и си ухае на сирене
-по-твърд хляб винаги е за предпочитане защото ако е мек става на тесто.Тогава е трудно да се яде .
-ако хляба не е малко мек, може да се залее с не толкова гореща вода
-вариация с повече вода (лятна попара-лека и свежа) - налива се вода повече от колкото попива хляба и не се бърка много. В този вариант може да е и с по-малко сирене.
-вариация с малко вода - бърка се много и всичко става на каша.
-вариация "като в ресторант" . Прави се на каша ,заглажда се с лъжицата и отгоре се ръси малко сол и оцет. Simple Smile (не че съм ял така в ресторант де. Това просто си е наша шега вкъщи и понякога се лигавим така Simple Smile
-вариация "тежка попара"
Тя има две подвариации:
-първа - след като се полее с вода, се бърка малко и се налива няколко лъжички олио
-втора - олиото се налива преди да се полее с вода (тук олиото малко се сварява от горещата вода).
и на двете се слага и червен пипер.
-допълнение - може да се добави и нарязан на дребно стар лук (добре е това да стане последно за да не се попарва лука).
Уточнение- при което и да е изпълнение, попарата винаги върви със стар лук отделно. Между другото и макароните със сирене също вървят със лук.

Общо взето надробявам хляба и сиренето (може да сложа чисто малко или да не сложа). Заливам с не много гореща вода (не обичам сварено сирене) .Изчаквам малко и тогава бъркам. Ако се бърка веднага става на каша.
Ако се налее малко вода , може да се добави още ,но е доста трудно да се уцели момента да не се превърне всичко в каша .
Това са в общи линии моите премеждия с попарата Simple Smile
Да ви е вкусно Simple Smile
Пък аз отивам да си направя една Simple Smile Тоя път мисля да позапека хляба.


Ааа ако се брои за попара:
- таратор + хляб . Много обичам Mr. Green

Ооооо таратор попара ...ммммм - най-бързият начин да погълнеш голямо количество хляб.
Може да се състезаваме Simple Smile Не че съм засичал ама се наемам да обърна половин хляб попара с таратор за мммм една минута хахахах Simple Smile (само за тези на които хляб е синоним на деликатес - тоест за мен Simple Smile

# 57
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Здравейте. Попарата на моето детство, която понякога и сега хапвам, не се различава много от по-горе изписаните. Хляб/стар, но не препечен/, сирене, масло, захар. Залива се или с чай или просто с гореща вода. Това е. Простичко, но за мен означава МНОГО!

# 58
  • Мнения: 1 252
Чай липов, докато ви четох ми замириса на детство, излизащата пара от чайка, ухаеща на шипки или липа. МММ много вкусно ми стана.
Стар хляб , сирене , масло и.. захар, сестра ми не я харесваше със захар. Всичко това се запарва с липов или шипков чай - няма такав вкуснотия.
За жалост в къщи никой не я обича . Не можах и децата си науча да я ядат...
Само аз си останах фен Peace

Между другото баба точеше домашна юфка - също с масло , сирене и захар.
А сега моето семейство я обича само с масло и сирене. Аз и със захар!

# 59
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Попарата на нашето дете е  едно стъпало по-висока. А детето е вече мъж на 19 години... Wink Laughing Той я яде само с прясно мляко. И аз не можах да наложа моят вкус в семейството си. Wink

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 22:24 от Карма135

# 60
  • Мнения: 1 252
Попарата на нашето дете е  едно стъпало по-висока. Той я яде само с прясно мляко. И аз не можах да наложа моят вкус в семейството си. Wink
Карма, и ти не си написала възрастта, но те засичам в теми , които и на мен са ми интересни Peace Извода е ясен Grinning

Извинете за оффа Heart Eyes

# 61
  • Мнения: 0
Аз не обичам попара, но мъжът ми много я обича! Току що си направи с мурсалски чай, сирене, захар, масло и хляб)))) каза, че може да изяде 2 литра от нея)))))  Laughing

# 62
  • София
  • Мнения: 178
Като ви чета се сешам за едно стихотворение на , мисля Георги Джагаров, където има следния стих: "Земя като една човешка длан". Наистина, колко е малка България и само за една "попара" колко рецепти  се написаха!!!!!
Това предполагам само в БГ може да се случи. Страхотен народ сме!
Иначе нашата попара/ от Сливенския край/ е със сух хляб, сиренце, масълце и вода. Съпруга ми я обича много, май скоро не съм му я правила. Ще се замисля върху тава!!!!!

# 63
  • Мнения: 49
В Плевен:
1-чай,захар,сирене,хляб.
2-мляко,захар и хляб.

# 64
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
В Пловдив  попара от хляб, сирене и  масло са ми я сервирали  поръсена добре с шарена сол.
А на село се яде вариант - надробен хляб, залят с компот от кайсии, заедно с плода.  Wink

# 65
  • Мнения: 422
Козунак и прясно мляко.

# 66
  • Мнения: 5 462
В Пловдив  попара от хляб, сирене и  масло са ми я сервирали  поръсена добре с шарена сол.
А на село се яде вариант - надробен хляб, залят с компот от кайсии, заедно с плода.  Wink
Shocked ooooh! Sick

# 67
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
В Пловдив  попара от хляб, сирене и  масло са ми я сервирали  поръсена добре с шарена сол.
А на село се яде вариант - надробен хляб, залят с компот от кайсии, заедно с плода.  Wink
Shocked ooooh! Sick

Чай с хляб и захар не е по-различно.  Mr. Green Вкусно им е на хората, ядат си. Wink

# 68
  • Мнения: 5 462
В Пловдив  попара от хляб, сирене и  масло са ми я сервирали  поръсена добре с шарена сол.
А на село се яде вариант - надробен хляб, залят с компот от кайсии, заедно с плода.  Wink
Shocked ooooh! Sick

Чай с хляб и захар не е по-различноMr. Green Вкусно им е на хората, ядат си. Wink
Аз и това не го понасям . Sick

# 69
  • Мнения: 1 352
Не си била гладна, затова. Аз съм яла сандвич с маргарин и кайсии от компот, просто нямаше друго. Добър беше, та затова си помислих, че попара с компот от кайсии ще е хубаво.

Не знам дали е споменавано, но по нашия край ядат попара с вино - хляб, надробен с червено вино. Не съм я пробвала, предпочитам по отделно  Joy.

# 70
  • Мнения: 4
и аз да споделя набързо  Whistling . Ние в Свищовския край правим със сирене, захар,маргарин, гореща вода и хляб, но не печен, просто го оставяме за няколко дена да изсъхне Joy book  chef

# 71
  • Мнения: 1 111
Здравейте! Аз съм от Пазарджик и от малка си я правя с масло, сирене, захар и чай. Така си я правим ние.

# 72
  • Варна
  • Мнения: 484
Синчето много обича попари, всякакви. Правим
1 - прясно мляко, захар/мед, хляб
2 - кисело мляко, захар/мед, хляб (това как го яде и аз не знам, ама много го обича Blush )
3 - хляб, сирене, масло, вода
4 - препечен хляб, сирене, масло, вода. Аз обичам само такава. И не че е по темата, ама и макарони правим само печени...не обичам такива бели Confused

П.П. Като малка съм яла попара с чай, захар, сирене и хляб...харесваше ми Simple Smile

# 73
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 301
попарата на прабаба ми от Варна-хляб,сирене,гореща вода и накрая се прибавя разтопено краве масло и се поръсва с червен пипер.

# 74
  • Мнения: 5 462
попарата на прабаба ми от Варна-хляб,сирене,гореща вода и накрая се прибавя разтопено краве масло и се поръсва с червен пипер.
И маминка ми и дядо ми така ми яприготвяха.Явно е специфично за тази край .
Или само с прясно мляко и сух хляб и сол .
Това са двата начина които се правеше попара .

# 75
  • Варна
  • Мнения: 484
попарата на прабаба ми от Варна-хляб,сирене,гореща вода и накрая се прибавя разтопено краве масло и се поръсва с червен пипер.
И маминка ми и дядо ми така ми яприготвяха.Явно е специфично за тази край .
Или само с прясно мляко и сух хляб и сол .
Това са двата начина които се правеше попара .
Аз съм от Вн, ама попара с червен пипер за пръв път чувам Grinning Иначе с прясно мляко и сол съм яла Peace

# 76
  • Пловдив
  • Мнения: 12
Попарата, която ядем аз и сина ми в събота или неделя сутрин -
Запържено масло в него вода и лъжичка сол. Като кипне попарвам накъсания хляб и натрошеното сирене.
От детските ми спомени изплува една друга със запържен лук и червен пипер (направо си беше запръжка за манджа) - баба ни я правеше за закуска, но сега не ми се рискува със стомасите Simple Smile

# 77
  • Мнения: 788
В нашия дом попара се прави от сух хляб, сирене, масло,  залива се с гореща вода  и се поставя капак да поеме водата. Баба ми пък я правеше с чай - не ми харесваше по този начин. Приготвяше и още една с прясно мляко , сол и сух хляб. Комбинацията прясно мляко и сол ми беше странна , но ми харесваше.

# 78
  • Мнения: 2 288
Ах, колко ми се дояде попара Simple Smile
В моите представи попарата е солена:
1. Препечен хляб, сирене, бучка масло и гореща вода, запарена Simple Smile ,
2. Препечен хляб, топло прясно мляко и сол.

Пра-дядо ми - хляб (печен, сух, мек), сирене и чаша вино

братовчедка ми: мек хляб, сирене, прясно мляко и захар.

Помня веднъж, като хлапе в един друг град при роднини ми сервираха попара с чай и мед .... е, не ми хареса. След тази попара всеки път имаше пирожки  Embarassed  Mr. Green

# 79
  • Мнения: 1 213
Баба ми правеше на дядо попара от хляб /той си го режеше с джобното ножче на кубчета/, сирене - овче или козе, отгоре запържен чревен пипер и вряла вода. Миришеше ми много приятно, но така и не  опитах тази попара.Сега, когато запържвам червен пипер винаги се сещам за тях, а минаха повече от 30 год.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт